Zapraszam na krótki test Androidowej przystawki do telewizora. Ten mały gadżet jest w stanie zamienić stary telewizor w funkcjonalny 'smart tv' z pilotem, systemem Android, z większością popularnych aplikacji, a nawet z przeglądarką. Wystarczy tylko, że nasz telewizor będzie mieć złącze HDMI. Całość kupiona za 150 zł. Zestaw obejmuje jednostkę centralną opartą o czterordzeniowy procesor AllWinner H6 4x1.5GHz, 4GB pamięci RAM, 32GB pamięci wewnętrznej i kartę graficzną MALI-T720. Łączność zapewnia WiFi 2.4GHz 802.11N oraz złącze Ethernet, dodatkowo obsługiwane jest USB 3.0, wraz ze wsparciem dysków, kart pamięci, pendrive. Całość dopełnia wyświetlacz (wg. sprzedawcy) LCD. Dodatkowo otrzymujemy zasilacz i pilot.
Oto dołączone instrukcje - polska i angielska:
Zestaw nie zawiera baterii do pilota; musimy je kupić sami.
Podłączenie chyba nie wymaga większego komentarza. Nawet kabel HDMI dali w zestawie. Trzeba jedynie przełączyć "źródło" telewizora na wybrany port HDMI.
Ten wyświetlacz nie przypomina mi LCD, wygląda jak 7-segmentowy LED.
Wita nas dostęp do najpopularniejszych aplikacji, w tym Youtube, Chrome i sklepu Google Play oraz APKPure. Tu jednak następuje pewna trudność, bo ten konkretny egzemplarz realizuje sterowanie kursorem w bardzo prosty sposób, poprzez przycisk na pilocie. Nie jest to aż tak wygodne jak sterowanie wskaźnikiem czy myszką.
Podobnie z wpisywaniem tekstu:
Elektrodę da się jednak poczytać:
Kilka zdjęć z ustawień:
Urządzenie chodzi na BigdroidOS 2.0.1, Android 12. Model to T95MAX.
Można by tu jeszcze testować różne platformy VOD, ale zasadniczo nigdy z żadnej takiej płatnej nie korzystałem. Youtube działa i tyle mi wystarcza. Pora przejść do drugiej części tematu, czyli do prezentacji wnętrza.
Oznaczenie PCB to też T95MAX.
Na pierwszy rzut oka widać szereg układów produkcji Micron, D9LGD. Są one montowane powierzchniowo w systemie BGA. To pamięć SDRAM - rozmiar 2Gbit. Są też od spodu PCB.
Na spodzie jest też B041, pamięć eMMC, 32GB.
Sp6330 ZXW2206 to moduł WiFi/Bluetooth. Nie znalazłem o nim wielu konkretów w sieci, ale widziałem, że inne osoby też go zaobserwowały w T95.
Widoczny obok AIP650E0 to chyba kontroler wyświetlacza i klawiatury. Przypomina mi rodzinkę TM1638, TM1637, TM1650 itd. Opisywałem je już szeroko na forum.
Moduł siedmiosegmentowy wyświetlacz 8 cyfr TM1638 z przyciskami
Wyświetlacze 7-segmentowe na TM1637 - 4 i 6 cyfr - Arduino, protokół
Obok jest też sekcja przetwornic - norma, pewnie jakieś napięcia 1.2V czy 1.8V dla CPU, pamięci, itd.
Oznaczenie PCB: H61X-T95MAX-AXP313A-V3.0
Procesora nie odsłaniałem, moją uwagę przykuł transformatorek izolacyjny od Ethernet. W tej postaci go chyba jeszcze nie widziałem. Na PCB jest miejsce na większy egzemplarz, ale nie jest tu używane.
Pokazywałem kiedyś jak zazwyczaj te transformatorki są zbudowane:
Wnętrze gniazd RJ45 ze zintegrowanym transformatorem sygnałowym
Przy złączu na kartę pamięci jest wyprowadzony UART. Czy można tam coś odebrać? Nie wiem, docelowa właścicielka produktu nie chciała czekać dzień dłużej...
Został jeszcze układ AXP313:
Wygląda na to, że to kontroler przetwornic. Trzy przetwornice DCDC i trzy LDO:
Podsumowując, sprzęt potencjalnie przydatny, zwłaszcza jeśli jesteśmy przywiązani do starego telewizora a mimo to chcemy wyposażyć go w funkcje reklamowane w mediach pod hasłem "smart", czyli łączność z Internetem, system Android, dostęp do aplikacji i systemów VOD. Oczywiście, to czy to się opłaca to jest już inna kwestia, bo dużo starsze odbiorniki mogą nie być po prostu ekonomiczne w utrzymaniu, chociażby przez duży pobór mocy i nadmierne grzanie, sam u siebie w warsztacie jeden telewizor już skasowałem bo okazał się być istnym piecykiem, zwłaszcza w okresie letnim. Dodatkowo, ten konkretny opisywany tu TVBox jeszcze okazał się mieć dość słabe sterownie kursorem, widziałem już to lepiej zrealizowane w innych egzemplarzach, choć można się przyzwyczaić.
Czy korzystacie z tego typu gadżetów, czy może jednak lepiej jest po prostu kupić nowy smart TV? Zapraszam do dyskusji.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.