logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra - rodzaj pamięci i podtrzymywanie jej przez baterię na płycie centrali

PAWEL11610 12 Lis 2023 04:05 1332 9
REKLAMA
  • #1 20810656
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam serdecznie. Mam pytanie: w jakim celu nadal w nowych płytach central Satel Integra stosowane są baterie? Oczywiście zrozumiałą dla mnie sprawą jest to, że podtrzymują one zegar systemowy w przypadku zaniku zasilania sieciowego i zasilania z akumulatora, ale w instrukcji do Integry jest też informacja, że podtrzymują one również rejestr zdarzeń i pamięć haseł. Dlaczego więc Satel w swojej najbardziej zaawansowanej technicznie i programowo centrali nie stosuje pamięci nieulotnej? Dla przykładu centrale Versa oraz Perfecta nie wymagają już baterii na płycie i posiadają pamięć nieulotną. Tak samo jest w centralach DSC. Jedynie pamiętam stare płyty DSC, np. PC-4020A oraz Satel CA-64, które miały na pokładzie baterie, ale to już jednak archaiczne centrale. Jaki zatem rodzaj pamięci stosuje Satel w swoich centralach Integra, skoro nadal pamięć haseł i rejestr zdarzeń muszą być podtrzymywane przez baterię?

Pozdrawiam, Paweł
  • REKLAMA
  • #2 20810893
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Bateria podtrzymuje zegar.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20812608
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Bateria podtrzymuje m.in. datę, czas i pamięć RAM (która wymaga zasilania). Ale pamięć nieulotna też jest zamontowana... pamięć Flash.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20813345
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Artykuł praktyczny, ale nie wyjaśnia kwestii poruszonych w temacie.
    Konstrukcyjnie Integra to wciąż lata 90-te, rozwinięcie ale wcale nie tak dalekie świetnej w swoim czasie CA-64. Spadkiem po niej jest prymitywny jak na dzisiejsze standardy mikrokontroler, mający swoje ograniczenia. Pamięć nieulotna flash przechowuje jedynie firmware centrali. Ustawienia konfiguracyjne oraz zdarzenia przechowywane są w podtrzymywanej baterią pamięci ulotnej RAM, z której dane ulatują w momencie zaniku zasilania.
    EDIT: kopia ustawień z RAM do flash wykonywana jest z użyciem funkcji zapisu do Flash, ale nadal główne dane to te z RAMu.
  • Pomocny post
    #6 20813632
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Kolego, uważna lektura prowadzi do wniosku, że bateryjka podtrzymuje:
    - datę/godzinę
    - zawartość RAM'u

wywalenie się zawartości RAM'u ma bardziej smutne konsekwencje, ponieważ:
    - lista użytkowników (w tym: hasła) może stać się sieczką
    - lista zdarzeń może wyglądać podobnie - masakra

Ja jeszcze widziałem lepsze kwiatki - w serwisowym opcje konfiguracji były sieczką... Na CA64 tak miałem.

W tej sytuacji (hasła wywalone w kosmos) należy mieć nadzieję, że ktoś nie zablokował serwisowego z kołków, a jak zablokował, że jest na jakimś kompie backup konfiguracji tej integry.

Widziałem jak zachowuje się CA64 po "awarii" baterii (ładna sieczka jak się buszuje po opcjach - chińskie znaczki. Integra (nowsza "kopia" CA64) zbytnio od tego nie odbiega. Też miałem jedną z "krzakami" i podniosłem ;)
  • #7 20814181
    PAWEL11610
    Poziom 12  
    No właśnie, od początku wątpiłem, że bateria na płycie Integry służy tylko do podtrzymania zegara. Integra bądź co bądź powstała na bazie CA-64, ale nie przypuszczałem, że posiada mikrokontroler rodem z tamtej centrali. Przeprojektowanie płyty centrali Integra pewnie byłoby już zbyt dużym przedsięwzięciem dla Satela i nie byłoby zbyt opłacalne, tym bardziej że centrala wciąż sprzedaje się świetnie, chociaż może czuć ona oddech konkurencji w postaci Perfecty 64M - o ile można mówić o konkurencji w przypadku tego samego producenta ;)
  • #8 20814388
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Ostatnio instalacje robię właśnie na Perfecta'ch - moduł GSM onboard, ładne przejrzyste menu. Jak wiesz, co robisz, konfiguracja zajmuje pół godziny - godzinę max jak coś ciekawszego musisz zrobić ;) W Perfectach brakuje mi jednak jednej rzeczy: choć jednego wejścia w klawiaturze. Pójście "na łatwiznę" i kontaktron w klawiaturę przy drzwiach było jednak wygodne, zwłaszcza, gdy właściciel obiektu przypomniał sobie dłuuuugo po zakończeniu wszelkich prac, że kontaktrona to on jednak chciałby mieć.... Dało radę spełnić zachciankę klienta bez grubej demolki, tu się nie da.

Z kolei "Micra" jako moduł alarmowy to prawie pomyłka moim zdaniem. Z poziomu klawiatury nie panujesz nad niczym. Brak możliwości zrobienia gongu na klawiaturze jak masz naruszenie kontaktrona na wejściu, nieobsługiwane 2EOL/NC, mógłbym tak jeszcze wymieniać i wymieniać.... Ostatnio "musiałem" coś na tym zrobić i brakowało mi połowy opcji, nie mówiąc już o tym, że userów programujesz w klawiaturze a nie w centrali ;(
  • #9 20818080
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    PAWEL11610 napisał:
    Przeprojektowanie płyty centrali Integra pewnie byłoby już zbyt dużym przedsięwzięciem dla Satela i nie byłoby zbyt opłacalne, tym bardziej że centrala wciąż sprzedaje się świetnie, chociaż może czuć ona oddech konkurencji w postaci Perfecty 64M - o ile można mówić o konkurencji w przypadku tego samego producenta

Coś chyba jest na rzeczy, spotkałem się z informacją że na targach we Włoszech pokazywali "Integrę 2" więc może wzięli się do pracy.
    Perfecta 64m to taki trochę dziwoląg - mam pewne podejrzenia że to odpowiedź na konkurencyjny produkt z "innej stajni". Bo w sumie burzy stary podział Perfecta/Versa/Integra.
  • REKLAMA
  • #10 20839597
    PAWEL11610
    Poziom 12  

A to dopiero ciekawostka z tą "Integrą 2" :) Czyżby Satel zrozumiał, że chociażby mikrokontroler Integry jest przestarzały? :)
    Co do Perfecty 64M to którą stajnię masz na myśli, tak z ciekawości ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania baterii w centralach Satel Integra, które podtrzymują zegar systemowy oraz pamięć RAM, w tym rejestr zdarzeń i hasła. Użytkownicy zauważają, że pomimo obecności pamięci nieulotnej (Flash), kluczowe dane są przechowywane w pamięci ulotnej, co prowadzi do ich utraty w przypadku zaniku zasilania. Wskazano na przestarzałość konstrukcji Integra, która bazuje na technologii z lat 90-tych, co może wpływać na jej konkurencyjność w obliczu nowoczesnych modeli, takich jak Perfecta 64M. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku awarii baterii, dane mogą zostać usunięte, co stwarza ryzyko dla bezpieczeństwa systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA