logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa LED z czujnikiem ruchu przed garażem - naprawa spalonej diody i ocena reszty diod

darekkkk 24 Wrz 2022 20:19 2601 17
  • #1 20205966
    darekkkk
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Cześć,
    poniższy obrazek za tysiąc słów - spalona dioda LED. Jedną widać co do reszty to nie wiem.
    Czy można to jakoś naprawić?
    Lampa LED z czujnikiem ruchu przed garażem - naprawa spalonej diody i ocena reszty diod
    Jest to lampa wyposażona w czujnik ruchu i światła, która oświetlała podjazd przed garażem.
  • #2 20205982
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Są dwie opcje:
    1. Wymieniasz diodę na sprawną o tych samych parametrach
    2. Usuwasz spaloną diodę (ta obok też wygląda na spaloną) i w miejscu diody robisz zworkę, np. kroplą cyny.
  • #3 20205986
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2475
    Oczywiscie ze można naprawic.
    Sposób prawidlowy wymiana diody plus sprawdzenie pozostalych miernikiem.
    Lub w miejsce spalonego leda - zworke, moga ulec pozostale ledy w galezi.
  • #4 20206001
    darekkkk
    Poziom 13  
    Dzięki.
    Pytanie jak na laika przystało - skąd mogę wiedzieć jaka to dioda i w jakiej polaryzacji jest wlutowana?
    Sprawdzić te diody da się bez wylutowywania?
    Co mogło być przyczyną usterki? Aby po naprawie znów nie zadymiło :)
  • #5 20206060
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    Oczywiście że możesz sprawdzić bez wylutowania ale musisz mieć zasilacz regulowany i zaczynasz od 3v przykładając zasilanie do sprawnej diody (na krótko i jak nie zaświeci to odwrotnie). Takie diody są na 3,6,9,12(bywają),18,36V więc sprawdzasz przy jakim napięciu zaświeci. Gdzieś pisze ile to ma Watt więc podziel przez ilość diod. Jeżeli ustalisz napięcie i moc to kup taką diodę ale tolerancje co do V i A zależą od producenta.
  • #6 20206104
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    Jest jeszcze kwestia lutowania: czy jesteś w stanie odlutować-przylutować właściwie?
    Druga sprawa - jeżeli jedna dioda padła, to pozostałe są już przegrzane, pasowałoby je wszystkie wymienić i zmniejszyć nieco prąd pracy...
  • #7 20206696
    darekkkk
    Poziom 13  
    W jaki sposób mogę zmniejszyć ten prąd pracy?
    Ps. Lampa ma moc 18W i 35 diod - czy te informacje pozwalają ustalić parametry diod? Mam kłopot z dostępem do zasilacza regulowanego.
    Ps.'' Czy jeśli zmostkuję tę jedną diodę, to czy to stanowi jakieś zagrożenie dla reszty?
    Edit:
    Zaryzykowałem i wlutowałem tę zworkę - lampa zaświeciła na 3 sekundy i zgasła.
    Przyłożyłem miernik do tych wyprowadzeń oznaczonych "+" i "-" - wskazanie to 0,00V. Czyżby jednak padł ten moduł w tym plastikowym pudełku?
    Gdyby to jednak próbować reanimować - czy polaryzacja tych diod jest oznaczona ściętym jednym rogiem prostokąta, w który została wlutowana (widać na foto)?
  • #8 20206985
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    darekkkk napisał:
    Ps. Lampa ma moc 18W i 35 diód - czy te informacje pozwalają ustalić parametry diód? Mam kłopot z dostępem do zasilacza regulowanego.

Ps.'' Czy jeśli zmostkuję tę jedną diodę to czy to stanowi jakieś zagrożenie dla reszty?

Przypuszczalnie jest to dioda 5630/5730 0,5W i nie znalazłem tego typu diody na inne napięcie jak 3,2 do 3,4V
    Co do mostkowania to raczej nie polecam bo przeważnie padają szybko inne diody ale ten zasilacz sterownik ma ogromną tolerancję więc proponuję zmostkować i obserwować.
  • #9 20208493
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Po układzie ścieżek widać, że są po dwie równolegle i około 20 szeregowo. Więc mostkować trzeba po dwie - zmostkowanie jednej spowodowało, że prąd obu przejęła jedna i zrobiła co trzeba - spaliła się.
    Na module masz opis 200mA i 3-50W: po tym można wywnioskować napięcie pracy. Jak wymieniać to na 0,5W LEDy - może potrzymają dłużej.
    Poza tym, koszt elementów i pracy przekroczy koszt nowej lampy...
  • #10 20208887
    darekkkk
    Poziom 13  
    Andrzej42 napisał:
    Po układzie ścieżek widać, że są po dwie równolegle i około 20 szeregowo. Więc mostkować trzeba po dwie - zmostkowanie jednej spowodowało, że prąd obu przejęła jedna i zrobiła co trzeba - spaliła się.

Dzięki.
    Proszę nie zrozum mnie źle - nie kwestionuję podpowiedzi a próbuję zrozumieć mechanizm (zakładam, że ma miejsce jakiś skrót myślowy).
    Pamiętam jeszcze sprzed pół wieku, ze szkoły, że I=U/R a więc skoro napięcie jest tam stałe (?), dioda na stały opór więc prąd musiał być taki sam tj. nie mógł popłynąć dwa razy większy z racji zmostkowania tylko jednej. Czy źle myślę?

Druga kwestia: niepokoi mnie brak napięcia na wyprowadzeniu z tego zasilacza. Czy to może wynikać z uszkodzenia diód? Po odlutowaniu przewodów od płytki może okazać się, że zasilacz jest sprawny? Czy zasilacz/czujniki mogły się uszkodzić bo spaliła się jedna czy dwie diody?
  • #11 20209266
    Owndragon
    Poziom 17  
    Ocena: 104
    Napięcie na wyjściu zasilacza powinno być, dla pewności odlutuj jego przewody i wówczas zmierz.

Możliwe że owy zasilacz ma zabezpieczenia np. przed zwarciem lub podobne i dlatego nie podaje napiecia.

Pozdrawiam
  • #12 20209290
    darekkkk
    Poziom 13  
    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
    Niestety, odlutowałem te przewody z wyjściem z zasilacza i ... 0,00 V.
    Wychodzi na to, że zasilacz jednak padł, choć wizualnie prezentuje się nienagannie - żadnej spalenizny, kondensatory niespuchnięte.
  • #13 20209308
    Owndragon
    Poziom 17  
    Ocena: 104
    Upewnij się jeszcze proszę, czy do zasilacza na pewno dochodzi napięcie sieciowe.

Jeśli tak, wówczas uszkodzenia musimy szukać wewnątrz samego zasilacza. (lub po prostu wymienić go na nowy).

Pozdrawiam
  • #14 20209746
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 725
    Zanim założyłeś temat, należało posprawdzać wszelkie napięcia we/wy.
  • #15 20209758
    Andrzej42
    Poziom 32  
    darekkkk napisał:
    I=U/R a więc skoro napięcie jest tam stałe (?) dioda na stały opór
    Dioda jest elementem nieliniowym i z TEGO zasilacza nie wychodzi stałe napięcie a STAŁY prąd więć ten zasilacz tak ustawia napięcie wyjściowe, aby utrzymać 200mA - zresztą, zgodnie z opisem: 200mA, 3-50W. Zgodnie z tym opisem, tego zasilacza nie wskazane włączać bez obciążenia, (miń 5W a max 50W). Sugerowałem własne obliczenia na moc P=U*J ale wyszło, że nawet połączenie równoległe nie jest znane. Ale wracając: dla 5W i 200mA Umin to 15V a Umax (50/0,2) daje 250V.
    darekkkk napisał:
    więc prąd musiał być taki sam tj. nie mógł popłynąć dwa razy większy z racji zmostkowania tylko jednej. Czy źle myślę?
    jeżeli są po dwie diody równolegle, to prąd 200mA rozpływa się prawie równo na dwie po 100mA - chyba logiczne? Więc jak jedną zwarłeś to druga została zwarta tym mostkiem i nie powinna świecić. Ale powinny zaświecić pozostałe - chyba, że też się popaliły. Zostało wziąć (chyba najłatwiej) starą, nieco zużytą baterjkę 9V węglową( bo ma sporą rezystancję wewnętrzną - na pewno nie nową alkaliczną, bo się popali pozostałe...) albo lepszą ale koniecznie z rezystorem około 0,5k i kolejno sprawdzać pozostałe - przy dotykaniu do pojedyńczej struktury, powinny świecić po dwie.
    Dla sprawdzenia zasilacza, można podłączyć rezystor 100om ok 5W i można mierzyć napięcie i prąd.

Ale coś mi wygląda, że kupisz nową lampę: nie masz podstawowej wiedzy, podejżewam też, że lutować elementów SMD na podłożu ciepłoprzewodzącym też nie umiesz.
    Jednak, czegoś się chociaż nauczysz.
  • #16 20209764
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    karolark napisał:
    miejsce spalonego leda - zworke, moga ulec pozostale ledy w galezi.

Witam,

A było zrobić zworkę cyną jak radził kolega powyżej i nie kombinować.
    Jest to rozwiązanie najprostsze, najszybsze i najtańsze.
  • #17 20209913
    Andrzej42
    Poziom 32  
    LightOfWinter napisał:
    A było zrobić zworkę cyną jak radził kolega powyżej i nie kombinować.

darekkkk napisał:
    Zaryzykowałem i wlutowałem tę zworkę - lampa zaświeciła na 3 sekundy i zgasła.
  • #18 20212213
    niebieski55
    Poziom 18  
    Ocena: 81
    Zasilacz w tej lampie ma zintegrowany w sobie radarowy czujnik ruchu oraz czujnik natężenia światła. Pisałeś że po zmostkowaniu spalonej diody i podłączeniu do zasilania lampa się zaświeciła na chwilę. To dobry objaw. Teraz należy przetestować jej reakcję w ciemności, gdyż czujnik natężenia światła nie pozwoli na to , aby lampa zaświeciła się gdy jest jasno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lampą LED z czujnikiem ruchu, w której spaliła się jedna dioda. W odpowiedziach zaproponowano dwie główne metody naprawy: wymianę spalonej diody na nową o tych samych parametrach lub usunięcie spalonej diody i zrobienie zworki. Użytkownik pytał o sposób sprawdzenia pozostałych diod oraz o przyczyny usterki. Wskazano, że można sprawdzić diody bez wylutowywania, używając zasilacza regulowanego. Zauważono, że jeśli jedna dioda padła, to pozostałe mogą być przegrzane, co sugeruje wymianę wszystkich diod. Użytkownik zmostkował spaloną diodę, ale lampa świeciła tylko przez chwilę, co może wskazywać na uszkodzenie zasilacza. W końcu potwierdzono, że zasilacz mógł ulec uszkodzeniu, mimo braku widocznych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA