logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4

ExterHD 22 Kwi 2023 17:51 1989 11
REKLAMA
  • #1 20551084
    ExterHD
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem z podłączeniem kierunkowskazów do modułu komfortu 1J0 959 799 AH (dwie wtyczki brązowa i niebieska), z tego co znalazłem na internecie należy połączyć z modułu komfortu dwa kable czarno-zielony oraz czarno-biały, do włącznika awaryjnych również takie same kolory. Rozebrałem wszystko i złączyłem ze sobą owe kable, lecz kierunkowskazy przy otwieraniu zamykaniu nie działają, wie ktoś czy z modułu idzie jakieś 12V na włącznik awaryjnych czy jak one się powinny odpalić, czy działa to na zasadzie przywarcia tych 2 kabli na pewien czas. Z góry dziękuję za podpowiedzi
    Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4 Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4 Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4 Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4 Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4
  • REKLAMA
  • #2 20551130
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    Te kable (czarno - ziel i czarno - biały) są podłączone bezpośrednio do żarówek lamp kierunkowskazów strona lewa i prawa, moduł komfortu powinien na nie podać "migające" +12V przez przekaźnik podwójny przy otwieraniu i zamykaniu
  • #3 20551138
    ExterHD
    Poziom 7  
    Czyli jeżeli nie pojawia się przy otwieraniu i zamykaniu 12v na tych kablach to znaczy że moduł zepsuty? Nic więcej nie trzeba podłączać z tej brązowej wtyczki bo zmieniłem moduł z końcówki q na ah żeby mieć scyzoryk i wszystko działa zaprogramowałem scyzoryk i w vcds jest ustawiony blink kierunkowskazów przy otwieraniu i zamykaniu reszte kabli z brązowej wtyczki to widziałem że jedynie jest tam antena żeby zwiększyć zasięg otwierania oraz podłączenia klaksonu ale nie podpinałem nic więcej z tej brązowej wtyczki czyli jeżeli nie działają kierunkowskazy i nie podaje moduł impulsowego 12v to nie zadziała? Przekaźnik rozumiem jest wbudowany i na tych kablach z wtyczki powinno się pojawiać +12 odrazu? Czy jakiś zewnętrzy przekaźnik jest który powinien to pulsacyjnie puszczać?
  • REKLAMA
  • #4 20551164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20551169
    ExterHD
    Poziom 7  
    No też nad tym myślałem, lecz jeżeli działa centralny zamek z pilota oraz szyby to może nie mieć zasilania? Wiesz może które to są piny i w której wtyczce niebieskiej czy brązowej? Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #6 20551171
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20551174
    ExterHD
    Poziom 7  
    Bazowałem na tym chodzi o kabel t15/12 oraz t15/15 niby ten kabel t15/12 to do syreny jeżeli nie ma zasilania a t15/15 to nw może to być to? Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4
  • Pomocny post
    #8 20551182
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20551188
    ExterHD
    Poziom 7  
    Dać na niego 12v i sprawdzić czy się pokazuje pulsacyjnie na zielono czarnym i czarno białym napięcie? Nic się teoretycznie nie spali 😅 bo ledwo co ten moduł kupiłem więc szkoda by było usmarzyć

Dodano po 47 [minuty]:

>>20551182
    Miałeś rację dałem na ten kabel +12v i kierunkowskazy zaczęły działać, lecz migają tylko przy otwarciu 2x a przy zamykaniu nic nie miga 🤔
  • #10 20551261
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    Cytat:
    kierunkowskazy zaczęły działać, lecz migają tylko przy otwarciu

To już raczej pozostaje kwestia kodowania modułu komfortu
  • #11 20551654
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Tutaj nie chodzi o kodowanie - ono nic do tego nie ma. Jedynie w adaptacjach jest opcja włączenia lub wyłączenia migania przy otwieraniu i zamykaniu ale napisał że tutaj jest to włączone.

Czy czasem gdy zamykasz to zamek nie zamyka się na raz?
    Z tego co napisałeś to wychodzi na to że raczej zamyka się na raz czyli nie jest zaryglowane więc nie miga na potwierdzenie.
    Jeżeli jest wszystko ok to jest taki specyficzny dźwięk że zamki zamykają się na dwa razy.
    Widać też to w blokach pomiarowych w module komfortu.
    Przy zamknięciu auta na być SAFE lub ZABEZPIECZONE. Widać tam stan każdego zamka.
  • #12 20552439
    ExterHD
    Poziom 7  
    Witam zamek schychać jak się rygluje są dwa dźwięki co słychać na filmie przy zamykaniu oraz otwieraniu gdy miga kierunkowskaz samochód się wtedy otwiera przy zamykaniu nie miga zaraz podłączę komputer i poszukam statusów o których Pan pisał czy wszystkie drzwi się ryglują dodam że zamykany jest również bagażnik automatycznie jeżeli to coś by zmieniło

Dodano po 45 [minuty]:

Przy otwartych drzwiach drzwi kierowcy mają status safe cały czas przy otwieraniu zmienia stę tylko central locking feedback że są otwarte ale safe feedback nie reaguje jak przy stronie pasażera czyli jest to problem z drzwiami kierowcy? Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4 >>20551654
    Podłączenie kierunkowskazów do modułu komfortu Golf 4

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem kierunkowskazów do modułu komfortu 1J0 959 799 AH w Golfie 4. Zgodnie z informacjami znalezionymi w internecie, kable czarno-zielony i czarno-biały powinny być połączone z modułem, aby uzyskać impulsowe zasilanie 12V przy otwieraniu i zamykaniu. Po podłączeniu okazało się, że kierunkowskazy działają tylko przy otwieraniu, co sugeruje problem z kodowaniem modułu lub zasilaniem. Użytkownik sprawdził statusy zamków i zauważył, że drzwi kierowcy mogą być przyczyną problemu, ponieważ nie reagują na sygnały z modułu komfortu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA