logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krótki test i wnętrze Smart TV Android Box

p.kaczmarek2 07 Gru 2023 11:29 4512 16

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Smart TV Android Box podłączany przez HDMI do telewizora oferuje Androida, aplikacje, przeglądarkę internetową i pilot z kursorem.
  • Po zdjęciu obudowy widać mały komputer z procesorem i radiatorem, pamięcią RAM, modułem Wi‑Fi Realtek RTL8822BS oraz kością Flash FEMDNN016G-58A43.
  • Zakup kosztował około 170 zł, a zestaw zawierał odbiornik USB, zasilacz i pilot z klawiaturą.
  • Interfejs działa po polsku, YouTube i przeglądarka uruchamiają się poprawnie, a testy usług VOD nie wykazały problemów.
  • Opłacalność zależy od telewizora, zwłaszcza jego poboru mocy i jakości obrazu, bo słaby TV może ograniczyć sens samego boxa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • Pudełko odtwarzacza multimedialnego Smart TV Android Box Blow V2.
    Przedstawię tutaj wnętrze 'Smart TV Android Box', czyli zasadniczo przystawki podłączanej przez HDMI do telewizora, oferującej platformę opartą o system Android z dostępem do wielu aplikacji, przeglądarki internetowej i pilota pozwalającego sterować kursorem niczym myszką. Temat wziął się stąd, że ostatnio szwagier miał dylemat, czy pozbywać się starego TV i kupować nowy, 'inteligentny' model, czy też może postawić na przystawkę. Co wybrał? To chyba wynika z samego tytułu tematu...

Zakup Boxa
    Sprzęt został kupiony na polskim portalu aukcyjnym za około 170 zł:
    Z tego co widzę, główna oferta zmieniła się od czasu naszego zakupu, więc oto zrzuty ekranu z jej kopii:
    Zestaw Smart TV Android Box z pilotem, zasilaczem i kablami.
    Zestaw Smart Box BLOW Android TV BOX z pilotem, kablem HDMI i zasilaczem.
    Poniżej zrzut ekranu ze specyfikacji.
    Specyfikacja techniczna Smart TV Android Box z klawiaturą Air Mouse.
    Zestaw Smart TV Android Box z pilotem i akcesoriami
    Otrzymujemy takie pudełeczko:
    Pudełko odtwarzacza multimedialnego Smart TV Android Box Blow V2. Zrzut ekranu specyfikacji Smart TV Android Box marki BLOW.
    Zawartość zestawu:
    Otwarta pudełko z urządzeniem Smart TV Android Box. Zawartość opakowania Smart TV Android Box. Zestaw Smart TV Android Box z pilotem i akcesoriami Zasilacz do Smart TV Android Box na drewnianym stole. Klawiatura zdalnego sterowania do Smart TV Android Box z odbiornikiem USB i zasilaczem na stole. Pilot z USB od Smart TV Android Box i zasilacz na drewnianym tle.
    Klawiatura na pilocie jest zawsze dobrym dodatkiem. Wiele TV czegoś takiego wcale nie posiada i trzeba pisać na ekranowej, co jest nieco cięższe. Pilot wymaga odbiornika na USB, który też jest w zestawie. Oczywiście zasilacz też jest załączony - mamy wszystko, czego potrzeba?
    Instrukcja:
    Przewodnik do pilota Smart TV Android Box Instrukcja obsługi pilota do Android TV Box. Instrukcja pilota z klawiaturą do Smart TV Box Przykład dwóch pilotów: jeden z mikrofonem, drugi bez, obok tabeli specyfikacji. Zrzut specyfikacji pilota do Smart TV Android Box z opisem technicznym. Instrukcja papierowa do Smart TV Android Box z wyjaśnieniem parowania i hibernacji.

Uruchomienie, pierwsze wrażenie
    Same podłączenie jest bardzo proste, chyba nie trzeba tego opisywać:
    Smart TV Android Box podłączony do telewizora przez HDMI Smart TV Android Box z podłączonymi kablami HDMI i USB na drewnianym biurku. Zbliżenie na czarną obudowę urządzenia, którą trzyma osoba. Zbliżenie na wyświetlacz LED pokazujący godzinę 19:44.
    Na początku czekamy aż sprzęt się uruchomi:
    Zbliżenie na logo BLOW Smart TV Android Box V2 na czarnym tle, z ikonami 4K, HDMI, WiFi, Bluetooth i Android.
    Wita nas menu wyboru języka, polski jest już wybrany:
    Ekran wyboru języka na Smart TV Android Box z wybranym językiem polskim.
    Myszka działa z miejsca, ale trzeba się do niej przyzwyczaić:

Potem wybieramy strefę czasową, sieć WiFI, itd:
    Zrzut ekranu ustawień strefy czasowej w Smart TV Android Box.
    Ekran konfiguracji sieci w Smart TV Android Box.
    Potem wita nasz krótki wstęp z opisem co jest co, wszystko po polsku:
    Ekran startowy Smart TV Android Box z aplikacjami. Pilot do Smart TV Android Box z klawiaturą
    No i główny pulpit:
    Ekran główny interfejsu Smart TV Android Box z aplikacjami.
    Zacznijmy może od Youtube. Do wyboru mamy klawiaturę ekranową oraz tą z pilota:
    Ekran główny Smart TV Android Box z ikonami aplikacji Prime Video, Netflix, YouTube, Spotify, Kodi, i Sklep Play.
    Zrzut ekranu z interfejsem Smart TV Android Box. Interfejs Smart TV Android Box z widocznym ekranem YouTube. Interfejs aplikacji na Smart TV Android Box z logo elektorda.pl na ekranie.
    Filmik kolegi @TechEkspert dobrze prezentuje się na dużym ekranie:
    Wnętrze obudowy ICS Modular Housing trzymane w rękach.

Oprócz tego oczywiście mamy usługi Google, które wymagają konta:
    Na ekranie widoczny jest komunikat Google z prośbą o weryfikację tożsamości za pomocą kodu SMS.

Mamy też preinstalowane różne aplikacje, w tym przeglądarkę plików, przeglądarkę internetową:
    Zrzut ekranu aplikacji do przeglądania plików na Smart TV Android Box. Ekran z aplikacjami na Smart TV Android Box. Widok ekranu głównego Android Boxa z przypiętymi skrótami do aplikacji takich jak YouTube, Google, IMDB, Rotten Tomatoes i Metacritic oraz ustawieniami.
    Można przeglądać stron na dużym ekranie, na zdjęciu strona danyk cz:
    Zrzut ekranu strony internetowej danyk.cz wyświetlonej na telewizorze.
    Tu ładnie widać, że osobno mamy kursor-myszkę (celowanie pilotem w stronę ekranu) oraz osobno można poruszać się strzałkami na pilocie (scrollować):

Oprócz tego mamy jakąś alternatywę dla Google Play, APKPure:
    Menu aplikacji w Smart TV Box z APKPure na ekranie. Ekran aplikacji Android Box z listą zalecanych aplikacji.

Oczywiście ustawienia sprzętu nie są zablokowane, wszystko jest dostępne:
    Menu ustawień Smart TV Android Box z opcjami języka, tapety, sieci i innymi. Ekran menu ustawień Smart TV Android Box z ikonami opcji, takie jak Wi-Fi, Język, i Tapeta.

Dodatkowo były testowane usługi VOD i nie odczuliśmy żadnych problemów.

Wnętrze Boxa
    Tylko z czystej ciekawości. Podważamy obudowę. Wszystko jest na zaczepy:
    Wnętrze odłączonego Smart TV Android Box z widocznym układem elektronicznym i pilotem.
    Raczej bez zaskoczenia - to jest zasadniczo mały komputer, widać procesor z radiatorem, RAMy:
    Wnętrze Smart TV Android Box z widocznymi komponentami elektronicznymi. Wnętrze Smart TV Android Box
    WiFi jest oparte chyba o moduł Realteka, RTL8822BS:
    Wnętrze Smart TV Android Box z widocznym procesorem, pamięcią i modułem WiFi.
    Widać tu też kość pamięci Flash - FEMDNN016G-58A43:
    Wnętrze 'Smart TV Android Box' z widocznymi podzespołami elektronicznymi, w tym moduł WiFi Realtek.
    Wyświetlacz LED 7-segmentowy:
    Wnętrze Smart TV Android Box z wyświetlaczem.
    AiP1628 to kontroler wyświetlacza LED:
    Płyta główna urządzenia Smart TV Android Box z widocznym procesorem, układami pamięci RAM oraz modułem WiFi. Otwarta elektronika Smart TV Android Box z widocznymi podzespołami.
    Z tego co widzę, to odpowiednik TM1628.
    D9RVW to pewnie kości pamięci RAM:
    Wnętrze Smart TV Android Box z widocznymi komponentami na płycie głównej.
    Tu mamy tylko złącza i jakieś przetwornice, pewnie od 3.3V, 2.5V czy tam 1.2V:
    Zbliżenie na płycie głównej Smart TV Android Box, ukazujące złącza HDMI i sieciowe oraz elementy elektroniczne. Płyta główna Smart TV Android Box z komponentami elektronicznymi. Wnętrze płyty głównej w Smart TV Android Box.
    Na spodzie mamy jeszcze dwie kości pamięci RAM:
    Płytka drukowana wewnątrz Smart TV Android Box. Płytka drukowana wewnątrz Smart TV Android Box Płyta główna Smart TV Android Box z widocznymi komponentami elektronicznymi i portami.
    Antena:
    Wnętrze Smart TV Android Boxa z widocznymi komponentami elektronicznymi

Podsumowanie
    Moje pierwsze wrażenie jest pozytywne, tym bardziej, żę dopiero co widziałem u kogoś smart TV z pilotem w ogóle bez klawiatury i myszki, a kupiony za znacznie większą kwotę niż ten box. Tam trzeba było nawigować "ręcznie", co nie było zbyt wygodnie.
    Oczywiście nie zmienia to faktu, że opłacalność zakupu takiego boxa zależy od tego jaki TV mamy - warto jest chociażby zwrócić uwagę na zużycie energii naszego sprzętu. Starsze TV potrafią być naprawdę prądożerne, co może znacznie psuć opłacalność utrzymywania ich u nas w domu za wszelką cenę.
    Podstawowe funkcjonalności tego boxa, takie jak też usługi VOD zostały też przetestowane i sprawdzone przez samego docelowego użytkownika, więc myślę, że wybór nie był mimo wszystko aż taki zły.
    Też pytanie, jak dobry obraz ma nasz TV i na ile nam na tym zależy - co nam po dobrej jakości z boxa, jak sam TV będzie najsłabszym ogniwem i wszystko pogorszy...
    Ostateczne werdykt zostawie Wam - czy Waszym zdaniem się opłaca brnąć w tego typu przystawki, czy może po prostu lepiej zmienić TV?

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14810 postów o ocenie 12977, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 20850797
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Budowa to nie problem. Problemem jest wbudowany w takie wynalazki malware. Nie pamiętam niestety gdzie tego szukać, ale widziałem w kilku filmach na yt informacje gdzie to jest, jak znaleźć i jakie dziury zostawiają.
  • #3 20850832
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1262
    Kiedyś kupiłem podobną zabawkę ale z czasem okazało się że nijak nie można z aktualizować systemu, serwis tylko potwierdził czyli wielka kicha. Dlatego sprawdź czy jest możliwość aktualizowania aplikacji oraz systemu.
  • #4 20850845
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12977
    siewcu napisał:
    Budowa to nie problem. Problemem jest wbudowany w takie wynalazki malware.

A z telefonami jest inaczej? Ostatnio bardzo byłem zdziwiony, gdy okazało się, że (o ile dobrze pamiętam) Xiaomi 11T wymaga wsadzenia karty SIM by w ogóle uruchomić ustawienia developera... kiedyś tak nie było, coraz więcej wymagane jest a i tak nikt nie wie co jest preinstalowane na sprzęty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20850957
    kuncy7
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    niewolno2 napisał:
    Kiedyś kupiłem podobną zabawkę ale z czasem okazało się że nijak nie można z aktualizować systemu, serwis tylko potwierdził czyli wielka kicha. Dlatego sprawdź czy jest możliwość aktualizowania aplikacji oraz systemu.

To normalne w tych chińskich pudełkach, dostajesz to co jest i można zapomnieć o aktualizacjach.
    Kupiłem z tym roku boxa z głowicą DVB-T2 na s905x2, ma androida 9 i ostatnia aktualizacja była w 2020 roku.
    Mimo to nie narzekam, mam androida i tuner DVB-T2 zawsze to lepsze od prostych tunerów DVB-T2 i niewiele droższe.
    Procesor s905w jeszcze starszy to się zdziwiłem że ma androida 12, ale na spodzie pudełka pisze że ma androida 9.
    Ciekawe jak jest naprawdę?

Jako ciekawostkę dodam że mam jeszcze jednego boxa z uruchomionym na nim CoreElec.
    Jak CoreElec to można uruchomić Docker'a a w nim np. Home Assistant.
    Nawet fajnie to działa.
  • #6 20851296
    Tarnus
    Poziom 20  
    Ocena: 97
    Kiedyś skuszony mnogością funkcji i możliwością pozostania przy TV plazmowym Panasonic, zakupiłem dekoder GTCombo firmy GTV. Miał to być wypas. Wszyscy się tym zachwycali na forach jakie to super możliwości posiada, zwłaszcza w odbiorze programów SAT. Tymczasem obraz TV naziemnej drży, jest niestabilny, czasem klatkuje. Z dachu widzę maszt nadawczy więc sygnał jest na 100% z zerową stopą błędów. Próbowałem nawet wstawiać regulowany tłumik 0-70dB w torze antenowym. Żadnej poprawy. To jest ewidentnie jakiś problem że nie wyrabia procek. No chyba że żaden z kabli HDMI które także przetestowałem nie jest odpowiednio dobry. Aktualizacji oprogramowania mnóstwo, nic nie rozwiązało problemu płynności obrazu. Mało tego, po ostatniej aktualizacji dekoder zaczął się zawieszać. Po kilku dniach kolejna aktualizacja od producenta rzekomo w celu wyeliminowania zawieszek. Nie wiele to zmieniło. Tylko tyle że przy zawieszeniu wykonywał autorestart.
  • #7 20851321
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 206
    W 2020 zakuiłem Ferguson FBOX, były problemy na początku z Netflixem, ale na jakimś forum był poradnik i od tego czasu grało to u dzieci w pokoju, Youtube, Disney, Prime, Netflix bez problemu, po podłączeniu pada nawet były jakieś gierki. Od kilku miesięcy leży w spiżarce z powodu likwidacji Tv u szkodników.
  • #8 20851506
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 129
    Od lat uzywam je jako mini pc z debianem (armbian), 905x (1,2,3,4) oraz rockczipy 32xx i wyżej mają dobre wsparcie społeczności, jest normalnie mainline kernel. Do dostania na ali za jakieś 40-50zł. Alternatywa dla rpi.

Taki amlogic 905x3, niegdyś popularny w tvboxach za 100zł, z usb 3.0, gigabit lanem, 4GB ram/32 emmc. Wydajność zbliżona do rpi4, z lepszym gpu, modułem AI wydajniejszym od corala ;)
  • #9 20851722
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Jak zwykle obudowa bez otworów wentylacyjnych i jak zwykle ciepło, o ile w chłodnym okresie roku jest dobrze to w czasie upałów ?.
  • #10 20852042
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Spolszczenie menu też niczego sobie.
  • #11 20852958
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 233
    masz pady RX i TX.
    Nie kusiło podpięcie jakiegoś konwerterka RS/USB i podejrzenie czym gada procesor?

Może dałoby się zatrzymać bootowanie i wyciągnąc o wiele więcej z tego sprzętu :)
  • #12 20853628
    rjmp
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    @chemik_16
    Proszę o linka na ali do boarda za 40zł (znajduje tvboxy za min. 200zł)
  • #13 20853925
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 718
    chemik_16 napisał:
    Od lat uzywam je jako mini pc z debianem (armbian), 905x (1,2,3,4) oraz rockczipy 32xx i wyżej mają dobre wsparcie społeczności, jest normalnie mainline kernel. Do dostania na ali za jakieś 40-50zł. Alternatywa dla rpi.

Nie rozumiem co napisałeś, co jest dostępne za 40-50pln?
  • #14 20856210
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 346
    p.kaczmarek2 napisał:
    ... czy Waszym zdaniem się opłaca brnąć w tego typu przystawki, czy może po prostu lepiej zmienić TV?

Moim zdaniem jest sens - używam dwóch MiBoxów S i jestem zadowolony.
    Dlaczego? Bo na obydwóch telewizorach mam identyczne sterowanie i nie muszę zastanawiać się gdzie co jest w każdym TV - wszystko jest takie samo.
    Ale... jeśli ktoś ma tylko jeden TV to faktycznie nie wiem czy jest sens...
  • #15 20856844
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 718
    Ja kupiłem kiedyś H96max chyba. Chyba bo leży w szufladzie i nie wiem do czego może się przydać.
    Problem w tym, że padł po upgradzie firmware. Potem długo szukałem softu wsadu i w końcu rozebrałem dziadostwo i się okazało, że to iny model niż wskazywałyby naklejki na obudowie instrukcja itd. Przywróciłem urządzenie do stanu początkowego. Tak więc z modelem który ja kupiłem trzeba uważać.
    Użyteczne by to było gdyby pilotem mógł obsługiwać jak zwykły tuner sat, tv etc. A tam co chwilę trzeba uwłaczać tryb muszki i kursorami gonić ikony :(

Dodano po 22 [minuty]:

Ja kupiłem kiedyś H96max chyba. Chyba bo leży w szufladzie i nie wiem do czego może się przydać.
    Problem w tym, że padł po upgradzie firmware. Potem długo szukałem softu wsadu i w końcu rozebrałem dziadostwo i się okazało, że to iny model niż wskazywałyby naklejki na obudowie instrukcja itd. Przywróciłem urządzenie do stanu początkowego. Tak więc z modelem który ja kupiłem trzeba uważać.
    Użyteczne by to było gdyby pilotem mógł obsługiwać jak zwykły tuner sat, tv etc. A tam co chwilę trzeba uwłaczać tryb muszki i kursorami gonić ikony :(
  • #16 20874449
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1016
    Szkoda pieniędzy na takie wynalazki.
    Polecam Mi TV Box. Działa dobrze. Zasilane z USB. Budzi i usypia się razem z TV oraz można sterować pilotem od TV za pomocą HDMI CEC.

Dodano po 2 [minuty]:

Pilot Mi ma mikrofon, dzięki temu zamiast pisać to wystarczy mówić. Rozpoznawanie mowy działa zaskakująco dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat przystawek Smart TV Android Box, które są alternatywą dla zakupu nowego telewizora. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z różnymi modelami, wskazując na problemy z aktualizacjami systemu, jakością obrazu oraz stabilnością działania. Wiele osób zauważa, że chińskie urządzenia często nie oferują wsparcia po zakupie, co prowadzi do frustracji. Wspomniano również o możliwościach wykorzystania boxów jako mini PC oraz o ich zastosowaniach w różnych systemach operacyjnych. Użytkownicy polecają konkretne modele, takie jak Mi Box, ze względu na ich funkcjonalność i niezawodność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA