Rigol właśnie wypuścił dwie nowe budżetowe serie oscyloskopów DHO800/900. Chyba w zamyśle ma zastąpienie nimi, trochę przestarzałej serii DS1000Z. Obie są 12 bitowe. Link
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamslavo666 napisał:Ma złącze HDMI zawsze można podłączyć monitor. Ma też złącze internetowe to może będzie możliwość wyświetlenia na monitorze komputera poprzez VNC tak jak to jest w MSO5000. Szkoda, że Rigol nie wpadł na pomysł aby wypuść go jeszcze w wersji tablet. W obudowie o podobnych rozmiarach, po pozbyciu się pokręteł dałoby się zmieścić 10' dotykowy ekran.7-calowy ekran dotykowy (trochę mały IMO)
zdziwiony napisał:Szkoda, że Rigol nie wpadł na pomysł, aby wypuścić go jeszcze w wersji tablet. W obudowie o podobnych rozmiarach, po pozbyciu się pokręteł, dałoby się zmieścić 10-calowy dotykowy ekran.
zdziwiony napisał:Szkoda, że Rigol nie wpadł na pomysł aby wypuść go jeszcze w wersji tablet. W obudowie o podobnych rozmiarach, po pozbyciu się pokręteł dałoby się zmieścić 10' dotykowy ekran
CosteC napisał:Nie mówię żeby taki tablet był podstawowym sprzętem w warsztacie tylko jako dodatkowy w teren na maszynę, czy nawet w domowym użytkowaniu coś na szybko sprawdzić. Coś na tej zasadzie, że istnieją multimetry stołowe i przenośne. Jest luka, a przynajmniej tak mi się wydaje w tej materii. Ale i tak chyba go kupię jak się pojawią.Całe szczęście Ergonomia by spadła. Wolę pokrętła niż smyranie paluchami po wyświetlaczu (sprawdzałem - wolę pokrętła).
FourierSTM napisał:
slavo666 napisał:Trochę wstyd z tym dołączonym zasilaczem. Posunięcie godne FNIRSI. Ale oprócz tego wygląda spoko. Ciekawe jak z temperaturami.
Teraz trzeba poczekać na pierwszych odważnych którzy potestują i opiszą realne doświadczenia z użytkowania bez upiększeń.
CosteC napisał:Tylko fizycznie trochę większy. Ta sama rozdzielczość, czyli jak ktoś ma słabszy wzrok może podłączyć większy monitor do DHO900 i nawigować myszką i będzie tak samo albo nawet lepiej pod tym względem. Nie wiem czy ma aż tak dużo więcej opcji. DHO1000 to taki wykastrowany DHO4000. Tak się zastanawiam czy nie łyknąć tego DHO924S. Dolar drożeje... Tyle że to świeżynka i nie wiadomo jakie kwiatki mogą w nim być.Większy, dużo wygodniejszy ekran niż DHO800/900?
CosteC napisał:A jak się ma skończyć? Rigol ma wejście na uziemienie i w instrukcji bodajże wspominają o niebezpieczeństwach. Myślisz, że do tej pory ludzie nie stosowali transformatorów separacyjnych do zasilania oscyloskopu i nie mierzyli niebezpiecznie? Nawet sam tak robiłem co nie znaczy, że polecam. Jakiś czas temu kupiłem różnicową sondę wysokonapięciową i poniechałem tej metody.Jestem bardzo ciekawy jak skończy się eksperyment z izolowanymi/nieizolowanymi oscyloskopami na rynku. Do czasu Rigoli DHO800/900 to były przyrządy bardo ekskluzywne (ceny Tektronixa były zaporowe) natomiast teraz każdy będzie mógł zapomnieć o uziemieniu.
zdziwiony napisał:Dodano po...CosteC napisał:A jak się ma skończyć? Rigol ma wejście na uziemienie i w instrukcji bodajże wspominają o niebezpieczeństwach. Myślisz, że do tej pory ludzie nie stosowali transformatorów separacyjnych do zasilania oscyloskopu i nie mierzyli niebezpiecznie? Nawet sam tak robiłem co nie znaczy, że polecam. Jakiś czas temu kupiłem różnicową sondę wysokonapięciową i poniechałem tej metody.Jestem bardzo ciekawy jak skończy się eksperyment z izolowanymi/nieizolowanymi oscyloskopami na rynku. Do czasu Rigoli DHO800/900 to były przyrządy bardo ekskluzywne (ceny Tektronixa były zaporowe) natomiast teraz każdy będzie mógł zapomnieć o uziemieniu.
CosteC napisał:Tego akurat nie rozumiem. Prawdopodobnie poprzez wrodzoną tępotę. Rigol ani nie jest pierwszym, ani ostatnim oscyloskopem który jest fabrycznie izolowany od sieci. Wystarczy wspomnieć tylko Fnirsopodobne czy na przykład Micsiga. Może i znikną mierniki z CATII no i co? Niech znikają. Jeżeli ktoś ma prywatnie to na pewno nie wyrzuci, bo niby dlaczego? W pracy zawodowej firmę będzie stać na odpowiednie przyrządy i tyle.Te niebezpieczne praktyki (wg aktualnej wiedzy) dadzą efekty, a te spowodują zmiany w normach, albo i nie. Np, czy wiesz, że mierniki CAT II niedługo znikną?
Piotr_Burnos napisał:W separacji galwanicznej (czy to po stronie urządzenia czy oscyloskopu) nie ma nic złego, pod warunkiem, że robi się to z "głową".
zdziwiony napisał:Może i znikną mierniki z CATII no i co?