logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica DC-DC Buck do Grzania Wody z Paneli Fotowoltaicznych: ESP32, IR2110, AOT12N30L

_patelnia_ 05 Cze 2023 11:49 969 14
REKLAMA
  • #1 20606401
    _patelnia_
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Witam, zamierzam skonstruować przetwornicę buck dc-dc do grzania wody za pomocą paneli fotowoltaicznych. Projekt zakłada 5 paneli 460W połączonych szeregowo. Sumarycznie to około 170V i 13A prądu w punkcie mpp i maksymalnym nasłonecznieniu.
    Przetwornica buck sterowana z mikrokontrolera esp32, z driverem ir2110 i kilkoma mosfetami AOT12N30L.
    Odbiornikiem jest grzałka 8,8 oma, MPPT chciałbym uzyskać przez odpowiedni algorytm a także pomiar napięcia i prądu wejściowego.
    Miałbym w związku z projektem kilka pytań:
    1. Nie jestem pewny co do częstotliwości, więcej niż 200-250khz raczej nie uda się uzyskać z uwagi na ograniczoną szybkość sterownika mosfetów i samych mosfetów, dla 250Khz czas cyklu wynosi 4000ns, a czas potrzebny na załączenie/wyłączenie układu 185ns( obliczyłem go na podstawie opóźnienia drivera, czasu przeładowania bramki dla 4 mosfetów i czasie ich załączenia/wyłączenia), jest to prawie 5% cyklu, więc nie powinno być z tą częstotliwością problemu.

2. Jestem świadom że dla paneli fotowoltaicznych przetwornica buck to nie jest najlepsze rozwiązanie, głównie przez impulsowy pobór prądu, dlatego założeniem jest przewymiarować kondensatory wejściowe by jak najbardziej wygładzić pobierany prąd, nie wiem tylko o jakich wartościach trzeba myśleć, obecnie jest to około 1000uF/400V.

3. Czy jest sens robić prosty układ pwm zamiast przetwornicy obniżającej? Z jednej strony pwm nie pozwoli na uzyskanie punktu mpp paneli, z drugiej przetwornica ma większe straty. Czytałem ten temat, https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3672000.html odradzają tam przetwornice a sugerują prosty układ pwm, mógłby się ktoś wypowiedzieć w tej kwestii?

4. Jak dobrać cewkę, o ile program którego używam (arkusz kalkulacyjny od texas instruments) poda mi wymaganą indukcyjność dla danego napięcia wyjściowego( w tym przypadku największa indukcyjność wychodzi przy napięciu wyjściowym około 2 razy mniejszym niż wejściowym) To nie wiem czy ta sama wartość pozwoli mi na pełną regulacje napięcia ( chciałbym uzyskać od około 20-30V do 150V na wyjściu) żeby regulować moc grzałki w pełnym zakresie, a także umożliwić pracę przy małym nasłonecznieniu, bez podawania skrajnych wartości wypełnienia pwm.

5. Jak dobrać rdzeń do cewki. Jestem w stanie wyliczyć indukcyjność ,a także mniej-więcej wymagany przekrój drutu na ten prąd( maksymalnie 17A na wyjściu). Ale nie wiem na jakie pozostałe parametry muszę zwrócić uwagę, czy sam rdzeń ma jakieś ograniczenia? Z tego co zrozumiałem ma on też ma ograniczony maksymalny prąd w dokumentacji tak aby się nie nagrzewał.

Myślę że ten projekt ma sens i liczę na sensowne odpowiedzi/porady.
  • REKLAMA
  • #2 20606518
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Może zamiast przetwornicy wystarczy PWM do grzałki (bez cewki) ? Byłoby prościej i z większą sprawnością. A dla grzałki to nie ma znaczenia czy ma prąd impulsowy czy stały.
  • #3 20606603
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Jak będziesz miał niższe napięcie na grzałce, to moc grzałki też będzie niższa...

Przy 5 panelach grzałka 2kW da tylko jakieś 1000W...
  • REKLAMA
  • #4 20606626
    pawlik118
    Poziom 34  
    No tak, rozważany przez autora BUCK także obniża.
  • #5 20606644
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 717
    >>20606518
    Tylko to zmniejszy sprawność całego układu, bo potencjał paneli nie będzie wykorzystany w 100%
  • #6 20606740
    _patelnia_
    Poziom 5  
    pawlik118 napisał:
    Może zamiast przetwornicy wystarczy PWM do grzałki (bez cewki) ? Byłoby prościej i z większą sprawnością. A dla grzałki to nie ma znaczenia czy ma prąd impulsowy czy stały.

Tak, tylko że nie uzyskam tym pełnej mocy z paneli

ptero napisał:
    Jak będziesz miał niższe napięcie na grzałce, to moc grzałki też będzie niższa...

Przy 5 panelach grzałka 2kW da tylko jakieś 1000W...

Dlatego grzałka jest obliczona tak aby uzyskała odpowiednią moc na niższym napięciu. Zakładając pełne nasłonecznienie, uzyskuję 175V i 13,10A na wejściu ~2300W, grzałka posiada opór 8,8 oma i uzyskuje 2300W już przy 142V.
    142/8,8=16,13A
    16,13A*142V=2290W
  • #7 20606987
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6143
    Panel ma charakter źródła prądowego, musimy pobierać prąd stały, dostosowany do aktualnej wydajności panelu, więc przed układem pobierającym prąd impulsowo konieczny jest kondensator, kondensator musi wytrzymać prąd AC jaki będzie przez niego płynął, wiec pewnie będzie to kilka kondensatorów równolegle. Za kondensatorem będzie albo kluczowanie grzałki albo buck czyli klucz, filtr i grzałka. W wersji z buck przy obniżaniu wypełnienia będzie zmieszać się amplituda impulsów prądu, w wersji PWM będzie prawie stała.

Czy podamy prostokąt na grzałkę czy go wyfiltrujemy (buck), pod względem możliwości uzyskania MPP właściwości układu będą dokładnie takie same.

Grzałce żadna różnica czy dostaje AC czy DC, ale ze względu na generowane zakłócenia może nie być wszystko jedno - jak poprowadzisz po domu długie przewody na których będą impulsy 250kHz 175V 13A, o stromych zboczach, to problemy z urządzeniami które przestają działać, z powodu zakłóceń, nie będą niczym zaskakującym.
    Robiąc jakieś przetwornice eksperymentalne nieraz radio zakłóciłem :)

Jeśli grzałka będzie blisko układu, a przewód ekranowany to problem zakłóceń może nie wystąpić.

Można rozważyć też "słabą" filtrację, taką że napięcie na grzałce będzie miało dużą składowa AC, ale zbocza impulsów będą spowolnione i generowane zakłócenia się zmniejszą.
  • REKLAMA
  • #9 20607360
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6143
    Prawdopodobnie pogląd że stosując PWM nie da się wykorzystać maksymalnej mocy, pochodzi stąd, że na rynku są regulatory lepsze - MPPT i gorsze - PWM które "nie są MPPT"

Ale wada dotyczy konkretnego urządzenia "solarny regulator ładowania PWM" i jego zasady działania, a nie samego faktu użycia "PWM"
  • #10 20607493
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Tak dla grzałki to wszystko jedno jaki prąd podasz na tą grzałkę, ale dla termostatu już nie. Prąd DC przy tej wartości napięcia i prądów spali każdy mechaniczny termostat.... Kilka paneli połączonych w szereg może robić normalnie za spawarkę, jest to mało bezpieczne i użyteczne, ale łuk ciągnie bardzo ładny. Ogólnie rozłączniki mechaniczne nie nadają się do rozłączania paneli, za to tranzystory sobie z tym radzą doskonale. Jak zrobisz PWM czy MPPT to możesz zrobić kształt prądu, który będzie płynął z przerwami i to właśnie w tych przerwach łuk ma czas na wygaśniecie. Przerwa tak jak przy 230V czyli 100x na sekundę jak najbardziej wystarcza by nie spalić zwykłego termostatu (oczywiście ta przerwa musi mieć jakiś czas, ale to kwestie ms). Ważne jest też, żeby nie ustawić częstotliwości blisko akustycznej, bo będziesz słyszał grzałkę, nie jakoś głośno, ale może to być denerwujące.
    Po to głównie stosuje się PWM w grzałkach, bo oczywiście dopasowanie obciążenia też jest fajne, ale ważniejsze, by móc normalnie kontrolować temperaturę i rozłączać obwód.

Konstrukcja prostego regulatora PWM/MPPT się średnio już opłaca, bo gotowce są do zakupu do 1000zł... A jesteś to w stanie skonstruować za powiedzmy 200-300zł (bo koszt kondensatorów i obudowy jest największym kosztem). Kondensatory zwykle dobiera się nie po pojemności, tylko po prądzie- w notach katalogowych musisz sobie znaleźć prąd pracy i zrobić tak, by przez kondensatory płynął mniejszy prąd niż w nocie katalogowej, inaczej te kondensatory bardzo szybko się zepsują. Pojemność też jest ważna, ale zwykle prąd który oferują kondensatory jest zdecydowanie mniejszym z parametrów, pojemności wychodzi aż nadto. Cała elektronika do sterowania tranzystora może być nawet na elementach typu NE555. Wystarczy by utrzymywać przerwę w prądzie i przedział napięć na panelach. Dodatkowo grzałka do takiego układu musi być dość dobrze przewymiarowana i napięcie na fotowoltaice dosyć wysokie, tak żeby grzałka zwarta z fotowoltaiką przyjmowała energie zgromadzoną w kondensatorach(kiedy jest rozwarta), inaczej mppt nie ma sensu.

Z tymi nazwami PWM i MPPT sobie trzeba sprawdzać co one oznaczają w danym zagadnieniu, bo już niejednokrotnie sie przekonałem, że te oznaczenia chińczycy sobie nalepiają na wszystkim dowolnie. Nie korzystałem z gotowców do grzałek, bo mam samoróbkę, ale sprowadzają je poolskie firmy i nalepiają na nich swoje nalepki, więc pewnie spełniają swoją rolę. Najgorsze są te tanie przetwornice PWM MPPT do akumulatorów, bo one nie sa ani PWM ani MPPT... One są do niczego. Konstrukcja samoróbki obecnie średnio się opłaca, bo w czasie zmarnowanym na przemyślenie działania tego, w robocie zarobisz więcej kasy, niż zaoszczędzisz na samoróbce. Zrobienie takiej przetwornicy to nie jest technologia kosmiczna i nie trzeba nie wiadomo jakiej wiedzy, ale podstawy z elektrotechniki trzeba znać i wiedzieć co się bedzie w układzie w danym momencie dziać i jak dopasować napięcia itp. w danym układzie, żeby to dobrze chodziło.
  • #11 20607510
    pawlik118
    Poziom 34  
    PWM wystarczy, ALE! pomiędzy panelami a kluczem PWM należy dać kondensator. Wtedy, impulsowy prąd do PWM będzie pobierany z kondensatora a z paneli prąd stały.
  • #12 20607513
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    _patelnia_ napisał:
    zamierzam skonstruować przetwornicę buck dc-dc do grzania wody za pomocą paneli fotowoltaicznych. Projekt zakłada 5 paneli 460W połączonych szeregowo. Sumarycznie to około 170V i 13A prądu w punkcie mpp i maksymalnym nasłonecznieniu.

Parametry maksymalne uzyskasz max kilka razy w roku. Sama przetwornica nie ma tu żadnego sensu bo tylko wprowadzi dodatkowe straty. Do sterowania grzałki najlepiej sprawdzi się PWM i to najlepiej stosunkowo niskiej częstotliwości (max kilkaset Hz), większe częstotliwości spowodują że zbudujesz piękny nadajnik zakłóceń. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby "pożenić" algorytm MPPT i sterowanie PWM.
  • #13 20607593
    _patelnia_
    Poziom 5  
    jarek_lnx napisał:
    Grzałce żadna różnica czy dostaje AC czy DC, ale ze względu na generowane zakłócenia może nie być wszystko jedno - jak poprowadzisz po domu długie przewody na których będą impulsy 250kHz 175V 13A, o stromych zboczach, to problemy z urządzeniami które przestają działać, z powodu zakłóceń, nie będą niczym zaskakującym.
    Robiąc jakieś przetwornice eksperymentalne nieraz radio zakłóciłem

Do grzałki od miejsca na sterownik mam 1,5-2m, przewód ekranowany także się znajdzie więc myślę że nie powinno być problemu.

jarek_lnx napisał:
    Prawdopodobnie pogląd że stosując PWM nie da się wykorzystać maksymalnej mocy, pochodzi stąd, że na rynku są regulatory lepsze - MPPT i gorsze - PWM które "nie są MPPT"

W dużej mierze tak, zawsze widziałem te "reklamy" że mppt to lepsze, a jak teraz tak o tym myślę to w moim przypadku obie metody się sprawdzą tak samo, w końcu jedno i drugie robi to samo-obniża napięcie do odpowiedniego poziomu, a czy będzie to wartość stała czy tylko średnia już nie robi różnicy.

pawel1148 napisał:
    Tak dla grzałki to wszystko jedno jaki prąd podasz na tą grzałkę, ale dla termostatu już nie. Prąd DC przy tej wartości napięcia i prądów spali każdy mechaniczny termostat.... Kilka paneli połączonych w szereg może robić normalnie za spawarkę, jest to mało bezpieczne i użyteczne, ale łuk ciągnie bardzo ładny. Ogólnie rozłączniki mechaniczne nie nadają się do rozłączania paneli, za to tranzystory sobie z tym radzą doskonale. Jak zrobisz PWM czy MPPT to możesz zrobić kształt prądu, który będzie płynął z przerwami i to właśnie w tych przerwach łuk ma czas na wygaśniecie. Przerwa tak jak przy 230V czyli 100x na sekundę jak najbardziej wystarcza by nie spalić zwykłego termostatu (oczywiście ta przerwa musi mieć jakiś czas, ale to kwestie ms). Ważne jest też, żeby nie ustawić częstotliwości blisko akustycznej, bo będziesz słyszał grzałkę, nie jakoś głośno, ale może to być denerwujące.
    Po to głównie stosuje się PWM w grzałkach, bo oczywiście dopasowanie obciążenia też jest fajne, ale ważniejsze, by móc normalnie kontrolować temperaturę i rozłączać obwód.

Dlatego projekt zakłada brak termostatu na samej grzałce, nie wyobrażam sobie rozłączania takiego napięcia i prądu DC rozłącznikiem mechanicznym. Regulator będzie po prostu posiadać wyłącznik programowy na podstawie odczytów temperatury ze zbiornika , oraz alarm. Co do bezpieczeństwa - termostaty w grzałkach też są sterowane elektronicznie z przekaźnikiem. Jedyne czego bym się obawiał to ewentualne uszkodzenie mosfetów które się po prostu zwierają. Dobrym rozwiązaniem byłby bezpiecznik termiczny, ale wątpię że znajdę odpowiedni.

pawel1148 napisał:
    Kondensatory zwykle dobiera się nie po pojemności, tylko po prądzie- w notach katalogowych musisz sobie znaleźć prąd pracy i zrobić tak, by przez kondensatory płynął mniejszy prąd niż w nocie katalogowej, inaczej te kondensatory bardzo szybko się zepsują

Teoretycznie tak, wiem że powinno się te kondensatory dobrać . Plan na to miałem taki że w zasadzie każde urządzenie z zasilaczem impulsowym ma kondensator na 400V, więc trochę zbierania i mogę zrobić dość duży filtr. Wiem że jest to rozwiązanie nieeleganckie, ale czy coś stoi na przeszkodzie żeby tak zrobić?

ArturAVS napisał:
    Parametry maksymalne uzyskasz max kilka razy w roku. Sama przetwornica nie ma tu żadnego sensu bo tylko wprowadzi dodatkowe straty. Do sterowania grzałki najlepiej sprawdzi się PWM i to najlepiej stosunkowo niskiej częstotliwości (max kilkaset Hz), większe częstotliwości spowodują że zbudujesz piękny nadajnik zakłóceń. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby "pożenić" algorytm MPPT i sterowanie PWM.

Dlatego panele są przewymiarowane do zapotrzebowania ( 5 x 460w na 3 osoby).
    Co do częstotliwości pracy- nie wiem czy mogę się zgodzić, o ile problem zakłóceń nie wystąpi, to wątpię żeby nawet duża bateria kondensatorów była w stanie to odfiltrować.
  • REKLAMA
  • #14 20607680
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    _patelnia_ napisał:
    Co do częstotliwości pracy- nie wiem czy mogę się zgodzić, o ile problem zakłóceń nie wystąpi, to wątpię żeby nawet duża bateria kondensatorów była w stanie to odfiltrować.

Jak nie od strony wyjścia to wejścia. Mam tak u siebie, regulator MPPT z przetwornicą buck-boost. Solidna bateria kondensatorów na wejściu nic nie daje, przewody panele-regulator robią za antenę nadawczą skutecznie siejąc ~400kHz - ~30MHz nawet przy małym nasłonecznieniu (regulator próbuje się wstroić z MPP).
  • #15 20607681
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    No nie wiem czy naprawdę warto się bawić w budowę od zera: https://www.olx.pl/d/oferta/przetwornica-sola...-solar-boost-mppt-3000-pro-CID99-IDUPWrW.html
    No i jeszcze można bezpośrednio panele pod grzałkę podłączyć: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3825754.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono projekt przetwornicy buck DC-DC do grzania wody z paneli fotowoltaicznych, z wykorzystaniem mikrokontrolera ESP32, drivera IR2110 oraz MOSFETów AOT12N30L. Użytkownik planuje użyć pięciu paneli 460W, co daje około 170V i 13A w punkcie MPP. Wskazano, że zastosowanie PWM zamiast przetwornicy może być bardziej efektywne, jednakże podkreślono, że przy niższym napięciu moc grzałki również spadnie. Wiele odpowiedzi sugeruje, że PWM z kondensatorem na wejściu może być wystarczające, a także zwrócono uwagę na potencjalne zakłócenia elektromagnetyczne przy wysokich częstotliwościach. Użytkownik planuje zastosować programowy wyłącznik na podstawie odczytów temperatury oraz alarm, aby zapewnić bezpieczeństwo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA