Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMichal_Lach123 napisał:A zasilanie to szeregowo przez elektrolit
Michal_Lach123 napisał:Jeden jest częścią drugiego, moja odpowiedź odnosi się do obu.W #10 były 2 schematy, o który chodzi?
Michal_Lach123 napisał:Pomyliłeś wszystko, co można pomylić, tranzystor podłączony przez kondensatory, nie będzie działał, dla prądu stałego kondensator to przerwa.Teraz zauważyłem że w schemacie z #1 pomyliłem emiter z kolektorem.
Michal_Lach123 napisał:Tylko czy bez wzmacniania a anteny uzyskasz tyle żeby dioda mogła cokolwiek wyprostować? Na dodatek układ nie ma selektywności bo ten szeregowo włączony obwód równoległy jest bez sensu - jeśli będzie choć trochę działał, to będzie jak filtr pasmowo zaporowy.ale bez tranzystora napięcie przejdzie do sygnału.
Michal_Lach123 napisał:Czy to normalne że w #10 antena jest połączona z +?
jarek_lnx napisał:Właśnie nie rozumiem dlaczego autor chce się brać za UKF FM z takimi prymitywnymi konstrukcjami.
jarek_lnx napisał:Właśnie nie rozumiem dlaczego autor chce się brać za UKF FM z takimi prymitywnymi konstrukcjami.
cranky napisał:Ja nie rozumiem, czemu osobom, które chcą zaczynać poznawanie technologii od zera zawsze doradzacie, że prościej i taniej scalak lub kompletny zestaw z Chin. Zaczynając od takich konstrukcji byc może więcej się dowie i nauczy niż z aliexpresowych klocków i czystej teorii.
cranky napisał:Ale ja nigdy nie mówiłem że będzie, albo nie będzie działać. Problem z magicznymi sztuczkami w stylu odbiornika na dwóch tranzystorach i obwodzie LC jest taki, że jak nie będzie działać, to nikt nie będzie w stanie tego naprawić. Układ na stu tranzystorach zrozumieją wszyscy, układ na jednym tylko wybitne jednostki.I tłumaczenie, że coś nie będzie działać nie zawsze sprawdza się w praktyce. Jeśli chodzi o ODBIÓR AM/FM to sprawa wcale nie jest tak jednoznaczna.
Michal_Lach123 napisał:Ile zwojów powinna mieć cewka w tej superreakcji gdy chciałbym odbierać dzisiejszy UKF
Michal_Lach123 napisał:Zbudowałem ostatnio odbiornik AM z ARW
Mariopi napisał:zwłaszcza w dzisiejszych standardach nadawców publicznego radia UKF
Mariopi napisał:Chodzi mi o to ile powinna mieć zwojów cewka z taką grubością drutu i średnicą jak w opisie. A jako kondensatora separującego antene czyli w opisie dwóch zwiniętych drucików, użyje kondensatora ceramicznego 2pFTo nie jest z założenia głupie pytanie - to jest bardzo źle zadane pytanie. Z naciskiem na UKF... (o VHF czy UHF i wyżej to nawet nie wspomnę): Tu i tam jeszcze odgrywa rolę średnica cewki t. solenoid, grubość drutu z którego jest nawinięta,