logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik oparty o przetwornicę - rozłączanie, po wykryciu spadku natężenia prądu

beo 22 Maj 2023 17:09 615 18
  • #1 20590462
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Dzien dobry. Wiem doskonale, ileż to tematów prostowników, się przewinęło przez forum, ale nie znalazłem takiego rozwiązania - całkiem możliwe, że źle szukam. Przetwornica w połączeniu ze źródłem napięcia/prądu stałego, może ładować akumulator i ładuje, w trybie CC oraz później CV. Zależało by mi na tym, aby układ był rozłączany, po wykryciu spadku natężenia prądu o powiedzmy połowę. Np akumulator AGM 7Ah ładuję prądem 0.5-0.7A Gdy przetwornica przechodzi w tryb CV, czerwony kolor diody, zmienia się w zielony. Od tego momentu, napięcie jest nie zmienne 14.2-14.3V, a prąd powolutku jest obniżany. Myślę że wartość mniejsza o połowę, jest wystarczającą, aby uznać akumulator za naładowany. Gdzieś wyczytałem, że wartość ta powinna wynosić 0.02C, ale przy tak powolnym spadku tego prądu, obawiam się, że do tej pory może być to szkodliwe dla akumulatora. Czy coś takiego jest do wykonania?
  • Pomocny post
    #2 20590507
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    beo napisał:
    ...przy tak powolnym spadku tego prądu, obawiam się, że do tej pory może być to szkodliwe dla akumulatora.
    Dlaczeo miałoby być szkodliwe skoro
    beo napisał:
    Gdy przetwornica przechodzi w tryb CV, czerwony kolor diody, zmienia się w zielony. Od tego momentu, napięcie jest nie zmienne 14.2-14.3V,
    beo napisał:
    Czy coś takiego jest do wykonania?
    Chcesz zbudować nowy prostownik z taką funkcją czy tylko przystawkę do istniejącego, która wyłączy go w odpowiednim momencie? Oba rozwiązania są możliwe do wykonania.
  • Pomocny post
    #3 20590512
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7819
    Nie jest szkodliwe. Naładowany akumulator weźmie tylko tyle prądu aby pokryć samorozładowanie. Dla AGM producenci podają parametry zależnie od trybu pracy (buforowa-cykliczna). Ważny jest maksymalny prąd "startowy" ładowania, dla 7Ah firmy CSB to max 3A. Ustawiasz ograniczenie prądowe na np. 2A i napięcie 13,8V (praca buforowa), dla pracy cyklicznej 14,4-15V. Przetwornica ograniczy prąd, a po naładowaniu (spadnie pobierany prąd) zapobiegnie wzrostowi napięcia i gazowaniu akumulatora. W oparciu o przetwornice popełniłem kilka automatycznych ładowarek do AGM dla znajomych wędkarzy do akumulatorów zasilających elektryczne silniki zaburtowe i ładują dobrze już od kilku lat.
  • #4 20590530
    beo
    Poziom 37  
    vodiczka napisał:
    Chcesz zbudować nowy prostownik z taką funkcją czy tylko przystawkę do istniejącego, która wyłączy go w odpowiednim momencie?
    Dołożyć do tego co jest. @ArturAVS Ale przykładając ucho :D do akumulatora w trakcie, gdy ten prąd już maleje, to da się usłyszeć jakby bąbelkowanie przy 0.3A a czas w jakim ten prąd maleje do tej wartości to około 3h mniej więcej, bo dokładnie nie mierzyłem.
  • Pomocny post
    #5 20590547
    ArturAVS
    Moderator
    Zawsze podczas ładowania jakieś gazy się wytworzą. W ładowarce którą robiłem w tym roku (przetwornica SZBK07) dodałem pomiar napięcia (komparator) który powyżej 14,4V zmienia ustawienia ogranicznika prądu do ~0,8A (Akumulator 100Ah, normalne ładowanie ustawione na 10A). Kolega po pływaniu podłącza aku do ładowarki i zapomina, kiedykolwiek wybierze się nad wodę, to ma gotowy do użytku akumulator.
  • #6 20590557
    beo
    Poziom 37  
    Czyli myślisz, że można spróbować pozostawić tak ładowany akumulator - spadającym natężeniem - do momentu, aż spadnie do najniższej wartości? Pisują, że długie pozostawienie akumulatora z podwyższonym napięciem (AGM, GEL) jest dla niego szkodliwe, chyba że "długie", to kwestia dni, a nie godzin.
  • Pomocny post
    #7 20590564
    ArturAVS
    Moderator
    Spójrz na UPS'y, akumulatory cały czas pod napięciem z ograniczeniem prądowym. I o ile sam akumulator to nie złom, to używasz kilka raz w roku. Mój ostatni przez 7-lat zachował sprawność, aż do zutylizowania. Nawet po tych 7-miu latach przez około 10-minut utrzymywał zasilanie na oryginalnym jeszcze akumulatorze.
  • #8 20590579
    beo
    Poziom 37  
    Tyle, że w UPS zdaje się napięcie utrzymywane, ma wartość oko 13.6V? Tu jest ładowanie napięciem cyklicznym. Faktycznie jak ustawię napięcie buforowe na przetwornicy, to po jego osiągnięciu prąd spada powoli, aż nagle do wartości oko 80mA. Przy napięciu 14.5 na przetwornicy, ten prąd spada bardzo powoli i chyba nie osiągnie tak niskiej wartości, by być bez znaczenia dla akumulatora?
    Ale wracając, to rozwiązanie z komparatorem, jest możliwe do zastosowania z każdą przetwornicą DC-DC? Bo rozumiem, że w tym układzie, po naładowaniu, prostownik przechodzi na tryb ładowania buforowego?
  • Pomocny post
    #9 20590593
    vodiczka
    Poziom 43  
    beo napisał:
    Przy napięciu 14.5 na przetwornicy, ten prąd spada bardzo powoli i chyba nie osiągnie tak niskiej wartości, by być bez znaczenia dla akumulatora?
    A poświęć kilka godzin i sprawdź jak maleje prąd ładowania twojego akumulatora po przełączeniu ładowarki w tryb CV.
    Wykreśl charakterystykę I=f(t), wystarczy pomiar co pół godziny.
  • #10 20590594
    ArturAVS
    Moderator
    Mam u siebie podłączony bezpośrednio 7Ah 12V do zasilacza CCTV ustawionego na 13,8V, pełni to rolę zasilania buforowego dla agregatu grzewczego. Od trzech sezonów działa bez problemu.
    beo napisał:
    to rozwiązanie z komparatorem, jest możliwe do zastosowania z każdą przetwornicą DC-DC?

Dla większości tak. Opisywałem na forum kilka takich komparatorów, poszukaj: XH-M604 i HW-631, był też bardzo prosta wersja na NE555.
  • #11 20590595
    beo
    Poziom 37  
    vodiczka napisał:
    A poświęć kilka godzin
    i akumulator? :D żartuję. Właściwie masz rację. Od tego trzeba było zacząć, a nie trząść portami i zawracać głowę :D ok zobaczę do końca tygodnia jak to wygląda. Może okaże się, że wcale przy moim trybie używania, nie będę musiał czuwać nad tym ładowaniem na przestrzeni kliku godzin, bo generalnie o to się rozbija, aby nie martwić się o pozostawiony akumulator pod ładowaniem przez 3-4 godziny.
  • Pomocny post
    #12 20590606
    vodiczka
    Poziom 43  
    beo napisał:
    bo generalnie o to się rozbija, aby nie martwić się o pozostawiony akumulator pod ładowaniem przez 3-4 godziny.
    Skoro nie pozostawiasz go na całą dobę to szkoda dyskusji ale ładny wykres będziesz mógł wrzucić w ten temat.
    beo napisał:
    Pisują, że długie pozostawienie akumulatora z podwyższonym napięciem (AGM, GEL) jest dla niego szkodliwe, chyba że "długie", to kwestia dni, a nie godzin.
    Dokładnie, chodzi o dni a nie o godziny.

Przy okazji - jeżeli masz inny akumulator o znacznie większej pojemności np. 20-40 Ah to też zrób mu w/w charakterystykę, chętnie obejrzę obie krzywe na jednym wykresie.
  • #13 20590615
    beo
    Poziom 37  
    Faktycznie nie pozostawiam na długo pod ładowaniem. Co do większych pojemności, to myślałem nad tym, ale doszedłem do wniosku, że jesli już, to tylko te oparte o lit, gdyż ołowiowe nie lubią być pozostawiane np z 50% zapasu energii na dłużej, a litowym w ogóle to nie przeszkadza, a wręcz jest zalecane by tak je przechowywać. Co do wykresów, to trzeba umieć :D chociaż wpisanie wartości powiedzmy co 1h a później przeniesienie danych do arkusza, nie powinno być arcy trudne.
  • #14 20590641
    vodiczka
    Poziom 43  
    beo napisał:
    Co do wykresów, to trzeba umieć
    Wykres y=f(x) to poziom I klasy liceum/technikum.
    Możesz zrobić na arkuszu kalkulacyjnym albo ręcznie na papierze w kratkę.

Dodano po 4 [minuty]:

beo napisał:
    gdyż ołowiowe nie lubią być pozostawiane np z 50% zapasu energii na dłużej,
    I znów rozbija się o definicję pojęcia "na dłużej". Jeżeli nie dłużej niż 5 dni to nie problem dla ołowiowych.
  • #15 20590702
    beo
    Poziom 37  
    vodiczka napisał:
    Jeżeli nie dłużej niż 5 dni
    No nie. W tej kwestii to akurat były by tygodnie.
  • #16 20601304
    beo
    Poziom 37  
    beo napisał:
    ale przy tak powolnym spadku tego prądu
    No właśnie tu był babol w postaci nie sprawnego multimetru. Prąd obniża się dużo szybciej, wciągu minut spada dość znacznie. Przestałem sobie tym głowę zawracać, bo te akumulatory pracują sporadycznie, więc zacząłem stosować napięcie ładowania buforowe i np przy znacznie wyładowanym akumulatorze 15Ah po nocnym ładowaniu, prąd wynosi 130mA. Wybaczcie przysłowiowe zawracanie d... głowy, ale jednak mimo wszystko czegoś się nauczyłem. Ładowanie cykliczne zapewnić ma przede wszystkim, krótszy czas ładowania, aby akumulator był szybciej gotowy do pracy. W takim trybie ładowania, po ustaleniu się napięcia na poziomie powiedzmy 14.4V, prąd dość szybko spada z 1.5A (takie ustawiam dla pojemności 15Ah) do wartości 700mA i w ten czas przetwornica przełącza się na tryb CV. Po kolejnych 3h prąd ładowania wynosi już tylko 300mA. Tematu nie zamykam, bo na pewno jaszcze, jakieś swoje dziwne przemyślenia, będe potrzebował uzewnętrznić :D a i próśb może nie braknąć :P Dziękuję za zainteresowanie i cierpliwość, oraz fachowość tłumaczenia. Pozdrawiam serdecznie!

PS: Mam nadzieję,że nie uraziłem kolegi @vodiczka nie wykonując zadania.
  • Pomocny post
    #17 20601325
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Do wyłączenia ładowania końcowego, zastosuj kontaktron z ręcznie zrobioną cewką. Kiedyś takie coś robiło się w samochodzie do wykrywania przepalonej żarówki. Ilością zwoi dobierasz czułość załączenia.
  • #18 20601995
    vodiczka
    Poziom 43  
    beo napisał:
    PS: Mam nadzieję,że nie uraziłem kolegi @vodiczka nie wykonując zadania
    Nie uraziłeś w najmniejszym stopniu ale gdy będziesz miał czas, zrób tę charakterystykę dla uzupełnienia wiedzy o swoim prostowniku.
    beo napisał:
    Prąd obniża się dużo szybciej, w ciągu minut spada dość znacznie.
    Jak widzisz, dużo czasu to nie zajmie.
  • #19 21036634
    beo
    Poziom 37  
    Wybaczcie, że niemal po roku się odpalam, ale myślę, że warto. Pomijam fakt, że do dziś dnia nie wykonałem tego, o czym pisał wyżej kolega @vodiczka. Wracjąc do tematu, przez ostatni czas dość dokładnie przyglądałem się pracy prostownika Lelek i uznaję, że świetnie nadaje się do akumulatorów agm powyżej 9Ah. Przy osiągnięciu granicznego napięcia - w tym przypadku 14.55V - dioda zielona (tak zastąpiłem żarówkę T5, diodą) zaczyna bardzo szybko mrugać a prąd waha się od 0-0.3A. Tak jakby rozłączał i załączał z bardzo dużą częstotliwością, ale bez zmiany napięcia, tzn napięcie nie waha się. Tyle kombinowania a rewelacyjny sprzęt stał cały czas obok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostownika opartego na przetwornicy, który automatycznie rozłącza ładowanie akumulatora po wykryciu spadku natężenia prądu. Uczestnicy forum podkreślają, że akumulator AGM 7Ah można ładować prądem 0.5-0.7A, a po przejściu w tryb CV (napięcie 14.2-14.3V) prąd powinien maleć. Istnieje obawa, że długotrwałe ładowanie przy podwyższonym napięciu może być szkodliwe, jednak eksperci wskazują, że akumulator w trybie buforowym nie powinien być narażony na uszkodzenia, o ile nie pozostaje pod napięciem przez dłuższy czas. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie komparatorów do monitorowania napięcia oraz kontaktronów do automatycznego wyłączania ładowania. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z używaniem przetwornic i akumulatorów, podkreślając ich długowieczność i efektywność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA