logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAME Frog 24 - nagminne uszkadzanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora

wk462 08 Kwi 2023 13:38 879 13
  • #1 20530713
    wk462
    Poziom 3  
    Witam,
    mam 6 siłowników Frog24, zamontowanych od 2017r, co rok wymieniam na nowe 2 siłowniki. Powód: pękanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora. Nie wiem jaki jest tego powód. Wiem, że brak wymiany jej uszkodzonej powoduje uszkodzenie koła, odlewu, prowadnika ramienia motoreduktora. Serwis zalicza to do uszkodzeń mechanicznych, nie potrafi odpowiedzieć dlaczego pęka śruba regulacyjna.
    Zwracam się z prośbą, zapytaniem co mam zrobić aby ta śruba nie pękała.
  • #2 20530795
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Pęka sama śruba? Widziałem wiele pogiętych śrub, nawet klasy 10.9 ale żadnej pękniętej.
    Może śruba nie styka się z tą wygiętą dźwignią pod kątem prostym a pod skosem? To świadczyłoby o nieprawidłowej geometrii wymiarów mocowania dźwigni do skrzydła.
  • #3 20530945
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    Zapodaj trochę zdjęć tego pęknięcia, zdjęć zainstalowanej bramy itd,
  • #4 20535065
    wk462
    Poziom 3  
    Witam załączam filmik i fotki. Na dwóch zdjęciach widać śruba została w środku w walcu motoreduktora, jest z dwóch stron pęknięta, urwana. Na filmie widać jakie spustoszenie pęknięcia śruby jest spowodowane w mechanizmie. Mechanizm, koła prowadnika jest zerwane. Mechanizm obraca się pod naciskiem palca, tak nie powinno być, to obracane jest przez silnik pod napięciem. Zamieściłem zdjęcie z pękniętymi, urwanymi śrubami. CAME Frog 24 - nagminne uszkadzanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora CAME Frog 24 - nagminne uszkadzanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora CAME Frog 24 - nagminne uszkadzanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora [img-3]

• #5 20535123
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Ta śruba to raczej na ściętą wygląda, pewnie za duże siły tam okresowo działają.
  • #6 20535142
    wk462
    Poziom 3  
    Możliwe, że jest wada siłownika, serwis twierdzi, że tylko u mnie śruby się uszkadzają, twierdząc że mechanizm jest prawidłowo zamontowany.
    Kazali mi zmniejszyć w centrali czas zamykania, wydłużyć go oraz siły nacisku zmniejszyć, zrobiłem to pod dyktando serwisu, po 6 miesiącach znowu śruba nie wytrzymała. Co mam zrobić aby pozbyć się te problemu.
  • #7 20535480
    Darek0026
    Poziom 31  
    Z jakim to sterownikiem działa?? (jaka centrala)

To jest wersja Frog-A24E to powinien być z ZLJ24.

Czy wybrałeś typ napędu jako Frog?

Czy są włączone spowolnienia oraz miękki start? To powinno wydłużyć życie tej śruby.

Czy zastosowana śruba jest pierwszą lepsza czy ma te samą twardość co oryginał?

Dodano po 7 [minuty]:

wk462 napisał:
    Kazali mi zmniejszyć w centrali czas zamykania, wydłużyć go oraz siły nacisku zmniejszyć, zrobiłem to pod dyktando serwisu, po 6 miesiącach znowu śruba nie wytrzymała.

Dosyć dziwna porada, bo jak to ma działać po czasie to musiał byś wyłączyć n-koder i spowolnienia co w mojej opinii jest absurdem. Masz na myśli serwis producenta (CAME Poland) ?

Najpierw mówią zmniejszyć po tem wydłużyć... To jak w końcu było?

Czułości oczywiście warto zwiększyć.
  • #8 20535984
    Darek0026
    Poziom 31  
    Jak coś to oryginalna śruba do tego napędu ma twardość 8.8 oraz jest na klucz 19, długość około 9cm.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Instrukcja do centrali.
    Załączniki:
    • ZLJ24 2018.pdf (5.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20536015
    wk462
    Poziom 3  
    Witam centrala zalecana przez came ZLJ24
  • #10 20538649
    wk462
    Poziom 3  
    >>20535984
    Witam
    mam zamontowane trzy bramy. Każda ma dwa siłowniki frog24 z enkoderem z centralą ZLJ24.
    Bramę i siłowniki zamontował mi dystrybutor Came, który mi sprzedał te cudo z bramami.
    Serwis centralny Came w Warszawie dział techniczny otrzymał ode mnie zdjęcia bram i mechanizmu.
    Nie ma zastrzeżeń do montażu. Twierdzi, że kontaktowali się z Włochami w tej materii. Włosi twierdzą, że nikt nie zgłaszał problemu ze śrubą.
    Jestem wyjątkiem w Polsce i we Włoszech.
    Podczas ostatniej wizyty serwisu dystrybutora, serwisant rozmawiał z działem technicznym Came w Warszawie i pozmieniał ustawienia centrali tak, że jest wolniejsza.
    Każde uszkodzenie śruby powoduje uszkodzenie mechanizmu, koszt naprawy jest wyższy od zakupu nowego mechanizmu, przy moich rabatach, kupuję nową. Dotychczasz śruby pękały w nowych mechanizmach po około 180dniach.
    Ostatnio czyli 8 miesięcy kupiłem śruby trwalsze, ale one podobny okres wytrzymują.
    Przez jedną bramę wjazdową i wyjazdową dziennie w dwie strony przejeżdża około 100 samochodów. W pozostałych o jednym kierunku około 40 samochodów.
    Nie ma to znaczenia na uszkadzanie mechanizmu.
    Kupiłem teraz trzymacz DH-10 i zamontuje go do każdego skrzydła. Bramy są pod monitoringiem wizyjnym, nie zauważyłem ciągania bram.
    Bramy wykazują około 10cm luz na dolnym zawiasie otwieranym na zamek, produkt Came zalecany. Dlatego montuje te trzymacze.
    Serwis z Warszawy zmuszam do przyjazdu aby zamknąć temat lub spotkać się w sądzie. Otrzymałem wiadomość z której wynika że będą szukać dziury w całym po mojej stronie czyli dystrybutora w żle dobranych bramach , mechanizmach i informując mnie że poniosę koszty jeśli dystrybutor zawinił.
  • #11 20538726
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Luźna uwaga - może się wymądrzam ale to, że śruba trzymająca dźwignię na osi jest ucinana (a ta regulacyjna prawdopodobnie traci gwint - były na zdjęciu śruby nie tylko urwane, ale i z "wylizanym" gwintem) to nie przyczyna a SKUTEK innego błędu montażu lub programowania. Podobnie uszkodzenie mechanizmu - to nie skutek uszkodzenia śruby a skutek tego samego błędu - który powoduje jej urywanie. Na logikę to właśnie słabsza śruba 8.8 ulegając ścięciu nieco chroniła mechanizm jako "bezpiecznik" mechaniczny. Jeśli założysz jakąś fantastycznie wytrzymałą śrubę 10.9 lub nawet 12.9, ona może i wytrzyma ale - bez znalezienia pierwotnej przyczyny awarii - jak w banku będziesz miał uszkodzenie mechanizmu.
    Dalej na logikę - zrywanie śrub i następcze awarie powoduje zbyt duży moment skrętny na osi. Napędy są z enkoderami. Czy autor lub montażysta sprawdził ich faktyczne działanie antyzgnieceniowe ? Były przeprowadzone biegi kalibracyjne i próby regulacji czułości na przeszkody? Bez wykrywania przeszkody (lub ustawienie jego za małej czułości) w zakresie zbliżania się skrzydła do odboju napęd napiera maksymalną siłą na odbój ukręcając oś dzwigni skrzydłowej.
    Propozycja serwisu aby wyłączyć enkodery ma swoje małe uzasadnienie - bo wtedy działa antyzgniecenie amperometryczne, które być może jest czulsze i działa szybciej niż enkoderowe (ale wymaga osobnej regulacji). Dalej - propozycja włączenia zatrzymania skrzydła na podstawie czasu ruchu to już łapanie brzytwy przez tonącego bo nie potrafią ustawić w/w czułości na odboje i omijają temat.
    Nie jestem pewny (dla mnie opis konfiguracji tej centrali jest tak jasny jak gęsty las - może kol. Darek0026 pochyliłby się nad tematem) ale chyba - w ostateczności - jest opcja ustawienia krańcówek magnetycznych jako zatrzymujące skrzydła.
  • #12 20538905
    wk462
    Poziom 3  
    Witam dziękuję za podpowiedzi, sprawdzę wszystkie ustawienia. Czekam na zamówione trzymacze. Gdy je otrzymam mam zamiar wykonać raz jeszcze instalacje okablowania. Sprawdziłem z dokumentacją centrali zlj24 ustawienia, są takie jak zaleca producent. Sprawdzę ich faktyczne działanie antyzgnieceniowe i pozostałe. Po wykonaniu tych prac poinformuje o ich rezultatach.
  • #13 20538915
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ja odpisze ale narazie kiepsko z czasem. Wieczorem coś napiszę odnośnie ustawień.
  • #14 21087833
    wk462
    Poziom 3  
    >>20538726
    W czwartek znowu wymieniłem mechanizm came frog a24e. Powód ten sam. Wcześniej przed wymianą mechanizmu zgłosiłem ten problem do importera i sprzedawcy w Polsce do Came. Przedstawiciel firmy odwiedził mnie i dokonał oględzin 3 bram wyposażonych po dwa mechanizmy. Sprawdził montaż bram, mechanizmów czy bramy bez mechanizmów chodzą lekko, czy są smarowane. Zostały zmienione nastawy w centrali wg przedstawiciela. Zostały zamontowane ograniczniki do bram ograniczające otwieranie ich. Śruba wytrzymała 6 miesięcy. Ponownie śruba trzymająca dźwignię na osi jest ucinana w dwóch miejscach, regulacyjna nie jest uszkadzana. Przedstawiciel wykluczył SKUTEK błędu montażu lub programowania. Uszkodzenie mechanizmu według przedstawiciela spowodowane jest uderzeniami samochodu w bramy, co powoduje jej urywanie. Zrywanie śruby i awaria jej powoduje zbyt duży moment skrętny na osi. Czego przyczyną jest uszkadzanie przekładni ślimakowej. Enkoder nie działa. W ustawieniach centrali jest zaprogramowana praca jako enkoder i był przeprowadzony test. Przedstawiciel producenta dokonał ustawień amperometrycznych.
    Ustawienia krańcówek magnetycznych przy enkoderze to według przedstawiciela pomyłka.
    Udałem się z tym mechanizmem do specjalisty od mechanizmów, jedynym wejściem wg niego jest zrobienie trzpienia sześciokątnego na głównym ślimaku oraz tego samego w jarzmie oraz, że ślimaki są wykonane pod złym kątem dotyczy do zębatek.
    Wiem jedno urwanie śruby powoduje wymianę mechanizmu, zwalanie na uszkadzanie bramy przez samochody, które ocierając się przez bramę, powodują zrywanie śrub, odpada. Wg zaleceń są zamontowane ograniczniki.

Witam dokonałem zmian polegających na dołożeniu do bram 2 zamków elektrycznych do bram przesuwnych, mającego na celu uniemożliwienie ciągania bramą, szarpanie ją, do dwóch skrzydeł jak i zamontowałem ograniczniki bram przy otwieraniu. Tak zalecono mi przez importera, dystrybutora Came. Dokonałem też wymiany śruby na inną o większej wytrzymałości.
    Trzy miesiące jak to zrobiłem działa.
    Piszę nie dlatego, że wykonałem te zmiany, ale z powodu modyfikacji przez Came głównego mechanizmu w siłowniku jako części zapasowej, która w każdym siłowniku uszkadzała się po zerwaniu śruby. Jest to dobry krok, ale nie rozwiązuje zrywania śruby. Jest dowodem na wadę tego rozwiązania.
    Poniżej nowa część zapasowa, róznica widoczna dla kazdego.
    Załączniki:
    • CAME Frog 24 - nagminne uszkadzanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora IMG_7972.jpg (21.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CAME Frog 24 - nagminne uszkadzanie śruby regulacyjnej w ramieniu motoreduktora IMG_7971.jpg (17.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z siłownikami CAME Frog 24, które od 2017 roku regularnie uszkadzają śrubę regulacyjną w ramieniu motoreduktora. Pomimo wymiany uszkodzonych elementów, śruby pękają, co prowadzi do dalszych uszkodzeń mechanizmu. Serwis CAME nie potrafi wskazać przyczyny problemu, a użytkownik podejrzewa, że może to być związane z niewłaściwym montażem lub ustawieniami centrali ZLJ24. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia geometrii montażu, ustawień siły nacisku oraz zastosowania odpowiednich śrub o twardości 8.8. Użytkownik planuje dalsze działania, w tym sprawdzenie działania enkoderów oraz ponowną instalację okablowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA