logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW

Weafyr 26 Maj 2023 15:25 6390 20
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20595227
    Weafyr
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Cześć,

Mam jeszcze jedną wersję przełącznika Aubess.
    Marka: Aubess
    Model: FS-02HW
    Chip: CB2S (BL2028N)

To jest lista, na której go kupiłem: https://www.aliexpress.com/item/1005004791531463.html

Zdjęcia z rozbiórki:
    [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW

Jak na razie na tym kończę. Jestem zdezorientowany, ponieważ zgodnie z etykietą na chipie wydaje się, że są 2 piny „RX2” i potrzebuję porady, jak kontynuować flashowanie oprogramowania układowego.
  • REKLAMA
  • #2 20595325
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12982
    Witam, drugi RX2 (ten w miejsce RX1) to błąd sitodruku. Proszę zobaczyć obraz z dokumentów Tuya.
    Do flashowania używamy RX1 i TX1, a nie pary RX2/TX2. UART2 służy do wyprowadzania dziennika debugowania pod adresem 115200.
    Pobierz najnowszą wersję naszego flashera, który może również wyodrębnić konfigurację GPIO z pliku binarnego kopii zapasowej 2 MB:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Obejrzyj nasz film flashujący CB2S, aby zobaczyć cały proces:

Możesz zobaczyć schemat około 3:25.

Dodam jeszcze, że widziałem już u siebie CB2S z mieszanymi oznaczeniami padów. To po prostu błąd produkcyjny. Mój miał zamienione zamówienie sitodruku. Prawidłowy układ pinów jest zawsze na stronie Tuya.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20600738
    Weafyr
    Poziom 4  
    Dzięki, ale jak na razie bez powodzenia.
    Nie jestem w stanie sflashować ani odczytać urządzenia. Najpierw próbowałem lutować przewody bezpośrednio na urządzeniu, kiedy to nie zadziałało, wyjąłem CB2S z urządzenia, ale wyniki były takie same....
    Próbowałem zarówno restartu, jak i krótkiego trybu CEN, nic.
    Podłączyłem się nawet do UART2 w celu debugowania, ale to tylko strumień niczego. Po zwarciu CEN strumień z UART2 zatrzymuje się.
    Nie wiem co dalej próbować...

Edycja: Właśnie pomyślnie sflashowałem CBU z tą samą konfiguracją...
  • REKLAMA
  • #4 20625070
    fabcia
    Poziom 6  

Witam mam ten sam problem z podobnym modułem FS-02WE (ten sam model ale z monitorem energii). Brak ładowania lub kopii zapasowej oprogramowania układowego. Próbowałem z różnymi adapterami, różnymi komputerami i różnymi narzędziami (aplikacją lub Pythonem). Nie rozumiem, czy rozwiązałeś problem i załadowałeś oprogramowanie układowe w CB2S (układ BL2028N). Jeśli tak, czy możesz mi pomóc? Z góry dziękuję.
  • #5 20639165
    fabcia
    Poziom 6  
    Witam, mój czujnik jest trochę inny. mój model to fs-02WE (miernik mocy i przełącznik na linii neutralnej) patrz zdjęcie [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW

Moduł Cb2s nie ma komunikacji uart z BL0937 (układ miernika mocy). Brak lutowania lub kontaktu między pinem rx tx w module Cb2s a inną częścią czujnika. Myślę, że w BL2028N (układ cb2s) załadowano oprogramowanie układowe bez bootloadera, a następnie nie można załadować oprogramowania układowego z interfejsem uart. Moduł działa dobrze z oryginalnym oprogramowaniem układowym i środowiskiem tuya (testowane w aplikacji i platformie chmurowej tuya iot).
    Myślę też, że jedynym rozwiązaniem jest ładowanie firmware w trybie spi, ale moduł c22s nie ma do tego styku (za ciężko wlutować bezpośrednio w układ BL2028N).
    @p.kaczmarek2 Jest jakiś inny sposób na flashowanie firmware openbeken w moim cb2s? czy jedynym rozwiązaniem jest przeszczepienie go z modułem esp8266 i firmware tasmota?
    z góry dzięki
  • #6 20639185
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home

Wygląda na to, że pomyliłeś BL0942 z BL0937.
    BL0942 może być używany w trybie UART lub SPI. Zwykle jest podłączony do pinu RX/TX BK7231.
    BL0937 nie jest urządzeniem UART. Może używać dowolnych 3 GPIO jako SEL, CF i CF1. Nie ma potrzeby kontaktu z RX/TX.

Co więcej, Twój CB2S ma standardowe pady, więc nie ma problemu z flashowaniem:
    Postępuj zgodnie z tym przewodnikiem krok po kroku, aby sflashować CB2S:

Upewnij się, że masz kopię zapasową 2 MB, abyśmy mogli wyodrębnić z niej szablon GPIO.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20639729
    fabcia
    Poziom 6  

Cześć @p.kaczmarek2, przepraszam, ale nie wyjaśniłem dobrze mojego problemu. Mam inteligentny przełącznik WiFi i miernik mocy o nazwie FS-02WE.
    1. Urządzenie działa dobrze w środowisku Tuya.
    2. Urządzenie posiada układ BL0937 (miernik mocy) oraz moduł c2bs z układem BL2028N (wersja Belon BK7231N).
    3. Wiem, że układ BL0937 nie komunikuje się na porcie szeregowym z c2bs.
    4. Odlutowałem moduł i próbowałem wczytać/zrobić kopię zapasową oprogramowania, jak pokazano na filmie, ale moduł nie jest rozpoznawany przez aplikację OpenBK7231T_App.
    5. Udało mi się już przesłać podpis do innych modułów c2bs lub c3bs.

Wydaje mi się, że w module c2bs (BL2028N) producent nie wgrał adresu firmware bootstrap z 0x00000000 na 0x11000 //68KB, a następnie nie działa port szeregowy (układ nie wykorzystuje do działania komunikacji szeregowej, a producent nie załadował oprogramowania układowego ładowania początkowego dla komunikacji UART).

Jeśli moje przypuszczenia są słuszne, nie można załadować oprogramowania układowego za pomocą komunikacji szeregowej. Innym sposobem jest wgranie firmware przez SPI, ale moduł c2bs nie ma do tego pinów, a lutowanie połączeń na chipie jest dla mnie zbyt trudne.

Możecie mi powiedzieć, czy moje przypuszczenia są słuszne? (Jeśli tak) Czy znasz inną procedurę ładowania oprogramowania układowego? Czy jedynym rozwiązaniem jest przeszczepienie modułu c2bs z modułem ESP8266?

Z góry dziękuję,
    F
  • REKLAMA
  • #8 20639767
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home

O ile mi wiadomo, BL2028N można sflashować, jak widać tutaj:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3930515.html
    Wystarczy sflashować go jako BK7231N (nie BK7231T). Czy w Twoim przypadku jest inaczej?

Jeśli naprawdę ma inny program ładujący, być może naprawdę będziesz musiał przeszczepić na ESP. Ale najpierw, czy możesz mi pokazać log UART z pinu TX2 wspomnianego modułu? Chciałbym zobaczyć, jak to identyfikuje, która wersja SDK itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 20641594
    Weafyr
    Poziom 4  

Weafyr napisał:
    Nie mogę sflashować ani odczytać urządzenia. Najpierw próbowałem przylutować przewody bezpośrednio do urządzenia. Kiedy to nie zadziałało, wyjąłem CB2S z urządzenia, ale wyniki były takie same.
    Próbowałem zarówno restartu, jak i trybu krótkiego CEN, ale nic nie działało.
    Połączyłem się nawet z UART2 w celu debugowania, ale to tylko strumień niczego. Kiedy CEN jest zwarty, strumień z UART2 zostanie zatrzymany.

nie wiem co dalej próbować..

Jak pisałem wcześniej, podłączyłem UART2 urządzenia i nie otrzymałem użytecznego wyjścia.
  • #10 20642343
    fabcia
    Poziom 6  

@p.kaczmarek2
    Dziennik TX2 to:
    przy 11500 bodów
    F8 F0 FF F0 FF FF FE FF E0 00 3F 10 FF 10 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 40 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 22 FF E0 FF 1E 1E E0 FC 0F 1C 00 C0 80 CC 08 0C FC FC 0F 07 0F 84 84 00 0C 0F C0 FF 07 80 00 03 C0 00 00 80 80 A1 32 FE C0 FF 1F F8
    przy 9600 bodów
    FF 00 00 FF FF 00 00
    TX2 zapisuje tylko przy włączeniu i zmienia przy każdym włączeniu. (w trybie ASCII tylko śmieci)
    Jakieś pomysły?
  • #11 21085368
    Pete0815
    Poziom 7  
    Ocena: 3

Cześć

Dzięki, w tej chwili testuję i uczę się z FS-02HW.

Zamiana CB2S na ESP02S i konfiguracja pinów działa świetnie. Ale lubię być trochę bardziej zaawansowany z openbekenem i całkowicie walczę z flashowaniem. Użyłem flashera w wersji 1.1.6 i odniosłem sukces z odlutowanym CB2S kilka dni temu, ale nie mogłem w 100% przypomnieć sobie, jak to zrobiłem.

Tym razem próbowałem flashować, trzymając CB2S wewnątrz urządzenia i nie otrzymując sygnału magistrali. Ale z odlutowanym CB2S tym razem jest tak samo.
    Ponieważ czas CEN wydaje się być krytyczny, użyłem metody włączania / wyłączania zasilania bez powodzenia.

Testowałem konwerter CP2102 i CH340 z AMS1117, aby uniknąć niestabilności 3,3 V.

Bardzo proszę o podpowiedzi, ponieważ nie mogę w ogóle flashować CB2S w tej chwili i przepraszam za to bardzo ogólne pytanie i oczywiście sprawdziłem okablowanie i obejrzałem poradnik wideo na youtube.

Dzięki Adapter USB UART podłączony do płytki drukowanej z świecącymi diodami LED
  • #12 21086320
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Więc flashujesz z odlutowanym CB2S czy nie? Zdjęcie pokazuje CB2S w obwodzie, bez odlutowywania.

Ponadto, czy naprawdę jesteś pewien, że ten konwerter USB na UART może zapewnić wystarczający prąd?

Nie używam metody CEN, zwykle robię:
    1. odlutuj CB2S
    2. podłącz rx, tx, 3.3V, gnd
    3. odłączyć 3.3V od CB2S
    4. rozpocząć miganie
    5. opcjonalnie. tymczasowo, zewrzeć przewód 3.3V z CB2S (nie z zasilania !!) do masy
    6. podłączyć z powrotem przewód 3.3V z CB2S do zasilania
    7. miganie powinno się rozpocząć....
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21086451
    Pete0815
    Poziom 7  

p.kaczmarek2 napisał:
    To migasz z odlutowanym CB2S czy nie? Zdjęcie pokazuje CB2S w obwodzie, bez odlutowywania.

Oba. Mam kilka CB2S i próbowałem lutować/rozlutowywać 2 różne konwertery, ale żaden sygnał magistrali nie jest wykrywany.
    Konwerter USB-RS232 z czerwonym podświetleniem LED podłączony za pomocą przewodów do małej płytki drukowanej.
    p.kaczmarek2 napisał:

Co więcej, czy naprawdę jesteś pewien, że ten konwerter USB na UART może zapewnić wystarczający prąd?

Nie, ponieważ nie znam wymagań dotyczących zasilania konwertera + obwodu. W obwodzie widzę również AMS1117 jako taki sam na konwerterze, ale nie mogę być pewien i dlatego przetestowałem również odlutowane i 2 konwertery, ale bez powodzenia
    p.kaczmarek2 napisał:

Nie używam metody CEN, zwykle robię:
    1. odlutowuję CB2S
    2. podłączam rx, tx, 3.3V, gnd
    3. odłączam 3.3V od CB2S
    4. zaczynam migać
    5. opcjonalnie. tymczasowo, zwieram przewód 3.3V z CB2S (nie z zasilania !!) do masy
    6. podłącz z powrotem przewód 3.3V z CB2S do zasilania
    7. flashowanie powinno się rozpocząć...

dzięki testowałem również z chwilowym zwarciem 3.3v do masy przed włączeniem zasilania do flashowania. Niestety bez różnicy.

Myślałem, że musi być ogólnie coś nie tak (komputer, usb itp.), ale potem przetestowałem ESP02S na tym samym konwerterze i to bezpośrednio działało z flasherem.
  • #14 21086488
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Prosimy o dostarczenie lepszej jakości zdjęcia modułu WiFi. Zdjęcie, które zamieściłeś wydaje się sugerować, że Twój moduł WiFi ma nieprawidłowe oznaczenia sitodruku i oznaczenia padów są zamienione.
    Podczas flashowania CB2S/WB2S zawsze należy odnosić się do tego obrazka:
    Schemat techniczny modułu WiFi z oznaczeniami pinów i wymiarami modułu.
    Miałem już CB2S/WB2S z innym oznaczeniem sitodruku i wiem, że powinny być flashowane zgodnie z obrazkiem z dokumentacji. Oznaczenia można zignorować. To błąd ludzki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21086597
    Pete0815
    Poziom 7  

p.kaczmarek2 napisał:
    Proszę o dostarczenie lepszej jakości zdjęcia modułu WiFi. Zdjęcie, które zamieściłeś wydaje się sugerować, że Twój moduł WiFi ma nieprawidłowe oznaczenia sitodruku i oznaczenia padów są zamienione.

Ooooh, tak. Rozpoznałem tylko, że oznaczenie RX2 musi być błędne, jak wspomniano w kilku przewodnikach, ale RX i TX są zamienione. Pierwsza próba i sukces. Dziękuję

Zdjęcie niebieskiej płytki drukowanej z widocznymi oznaczeniami TX2 RX2. Płytka ma podłączone przewody. .
  • #16 21086707
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie ma problemu, myślę, że nawet zrobiłem to samo, kiedy po raz pierwszy znalazłem ten dziwny problem z sitodrukiem. Na szczęście moduł przetrwał.

Sądząc po tym, że nie jesteś pierwszą osobą, która ma ten problem na naszym forum, mogę zauważyć, że te nieprawidłowo oznaczone moduły muszą być dość powszechne.

Dodano po 18 [sekundach]:

PS: Dlatego warto zamieszczać zdjęcia przy zadawaniu pytania...

Dodano po 0 [sekundach]:

PS: Dlatego dobrze jest zamieszczać zdjęcia przy zadawaniu pytania....
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21332287
    fortunatornforty76
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21086597 .

Mam taki sam moduł WIFI. Wydaje się to niemożliwe, ale jest błąd w napisie z tyłu. Używając poprawnego pinoutu, ignorując wydrukowany tekst, byłem w stanie flashować. Możesz porównać pinout ze zdjęciami online innych CB2S. Można nawet porównać ESP02S, który ma ten sam pinout i może bezpośrednio zastąpić CB2S

Moduł WIFI CB2S z widocznymi oznaczeniami pinów na niebieskiej płytce.
    Zdjęcie modułu WIFI z wyraźnie widocznymi pinami i oznaczeniami. [CB2S - BL2028N] Aubess WiFi 2-kanałowy mini inteligentny przełącznik FS-02HW

Moduł WIFI z oznaczonymi pinami 3V3, GND, RX, TX, P24, P26.
  • #18 21438473
    groove6j
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Przełącznik miga i działa poprawnie, ale w porównaniu z innymi mini przełącznikami jego temperatura jest bardzo wysoka i wynosi 80-85 stopni Celsjusza. Inne przełączniki pracują na biegu jałowym przy 40-50 stopni Celsjusza. Mam włączoną funkcję PowerSave 1.
  • #19 21438559
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Może spróbuj wymienić CB2S na moduł z urządzenia o niższej temperaturze?

W ten sposób będziesz w stanie stwierdzić, co jest przyczyną wysokiej temperatury - czy moduł WiFi, czy obwód PCB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21438592
    groove6j
    Poziom 10  
    p.kaczmarek2 napisał:
    W ten sposób będzie można stwierdzić co jest powodem nagrzewania - czy moduł WiFi czy obwód PCB.
    .
    Tak, mam dwa takie przełączniki i oba są gorące. Mam jakieś zapasowe ESP-02, może je wypróbuję, bo nie mam pod ręką zapasowych BK7231N.
    Z wielu urządzeń, które przeflashowałem, te były jedynymi z błędnymi pinami na płytce. Może moduły rzeczywiście powodują ten problem.
  • #21 21440741
    groove6j
    Poziom 10  
    Moduły pomimo nieprawidłowych etykiet pinout są w porządku. Przekaźniki wydają się dość gorące, nawet jeśli nie przepływa przez nie prąd. Być może trzeba je wymienić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z flashowaniem przełącznika Aubess FS-02HW, który wykorzystuje chip CB2S (BL2028N). Użytkownicy zgłaszają trudności w komunikacji UART oraz błędy w oznaczeniach pinów, co prowadzi do niepowodzeń w procesie flashowania. Wiele osób zauważa, że błędne oznaczenia RX2 mogą być wynikiem błędu produkcyjnego. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z różnymi metodami flashowania, w tym używaniem konwerterów USB-UART oraz problemami z temperaturą modułu. Wskazówki dotyczące poprawnego podłączenia pinów oraz użycia odpowiednich narzędzi do flashowania są również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA