logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dopuszczenie wody do grzejników CO: poradnik obsługi zaworów (zdjęcia w załączniku)

Kakutov 10 Wrz 2022 17:41 2040 8
REKLAMA
  • #1 20183616
    Kakutov
    Poziom 3  
    Dzień dobry.
    Proszę o pomoc w ustaleniu, w jaki sposób przy pomocy tych zaworów będę mógł dopuścić wodę do grzejników w CO. Dziękuję.
    Dopuszczenie wody do grzejników CO: poradnik obsługi zaworów (zdjęcia w załączniku) .
    Dopuszczenie wody do grzejników CO: poradnik obsługi zaworów (zdjęcia w załączniku)
  • REKLAMA
  • #2 20183623
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    Coś więcej o tych zaworach? Co który robi i skąd - dokąd woda płynie.
  • REKLAMA
  • #3 20183707
    Kakutov
    Poziom 3  
    ta_tar napisał:
    Coś więcej o tych zaworach? Co który robi i skąd - dokąd woda płynie.

Tak więc na górze jest naczynie wzbiorcze zaś na dole pompa. Nie wiem w jaki sposób mogę to lepiej objaśnić. Czy jeśli to nie wystarcza, to czy mogę prosić o doprecyzowanie pytania? Jestem kompletnym laikiem hydrauliki.
  • REKLAMA
  • #4 20183718
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Zdjęcie w szerszym kadrze.
    Prawa rura - przelew z naczynia ?
    Pewnie będzie niebieski zawór.
  • REKLAMA
  • #5 20183720
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Gdyby zdjęcie było z szerszą perspektywą to byłoby łatwiej. A tak można tylko przypuszczać że czerwony zawór to zasilanie wody do CWU bo tam widać zawór bezpieczeństwa (tylko brakuje zaworu zwrotnego) a niebieski może być napełnianiem instalacji CO.
  • #6 20183729
    Sprinter62
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Jaki kocioł co? Zrób więcej zdjęć instalacji. Często przy kotle jest zawór do dopuszczania.
  • #7 20183750
    Kakutov
    Poziom 3  
    Tak to się prezentuje w większej skali:

Naczynie wzbiorcze jest na strychu, a pompa w innym pomieszczeniu, tuż za piecem.
  • Pomocny post
    #8 20184309
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego. odkręć zawór z tym niebieskim pokrętłem i czekaj aby przelało się przelewem z naczynka, nie widać czy przelew jest sprowadzony na dół czy kończy się przy naczyniu więc uważaj aby nie zalać poddasza. pozdrawiam.
  • #9 20184607
    Kakutov
    Poziom 3  
    roman 18 napisał:
    Kolego. odkręć zawór z tym niebieskim pokrętłem i czekaj aby przelało się przelewem z naczynka, nie widać czy przelew jest sprowadzony na dół czy kończy się przy naczyniu więc uważaj aby nie zalać poddasza. pozdrawiam.

Dziękuję. Sprawdzę to, gdy następnym razem będzie brakować wody w grzejnikach. Tymczasem proszę o niezamykanie tematu. :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu dopuszczania wody do grzejników w systemie centralnego ogrzewania (CO) przy użyciu zaworów. Użytkownik prosi o pomoc w zrozumieniu działania zaworów, które są częścią instalacji. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące identyfikacji zaworów, w tym niebieskiego zaworu, który może służyć do napełniania instalacji CO, oraz czerwonego zaworu, który może być związany z ciepłą wodą użytkową (CWU). Użytkownik został również poinstruowany, aby odkręcić zawór z niebieskim pokrętłem i obserwować przelew, aby uniknąć zalania poddasza. Dodatkowo, użytkownik dostarczył szersze zdjęcie instalacji, co pomogło w lepszym zrozumieniu sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA