logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

To była ostatnia zmiana czasu z zimowego na letni, co niebawem przed nami?

stabilizator 01 Kwi 2023 00:24 1563 23
REKLAMA
  • #1 20518728
    stabilizator
    Redaktor
    Ocena: 361
    Dyskusje o zaletach i wadach zmian czasu trwają od wielu lat, znajdą się zwolennicy zarówno czasu zimowego jak i czasu letniego. Podczas ostatnich obrad Komisji Europejskiej został przyjęty projekt zaprzestania gwałtownej zmiany czasu o jedną godzinę. Regulacje wchodzą w życie od 01.04.2023.

Obecnie większość zegarów synchronizuje swój czas z wykorzystaniem połączenia sieciowego i protokołu NTP lub innych sposobów synchronizacji czasu takich jak DCF czy GPS. Dlatego zmiana czasu będzie następowała płynnie. Czas będzie zmieniany o godzinie 0:00 o 120 sekund dziennie przez 30 dni co spowoduje przesunięcie o godzinę w ciągu miesiąca. Dla człowieka zmiana dzienna będzie praktycznie niezauważalna i pozwoli na łagodną zmianę rytmu dobowego.

Regulacja wpłynie także na rozwój IoT, urządzeń połączonych z internetem oraz będzie stymulowała powstawania obszarowych systemów dystrybucji czasu. Założeniem jest stopniowe wyeliminowanie czasomierzy, które nie są zsynchronizowane z systemem dystrybucji czasu. Oczekiwane jest zwiększenie dokładności wskazań czasomierzy i zmniejszenie wpływu na cykl dobowy gwałtownej zmiany czasu letniego i zimowego.

W przyszłości zmiana strefy czasowej dla obszaru będzie ułatwiona, gdyż wystarczy odpowiednia dystrybucja ustawień dla czasomierzy połączonych z systemem (obowiązkowy będzie kod strefy dla każdego urządzenia pracującego w systemie).

Czy wolicie czas letni czy zimowy?
    Jak ocenianie pomysł łagodnych korekt czasu?

@ElektrodaBot jakie są powody stosowania czasu letniego i zimowego, jak wpływ na zdrowie i samopoczucie mają zmiany czasu?

Moderowany przez And!:

żart prima aprilisowy

• REKLAMA
  • #2 20518758
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    stabilizator napisał:
    Jak ocenianie pomysł łagodnych korekt czasu?

Kilka moich zegarków jest już gotowych na tę technologię, tj. spieszą się samoistnie w zadanym tempie.
  • #3 20518884
    stabilizator
    Redaktor
    Ocena: 361
    Jest szansa, że te zegarki będą mogły pracować offgrid. Innym głosowanym pomysłem były zmiany o 10 minut co miesiąc, jednak wybrany sposób lepiej odzwierciedla naturalne zmiany wschodów i zachodów słońca.
  • #4 20518900
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 954
    LABEL_AI_GENERATED
    stabilizator napisał:
    jakie są powody stosowania czasu letniego i zimowego, jak wpływ na zdrowie i samopoczucie mają zmiany czasu?
    Czas letni i zimowy wprowadzono głównie ze względu na oszczędność energii oraz lepsze wykorzystanie światła dziennego.

Czas letni (czas środkowoeuropejski letni, Central European Summer Time, CEST) jest przesunięciem zegara o jedną godzinę do przodu w stosunku do czasu standardowego (czasu zimowego), co pozwala na więcej światła dziennego w godzinach wieczornych, redukując tym samym zapotrzebowanie na sztuczne oświetlenie. Czas letni wprowadza się zazwyczaj w ostatnią niedzielę marca i obowiązuje do ostatniej niedzieli października.

Czas zimowy (czas środkowoeuropejski, Central European Time, CET) to czas standardowy, stosowany w pozostałych miesiącach roku. Powrót do czasu zimowego pozwala na lepsze wykorzystanie światła dziennego w godzinach porannych, gdyż słońce wschodzi wcześniej.

Wpływ zmian czasu na zdrowie i samopoczucie jest zróżnicowany i zależy od indywidualnych predyspozycji:

1. Trudności z adaptacją: Dla niektórych osób zmiana czasu może prowadzić do trudności z adaptacją do nowego rytmu dnia. Oznacza to, że mogą wystąpić problemy ze snem, zmęczenie, a nawet problemy z koncentracją.

2. Zaburzenia snu: Zmiana czasu, zwłaszcza wprowadzenie czasu letniego, może powodować zaburzenia snu u osób wrażliwych na takie zmiany. Mogą one odczuwać bezsenność, przerywany sen lub uczucie zmęczenia mimo pozornie odpowiedniej ilości snu.

3. Zmiany nastroju: Zmiany czasu mogą wpływać na nastrój niektórych osób, prowadząc do chwilowego obniżenia nastroju lub uczucia osłabienia. Jest to jednak zazwyczaj przejściowe zjawisko, które ustępuje po kilku dniach adaptacji do nowego rytmu.

4. Efekty na dłuższą metę: Niektóre badania sugerują, że wprowadzenie czasu letniego może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udarów mózgu czy zaburzeń metabolicznych. Jednak wyniki tych badań są niejednoznaczne i wymagają dalszych analiz.

Warto dodać, że zmiany czasu są obecnie przedmiotem debaty publicznej, a niektóre kraje zdecydowały się na likwidację czasu letniego ze względu na potencjalne negatywne skutki dla zdrowia i samopoczucia obywateli. W Unii Europejskiej również trwają dyskusje na temat zniesienia czasu letniego, ale na razie decyzja w tej sprawie nie została podjęta.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #5 20518937
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 918
    Osobiście zdecydowanie wolę czas letni.
    Co do tych "łagodnych korekt czasu" - jakoś mnie to nie przekonuje. Wolałbym aby pozostał tylko czas letni.

Pozdrawiam,
    A.
  • #6 20518956
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    Olkus napisał:
    Co do tych "łagodnych korekt czasu" - jakoś mnie to nie przekonuje.
    Może trzeba sprawdzić datę dzisiejszą?
    Olkus napisał:
    Wolałbym aby pozostał tylko czas letni.
    Ale to zimowy jest tym naturalnym dla naszej strefy.
    Chyba nie masz dzieci/wnuków w wieku szkolnym albo mieszkasz na południowym wschodzie Polski albo kochasz zaczynać lekcje po ciemku. W Trójmieście w grudniu/styczniu o 7-mej jest ciemnio a o 8-mej szaro. Jak czas letni z 7 zrobi 8 to lekcje startują w nocy o dopiero ok 9-tej jest szaro.
    W Szczecinie jeszcze gorzej bo jest na zachód i słońce wstaje później.
  • REKLAMA
  • #7 20518973
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 918
    stachu_l napisał:
    Może trzeba sprawdzić datę dzisiejszą?

Nawet się zastanawiałem czy ten i dwa inne artykuły to żart czy nie. Jak żart to cóż, dałem się nabrać.

stachu_l napisał:
    Ale to zimowy jest tym naturalnym dla naszej strefy.

Wiem o tym, aczkolwiek mi bardziej pasuje letni, ale to tylko moja opinia.

stachu_l napisał:
    Chyba nie masz dzieci/wnuków w wieku szkolnym albo mieszkasz na południowym wschodzie Polski albo kochasz zaczynać lekcje po ciemku. W Trójmieście w grudniu/styczniu o 7-mej jest ciemnio a o 8-mej szaro. Jak czas letni z 7 zrobi 8 to lekcje startują w nocy o dopiero ok 9-tej jest szaro.
    W Szczecinie jeszcze gorzej bo jest na zachód i słońce wstaje później.

Gdzie mieszkam można zobaczyć w profilu ;)
    Ja wstaję o godzinie 6...6:15 rano, niezależnie od pory roku. Zimą i tak jest ciemno pomimo czasu zimowego, zarówno jak wstaję oraz ok. godziny 7 wychodzę z domu, wtedy zaczyna szarzeć i często widzę wschód słońca, ale to już dopiero około godziny 8.
    Nie byłoby dla mnie problemem gdyby ciemno było nawet do 9, nie robi mi to dużej różnicy bo i tak kiedy bym się budził i wychodził byłoby ciemno. A za to wolałbym aby nie było jeszcze ciemno ok. 16 kiedy wracam.
    Ale to co kto lubi...

Pozdrawiam,
    A.
  • #8 20519358
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    Olkus napisał:
    aczkolwiek mi bardziej pasuje letni

Jednemu pasuje to, drugiemu tamto. Wiadomo nigdy w takich kwestiach jednomyślności nie będzie. Istotnym jest że w końcu zlikwidują tę durną zmianę czasu 2x do roku. To było najbardziej wkurzające. Mi osobiście pasuje czas letni .
    Szkoda że news pojawił się 1.04.
  • REKLAMA
  • #10 20520386
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 968
    Ja w sprawie formalnej - nie ma czasu "zimowego" - to jest nasz normalny czas strefowy :-) czyli czas astronomiczny 15 południka długości geograficznej wschodniej

Mniam mniam - po przejściu na czas letni - na stronie PSE przybyła godzina do "oszczędzania prądu" ta rano od 7 do 8, tak że czas letni jak widać daje rady :-)

• #11 21872386
    r103
    Poziom 37  
    No nie była to ostatnia zmiana czasu - żart był żartem udanym - stwierdzam to z dystansu lat minionych - jak najbardziej jest to chyba wartościowa porada do dodania :-)

No są ważne tematy jak cena ON czy kaucja - ale chyba warto i na to ponarzekać...
  • #12 21874019
    frankmarek152
    Poziom 1  
    Ta zmiana czasu jest niekorzystna dla zdrowia. Mam problemy ze snem, a teraz to katastrofa, biorę melatoninę i inne tabletki, czuję się ogólnie bardziej zmęczony.
  • #13 21874042
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    frankmarek152 napisał:
    Ta zmiana czasu jest niekorzystna dla zdrowia mam problemy ze snem a teraz to katastrofa biore melatonine i inne tabletki czuje sie wiecej zmeczony ogulnie

Jak rozumiem, te błędy ortograficzne to z niewyspania?
    Ciekawe... przychodzi taki nowy użytkownik, ledwo pisze pierwszy post i już z błędami ortograficznymi i składniowymi?
    Skąd tacy ludzie się biorą? Przecież kończyli szkołę podstawową, a tam uczą przecież poprawnego pisania? A może teraz nie uczą, bo szkołę podstawową kończyłem coś koło 30 lat temu i się pozmieniało?

A, jeśli od lat masz problemy ze snem, to winnymi tego stanu rzeczy są dwie:
    - praca (głównie wypłata),
    - banki, w których bierzesz kredyty na wszystko, głównie na to, na co cię nie stać.

Czy o czymś zapomniałem?

Pozdrawiam
  • #14 21874113
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6373
    clubber84 napisał:

Czy o czymś zapomniałem?

Zrzędzenie konkubiny, nadmiar "Harnasia" i Chesterfildów. No i superszczelne okna, żeby drogie ciepło nie uciekało - od stęchłego powietrza też łeb boli.
  • #15 21874316
    clubber84
    Poziom 39  
    robokop napisał:
    od stęchłego powietrza też łeb boli.

Ło paaanieee... jak przez pierwszy tydzień ferii szkolnych wszyscy w domu byli chorzy, to nie wietrzyliśmy mieszkania, bo nie było możliwości. Dobrze, że jesteśmy z tych, co to grzejników nie mają na full, bo w powietrzu, po takim tygodniu nie wietrzenia, można byłoby siekierę powiesić.
    Ale kiedy tylko poczuliśmy się lepiej, zaraz po śniadaniu okna pootwierane na przestrzał i bety za okno, żeby też wywietrzały na mrozie.
    Mróz, nie mróz mieszkanie trza wietrzyć.

A problemy ze snem też są dlatego, że przed snem gały wlepione w telefon, bo przecież post na fejsie, rolka na insta, shorts na YT, czy głupawy filmik na tiktoku nie poczeka do dnia następnego.
    Dzieciaki już nauczone są tego, że na godzinę przed snem wszystkie urządzenia wyłączone, pokój i siebie trzeba uszykować do spania, spakować plecak, jeśli następnego dnia jest szkoła. W czasie szkoły (weekend nie weekend) nie ma siedzenia do późna, wszyscy mają być wyspani, bo sen niestety, ale jest ważny.
    A, i dostaliśmy kiedyś kilka rad od starej pani doktor pediatrii - jeśli to nie jest nic poważniejszego niż przeziębienie, to zima nie zima, raz dziennie minimum pół godzinny spacer - oczywiście w odpowiednim ubiorze do pogody.
    A, kiedy nie ma szans na zmęczenie fizyczne, to zmęczyć mózg - szarady, łamigłówki, krzyżówki, gry planszowe, karciane, klocki, zabawki, kółko i krzyżyk, statki, piłkarzyki, itp. itd. - wtedy sen o odpowiedniej porze sam przyjdzie.

Pozdrawiam
  • #16 21874323
    r103
    Poziom 37  
    Eee tam sen ważny - ja jako stary prostatowiec - mogę z doświadczenia powiedzieć że nie bardzo :-) da się wytrzymać niedosypiając

A ta godzina wcześniej - no - jak się budzi co 2 godziny to betka...
  • #17 21874334
    clubber84
    Poziom 39  
    Da się, ale ile czasu?
    Dzieci tym bardziej powinny być wyspane, żeby ich mózgi miały czas na regenerację, bo umysł dziecka przyswaja 3x więcej "danych" sensorycznych, niż dorosły człowiek. A teraz, w dobie wszędobylskich bodźców jeszcze więcej, tylko szkoda, że bez ingerencji rodziców. To moja obserwacja znajomych i rodziców dzieci z klas 1-3 SP - żadnej lub prawie żadnej kontroli, co dzieciaki oglądają w internecie.

Sen jest ważny w każdym wieku - tylko jego pora przyjścia i czas trwania dla każdego jest inna.

Pozdrawiam
  • #18 21874377
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 296
    Kompromisowo jestem za ostatecznym przesunięciem zegarów o pół godziny, pomiędzy czasem zimowym a letnim - i tak zostawić.
  • REKLAMA
  • #20 21874507
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Mi ta zmiana generalnie nie przeszkadza bo i tak sypiam po 3-4h (czasem wyjątkowo pośpię z 10 godzin, choć kotki wolą się upewnić, czy nie umarłem przypadkiem).
    Może jej nie być, może być - szczerze? Z perpektywy dorosłego człowieka pracującego 9-5 nie ma to znaczenia - czy z przesunięciem czy bez, w zimę do roboty idziesz po ciemku i wracasz po ciemku :D
  • #21 21874523
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 340
    Ja tam wolałbym zostać przy naturalnym (czyli "zimowym").
  • #22 21874558
    r103
    Poziom 37  
    kaem napisał:
    Kompromisowo jestem za ostatecznym przesunięciem zegarów o pół godziny, pomiędzy czasem zimowym a letnim - i tak zostawić.

No byłby to czas astronomiczny Lublina mniej więcej.

Dużo lepiej niż Kijowa - mniej więcej - letni :-(
  • #23 21874580
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    r103 napisał:
    No byłby to czas astronomiczny Lublina mniej więcej.

To może gdzieś środek Polski czyli czas GMT+1:15 bo południk odpowiadający GMT+1 czyli 15E mamy przy zachodniej granicy a 22°30' - GMT + 1:30 czyli koniec formalnej strefy GMT+1 mamy w rejonie Lublina.
    Może jeszcze oryginalniej bo trochę więcej terytoriów wystaje poza 22°30' to dajmy czas GMT+ 1:16 i będziemy oryginalni :-).
  • #24 21874660
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 340
    Mi się podoba😃

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczyła zakończenia tradycyjnej, gwałtownej zmiany czasu o godzinę na rzecz stopniowej korekty czasu o 120 sekund dziennie przez 30 dni, co ma wejść w życie od 1 kwietnia 2023 roku. Nowa metoda synchronizacji czasu, oparta na protokołach takich jak NTP, DCF czy GPS, umożliwi płynne dostosowanie zegarów, minimalizując negatywne skutki dla rytmu dobowego człowieka. Wprowadzenie tej regulacji ma również stymulować rozwój Internetu Rzeczy (IoT) oraz systemów dystrybucji czasu. Uczestnicy dyskusji podkreślali różne preferencje dotyczące czasu letniego i zimowego, omawiając ich wpływ na oszczędność energii, wykorzystanie światła dziennego oraz codzienne funkcjonowanie, zwłaszcza w kontekście godzin rozpoczęcia zajęć szkolnych. Zwrócono uwagę, że czas zimowy jest czasem strefowym odpowiadającym 15 południkowi długości geograficznej wschodniej, a czas letni przesuwa zegar o godzinę do przodu, co wpływa na zużycie energii elektrycznej. Dyskusja zawierała także refleksje na temat subiektywnych odczuć związanych z adaptacją do zmian czasu oraz krytykę dotychczasowego systemu dwukrotnych rocznych przestawień zegarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA