logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa radioodbiornika UKF FM

Michal_Lach123 12 Kwi 2023 13:54 2706 51
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy ten schemat prostego radia UKF FM jest poprawny i czy zadziała?

Nie, ten schemat nie jest poprawny i w tej postaci nie zadziała. To nie jest sensowny odbiornik, tylko przypadkowo połączone elementy; dodatkowo w pokazanym układzie tranzystor nie ma poprawnej polaryzacji, a kondensatory odcinają składową stałą, więc układ nie ma prawa pracować poprawnie [#20536162][#20536512][#20538932][#20536766] Do odbioru FM potrzebna jest zupełnie inna koncepcja niż dla AM: proste odbiorniki superreakcyjne nadają się co najwyżej do silnych sygnałów AM lub cyfrowych, a przy FM dają zniekształcenia, ciszę przy dostrojeniu i ogólnie bardzo słaby efekt [#20537195][#20545302] Jeśli chcesz zbudować działające radio UKF, lepiej zacząć od sprawdzonego, gotowego projektu i skopiować go 1:1 zamiast składać „dziwadeł” bez zrozumienia działania [#20537319][#20537521]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 20536162
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    To nie jest schemat radia. To jest zestaw przypadkowo złączonych elementów, bez jakiegokolwiek sensu w działaniu. Tu nie ma co rozpatrywać. Do kosza z tym.
  • #4 20536205
    trebuch1
    Poziom 26  
    Czy to jest jakaś "intelektualna" prowokacja?
  • REKLAMA
  • #7 20536243
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20536247
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ma to, że być może autor najpierw zajmie się czytaniem materiałów o prostych odb. UKF.
  • #9 20536254
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20536512
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6149
    Odnośnie pierwszego schematu - nawet początkujący, który dopiero uczy się jak działa tranzystor, połapie się że to nie ma prawa działać.

Schemat #10 opiera się na schemacie generatora, odbiorniki (super)reakcyjne zawsze opierają się na jakimś schemacie generatora, ale tego konkretnego w odbiorniku jeszcze nie widziałem.
  • #14 20536766
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Michal_Lach123 napisał:
    W #10 były 2 schematy, o który chodzi?
    Jeden jest częścią drugiego, moja odpowiedź odnosi się do obu.

Michal_Lach123 napisał:
    Teraz zauważyłem że w schemacie z #1 pomyliłem emiter z kolektorem.
    Pomyliłeś wszystko, co można pomylić, tranzystor podłączony przez kondensatory, nie będzie działał, dla prądu stałego kondensator to przerwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 20536860
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Michal_Lach123 napisał:
    ale bez tranzystora napięcie przejdzie do sygnału.
    Tylko czy bez wzmacniania a anteny uzyskasz tyle żeby dioda mogła cokolwiek wyprostować? Na dodatek układ nie ma selektywności bo ten szeregowo włączony obwód równoległy jest bez sensu - jeśli będzie choć trochę działał, to będzie jak filtr pasmowo zaporowy.
  • Pomocny post
    #18 20537186
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7879
    Michal_Lach123 napisał:
    Czy to normalne że w #10 antena jest połączona z +?

Nie do + a do kolektora tranzystora oraz obwodu rezonansowego.
  • Pomocny post
    #19 20537195
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20537214
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Właśnie nie rozumiem dlaczego autor chce się brać za UKF FM z takimi prymitywnymi konstrukcjami. Radioelektronika rozwijała się kilkadziesiąt lat, zanim osiągnięto poziom techniczny, pozwalający pracować na tak wysokich częstotliwościach (UKF) z tak trudną w realizacji modulacją (FM), nawet dzisiaj zbudowanie sensownego odbiornika na samych tranzystorach i obwodach LC wymaga umiejętności poziomu eksperta. Dopiero z użyciem specjalizowanych scalaków i filtrów ceramicznych, zrobiło się łatwiej, tak że budowa radia, jest możliwa dla amatora.

Radiofonia zaczęła się od fal długich i modulacji AM, tam jest łatwo budować odbiorniki. Wielu amatorów zaczynało od budowy radia AM, jest mnóstwo schematów, takich konstrukcji, od najprostszych, po lepsze, bardziej skompilowane ale i tak dużo prostsze niż radio FM.

Lepsza jakość, odbiorników FM nie jest za darmo - trzeba włożyć więcej pracy żeby ją osiągnąć, ale nawet żeby zbudować najprostszy odbiornik, najgorszej jakości, trzeba włożyć więcej pracy.
  • Pomocny post
    #21 20537319
    trebuch1
    Poziom 26  
    jarek_lnx napisał:
    Właśnie nie rozumiem dlaczego autor chce się brać za UKF FM z takimi prymitywnymi konstrukcjami.

A ja to rozumiem. Autor tematu raczkuje w elektronice ale się nie poddaje. To się chwali. Wie że da się odebrać sygnał ale nie wie jak się za to zabrać.
    Wracając do tematu radia FM, autor powinien drążyć temat gotowego sprawdzonego przez innych rozwiązania. Nie ma prostszej metody jak odbiór superreakcyjny. Nie licząc wzmacniacza m.cz, to jest tylko jeden tranzystor i kilka
    elementów. Ale ten tranzystor ma być "oblutowany" ze zrozumieniem tematu.
    Autor otrzymał już sprawdzony materiał ale nadal prezentuje jakieś "dziwadła"
    myśląc że z pomocą Elektrody zaczną działać .
  • Pomocny post
    #22 20537321
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 418
    jarek_lnx napisał:
    Właśnie nie rozumiem dlaczego autor chce się brać za UKF FM z takimi prymitywnymi konstrukcjami.

Ja nie rozumiem, czemu osobom, które chcą zaczynać poznawanie technologii od zera zawsze doradzacie, że prościej i taniej scalak lub kompletny zestaw z Chin. Zaczynając od takich konstrukcji byc może więcej się dowie i nauczy niż z aliexpresowych klocków i czystej teorii.
    I tłumaczenie, że coś nie będzie działać nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jeśli chodzi o ODBIÓR AM/FM to sprawa wcale nie jest tak jednoznaczna.
    Film do przemyślenia:

[/youtube]
  • Pomocny post
    #23 20537521
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    cranky napisał:
    Ja nie rozumiem, czemu osobom, które chcą zaczynać poznawanie technologii od zera zawsze doradzacie, że prościej i taniej scalak lub kompletny zestaw z Chin. Zaczynając od takich konstrukcji byc może więcej się dowie i nauczy niż z aliexpresowych klocków i czystej teorii.

Właśnie dlatego że nie widzę tej chęci poznawania technologi techniki od zera.(czy ktoś jeszcze pamięta że angielskie technology to znaczy technika, a technologia to coś zupełnie innego)
    Jakbyś przeczytał mój post, zobaczył byś że proponowałem żeby zaczął od czegoś łatwiejszego.
    Niestety konsumpcjonizm skierował potrzeby w kierunku końcowego efektu, nikt nie zadaje pytań jak to działa, ani jak to zrobić, jakie są sposoby realizacji, czy jakie są wady/zalety danych rozwiązań technicznych, albo jakie warunki trzeba spełnić żeby zadziałało. Tylko od razu jak stać się posiadaczem danego urządzenia, wkładając najmniej pracy, a na to najprostsza odpowiedź jest - kupić.
    Co byś polecił osobie, która pragnie zacząć budowę modeli latających, od pełnowymiarowego samolotu pasażerskiego?

cranky napisał:
    I tłumaczenie, że coś nie będzie działać nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jeśli chodzi o ODBIÓR AM/FM to sprawa wcale nie jest tak jednoznaczna.
    Ale ja nigdy nie mówiłem że będzie, albo nie będzie działać. Problem z magicznymi sztuczkami w stylu odbiornika na dwóch tranzystorach i obwodzie LC jest taki, że jak nie będzie działać, to nikt nie będzie w stanie tego naprawić. Układ na stu tranzystorach zrozumieją wszyscy, układ na jednym tylko wybitne jednostki.
    Układy z za małą liczbą elementów są bardzo skomplikowane w działaniu. Dlatego kiepsko nadają się do nauki. Albo trzeba mieć sprawdzony wzorzec i skopiować 1:1, albo będzie porażka.
  • #24 20537636
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    Ocena: 57
    Zbudowałem ostatnio odbiornik AM z ARW prezentowany w MT. Ze wzmacniaczem nie ma problemu, ponieważ zbudowałem owy. Jest to końcówka, korektor i przedwzmacniacz stereo. PW jest na tyle mocny że bez problemu wzmacnia sygnał z mojego radyjka, którym odbieram głównie i jak na LW zadziwiająco dobrze PR1. Ile zwojów powinna mieć cewka w tej superreakcji gdy chciałbym odbierać dzisiejszy UKF?
  • Pomocny post
    #25 20537657
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Wątpię nawet w odtworzenie opracowań odbiorników FM sprzed 40 lat - sytuacja w paśmie jest wiele bardziej skomplikowana
  • Pomocny post
    #26 20538077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20538932
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2940
    Michal_Lach123 napisał:
    Witam, posiadam taki schemat radia UKF. Nie jestem pewien czy jest on poprawny.

Stwierdzę krótko. Nie jest on poprawny. Taki układ nie zadziała.
  • Pomocny post
    #28 20538983
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    W układzie z postu #10 masz 22pF i 4 zwoje, przyjmując, na oko, pozostałe parametry cewki średnicę 6mm długość 3mm, można wyliczyć indukcyjność 100nH i częstotliwość rezonansową 107MHz, czyli znajdujemy się w zakresie sensownych wartości.

Jak się poszuka w internecie to można znaleźć kogoś kto przetestował ten układ (#10)
  • #29 20539046
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 418
    Mariopi napisał:
    zwłaszcza w dzisiejszych standardach nadawców publicznego radia UKF

W sumie nie wiemy, czy kolega chce odbierać radio publiczne. może zadowala go "złapanie" baofenga z 10 metrów i potem doskonalenie ukladu?
  • #30 20539357
    Michal_Lach123
    Poziom 7  
    Ocena: 57
    >>20538983 Tutaj jest ten układ przedstawiony https://www.youtube.com/watch?v=t3RExWNuqRI&t=34s

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

Mariopi napisał:
    To nie jest z założenia głupie pytanie - to jest bardzo źle zadane pytanie. Z naciskiem na UKF... (o VHF czy UHF i wyżej to nawet nie wspomnę): Tu i tam jeszcze odgrywa rolę średnica cewki t. solenoid, grubość drutu z którego jest nawinięta,
    Chodzi mi o to ile powinna mieć zwojów cewka z taką grubością drutu i średnicą jak w opisie. A jako kondensatora separującego antene czyli w opisie dwóch zwiniętych drucików, użyje kondensatora ceramicznego 2pF

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

Po przeczytaniu tego tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1295620.html wiem że trzeba nawinąć 2 zwoje mniej i zmniejszyć C2 z 15pF do 5.1pF. Czyli wychodzi na to że cewka to 4 zwoje drutu 0,6mm nawinięta na wiertle 6mm. Budowa radioodbiornika UKF FM Zamiast wzmacniacza na UL1496 użyje tego mojego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat poprawności schematu radioodbiornika UKF FM, który został przedstawiony przez autora. Uczestnicy forum wyrazili wątpliwości co do funkcjonalności schematu, wskazując na błędy w połączeniach oraz niewłaściwe elementy. Zasugerowano, że odbiorniki superreakcyjne są bardziej odpowiednie do odbioru sygnałów AM, a konstrukcja odbiornika FM wymaga bardziej zaawansowanych układów. Autor próbował zbudować odbiornik, jednak napotkał problemy z jakością odbioru, co skłoniło go do dalszych pytań o parametry cewki i kondensatorów. Uczestnicy podzielili się wskazówkami dotyczącymi budowy, w tym sugestiami o zastosowaniu trymerów oraz odpowiednich wartości cewki i dławika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA