logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder DVB-T2 i problemy z obrazem na starszym telewizorze Panasonic 32 LCD

ixs 17 Mar 2023 09:12 1872 13
REKLAMA
  • #1 20493537
    ixs
    Poziom 16  
    Ocena: 97
    Mam starszy telewizor Panasonic, nie pamiętam modelu, ale jest to jeden z pierwszych 32" LCD ... Dokupiłem dekoder DVB-T2 , ale po podłączeniu wyszukali kanały, ale nie ma obrazu ani dźwięku, jakieś kratki obrazu próbują się przebić, ale nie ma szans coś zobaczyć ..podobno na starszych tv dekoder DVB-T2 nie zawsze będzie działał... O co. chodzi, myślałem że do każdego tv we wystarczy dokupić dekoder w nowym standardzie...
  • REKLAMA
  • #2 20493551
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Czy instalacja antenowa jest wykonana poprawnie? , jeżeli tak należy skontrolować stan przewodu i złączy proszę podać markę dekodera (symbol) przy sprawnej instalacji i poprawnym ustawieniu anteny starsze odbiorniki Tv współpracują poprawnie z nowymi dekoderami.
  • REKLAMA
  • #4 20494634
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witaj. Do sprawdzenia jest instalacja antenowa oraz sam dekoder. Wpierw, co łatwiej, podłączyć dekoder do sprawnej instalacji antenowej. Przy pozytywnym wyniku, stawiał bym na wadliwą instalacje antenową w docelowym miejscu. W przypadku braku sygnału przy prawidłowej instalacji, zrozumiałe, że dekoder DVB-T2 jest uszkodzony. Po tych testach, można znaleźć przyczynę Twoich problemów.
  • #5 20494881
    ixs
    Poziom 16  
    Prawdę mówiąc problem jest nie u mnie tylko u znajomej tv to Panasonic cięta a dekoder zupełnie nie pamiętam nazwy.... Instalacja do czasu zmiany systemu na DVB-T2 działała bardzo dobrze, zastanawia mnie też że znalazło kanały .. musiałbym rzeczywiście sprawdzić na innej instalacji i innym tv, ale akurat tam mam tylko jeden tv a znajoma chce oddać dekoder, podobno sam sprzedawca poinformował ja że że starym tv może on nie działać.... Trochę to dla mnie dziwne bo myślałem że każdy nawet stary tv powinien odtworzyć sygnał z dekodera... A próbowałem też mój dekoder trochę starszy -arriva 750i niby pisze że ma DVB-T2 ale ten nie znalazł żadnego kanalu a więc może racja z tą instalacja, może nowy sygnał wymaga innych ustawień anteny
  • #6 20495351
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2945
    Może być ustawiona zła rozdzielczość (HD)w dekoderze i tv z nią sobie nie radzi.
  • REKLAMA
  • #7 20517601
    ixs
    Poziom 16  
    Próbowałem tez to zmieniać ale nic nie dało - dekoder poszedł do zwrotu - zastanawiam się może to jednak cos z antena, bo nowy sygnał wymaga mocniejszych parametrów a tam jest zwykła siatkowa ze wzmacniaczem -- choć sygnał był wcześniej mocny...
    Mam jeszcze inny dekoder Ferguson Ariva 750i - niby pisze ze ma DVBT2 ale na nim nawet kanałów nie znajduje - wie ktoś cze ten ferguson powinien działać, czy cos mu jeszcze brakuje i samo DVBT2 to za mało??
  • REKLAMA
  • #8 20517789
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    ixs napisał:
    dekoder Ferguson Ariva 750i - niby pisze ze ma DVBT2 ale na nim nawet kanałów nie znajduje - wie ktoś cze ten ferguson powinien działać, czy cos mu jeszcze brakuje i samo DVBT2 to za mało??

Ma T2, ale nie ma kodeka HEVC/.H.265. Na kanałach T2 będzie fonia - bez wizji. Kanały te dekoder może wrzucić na listę programów radiowych.
    Kanały nadawane w starym standardzie (mux-3, mux-8), powinien jednak odbierać bez problemu. Jeżeli nie odbiera nic, to albo niesprawna instalacja, albo uszkodzony dekoder.
    ixs napisał:
    Dokupiłem dekoder DVB-T2 , ale po podłączeniu wyszukali kanały, ale nie ma obrazu ani dźwięku, jakieś kratki obrazu próbują się przebić, ale nie ma szans coś zobaczyć
    ixs napisał:
    dekoder poszedł do zwrotu

Zdarzały mi się pojedyncze nowe dekodery (Alma, LTC), które na dobrym sygnale szatkowały i zostały zwrócone/wymienione.
    ixs napisał:
    tv to Panasonic .... Instalacja do czasu zmiany systemu na DVB-T2 działała bardzo dobrze

Stare modele Panasonic mają stosunkowo czułą głowicę i dobrze radzą sobie z kiepskim sygnałem.
  • #9 20517834
    LeDy
    Poziom 43  
    Po twoich opisach wygląda, że faktycznie wina w instalacji antenowej.
    Jak wygląda instalacja i kod pocztowy miejscowości.
  • #10 20522677
    ixs
    Poziom 16  
    Antena siatkowa + wzmacniacz - nie wiem dokładnie jakiej mocy - Z tego co pamiętam to antena na strychu przy oknie- a wiec może nie ma rewelacji -ustawiona na nadajnik Krosno sucha góra - kod pocztowy 38-533 - przed zmiana na DVBT 2 wszystko dzialalo bez zastrzezen... telewizor chyba nawet nie ma zadnego dekodera cyfrowego - tylko analogowy
  • #11 20522692
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    ixs napisał:
    Mam starszy telewizor Panasonic, nie pamiętam modelu, ale jest to jeden z pierwszych 32" LCD ... Dokupiłem dekoder DVB-T2 , ale po podłączeniu wyszukali kanały, ale nie ma obrazu ani dźwięku, jakieś kratki obrazu próbują się przebić, ale nie ma szans coś zobaczyć ..

Witam

Podaj pełną nazwę - model dekodera który używasz.
    Dekoder żeby działał poprawnie musi mieć wsparcie dla: DVB-T2 / HEVC / H.265
    Samo wsparcie dla DVB-T2 to za mało.
  • #12 20522810
    LeDy
    Poziom 43  
    ixs napisał:
    Antena siatkowa + wzmacniacz - nie wiem dokładnie jakiej mocy - Z tego co pamiętam to antena na strychu przy oknie- a wiec może nie ma rewelacji -ustawiona na nadajnik Krosno sucha góra - kod pocztowy 38-533 - przed zmiana na DVBT 2 wszystko dzialalo bez zastrzezen... telewizor chyba nawet nie ma zadnego dekodera cyfrowego - tylko analogowy

Skoro wzmacniacz to i zasilacz więc zasilacz najbardziej podejrzany. Zacznij od wymiany zasilacza na najlepiej taki z regulacją.
    Moce nadajnika są duże, odległość mała więc jak nie ma przeszkód, lasu, może zmień wzmacniacz na symetryzator, zamiast zasilacza , separatora, daj metalowy wtyk antenowy.
  • #13 20522833
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1042
    ixs napisał:
    przed zmiana na DVBT 2 wszystko dzialalo bez zastrzezen... telewizor chyba nawet nie ma zadnego dekodera cyfrowego - tylko analogowy

Skoro przed przejściem na DVB-T2 telewizor odbierał, to znaczy że ma wbudowany dekoder DVB-T i bez problemu powinien nadal odbierać mux-3 i mux-8. Naziemnej telewizji analogowej nie ma już od 10 lat.
    ixs napisał:
    kod pocztowy 38-533

Miejscowość jest w zasięgu dwóch nadajników - Sucha Góra i Solina. Obydwa nadają w SFN (mux-1,2,3,6,8 na tym samym kanale). To także może powodować problem.:?:
  • #14 20580900
    ixs
    Poziom 16  
    Sorry ze po takiej przerwie powracam do tematy, ale instalacja nie jest u mnie i nie miałem kiedy przetestować - nowe fakty się pojawiły. przyniosłem inny dekoder, przestawiłem antenę w inne miejsce i pojawiły się kanały z MUX - 8 - wszystkie mux 8 odbierają - antena siatkowa z płytka SWA-7 - wygląda na to ze odbiera VHF - nie odbiera UHF - antena jest w pionie - nie wiem czy po prostu trzeba inna antenę czy ten dekoder jakoś inaczej to odbiera ( mam kilka dekoderów - na jednym odbiera te kanały MUX-8 na innym nie odbiera nic - choć czasem się zdarza ze cos załapie z MUX- 3

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z odbiorem sygnału po podłączeniu dekodera DVB-T2 do starszego telewizora Panasonic 32" LCD. Po wyszukaniu kanałów nie ma obrazu ani dźwięku, a jedynie zniekształcenia. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie instalacji antenowej, stanu przewodów oraz złączy. Użytkownik zauważył, że dekoder Arriva 750i, mimo deklaracji obsługi DVB-T2, nie znalazł kanałów, co może sugerować brak wsparcia dla kodeka HEVC/H.265. Wskazano również na możliwość złej rozdzielczości ustawionej w dekoderze oraz na problemy z anteną, która może nie być odpowiednia do nowego standardu sygnału. Po przetestowaniu innego dekodera i przestawieniu anteny, użytkownik uzyskał dostęp do kanałów MUX-8, co sugeruje, że problem leży w instalacji lub w samym dekoderze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA