logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyższe zużycie prądu po instalacji fotowoltaicznej sąsiada - wspólna skrzynka, Tauron

axpl 23 Maj 2023 22:04 6609 51
Najlepsze odpowiedzi

Czy instalacja fotowoltaiczna sąsiada może powodować wyższe zużycie prądu na moim liczniku, jeśli mamy wspólną skrzynkę przyłączeniową, ale osobne liczniki?

Tak, może to nieco podnieść zużycie niektórych odbiorników, ale sam fakt instalacji PV u sąsiada nie powinien zwykle dawać skoku rzędu 10–25% i warto najpierw szukać innej przyczyny [#20592469][#20592786] Falownik PV podnosi napięcie w sieci, żeby „wepchnąć” energię, a przy wyższym napięciu część domowych odbiorników pobiera więcej energii; dotyczy to zwłaszcza prostych grzałek, suszarek, bojlerów i niektórych silników, जबकि elektronika z przetwornicami zwykle zmienia pobór niewiele [#20592395][#20592786] Najprostszy test to spisać licznik, wyłączyć absolutnie wszystko na 12 godzin albo dobę i sprawdzić, czy licznik nadal nalicza energię [#20592469] Jeśli po takim teście zużycie nadal wygląda podejrzanie, warto porównać rachunki z dwóch okresów i zmierzyć napięcia na fazach w ciągu doby, bo podwyższone napięcie może tłumaczyć część wzrostu [#20592334][#20592786]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20592189
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    Mam następującą sytuację.

Mamy z sąsiadem wspólną skrzynkę przyłączeniową (w ogrodzeniu) do sieci energetycznej (Tauron) gdzie znajdują się nasze osobne liczniki energii. Sąsiad w zeszłym roku założył instalacje foto, zauważyłem wzrost zużycia energii elektrycznej i to dosyć sporo (o 10-25%) w okresie letnim. Nie dodawałem żadnych nowych urządzeń.

Czy mogli coś „skopać” przy jego instalacji ze mam teraz tak wysokie zużycie?
  • #2 20592334
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7801
    fafiks napisał:

Nie.
    fafiks napisał:
    wzrost zużycia energii elektrycznej i to dosyć sporo (o 10-25%) w okresie letnim

Pokaż rachunki z obu okresów (zakrywając dane wrażliwe).
  • #3 20592377
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Napięcie wzrosło, odbiorniki pracują tyle samo czasu co wcześniej to i energii trochę więcej zużyją.

Poza tym nic się nie dzieje?
    Były też skargi że kury przestały się nieść

Dodano po 11 [minuty]:

Żart oczywiście
  • Pomocny post
    #4 20592387
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Energię produkowaną przez sąsiada musi ktoś zużyć, inaczej Tauronom by się to kompletnie nie opłacało.
  • #5 20592392
    axpl
    Poziom 17  
    adse napisał:
    Energię produkowaną przez sąsiada musi ktoś zużyć, inaczej Tauronom by się to kompletnie nie opłacało.

Wiem, że energia wyprodukowana i wprowadzona do sieci zostanie przez kogoś zużyta (logiczne).
    Ale czy wiąże się to ze zwiększonym zużyciem? Jeśli zużywałem np. 400kWh/mc a po instalacji 500kWh/mc przy tych samych odbiornikach, to chyba coś nie tak.
  • Pomocny post
    #6 20592395
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Każdy falownik podnosi napięcie w sieci aby swoją energię tam wcisnąć, im gorsza sieć tym wyższa napięcie musi wytworzyć. Energia pobrana przez urządzenia jest proporcjonalna do kwadratu przyrostu napięcia.
  • #7 20592397
    axpl
    Poziom 17  
    GBW napisał:
    Każdy falownik podnosi napięcie w sieci aby swoją energię tam wcisnąć, im gorsza sieć tym wyższa napięcie musi wytworzyć. Energia pobrana przez urządzenia jest proporcjonalna do kwadratu przyrostu napięcie.

1. Czy każde urządzenie bez względu na typ będzie pobierać więcej ? Rozumiem że np. Czajnik elektryczny pobierze więcej ale woda zagotuje się szybciej . A co w przypadku silnika elektrycznego
  • #8 20592401
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Czajnik pobierze podobnie jak wcześniej ale silniki już nie, żarówka podobnie i wiele innych urządzeń w domu.
  • #9 20592450
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Po prostu zrób swoją PV..
  • #10 20592464
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    fafiks napisał:
    Wiem, że energia wyprodukowana i wprowadzona do sieci zostanie przez kogoś zużyta (logiczne). Ale czy wiąże się to ze zwiększonym zużyciem? Jeśli zużywałem np. 400kWh/mc a po instalacji 500kWh/mc przy tych samych odbiornikach, to chyba coś nie tak.
    Miałem dokładnie to samo jak "bez miedzę" wybudowano farmę fotowoltaiczną i też było zdziwienie, niedowierzanie innych, że tak wzrosło zużycie energii. .
    msr99 napisał:
    po prostu zrób swoją PV..
    Tak zrobiłem i skończyły się zwiększone rachunki i włączenia (kilka razy dziennie od czasu wybudowania farmy PV).
  • #11 20592469
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    fafiks napisał:

Zrób prosty test.
    Zapisz stan licznik i wyłącz absolutnie wszystko np. na 12 godzin, gdy jesteś poza domem albo jeszcze lepiej na całą dobę jak wyjedziesz na week. Będziesz wtedy na 100% wiedział, że nikt nie czerpie prądu na twój rachunek.
    Potem jak się okaże, że test wykazał po dobie bezczynności mieszkania 0 kWh to zaczniesz szukać przyczyny i ... okaże się, że żona kupiła nową suszarkę do włosów o mocy 2500 W gdzie stara miała 1000 W i to ona tak dużo zużywa przy codziennym suszeniu makówki.
    :D

Moim zdaniem fakt zainstalowania PV u sąsiada nie może mieć istotnego wpływu na wysokość twoich rachunków za energię elektryczną. O ile w ogóle można mówić o uchwytnym wzroście zużycia energii u ciebie z tego powodu. PV podnosi napięcie okresowo - zwykle kilka godzin w ciągu doby. Stąd raczej inna przyczyna musi być niż PV.
  • #12 20592507
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Z lodówki będzie zbierał wodę...niestety
  • #13 20592581
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2935
    msr99 napisał:
    Z lodówki będzie zbierał wodę...niestety

Tego nie wiesz. Może ma no-frost, może nie używa zamrażarki. To już sam sobie ogarnie.
  • #14 20592786
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    fafiks napisał:
    1. Czy każde urządzenie bez względu na typ będzie pobierać więcej ? Rozumiem że np. Czajnik elektryczny pobierze więcej ale woda zagotuje się szybciej . A co w przypadku silnika elektrycznego

Czasy prostych odpowiedzi minęły. Generalnie, w zależności od elektroniki zawartej w urządzeniu (bądź nie) pobór mocy przy wzroście napięcia może wzrosnąć albo nie.

W prostych przypadkach typu czajnik, suszarka, bojler, etc (grzałki rezystancyjne) moc na grzałkach wzrośnie, ale wynik tego w kontekście pobranej energii może być różny.
    Czajnik rzeczywiście szybciej podgrzeje wodę i w efekcie zużyje mniej więcej tyle samo mocy, ale przy suszarce, pomimo tego, że będzie dmuchać trochę cieplejszym powietrzem, układanie włosów może trwać tyle samo czasu, więc pobór energii przy większym napięciu byłby większy.
    Bojler dla odmiany podgrzałby wodę szybciej przy zwiększonym napięciu, ale też w tym czasie wytraciłby mniej energii na straty z powodu samoistnego wychłodzenia, więc paradoksalnie mógłby pobrać nawet odrobinę mniej energii.

Urządzenia z zasilaniem przez przetwornice powinny pobrać w przybliżeniu tyle samo.

Silniki, w zależności od rodzaju i sterowania - różnie pewnie będzie się to kształtować.

W ogólności można się spodziewać, że przy wzroście napięcia w sieci wzrośnie i pobór energii, ale o ile, to już kwestia co, jakie i jak jest w domu używane.
    Choć wzrost o 25% wydaje się być zastanawiający, jeśli faktycznie niczego nie dokładałeś i nie zmieniły się profile użycia (np. sposób grzania wody bojlerem, zmiana temperatury w lodówce / zamrażarce (zwłaszcza w lato!)). I czy jakiś odbiornik nie uległ przypadkowo uszkodzeniu, pobierając np. na zasilaczu, o wiele większą moc niż powinien, o czym można po prostu nie wiedzieć.

Można by na początek pomierzyć, jak kształtują się napięcia na fazach w obrębie doby. To by pokazało, jak duży może być faktyczny wpływ PV na napięcia w sieci. Bo może jest na niej jakiś Armagedon i masz np. napięcia powyżej normy, bo ktoś ma nielegalny falownik.

Ogólnie, napięcia w górnym limicie nie są dobre dla urządzeń, gdyż mogą skracać ich żywotność czy niezawodność.
  • #15 20593051
    ppwielki
    Poziom 27  
    k_pec napisał:
    Choć wzrost o 25% wydaje się być zastanawiający, jeśli faktycznie niczego nie dokładałeś i nie zmieniły się profile użycia (np. sposób grzania wody bojlerem, zmiana temperatury w lodówce / zamrażarce (zwłaszcza w lato!)). I czy jakiś odbiornik nie uległ przypadkowo uszkodzeniu, pobierając np. na zasilaczu, o wiele większą moc niż powinien, o czym można po prostu nie wiedzieć.
    U mnie oświetlenie LED uszkadzało, lodówka wariacji dostawała. Z tego powodu programatory elektroniczne czasowe zastąpiłem mechanicznymi. Włączenia, wyłączenia i pełen gaz Wyższe zużycie prądu po instalacji fotowoltaicznej sąsiada - wspólna skrzynka, Tauron
  • #16 20593132
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    fafiks napisał:

Tak. Było słychać o przypadkach, że sąsiedzi mieli zamienione liczniki lub podłączenia do liczników i płacili za zużycie energii przez sąsiada.
    Kilka miesięcy temu była też omawiana sytuacja, że w starym domu, w starej instalacji, w czasie naprawy zerwanej linii zasilającej, faza została podłączona do "słabego" uziemienia i mieszkaniec płacił za grzanie ziemi.
    Czyli zawsze można coś zepsuć.
  • #17 20593545
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    adse napisał:

A kto za to płaci na końcu? Tauron nie ma swoich pieniędzy.

O 3:00 (w nocy) miałem napięcie w sieci 237,3V. Ciekawe dlaczego?
  • #18 20593581
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    Marcin125 napisał:

O 3:00 (w nocy) miałem napięcie w sieci 237,3V. Ciekawe dlaczego?

A gdzie tu problem, napięcie idealne?
  • #19 20593608
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    ppwielki napisał:
    U mnie żarówki ledowe uszkadzało, lodówka wariacji dostawała. Z tego powodu programatory elektroniczne czasowe zastąpiłem mechanicznymi.
    Czy mechaniczny programator nie działa na prąd? Na czym polega różnica w działaniu w kontekście podwyższonego napięcia?
  • #20 20593733
    ppwielki
    Poziom 27  
    ...i codziennie to samo[film]https:
    //filmy.elektroda.pl/71_1685002117.mp4[/film]
    Programator mechaniczny potrzebuje zasilania mechanizmu napędzającego (zegara) a te elektroniczne potrzebują zasilania elektroniki.
    Wyższe zużycie prądu po instalacji fotowoltaicznej sąsiada - wspólna skrzynka, Tauron
    Zegarki i programowanie działa ale po kilku dniach (włączeń, wyłączeń)układ elektroniczny przestaje sterować przekaźnikiem (rozbierałem i przekaźnik sprawny).
  • #21 20593850
    elektronik159
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    ppwielki napisał:
    Zegarki i programowanie działa ale po kilku dniach (włączeń, wyłączeń)układ elektroniczny przestaje sterować przekaźnikiem (rozbierałem i przekaźnik sprawny).

Sprawdź diodę Zenera w układzie beztransformatorowego zasilacza. W moim programatorze z Leroy Merlin uległa uszkodzeniu na zwarcie, a na płytce było widać, że się mocno grzała.
  • #22 20593896
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20593990
    ppwielki
    Poziom 27  
    elektronik159 napisał:
    Sprawdź diodę zenera w układzie beztransformatorowego zasilacza. W moim programatorze z leroy merlin uległa uszkodzeniu na zwarcie, a na płytce było widać, że się mocno grzała.
    Dzięki, sprawdzę. Ale to od tych "skoków" zasilania się psuje bo wziąłem spawny (zdemontowany) od kolegi i trzy dni wytrzymał kurde.
  • #24 20594120
    k_pec
    Poziom 34  
    ppwielki napisał:
    Ale to od tych "skoków" zasilania się psuje bo wziąłem spawny (zdemontowany) od kolegi i trzy dni wytrzymał kurde.

Tak, przepięcia powstające przy wyłączeniach / włączeniach albo króciutkich przerwach potrafią skutecznie kasować]/i] wrażliwszą elektronikę. UPS załatwia wtedy zwykle sprawę.
  • #25 20594470
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Bardzo ciekawy temat. Chociaż szczerze wątpię, że przy zwiększonym napięciu jakiekolwiek urządzenie będzie pobierało większą energię (nie mylić z mocą). Wszelkie grzałki (czajniki, bojlery, farelki) faktycznie będą pracowały z większą mocą, ale szybciej wykonają pracę więc wyjdzie na to samo. Silniki 3F to inna bajka - zależy od obciążenia z jakim pracuje. Normalnie powinien zmniejszyć się poślizg sinika, czyli ten będzie pracował z nieco większymi obrotami. W przypadku wentylatora albo pompy zwiększy to moment obrotowy a zatem i prąd wzrośnie. Ale wszelkie zasilacze i urządzenia elektroniczne będą pobierały mniejszy prąd, bo zapotrzebowanie na moc nie zależy od napięcia zasilania. Zdarzały mi się zasilacze w prostych flybackach, które niby miały na etykiecie napisane "85-250V", czyli i 230V, i 110/115V z dużymi zapasami, ale okazało się że przy podłączeniu na 400V między 2 fazy również poprawnie pracowały, bo mostek prostowniczy był na 1kV, kondensatorek z zapasem napięcia, a układ sterujący katalogowo 800V.

Coś mi się wydaje, że winna jest tutaj produkowana przez falownik PV moc bierna. Nie wiem jeszcze w jaki sposób, ale to chyba jedyne słuszne podejrzenie.
  • #26 20594736
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Czyli wszystkie urządzenia mają taką samą sprawność nieważne czy 230V czy 253 V ?

I oczywiście każdy uwzględnia spadki napięć od licznika energii do urządzenia.

Dla przewodu 2,5mm² na 100m to opór 0,8Ω (x2 bo w obie strony)...
  • #27 20594823
    ppwielki
    Poziom 27  
    k_pec napisał:
    UPS załatwia wtedy zwykle sprawę.
    No to u mnie nie załatwia.
    Sąsiadująca farma ma około 1,5ha, podpięta do średniego napięcia, nasze trafo niskiego napięcia 500m dalej, wiem nawet kiedy farma zaczyna produkcję bo w tym momencie są chwilowe wyłączenia. Pytałem się specmana miejscowego o chwilowe wzrosty napięcia to powiedział, że mogą być takie "szpikulce" do 300 V (teoretycznie nieszkodliwe).
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rc...o7QBegQIBRAB&usg=AOvVaw0GbzY3QTOn37LCPTq6ecD- od 4:50 minuty, takie niby nic.
  • #28 20596383
    k_pec
    Poziom 34  
    ppwielki napisał:
    Pytałem się specmana miejscowego o chwilowe wzrosty napięcia to powiedział, że mogą być takie "szpikulce" do 300 V (teoretycznie nieszkodliwe).

W przypadku impulsu to liczy się czas trwania i wysokość (napięcie) piku. Przy 300V bardzo krótki pik rzeczywiście może nie wpływać zauważalnie na elektronikę urządzenia, ale jeśli będzie długi, albo wielokrotny, może już spokojnie robić spustoszenia w elektronice. I nie musi to być koniecznie jednorazowy event (przysłowiowy "piorun z nieba"), ale wielokrotne oddziaływanie na elektronikę stopniowo ją degradujące (przysłowiowa "kropla drążąca skałę").

Myślałeś o jakichś filtrach / ogranicznikach napięcia do sieci 230V, np. coś w klimacie OP-230, przynajmniej do zasilania tych palących się sterowników? Z opisów wyglądają ciekawie, ale czy skutecznie radziłyby sobie z przepięciami o amplitudzie tych 300V...?

A ogólnie do zasilania domu to stabilizator napięcia albo jakiś "optymalizator". Bo faktycznie, niezależnie od twojej sytuacji, te wysokie napięcia sieci i ich zmienność będą stanowić coraz większy problem w domach.

Tak mi się przypomniało właśnie, że w początkach telewizji przy pierwszych telewizorach często ustawiano stabilizatory napięcia, żeby te pierwsze wynalazki jakoś tam działały i było cały tak samo widać. Oczywiście, wtedy problemami były zwykle, jak pamiętam, zaniżone napięcie sieci i duże jego wahania, ale jak widać historia zatacza koło... ;)
  • #29 20623527
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    fafiks napisał:
    zauważyłem wzrost zużycia energii elektrycznej i to dosyć sporo (o 10-25%) w okresie letnim.
    Co ile podajesz wskazania licznika do ZE?
  • #30 20647206
    berserker1
    Poziom 9  
    Ocena: 47
    Czy to normalne, że teraz dostaję rachunki wyższe za prąd niż przed założeniem instalacji? Instalacja 6,4kW. W 2020 r. miałem miesięcznie 255 zł teraz po 325/350zł miesięcznie z prognozowanych faktur. Prądu zużywam podobnie jak przed instalacją. W aplikacji Fusion Solar nic nie idzie sprawdzić bo nie działa - komunikat system zajęty. Spróbuj ponownie później. W listopadzie ubiegłego roku składałem oświadczenie o wyższy limit zużycia energii d0 3000 kWh chyba, że to trzeba było zrobić drugi raz w tym roku? Któregoś razu na wiosnę był gościu od licznika i dłubał tu przy nim z godzinę albo i więcej. Na ...uj mi te panele jak rachunki wyższe jak były przed.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył wzrost zużycia energii elektrycznej (o 10-25%) po zainstalowaniu przez sąsiada systemu fotowoltaicznego (PV) w Tauronie. W dyskusji poruszono kwestie związane z wpływem instalacji PV na napięcie w sieci oraz na zużycie energii przez różne urządzenia. Użytkownicy sugerowali, że wzrost napięcia może prowadzić do zwiększonego poboru energii przez niektóre urządzenia, zwłaszcza te z grzałkami, ale niekoniecznie przez silniki elektryczne. Zwrócono uwagę na możliwość błędów w instalacji, zamiany liczników, a także na wpływ nowych urządzeń, takich jak pompy basenowe, na zużycie energii. Wskazano na potrzebę monitorowania stanu liczników oraz testowania zużycia energii w różnych warunkach, aby zidentyfikować przyczyny wzrostu rachunków.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA