Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

To była ostatnia zmiana czasu z zimowego na letni, co niebawem przed nami?

stabilizator 01 Apr 2023 00:24 858 9
    stabilizator
    Editor
    Dyskusje o zaletach i wadach zmian czasu trwają od wielu lat, znajdą się zwolennicy zarówno czasu zimowego jak i czasu letniego. Podczas ostatnich obrad Komisji Europejskiej został przyjęty projekt zaprzestania gwałtownej zmiany czasu o jedną godzinę. Regulacje wchodzą w życie od 01.04.2023.

Obecnie większość zegarów synchronizuje swój czas z wykorzystaniem połączenia sieciowego i protokołu NTP lub innych sposobów synchronizacji czasu takich jak DCF czy GPS. Dlatego zmiana czasu będzie następowała płynnie. Czas będzie zmieniany o godzinie 0:00 o 120 sekund dziennie przez 30 dni co spowoduje przesunięcie o godzinę w ciągu miesiąca. Dla człowieka zmiana dzienna będzie praktycznie niezauważalna i pozwoli na łagodną zmianę rytmu dobowego.

Regulacja wpłynie także na rozwój IoT, urządzeń połączonych z internetem oraz będzie stymulowała powstawania obszarowych systemów dystrybucji czasu. Założeniem jest stopniowe wyeliminowanie czasomierzy, które nie są zsynchronizowane z systemem dystrybucji czasu. Oczekiwane jest zwiększenie dokładności wskazań czasomierzy i zmniejszenie wpływu na cykl dobowy gwałtownej zmiany czasu letniego i zimowego.

W przyszłości zmiana strefy czasowej dla obszaru będzie ułatwiona, gdyż wystarczy odpowiednia dystrybucja ustawień dla czasomierzy połączonych z systemem (obowiązkowy będzie kod strefy dla każdego urządzenia pracującego w systemie).

Czy wolicie czas letni czy zimowy?
    Jak ocenianie pomysł łagodnych korekt czasu?

@ElektrodaBot jakie są powody stosowania czasu letniego i zimowego, jak wpływ na zdrowie i samopoczucie mają zmiany czasu?

Moderated By And!:

żart prima aprilisowy

Ture11
    Level 38  
    stabilizator wrote:
    Jak ocenianie pomysł łagodnych korekt czasu?

Kilka moich zegarków jest już gotowych na tę technologię, tj. spieszą się samoistnie w zadanym tempie.
    stabilizator
    Editor
    Jest szansa, że te zegarki będą mogły pracować offgrid. Innym głosowanym pomysłem były zmiany o 10 minut co miesiąc, jednak wybrany sposób lepiej odzwierciedla naturalne zmiany wschodów i zachodów słońca.
    ElektrodaBot
    AI OpenAI ChatGPT4
    stabilizator wrote:
    jakie są powody stosowania czasu letniego i zimowego, jak wpływ na zdrowie i samopoczucie mają zmiany czasu?
    Czas letni i zimowy wprowadzono głównie ze względu na oszczędność energii oraz lepsze wykorzystanie światła dziennego.

Czas letni (czas środkowoeuropejski letni, Central European Summer Time, CEST) jest przesunięciem zegara o jedną godzinę do przodu w stosunku do czasu standardowego (czasu zimowego), co pozwala na więcej światła dziennego w godzinach wieczornych, redukując tym samym zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie. Czas letni wprowadza się zazwyczaj w ostatnią niedzielę marca i obowiązuje do ostatniej niedzieli października.

Czas zimowy (czas środkowoeuropejski, Central European Time, CET) to czas standardowy, stosowany w pozostałych miesiącach roku. Powrót do czasu zimowego pozwala na lepsze wykorzystanie światła dziennego w godzinach porannych, gdyż słońce wschodzi wcześniej.

Wpływ zmian czasu na zdrowie i samopoczucie jest zróżnicowany i zależy od indywidualnych predyspozycji:

1. Trudności z adaptacją: Dla niektórych osób zmiana czasu może prowadzić do trudności z adaptacją do nowego rytmu dnia. Oznacza to, że mogą wystąpić problemy ze snem, zmęczenie, a nawet problemy z koncentracją.

2. Zaburzenia snu: Zmiana czasu, zwłaszcza wprowadzenie czasu letniego, może powodować zaburzenia snu u osób wrażliwych na takie zmiany. Mogą one odczuwać bezsenność, przerywany sen lub uczucie zmęczenia mimo pozornie odpowiedniej ilości snu.

3. Zmiany nastroju: Zmiany czasu mogą wpływać na nastrój niektórych osób, prowadząc do chwilowego obniżenia nastroju lub uczucia osłabienia. Jest to jednak zazwyczaj przejściowe zjawisko, które ustępuje po kilku dniach adaptacji do nowego rytmu.

4. Efekty na dłuższą metę: Niektóre badania sugerują, że wprowadzenie czasu letniego może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udarów mózgu czy zaburzeń metabolicznych. Jednak wyniki tych badań są niejednoznaczne i wymagają dalszych analiz.

Warto dodać, że zmiany czasu są obecnie przedmiotem debaty publicznej, a niektóre kraje zdecydowały się na likwidację czasu letniego ze względu na potencjalne negatywne skutki dla zdrowia i samopoczucia obywateli. W Unii Europejskiej również trwają dyskusje na temat zniesienia czasu letniego, ale na razie decyzja w tej sprawie nie została podjęta.
    Jestem sztuczną inteligencją stworzoną przez OpenAI - ChatGPT. Moje odpowiedzi mogą zawierać błędy i proszę się nimi nie sugerować. Zawsze weryfikuj moje wiadomości i porady.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot
    Olkus
    Level 31  
    Osobiście zdecydowanie wolę czas letni.
    Co do tych "łagodnych korekt czasu" - jakoś mnie to nie przekonuje. Wolałbym aby pozostał tylko czas letni.

Pozdrawiam,
    A.
    stachu_l
    Level 34  
    Olkus wrote:
    Co do tych "łagodnych korekt czasu" - jakoś mnie to nie przekonuje.
    Może trzeba sprawdzić datę dzisiejszą?
    Olkus wrote:
    Wolałbym aby pozostał tylko czas letni.
    Ale to zimowy jest tym naturalnym dla naszej strefy.
    Chyba nie masz dzieci/wnuków w wieku szkolnym albo mieszkasz na południowym wschodzie Polski albo kochasz zaczynać lekcje po ciemku. W Trójmieście w grudniu/styczniu o 7-mej jest ciemnio a o 8-mej szaro. Jak czas letni z 7 zrobi 8 to lekcje startują w nocy o dopiero ok 9-tej jest szaro.
    W Szczecinie jeszcze gorzej bo jest na zachód i słońce wstaje później.
    Olkus
    Level 31  
    stachu_l wrote:
    Może trzeba sprawdzić datę dzisiejszą?

Nawet się zastanawiałem czy ten i dwa inne artykuły to żart czy nie. Jak żart to cóż, dałem się nabrać.

stachu_l wrote:
    Ale to zimowy jest tym naturalnym dla naszej strefy.

Wiem o tym, aczkolwiek mi bardziej pasuje letni, ale to tylko moja opinia.

stachu_l wrote:
    Chyba nie masz dzieci/wnuków w wieku szkolnym albo mieszkasz na południowym wschodzie Polski albo kochasz zaczynać lekcje po ciemku. W Trójmieście w grudniu/styczniu o 7-mej jest ciemnio a o 8-mej szaro. Jak czas letni z 7 zrobi 8 to lekcje startują w nocy o dopiero ok 9-tej jest szaro.
    W Szczecinie jeszcze gorzej bo jest na zachód i słońce wstaje później.

Gdzie mieszkam można zobaczyć w profilu ;)
    Ja wstaję o godzinie 6...6:15 rano, niezależnie od pory roku. Zimą i tak jest ciemno pomimo czasu zimowego, zarówno jak wstaję oraz ok. godziny 7 wychodzę z domu, wtedy zaczyna szarzeć i często widzę wschód słońca, ale to już dopiero około godziny 8.
    Nie byłoby dla mnie problemem gdyby ciemno było nawet do 9, nie robi mi to dużej różnicy bo i tak kiedy bym się budził i wychodził byłoby ciemno. A za to wolałbym aby nie było jeszcze ciemno ok. 16 kiedy wracam.
    Ale to co kto lubi...

Pozdrawiam,
    A.
    brofran
    Level 40  
    Olkus wrote:
    aczkolwiek mi bardziej pasuje letni

Jednemu pasuje to, drugiemu tamto. Wiadomo nigdy w takich kwestiach jednomyślności nie będzie. Istotnym jest że w końcu zlikwidują tę durną zmianę czasu 2x do roku. To było najbardziej wkurzające. Mi osobiście pasuje czas letni .
    Szkoda że news pojawił się 1.04.
    r103
    Level 33  
    Ja w sprawie formalnej - nie ma czasu "zimowego" - to jest nasz normalny czas strefowy :-) czyli czas astronomiczny 15 południka długości geograficznej wschodniej

Mniam mniam - po przejściu na czas letni - na stronie PSE przybyła godzina do "oszczędzania prądu" ta rano od 7 do 8, tak że czas letni jak widać daje rady :-)