logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki czajnik elektryczny polecacie? Tefal, Bosch, Siemens, Rowenta, Russell Hobbs - 10x dziennie

Sonyalfa 26 Wrz 2022 15:46 5412 26
REKLAMA
  • #1 20208661
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Gotuje się u mnie jakieś 10 razy na dobę.
    Średnio po 2 latach basicowe modele tefal szlag trafiał.
    Takich tanich za 40 blaszanych z jula to raczej sensu nie ma.
    Szukam niezniszczalnego modelu i nie bardzo drogiego jak nokia 3310. Więc markowego. I dostępnego w sprzedaży. Co najlepsze? Bosch siemens rowenta russelhobs? Bo SMOG to chyba za design płacimy.
    Chyba taka firma co sama produkuje i wdraża a nie co kopiuje i nalepkę swoją. Bo zelmer i amica to już chińszyzna nalepkowa?
  • REKLAMA
  • #2 20208678
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1148
    Kupuję drogie (kupiłem raz) i od lat służy, około piętnaście lat temu za 80 zł. Bo te po dwadzieścia zł wytrzymywały faktycznie 2 lata. Ale gotuję raz dziennie.
  • #3 20208679
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    A co się w nich psuje? Nie zakamienia się przypadkiem grzałka i nie przegrzewa?
  • #4 20208684
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1148
    Przerzuciłem się na taki z płaskim dnem.
  • REKLAMA
  • #5 20208699
    hindoos
    Poziom 36  
    Pytanie kieruję do autora tematu :) Bo może tu jest pies pogrzebany. Parę czajników przerobiłem i jeszcze żadnego nie udało mi się spalić, ale mam wrażenie, że wiele usterek sprzętów AGD wynika z zaniedbania lub braku świadomości - np. że pralkę, zmywarkę czy właśnie czajnik warto raz na jakiś czas odkamienić.
  • REKLAMA
  • #6 20208751
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Zakryte dno. Nie odkamieniam. Jak czesto odkamieciac sie powinno z dnem zakrytym? Najczęściej przecieka złamie się pokrywka. Mam tez 1 nowy philips bialy co po prostu martwy nie wiem od czego naprawę zacząć.Teraz kupiłem taki tani za 80 zł to się bolec w czajnik wykrzywił i zdeformowal plastik. 10 razy dziennie albo więcej używam. Może bosch? Ale czy te markowe są podrabiane jak coś z ceneo wybiorę taniego?
  • #7 20208760
    hindoos
    Poziom 36  
    Sonyalfa napisał:
    Jak czesto odkamieciac sie powinno z dnem zakrytym?

Jak widać że denko przestaje być metalicznie lśniące, a jak często to wynika z twardości wody. Ale z tego co mówisz u Ciebie złamie się pokrywka - to raczej samo się nie dzieje, komuś musi spaść, zaczepić o coś, albo się ktoś siłuje bo np. jest blokada otwarcia. Nie ma czajników niezniszczalnych.
  • #8 20208793
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20208802
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3844
    Zamiast jednego za pińcet kupić pięć po 100. Design się nie zmieni a na ładne kilka lat starczy.
  • #10 20208992
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Możecie się się śmiać, ale od ładnych paru lat mamy w kuchni Clatronica, już drugiego, bo pierwszy, również po wielu latach, nie uległ uszkodzeniu, tylko był już paskudny z wyglądu- no tworzywo sztuczne, traktowane bez zmiłowania, traci swe walory wizualne :)
    V.
  • #11 20209060
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    Sonyalfa napisał:
    Może bosch?

Bosch TWK3A013.
    Mam go już z 10 lat (już powoli przeciekał i kupiony drugi identyczny w tym roku), gotował wodę codziennie kilka razy, odkamieniany co najmniej 1x w tygodniu octem.
    W tym pokrywki nie da się złamać :D , bo jest ona całkowicie zdejmowana:

• #12 20209093
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    W pracy używamy Zelmer Crystal odkąd pamiętam. 3 lata temu szefowa kazała wymienić bo stary był odbarwiony. Kupiliśmy taki sam choć technicznie poprzedni był sprawny. Z czajnika korzysta codziennie 15 osób i za cholerę popsuć się nie chce. Odkamieniany jest dosłownie raz na ruski rok.
  • #13 20213242
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    A przeciekanie obejmuje gwarancja? Klej serwisy czy uszczelniają uszczelką? Jakie usterki obejmie gwarancja bo warunki zwykle uogolnione ze z winy użytkownika i normalnej eksploatacji nie.
    Więc konkrety piszcie co wam uwzględniono a co nie.
  • REKLAMA
  • #14 20213365
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    @Sonyalfa
    Nigdy nie korzystam z gwarancji producenta.
    Tylko i wyłącznie z tytułu rękojmi na ręce sprzedawcy.
    Dlaczego tylko rękojmia, bo chroni mnie ustawa konsumencka i kodeks cywilny.
    Decydując się na gwarancję producenta, jestem skazany tylko i wyłącznie na jego widzimisię i wyłączenia.
  • #15 20213581
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Czyli cieknący czajnik z paragonem i Ci oodadzą kasę po oględzinach czy od razu? Do 3 lat?

Dodano po 19 [minuty]:

Czyli cieknący czajnik z paragonem i Ci oodadzą kasę po oględzinach czy od razu? Do 3 lat?
  • #16 20213632
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    hindoos, napisał:
    Cytat:
    Ale z tego co mówisz u Ciebie złamie się pokrywka - to raczej samo się nie dzieje, komuś musi spaść, zaczepić o coś, albo się ktoś siłuje bo np. jest blokada otwarcia.

Też tak myślałem kiedy w dwóch czajnikach odpadły przykrywki, do czasu gdy mi się to nie przytrafiło. Czajniki z Lidla, mocowanie pokrywki pod wpływem pary wodnej po prostu kruszeje. Uszkodzenie mechaniczne wyklucza reklamacje.
  • #17 20213692
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    vorlog napisał:
    tylko był już paskudny z wyglądu- no tworzywo sztuczne, traktowane bez zmiłowania, traci swe walory wizualne

To raz, a dwa to, że mój ojciec nienawidzi pić kawy, herbaty z plastikowego czajnika.
    Po prostu twierdzi, że smak tychże napojów nie ten sam (ja tam nie widzę żadnej różnicy) co na przykład z nie rdzewki lub szkła

No dobra, czajnik czajnikiem, smak smakiem.
    Ale wszystkie czajniki "zabija" sama woda.
    Mieszkam w rejonie wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej gdzie prawdopodobnie we wszystkich ujęciach wody pitnej są ogromne, ale to ogromne ilości wapnia.
    A co za tym idzie, w czajnikach odkłada się ogromna ilość kamienia (pisząc ogromna ilość, zrozumieją mnie tylko forumowicze mieszkający w tym, że rejonie)
    Kupowałem naprawdę różne czajniki (tańsze, droższe) wszystkie zostały "zabite" przez osadzający się kamień.
    Rozwiązaniem problemu może być dokupienie do takiego czajnika zwykłego, nie zwykłego filtra węglowego.
    Jaki czajnik elektryczny polecacie? Tefal, Bosch, Siemens, Rowenta, Russell Hobbs - 10x dziennie
    U mnie wygląda tak. Taki oto filtr jest zabudowany w takim oto dzbanku, i spisuje się naprawdę rewelacyjnie.

Z czajnika znikną kamień, herbata nie ma na powierzchni pływającego osadu, no i podobno smak się polepszył (tak twierdzą domownicy, aja nie widzę różnicy w samym smaku)
    Bo jak dla mnie. Mokre to mokre, kawa to kawa, herbata to herbata.

Na koniec trzeba przyznać filtr jako ochrona czajnika przed kamieniem spisuje się rewelacyjnie.
    Minus to, że trzeba go wymieniać na nowy co jakiś czas.
    U mnie działa poprawnie około trzech miesięcy, no ale to zależy ile wody przez niego przepuścimy, przefiltrujemy.
    Bo jak przestaje działać na dnie czajnika zaczyna się pojawiać taki, jakby to nazwać?
    O już wiem.
    Proszek, muł, ale nigdy kamień w postaci stałej.
    Tak jak to bywało do tej pory.
  • #18 20214600
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Jaki koszt filtra na 1 litr wody? Żeby się nie okazało ze więcej za filtry jak za czajnik
  • #19 20216929
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Podstawki obrotowe można wykorzystywać z różnych czy nie?
  • #20 20217066
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Ja od kilkunastu lat używam czajnik Siemens, niestety model już nie produkowany. Wcześniej "zużyłem" trzy eleganckie czajniki metalowe dwa Brauna i jeden Kenwooda. Wszystkie trzy zaczęły przeciekać po dwóch latach zaraz po zakończeniu gwarancji tak ja gdyby były zaprogramowane. Niestety nienaprawialne.
  • #21 20217135
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 917
    Walery K napisał:
    Wcześniej "zużyłem" trzy eleganckie czajniki metalowe dwa Brauna i jeden Kenwooda. Wszystkie trzy zaczęły przeciekać po dwóch latach zaraz po zakończeniu gwarancji tak ja gdyby były zaprogramowane.

Ja akurat o Kenwoodzie złego słowa nie powiem, jeden służył w rodzinie prawie 25 lat :!: :D Niestety po odkamienieniu zaczął cieknąć i został zamieniony na Philips.
    Tefal służył mi 3 lata (modelu niestety nie pamiętam) dopóki nie pękł i nie zaczęło się lać. Mam od nie dawna Electroluxa, okaże się ile popracuje.

Pozdrawiam,
    A.
  • #22 20217185
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    A miałeś metalowego Kenwooda?
  • #23 20217486
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Czy cieknięcie obejmuje gwarancja realnie? Czy podstawki 360 są jak usb uniwersalne załóżmy nawet ze tylko 2400W
  • #24 20217500
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Sonyalfa, to działa marketing, podstawki nie pasują.
  • #25 20219441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21100009
    mkusiorski
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Ja serdecznie polecam czajnik Ariete :)
  • #27 21100105
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Markowy, metalowa obudowa, płaskie dno i żeby się wyłączał po podniesieniu. Czasami ktoś tylko podgrzewa wodę, nie wyłączy tylko podniesie, wyleje wodę do końca i odstawi na podstawkę. Kilka razy tak i po grzałce. Jak ma mechanizm wyłączający po podniesieniu to takie coś się nigdy nie przytrafi a grzanie bez wody potrafi bardzo szybko zniszczyć czajnik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum poszukują niezawodnych czajników elektrycznych, które wytrzymają intensywne użytkowanie (10 razy dziennie). Wskazują na problemy z tanimi modelami, które psują się po dwóch latach. Rekomendowane są marki takie jak Bosch, Siemens, Rowenta, Russell Hobbs oraz Philips, z naciskiem na modele z metalową obudową i płaskim dnem, które są łatwiejsze w odkamienianiu. Użytkownicy podkreślają znaczenie regularnego odkamieniania oraz unikania czajników z plastiku, które mogą wpływać na smak napojów. Wspomniano również o problemach z gwarancją i serwisem, zwłaszcza w kontekście przecieków i uszkodzeń mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA