Cześć, czy można wykorzystać układ przerzutnika bistabilnego do utworzenia układu start-stop? Chodzi o jakieś podłączenie do niego obciążenia, jakim ma być przekaźnik do sterowania. Napięcie pracy to 24 V.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdeger34232 napisał:Można. Mają być dwa przyciski - jeden start, a drugi stop (RS)? Czy tylko jeden robiący naprzemiennie start-stop?Cześć, czy można wykorzystać układ przerzutnika bistabilnego do utworzenia układu start-stop?
deger34232 napisał:Dwa start i stop
deger34232 napisał:To układ CD4013.Cześć, czy można wykorzystać układ przerzutnika bistabilnego do utworzenia układu start-stop.
deger34232 napisał:Styki przekaźnika są na minimum 30V 1A - Mogą sterować przekażnikiem 24VDC.Potrzebowałbym zrobić to właśnie jakimś układem elektronicznym, przekaźniki mam na 24v. Ten układ faktycznie brzmi ciekawie.
Cytat:Rozumiem, że scalak trzeba podłaczyć w ten sposób:
Set- start
Reset - stop
Wejscie danych - zasilanie
Wyjście- tranzystor do sterowania przekaźnikiem
Cytat:Trzeba by też chyba obniżyć napięcie zasilania do zakresu 3-15v. Jakaś step down?
deger34232 napisał:Przekaźnik bistabilny to 10x20mm.Mówię o tym układzie flip flop, nie chcę mobtować dodatkowych rzekaźnikow
Cytat:Tak jest OK? Chciałbym wrzucić tam pnp, aby sterować +24 V.
Marian B napisał:Przekaźnik mobistabilny 10x20mm bez elektroniki.Warto pomyśleć o zastosowaniu układu na dwóch prekażnikach bez żadnej elektroniki
Cytat:a gdyby dodać jeszcze jeden tranzystor
deger34232 napisał:Czy taki sposób sterowania jest ok?
deger34232 napisał:Cześć, czy można wykorzystać układ przerzutnika bistabilnego do utworzenia układu start-stop?