Przedstawię tutaj wnętrze 'Smart TV Android Box', czyli zasadniczo przystawki podłączanej przez HDMI do telewizora, oferującej platformę opartą o system Android z dostępem do wielu aplikacji, przeglądarki internetowej i pilota pozwalającego sterować kursorem niczym myszką. Temat wziął się stąd, że ostatnio szwagier miał dylemat, czy pozbywać się starego TV i kupować nowy, 'inteligentny' model, czy też może postawić na przystawkę. Co wybrał? To chyba wynika z samego tytułu tematu...
Zakup Boxa
Sprzęt został kupiony na polskim portalu aukcyjnym za około 170 zł:
Z tego co widzę, główna oferta zmieniła się od czasu naszego zakupu, więc oto zrzuty ekranu z jej kopii:
Poniżej zrzut ekranu ze specyfikacji.
Otrzymujemy takie pudełeczko:
Zawartość zestawu:
Klawiatura na pilocie jest zawsze dobrym dodatkiem. Wiele TV czegoś takiego wcale nie posiada i trzeba pisać na ekranowej, co jest nieco cięższe. Pilot wymaga odbiornika na USB, który też jest w zestawie. Oczywiście zasilacz też jest załączony - mamy wszystko, czego potrzeba?
Instrukcja:
Uruchomienie, pierwsze wrażenie
Same podłączenie jest bardzo proste, chyba nie trzeba tego opisywać:
Na początku czekamy aż sprzęt się uruchomi:
Wita nas menu wyboru języka, polski jest już wybrany:
Myszka działa z miejsca, ale trzeba się do niej przyzwyczaić:
Potem wybieramy strefę czasową, sieć WiFI, itd:
Potem wita nasz krótki wstęp z opisem co jest co, wszystko po polsku:
No i główny pulpit:
Zacznijmy może od Youtube. Do wyboru mamy klawiaturę ekranową oraz tą z pilota:
Filmik kolegi @TechEkspert dobrze prezentuje się na dużym ekranie:
Oprócz tego oczywiście mamy usługi Google, które wymagają konta:
Mamy też preinstalowane różne aplikacje, w tym przeglądarkę plików, przeglądarkę internetową:
Można przeglądać stron na dużym ekranie, na zdjęciu strona danyk cz:
Tu ładnie widać, że osobno mamy kursor-myszkę (celowanie pilotem w stronę ekranu) oraz osobno można poruszać się strzałkami na pilocie (scrollować):
Oprócz tego mamy jakąś alternatywę dla Google Play, APKPure:
Oczywiście ustawienia sprzętu nie są zablokowane, wszystko jest dostępne:
Dodatkowo były testowane usługi VOD i nie odczuliśmy żadnych problemów.
Wnętrze Boxa
Tylko z czystej ciekawości. Podważamy obudowę. Wszystko jest na zaczepy:
Raczej bez zaskoczenia - to jest zasadniczo mały komputer, widać procesor z radiatorem, RAMy:
WiFi jest oparte chyba o moduł Realteka, RTL8822BS:
Widać tu też kość pamięci Flash - FEMDNN016G-58A43:
Wyświetlacz LED 7-segmentowy:
AiP1628 to kontroler wyświetlacza LED:
Z tego co widzę, to odpowiednik TM1628.
D9RVW to pewnie kości pamięci RAM:
Tu mamy tylko złącza i jakieś przetwornice, pewnie od 3.3V, 2.5V czy tam 1.2V:
Na spodzie mamy jeszcze dwie kości pamięci RAM:
Antena:
Podsumowanie
Moje pierwsze wrażenie jest pozytywne, tym bardziej, żę dopiero co widziałem u kogoś smart TV z pilotem w ogóle bez klawiatury i myszki, a kupiony za znacznie większą kwotę niż ten box. Tam trzeba było nawigować "ręcznie", co nie było zbyt wygodnie.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że opłacalność zakupu takiego boxa zależy od tego jaki TV mamy - warto jest chociażby zwrócić uwagę na zużycie energii naszego sprzętu. Starsze TV potrafią być naprawdę prądożerne, co może znacznie psuć opłacalność utrzymywania ich u nas w domu za wszelką cenę.
Podstawowe funkcjonalności tego boxa, takie jak też usługi VOD zostały też przetestowane i sprawdzone przez samego docelowego użytkownika, więc myślę, że wybór nie był mimo wszystko aż taki zły.
Też pytanie, jak dobry obraz ma nasz TV i na ile nam na tym zależy - co nam po dobrej jakości z boxa, jak sam TV będzie najsłabszym ogniwem i wszystko pogorszy...
Ostateczne werdykt zostawie Wam - czy Waszym zdaniem się opłaca brnąć w tego typu przystawki, czy może po prostu lepiej zmienić TV?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.