logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie PLC przez smartfon w sieci Xiaomi AX3000

roja2 23 Sie 2022 11:04 768 25
  • #1 20156716
    roja2
    Poziom 10  
    Witam.
    Zaczynam w domu robić małą automatykę. Sterownik PLC będzie sterował zaworami w rozdzielaczu podłogówki. Na sterowniku jest WebServer.
    Podłączony on jest do routera Xiaomi AX3000. Jeżeli jestem w domu podłączony przez Wifi smartfonem do sieci, mogę otworzyć przeglądarkę i mieć podgląd do strony na sterowniku PLC.
    Nie wiem jak zrobić, żebym miał zdalny dostęp przez smartfon. Wykorzystując transmisję danych.
    Mam w routerze DMZ. Ale chyba będzie problem z adresami. Sieć jest na 192.168.31.X. Znowu telefon ma początek 185.137.X.X. W dodatku pewnie się zmienia.
    Nie mam wiedzy jak to bezpiecznie udostępnić do sieci publicznej, aby móc tym sterować z telefonu.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
  • #2 20156758
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    roja2 napisał:
    Mam w routerze DMZ. Ale chyba będzie problem z adresami. Sieć jest na 192.168.31.X. Znowu telefon ma początek 185.137.X.X. W dodatku pewnie się zmienia.

1. Nie myl adresów wewnętrznych z zewnętrznymi.
    2. Opcje są dwie:
    2.1 DNS + otworzenie portów do PLC, ale to tak jakby zostawiać klucz do domu pod wycieraczką a na drzwiach kartę gdzie on się znajduje.
    2.2 VPN + coś co ogarnie to. Albo router, który zadziała z np ZeroTier (polecam) albo w systemie jakaś np malina na której zrobisz clienta VPN.
  • #3 20156759
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Nie masz publicznego IP.
    Sterownik nie ma obsługi za pomocą chmury producenta?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20156789
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    roja2 napisał:
    Witam.
    Zaczynam w domu robić małą automatykę. Sterownik PLC będzie sterował zaworami w rozdzielaczu podłogówki. Na sterowniku jest WebServer.
    Podłączony on jest do routera Xiaomi AX3000. Jeżeli jestem w domu podłączony przez Wifi smartfonem do sieci, mogę otworzyć przeglądarkę i mieć podgląd do strony na sterowniku PLC.
    Nie wiem jak zrobić, żebym miał zdalny dostęp przez smartfon. Wykorzystując transmisję danych.
    Nie mam wiedzy jak to bezpiecznie udostępnić do sieci publicznej, aby móc tym sterować z telefonu.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

Z jakiej firmy masz internet domowy? Najprościej spróbować uzyskać od nich adres publiczny i przekirować na routerze odpowiednie porty.
  • #5 20156817
    roja2
    Poziom 10  
    Internet do Ebox, światłowód. Nowe osiedle i nie było jeszcze możliwości jakiś większych dostawców. Oni położyli światłowody i mają wyłączność na pewien czas.

A ten ZeroTier, to jest jakiś program? Muszę go na PC uruchomić i mieć cały czas włączonego, czy jakaś opcja w routerach?
    Jest pomysł na Sacomea, czyli zdalny dostęp jakiego używam w maszynach, ale to mija się z celem bo wysoki koszt,
  • #6 20156829
    m.jastrzebski
    roja2 napisał:
    Internet do Ebox, światłowód. Nowe osiedle i nie było jeszcze możliwości jakiś większych dostawców. Oni położyli światłowody i mają wyłączność na pewien czas.

A ten ZeroTier, to jest jakiś program? Muszę go na PC uruchomić i mieć cały czas włączonego, czy jakaś opcja w routerach?
    Jest pomysł na Sacomea, czyli zdalny dostęp jakiego używam w maszynach, ale to mija się z celem bo wysoki koszt,

To spytaj dostawcy czy oferują stały, publiczny adres IP za opłatą. Albo czy chociaż publiczy zmienny. Wtedy ruch z telefonu będzie szedł sobie bezpośrednio do Twojego routera.
  • #7 20156836
    roja2
    Poziom 10  
    Już napisałem.
    A gdy nie będzie opcji zmiany na publiczny? Można postawić jakiś serwer na malince? Z Arduino się troszkę bawiłem, ale raspberry to dla mnie nowość. Może jakiś gotowce są lub opisy w necie.
  • #8 20156838
    sosarek

Poziom 43  
    roja2 napisał:
    A gdy nie będzie opcji zmiany na publiczny? Można postawić jakiś serwer na malince? Z Arduino się troszkę bawiłem, ale raspberry to dla mnie nowość. Może jakiś gotowce są lub opisy w necie.

sosarek napisał:
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20156851
    m.jastrzebski
    roja2 napisał:

To jak kolega poniżej napisał, sprawdzić dostęp przez chmurę producenta.
    Kolejną opcją są wszelakiej maści VPNy. ZeroTier nie znam, router zapewne wspiera podstaowe protokoły VPNowe, ale pewnie ine zerotier, wiec pod to potrzebowałbyś dodatkowej maszynym jakby choćby malina.
  • #10 20157027
    KOCUREK1970
    Ocena: 5326
    @roja2
    m.jastrzebski napisał:
    router zapewne wspiera podstaowe protokoły VPNowe

Nie liczyłbym na to w sprzęcie operatora:
    - albo dostęp w terminala w ogóle zablokowany (Autor musi sprawdzić),
    - albo w ogóle tam takiej funkcji nie będzie (bo i po co: www działa, poczta działa, FB działa... - tu też Autor musi sprawdzić).
  • #11 20157038
    m.jastrzebski
    KOCUREK1970 napisał:
    @roja2
    m.jastrzebski napisał:
    router zapewne wspiera podstaowe protokoły VPNowe

Nie liczyłbym na to w sprzęcie operatora:.

On tam ma łącze śwaitłowodowe i router Xiaomi AX3000. Tenżesz router ma łącze WAN RJ45, wiec tam musi stać jeszcze jakieś urządzenie operatora do tego śwaitłowodu o którym autor zapomniał wspomnieć ;-)
  • #12 20157084
    KOCUREK1970
    m.jastrzebski napisał:
    Tenżesz router ma łącze WAN RJ45, wiec tam musi stać jeszcze jakieś urządzenie operatora do tego śwaitłowodu o którym autor zapomniał wspomnieć

@roja2
    Nie napisał też Autor, że terminal optyczny podpiął w tym Xia coś tam do WAN - zatem dużo informacji tu brakuje.
    Bo jeśli pod WAN a wcześniej jest jakiś terminal optyczny, to nic dziwnego, że ma podwójny NAT i problemy z brakiem publicznego IP (bo może ma publiczne IP, ale nie w takim układzie).
  • #13 20157159
    roja2
    Poziom 10  
    Światłowód ma swój router, z niego sieciówka idzie do Xiaomi AX3000(dokładnie jest 3, sieć mesh) i dalej na dom.
  • #14 20157166
    sosarek

Poziom 43  
    Odpowiesz w końcu łaskawie na jedno proste pytanie?
    sosarek napisał:
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20157175
    roja2
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Odpowiesz w końcu łaskawie na jedno proste pytanie?
    sosarek napisał:

Nie ma.

Dodano po 4 [minuty]:

Jest możliwość dokupienia publicznego IP. 5zł/miesięcznie. Zaraz będę wiedział czy jest to stały adres.
  • #16 20157178
    KOCUREK1970
    roja2 napisał:
    Światłowód ma swój router, z niego sieciówka idzie do Xiaomi AX3000(dokładnie jest 3, sieć mesh) i dalej na dom.

Czyli dalej nic nie wiemy...
    Jak to połączyłeś, co do jakich portów i gdzie, czy ten terminal operatora ma jakąś nazwę/oznaczenia, czy pracuje jako router czy ONT?

Rozrysuj to, opisz co, jak, czy i w jaki port gdzie połączone, jaką co ma adresację IP

My tego nie widzimy, a co jak masz wiesz tylko Ty!
  • #17 20157214
    roja2
    Poziom 10  
    Zdalne sterowanie PLC przez smartfon w sieci Xiaomi AX3000
    Tam gdzie jest internet znajduje się router operatora. Jest tam wpięty światłowód oraz wychodzi sieciówka do WAN Xiaomi. Tam adresacja jest 192.168.31.X. Oraz wszystkie urządzenia w domu taką mają.
    Z routera odczytałem WAN połączenia internetowego. WAN IP 10.5.0.26, Brama 10.5.0.1. Domyślam się że ten router od operatora ma właśnie taką sieć.
  • Pomocny post
    #18 20157461
    KOCUREK1970
    roja2 napisał:
    routera odczytałem WAN połączenia internetowego. WAN IP 10.5.0.26, Brama 10.5.0.1. Domyślam się że ten router od operatora ma właśnie taką sieć.

Czyli nie połączysz się z zewnątrz, adresacja IP prywatna.

Już masz pierwszy błąd, nie stosuje się dwóch routerów z NAT w jednej sieci.
    Xiaomi powinien być podłączony do portu LAN.
  • #19 20157518
    roja2
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    roja2 napisał:
    routera odczytałem WAN połączenia internetowego. WAN IP 10.5.0.26, Brama 10.5.0.1. Domyślam się że ten router od operatora ma właśnie taką sieć.

Czyli nie połączysz się z zewnątrz, adresacja IP prywatna.

Już masz pierwszy błąd, nie stosuje się dwóch routerów z NAT w jednej sieci.
    Xiaomi powinien być podłączony do portu LAN.

One działają jako wzmacniacze sygnału. Nie wiem czy coś to zmienia.
    A jak działają aplikacje np. SmartLife? Kupujemy powiedzmy smart przekaźnik i możemy po sparowaniu go z naszą siecią sterować z telefonu.
  • #20 20157534
    sosarek

Poziom 43  
    Przez chmurę - czyli połączenie p2p.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 20157648
    KOCUREK1970
    roja2 napisał:

Dlatego musiałbyś pogadać z Twoim ISP, by ten przełączył swój terminal w tryb pracy MODEM/BRIDGE, bo wtedy może się okazać, że na tym Xiaomi będziesz miał domyślnie publiczne zmienne IP.

A jeszcze pytanie, na tym światłowodzie masz tez usługę telewizyjną?
  • #22 20157673
    roja2
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    roja2 napisał:

Dlatego musiałbyś pogadać z Twoim ISP, by ten przełączył swój terminal w tryb pracy MODEM/BRIDGE, bo wtedy może się okazać, że na tym Xiaomi będziesz miał domyślnie publiczne zmienne IP.

A jeszcze pytanie, na tym światłowodzie masz tez usługę telewizyjną?

Nie mam. Można dokupic, tzn. operator świadczy taką uslugę. Ja mam internetową Vectra Smart Go.
  • #23 20157683
    KOCUREK1970
    roja2 napisał:
    Nie mam. Można dokupic, tzn. operator świadczy taką uslugę.

Czyli jak na razie masz spokój, bo odpalone masz u innego opa.
    Zatem:
    KOCUREK1970 napisał:
    musiałbyś pogadać z Twoim ISP, by ten przełączył swój terminal w tryb pracy MODEM/BRIDGE, bo wtedy może się okazać, że na tym Xiaomi będziesz miał domyślnie publiczne zmienne IP.

Tu małe wyjaśnienie - to NIE jest tak, że każdy operator MUSI mieć w ofercie publiczne dynamiczne/zmienne IP, może mieć, ale nie musi.
  • #24 20157767
    roja2
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    roja2 napisał:
    Nie mam. Można dokupic, tzn. operator świadczy taką uslugę.

Czyli jak na razie masz spokój, bo odpalone masz u innego opa.
    Zatem:
    KOCUREK1970 napisał:
    musiałbyś pogadać z Twoim ISP, by ten przełączył swój terminal w tryb pracy MODEM/BRIDGE, bo wtedy może się okazać, że na tym Xiaomi będziesz miał domyślnie publiczne zmienne IP.

Tu małe wyjaśnienie - to NIE jest tak, że każdy operator MUSI mieć w ofercie publiczne dynamiczne/zmienne IP, może mieć, ale nie musi.

Mój ma. Jak pisałem wyżej, koszt to 5 zł miesięcznie. Nie potwierdził mi tylko czy jest statyczne czy dynamiczne.

Dodano po 27 [minuty]:

Mam potwierdzenie. Adres jest statyczny oraz zaczyna się od 185.137.
  • #25 20162995
    KOCUREK1970
    roja2 napisał:

Ten adres IP, jest na terminalu optycznym operatora, czy adresacja ta jest na Twoim routerze Xiaomi?
  • #26 20163288
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    roja2 napisał:
    Z routera odczytałem WAN połączenia internetowego. WAN IP 10.5.0.26, Brama 10.5.0.1. Domyślam się że ten router od operatora ma właśnie taką sieć

KOCUREK1970 napisał:
    roja2 napisał:

Ten adres IP, jest na terminalu optycznym operatora, czy adresacja ta jest na Twoim routerze Xiaomi?

Czyli raczej na terminalu operatora.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zdalne sterowanie sterownikiem PLC przez smartfon w sieci domowej opartej na routerze Xiaomi AX3000. Problemem jest brak publicznego adresu IP, co uniemożliwia zdalny dostęp. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak uzyskanie publicznego IP od dostawcy internetu, wykorzystanie VPN (np. ZeroTier) lub sprawdzenie opcji chmurowych oferowanych przez producenta sterownika. Wskazano również na problemy związane z podwójnym NAT, wynikające z użycia dwóch routerów w sieci. Użytkownik potwierdził możliwość dokupienia statycznego adresu IP za 5 zł miesięcznie, co może rozwiązać problem z zdalnym dostępem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA