logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd za niskie ciśnienie gazu w instalacji LPG Tech - czy zawalony parownik jest przyczyną?

KRYSTIANGOO81 24 Paź 2023 20:01 10002 18
REKLAMA
  • #1 20783956
    KRYSTIANGOO81
    Poziom 10  
    Ekran komputera z oprogramowaniem do ustawień instalacji LPG, wyświetlający błąd niskiego ciśnienia gazu. instalacja lpg tech załącza się na gaz i przełącza się na paliwo wyskakuje błąd :''za niskie ciśnienie gazu przed włączeniem elektrozaworu ,sprawdź szczelność ,''sprawdziłem wszystko doszedłem do parownika ale myślę ze ma nalatane czy to może być zawalony parownik i cos zmieni zamiana na nowy z góry dziękuję '' Zrzut ekranu oprogramowania LPGTECH pokazujący błąd niskiego ciśnienia gazu.

czy może reduktor mieć już swoje przejechane i trzeba wymienić ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20785934
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    Zacznijmy od tego, że reduktor to właśnie parownik - nie wiem co miałeś na myśli pisząc o reduktorze. Jak najbardziej zawalony reduktor może nie dawać ciśnienia, ale równie dobrze może być uszkodzony czujnik ciśnienia gazu. Jeżeli reduktor przejechał w granicach 100 000 km to bez zastanowienia go wymień lub zregeneruj (są dostępne komplety naprawcze). Potem daj znać czy ciśnienie wróciło
  • #4 20786326
    hubabuba
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zacznij od sprawdzenia czujnika ciśnienia gazu, w następnej kolejności reduktor do regeneracji lub wymiany
  • #5 20787028
    KRYSTIANGOO81
    Poziom 10  
    czujnik ciśnienia gazu zmieniony i reduktor tez na nowy dalej to samo ,a pomyślałem że może przewód kręcony od gazu co idzie do parownika jest może przytkany ?
  • #6 20787055
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6643
    O filtrach nic nie pisałeś. A są dwa. Do tego elektrozawory mogą być zatarte.
  • #7 20787167
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Panowie czy wy potraficie czytać ze zrozumieniem komunikaty?
    Macie podstawowe pojęcie jak działa instalacja LPG?

W układzie jest nieszczelność i gaz "bokiem" ucieka. To co jest w rurze gumowej kiedy samochód nie pracuje na gazie ulatnia się i komputer gazowy w momencie przełączenia na gaz widzi, że gazu nie ma i traktuje to jako błąd.
  • #8 20787380
    kkknc
    Poziom 43  
    Pytanie tylko co jest z tobą bo na screenach autorach ciśnienie jest. Ucieczka bokiem to śmierdzi gazem i słychać syk.
    Reduktor ma spory zapas i musi mieć bo na pełnym obciążeniu silnik jednak trochę gazu zużywa. Więc skoro mu brakuje na biegu jałowym do przełączenia to nie ucieka mu gas gdzieś bokiem. Także może trochę się zastanów.
  • #9 20787452
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3474
    kkknc napisał:
    bo na screenach autorach ciśnienie jest

Jak ma nie być, skoro on pracował na gazie w tym momencie. Programiści z LPG Tech to nie są debile, skoro opis błędu mówi że brakowało ciśnienia przed otwarciem elektrozaworów to znaczy że go brakowało.
  • #10 20787523
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    kkknc napisał:
    Pytanie tylko co jest z tobą bo na screenach autorach ciśnienie jest. Ucieczka bokiem to śmierdzi gazem i słychać syk.
    Reduktor ma spory zapas i musi mieć bo na pełnym obciążeniu silnik jednak trochę gazu zużywa. Więc skoro mu brakuje na biegu jałowym do przełączenia to nie ucieka mu gas gdzieś bokiem. Także może trochę się zastanów.

Kolego zdjęcia są robione kiedy samochód pracuje na gazie, a więc już wtedy kiedy rura gazowa napełniła się znowu gazem.
    Trudno pomóc komuś kto jest całkowitym ignorantem.

Dobrymi intencjami jest piekło wybrukowane. Właśnie w ten sposób wszystkie fora w internecie , łącznie z elektrodą zamieniają się w śmietnik gdzie 99% treści to śmieci albo bzdury.
  • REKLAMA
  • #11 20787771
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 539
    Encore masz rację, faktycznie LPGTech informuje o "zbyt niskim ciśnieniu gazu PRZED przełączenie na zasilanie gazem", więc nieszczelność jest na drodze reduktor - kolektor ssący. Czyli może uciekać reduktorem, wężami, kolankami, czujnikiem ciśnienia, wtryskiwaczami, a także połączeniami pomiędzy tymi elementami. Należy to sprawdzić
  • REKLAMA
  • #12 20787923
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1664
    Wg mnie ta dyskusja nie bardzo ma sens, bo to trochę jak wróżenie z fusów - autor tematu, nie wyłożył do końca kawy na ławę, żeby postawić poprawną diagnozę. Nie podał w jakich okolicznościach to się dzieje, czy tylko pierwszym przełączeniu po długim (nocnym) postoju, czy również zdarza się to na ciepłym silniku lub podczas jazdy.
    Nie znam LPG TECH-a, więc nie wiem, jaka jest tam strategia, ale ani w Dreamie XXI N w megance, ani w Prinsie w corolli, przy pustej instalacji, ale nie butli (brak ciśnienia), po przełączeniu na gaz, nigdy nie dochodziło do powrotnego przełączenia na benzynę. Po otwarciu elektrozaworów instalacja się napełniała (to jet moment) i silnik podejmował pracę na gazie.
    Ja na miejscu autora, podejrzewając nieszczelność instalacji, pojechałbym na stacje diagnostyczna, żeby mi czujnikiem dokładnie obwąchali cała instalację, chociaż to też może nie ujawnić miejsca nieszczelności,tak jak w moim przypadku w Prinsie w corolli. Sprawę badałem, bo mam zamontowany na stałe manometr i on pokazywał, że w czasie długiego postoju ciśnienie spada prawie do zera, więc starałem się zlokalizować przyczynę. Na stacji diagnostycznej kilka razy sprawdzali na gorącym silniku (reduktorze) i było czysto, więc poszło to na karb nieszczelnych wtryskiwaczy. Ponieważ żadnych innych dolegliwości nie było, więc tak sobie jeździłem parę lat, do czasu wymiany sączących (na zimno) oringów na kolankach wodnych reduktora. Przy okazji wymieniłem oringi na kolanku gazowym i od tego momentu ciśnienie gazu przestało spadać w czasie postoju - wniosek nasuwa się jeden - nieszczelność pojawiała się prawdopodobnie na kolanku gazowym przy zimnym reduktorze, a w tym stanie termicznym reduktora, szczelność na stacji nie była badana. Później pojawiły się kłopoty z rozruchem zimnego silnika, sprawdziłem szczelność wtryskiwaczy gazowych, żeby wykluczyć zagazowanie dolotu, okazały się szczelne, więc pod lupę poszła pompa benzynowa. Przyczyną był zacinający się zawór przelewowy i pęknięty wężyk karbowany.
    W megance miałem podobny przypadek, jak u autora tematu - przy przełączaniu na gaz, powrót na benzynę z sygnalizacja braku gazu, jak również w czasie jazdy na gazie, przypadkowe przechodzenie na benzynę z sygnalizacją braku gazu. Tu prawie od razu podejrzewałem cewkę elektrozaworu przed reduktorem, ale ta przy sprawdzaniu wykazywała pełną sprawność. Więc, żeby mieć pewność wyjąłem z niego rdzeń i problem znikł, więc wymieniłem cewkę. Wtedy stara cewka zdecydowała się na stałą przerwę.
    Tu podsumowując przyjrzałbym się cewce elektrozaworu przy reduktorze.
  • #13 20788038
    KRYSTIANGOO81
    Poziom 10  

Reduktor zmieniłem na nowy, jest to samo. Sprawdziłem przewody i zmieniłem opaski.
  • #14 20788065
    kkknc
    Poziom 43  
    LPG tech ma sporo błędów w sofcie. Ale nie ma żadnego algorytmu szczelności. To mają piece gazowe. Tylko tam jest do tego specjalny zawór i czujnik różnicowy.
    A ten komunikat równie dobrze może być od wszystkiego. Stare sztywne przewody, lekko nie domykający wtryskiwacz.
  • #15 20789452
    KRYSTIANGOO81
    Poziom 10  
    Dziś podłączyłem kompa i przelacza się dobrze na gazie na benzynie też ale dodam gazu centralka wylacza instalacje i przelacza się na benzynę wstawić film z dziś może ktoś podpowie może ustawienia zmienię coś da tylko co zmienić

Dodano po 7 [minuty]:

Drugi film

• #16 21416220
    lesiakpawel
    Poziom 2  
    Czy autor tematu rozwiazal problem?
    Mam podobny problem u siebie, przelacza mi na benzyne , gdy jade autem i wyrzuce na luz np dojezdzajac do skrzyzowania czy jadac z gorki. Auto normalnie przelacza sie na lpg, po dluzszym postoju, wymienilem cewke elektrozaworu ale nic to nie dalo.
    Instalacja lpg tech , reduktor kme Gold z przebiegiem 75k km. Podczas przyspieszania problemu z przerzuceniem na pb nie ma. Zeby nie przezucalo mi na pb musze miec ustawione min cisnienie gazu na 0,44 bar, wtedy wszystko jest ok
    Ekran z komunikatami błędów systemu LPG.
  • #17 21416431
    kkknc
    Poziom 43  
    Twoje pytanie co odpowiedź na problemy.
  • #18 21416621
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1664
    lesiakpawel napisał:
    Czy autor tematu rozwiazal problem?
    Mam podobny problem u siebie, przelacza mi na benzyne , gdy jade autem i wyrzuce na luz np dojezdzajac do skrzyzowania czy jadac z gorki.

Nie wiem czy autor tematu opanował problem, nie znam też tej instalacji, mogę tylko powiedzieć co u mnie w Prinsie jest powodem takiego zachowania. U mnie powodem jest spowolniona reakcja reduktora na nagłe zmiany poboru gazu. W tym przypadku nagły spadek poboru gazu powoduje nadmierny wzrost ciśnienia gazu i reakcją sterownika gazowego na to, jest przełączenie na benzynę lub zgaśnięcie silnika.
    lesiakpawel napisał:
    Zeby nie przezucalo mi na pb musze miec ustawione min cisnienie gazu na 0,44 bar, wtedy wszystko jest ok

U mnie nie ma takiej zależności w takiej sytuacji. To spostrzeżenie sugeruje, że przy nagłym spadku poboru gazu, reakcją reduktora jest spadek ciśnienia gazu, co jest w sprzeczne z fizyką. Chwilowe spadki ciśnienia, towarzyszą nagłym, dużym wzrostom poboru gazu, gdy reakcje reduktora jest leniwa, a taką powoduje zanieczyszczenie reduktora olejem - tak jest u mnie.
  • #19 21416807
    kkknc
    Poziom 43  
    Raczej stare sztywne membrany i ma parownik do wymiany dlatego mu napisałem że w pytaniu ma odpowiedź. Dlatego właśnie zaleca się żeby wymieniać reduktor co 60 000.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "za niskie ciśnienie gazu przed włączeniem elektrozaworu" w instalacji LPG Tech, który powoduje przełączanie się silnika z gazu na benzynę. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być nieszczelność w układzie gazowym między reduktorem (parownikiem) a kolektorem ssącym, uszkodzony lub zabrudzony reduktor/parownik, uszkodzony czujnik ciśnienia gazu, zatkane przewody gazowe, zanieczyszczone filtry lub zatarte elektrozawory. Reduktor, zwany też parownikiem, zaleca się wymieniać lub regenerować po około 60-100 tys. km. Wymiana czujnika ciśnienia i reduktora na nowy nie zawsze rozwiązuje problem, co sugeruje konieczność dokładnej kontroli szczelności całej instalacji, w tym połączeń, przewodów i wtryskiwaczy. Oprogramowanie LPG Tech może generować błędy o szerokim zakresie przyczyn, a brak algorytmu wykrywania szczelności utrudnia diagnozę. Wskazano również, że nagłe zmiany poboru gazu i reakcja reduktora mogą powodować chwilowe spadki ciśnienia, skutkujące przełączaniem na benzynę. Zalecane jest sprawdzenie instalacji pod kątem nieszczelności, filtrów, elektrozaworów oraz ewentualna diagnostyka komputerowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA