logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drugie życie starego telewizora? Wnętrze TVBox E128 Smart, przystawka Android dla TV

p.kaczmarek2 05 Maj 2025 21:05 3516 17

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• TVBox E128 Smart / T95MAX zamienia stary telewizor z HDMI w Android TV z pilotem, przeglądarką, YouTube, Google Play i APKPure.
  • W środku siedzi AllWinner H6 4x1.5GHz z 4GB RAM, 32GB eMMC, WiFi 2.4GHz 802.11N, Ethernet, USB 3.0 i moduł Sp6330 ZXW2206 Wi‑Fi/Bluetooth.
  • Urządzenie działa na BigdroidOS 2.0.1, Android 12, a sterowanie kursorem realizuje prosty przycisk na pilocie zamiast wygodniejszego wskaźnika.
  • Zestaw kosztował 150 zł, ale obsługa kursora jest dość słaba, a opłacalność takiej przystawki wobec nowego Smart TV pozostaje dyskusyjna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Słuchaj:
  • Kompletny zestaw Android TV Box T95MAX: urządzenie, zasilacz, pilot, kabel HDMI oraz instrukcje obsługi.
    Zapraszam na krótki test Androidowej przystawki do telewizora. Ten mały gadżet jest w stanie zamienić stary telewizor w funkcjonalny 'smart tv' z pilotem, systemem Android, z większością popularnych aplikacji, a nawet z przeglądarką. Wystarczy tylko, że nasz telewizor będzie mieć złącze HDMI. Całość kupiona za 150 zł. Zestaw obejmuje jednostkę centralną opartą o czterordzeniowy procesor AllWinner H6 4x1.5GHz, 4GB pamięci RAM, 32GB pamięci wewnętrznej i kartę graficzną MALI-T720. Łączność zapewnia WiFi 2.4GHz 802.11N oraz złącze Ethernet, dodatkowo obsługiwane jest USB 3.0, wraz ze wsparciem dysków, kart pamięci, pendrive. Całość dopełnia wyświetlacz (wg. sprzedawcy) LCD. Dodatkowo otrzymujemy zasilacz i pilot.
    Czarne pudełko TV Box T95MAX leży na drewnianym blacie; napisy na opakowaniu informują o modelu i specyfikacji urządzenia. Czarna błyszcząca część opakowania przystawki TV Box z naklejką zawierającą specyfikację techniczną i napisem „Made in China”. Androidowa przystawka T95MAX w pudełku, zapakowana w przezroczystą folię ochronną.
    Rozpakowany zestaw Android TV Box T95MAX z widoczną instrukcją, pilotem, zasilaczem i jednostką centralną. Zestaw TV Box T95MAX z akcesoriami: jednostka centralna, pilot, zasilacz, kabel HDMI oraz instrukcje obsługi po polsku i angielsku.
    Oto dołączone instrukcje - polska i angielska:
    Otwarta instrukcja obsługi, w języku angielskim, do Android TV BOX z opisem podstawowych operacji i funkcji. Otwarta instrukcja obsługi urządzenia Android TV BOX z opisami funkcji Ethernet i hotspotu Wi-Fi oraz instrukcją aktualizacji oprogramowania.
    Instrukcja obsługi przystawki Android TVBox T95MAX w trzech językach: polskim, niemieckim i angielskim, rozłożona na drewnianym blacie.
    Zestaw nie zawiera baterii do pilota; musimy je kupić sami.
    Zbliżenie na otwartą komorę baterii pilota, bez włożonych baterii, widoczne oznaczenia rodzaju baterii AAA.
    Podłączenie chyba nie wymaga większego komentarza. Nawet kabel HDMI dali w zestawie. Trzeba jedynie przełączyć "źródło" telewizora na wybrany port HDMI.
    Zbliżenie na trzy podłączone kable: HDMI, USB i czerwony kabel SATA, na tle drewnianej powierzchni. Zbliżenie na niebieski, cyfrowy wyświetlacz LED pokazujący godzinę 04:33 na przednim panelu przystawki TV.
    Ten wyświetlacz nie przypomina mi LCD, wygląda jak 7-segmentowy LED.
    Ekran powitalny przystawki TV T95MAX z napisem „T95MAX make your colorful life” na białym tle. Ekran główny taniego przystawki TV z systemem Android, z dużymi ikonami Google Play, YouTube i Chrome. Ekran powitalny przeglądarki Chrome wyświetlony na telewizorze z systemem Android TV Box.
    Ekran główny przystawki Android TV z ikonami aplikacji, m.in. Youtube, Netflix, Chrome, Play Store oraz APKPure.
    Wita nas dostęp do najpopularniejszych aplikacji, w tym Youtube, Chrome i sklepu Google Play oraz APKPure. Tu jednak następuje pewna trudność, bo ten konkretny egzemplarz realizuje sterowanie kursorem w bardzo prosty sposób, poprzez przycisk na pilocie. Nie jest to aż tak wygodne jak sterowanie wskaźnikiem czy myszką.

Podobnie z wpisywaniem tekstu:
    Ekran telewizora z przeglądarką Google Chrome i wyświetloną klawiaturą ekranową Android TV Box. Ekran telewizora z przeglądarką internetową i klawiaturą ekranową podczas wpisywania frazy „onet”.
    Elektrodę da się jednak poczytać:

Kilka zdjęć z ustawień:
    Ekran ustawień Android TV Boxa T95MAX, pokazujący informacje o urządzeniu i systemie operacyjnym. Ekran ustawień urządzenia TV Box pokazujący 32 GB pamięci wewnętrznej i 4 GB pamięci RAM. Menu ustawień urządzenia TV Box z widocznymi opcjami preferencji, takimi jak O urządzeniu, Data i godzina, Język i inne.
    Urządzenie chodzi na BigdroidOS 2.0.1, Android 12. Model to T95MAX.

Można by tu jeszcze testować różne platformy VOD, ale zasadniczo nigdy z żadnej takiej płatnej nie korzystałem. Youtube działa i tyle mi wystarcza. Pora przejść do drugiej części tematu, czyli do prezentacji wnętrza.
    Czarna przystawka TV Box T95MAX leży spodem do góry na drewnianym blacie, widoczny otwór wentylacyjny i naklejka z kodem MAC. Zbliżenie na złącza TV boxa: AV, Ethernet i HDMI, na tle drewnianym. Widok zbliżeniowy na tylny panel przystawki TV z dwoma portami USB i czytnikiem kart pamięci.
    Oznaczenie PCB to też T95MAX.
    Wnętrze Android TV Box T95MAX z widoczną płytą główną i podzespołami elektronicznymi. Płytka drukowana TV boxa z widocznym wyświetlaczem 7-segmentowym oraz układami pamięci. Płytka główna przystawki TV Box T95MAX z zainstalowanymi układami scalonymi i wyświetlaczem 7-segmentowym.
    Płytka drukowana TV Boxa T95MAX z widocznymi układami scalonymi i portami USB na tle drewnianego stołu. Płytka główna przystawki TV T95MAX z widocznymi układami pamięci, radiatorami i złączami. Zbliżenie na płytę główną urządzenia T95MAX z widocznymi czterema układami pamięci SDRAM Micron D9LGD.
    Zbliżenie na fragment płytki drukowanej urządzenia T95MAX z naklejką informacyjną.
    Na pierwszy rzut oka widać szereg układów produkcji Micron, D9LGD. Są one montowane powierzchniowo w systemie BGA. To pamięć SDRAM - rozmiar 2Gbit. Są też od spodu PCB.
    Czarna płytka PCB od przystawki TV Box z widocznymi układami scalonymi, złączami USB i Ethernet, leżąca na drewnianej powierzchni. Zbliżenie na płytę główną przystawki TV z widocznymi układami pamięci i elementami elektronicznymi.
    Na spodzie jest też B041, pamięć eMMC, 32GB.
    Sp6330 ZXW2206 to moduł WiFi/Bluetooth. Nie znalazłem o nim wielu konkretów w sieci, ale widziałem, że inne osoby też go zaobserwowały w T95.
    Zbliżenie na płytę główną przystawki TV z widocznymi portami USB, slotem na kartę pamięci, układami elektronicznymi oraz radiatorem.
    Widoczny obok AIP650E0 to chyba kontroler wyświetlacza i klawiatury. Przypomina mi rodzinkę TM1638, TM1637, TM1650 itd. Opisywałem je już szeroko na forum.
    Moduł siedmiosegmentowy wyświetlacz 8 cyfr TM1638 z przyciskami
    Wyświetlacze 7-segmentowe na TM1637 - 4 i 6 cyfr - Arduino, protokół
    Schemat blokowy i aplikacyjny typowego sterownika wyświetlacza 7-segmentowego AiP6506E z połączeniami segmentów, przycisków i mikrokontrolera.
    Obok jest też sekcja przetwornic - norma, pewnie jakieś napięcia 1.2V czy 1.8V dla CPU, pamięci, itd.
    Zbliżenie na płytę główną urządzenia T95MAX z widocznymi portami USB, HDMI i elementami elektronicznymi.
    Oznaczenie PCB: H61X-T95MAX-AXP313A-V3.0
    Procesora nie odsłaniałem, moją uwagę przykuł transformatorek izolacyjny od Ethernet. W tej postaci go chyba jeszcze nie widziałem. Na PCB jest miejsce na większy egzemplarz, ale nie jest tu używane.
    Zbliżenie na płytę główną Android TV Box T95MAX z widocznym radiatorem i układami pamięci Micron D9LGD. Zbliżenie na płytę główną przystawki TV, widoczne złącza HDMI, WAN oraz układy scalone i radiatory.
    Zbliżenie na płytę główną urządzenia T95MAX z widocznym złączem HDMI i oznaczeniem H61X-T95MAX-AXP313A-V3.0. Zbliżenie na fragment płytki PCB urządzenia T95MAX przy porcie HDMI oraz elementach SMD i oznaczeniach modelu.
    Pokazywałem kiedyś jak zazwyczaj te transformatorki są zbudowane:
    Wnętrze gniazd RJ45 ze zintegrowanym transformatorem sygnałowym
    Przy złączu na kartę pamięci jest wyprowadzony UART. Czy można tam coś odebrać? Nie wiem, docelowa właścicielka produktu nie chciała czekać dzień dłużej...
    Zbliżenie na płytkę PCB z widocznymi złączami microSD, USB i wyprowadzeniami UART opisanymi jako GND, TX, RX.
    Został jeszcze układ AXP313:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym układem scalonym AXP313A oraz trzema dużymi cewkami oznaczonymi 1R0.
    Wygląda na to, że to kontroler przetwornic. Trzy przetwornice DCDC i trzy LDO:
    Schemat blokowy prezentujący rozmieszczenie pinów układu AXP313A oraz ich powiązania z innymi elementami elektroniki.
    Fragment dokumentacji układu AXP313A z listą funkcji oraz szczegółowym opisem w języku angielskim.

Podsumowując, sprzęt potencjalnie przydatny, zwłaszcza jeśli jesteśmy przywiązani do starego telewizora a mimo to chcemy wyposażyć go w funkcje reklamowane w mediach pod hasłem "smart", czyli łączność z Internetem, system Android, dostęp do aplikacji i systemów VOD. Oczywiście, to czy to się opłaca to jest już inna kwestia, bo dużo starsze odbiorniki mogą nie być po prostu ekonomiczne w utrzymaniu, chociażby przez duży pobór mocy i nadmierne grzanie, sam u siebie w warsztacie jeden telewizor już skasowałem bo okazał się być istnym piecykiem, zwłaszcza w okresie letnim. Dodatkowo, ten konkretny opisywany tu TVBox jeszcze okazał się mieć dość słabe sterownie kursorem, widziałem już to lepiej zrealizowane w innych egzemplarzach, choć można się przyzwyczaić.
    Czy korzystacie z tego typu gadżetów, czy może jednak lepiej jest po prostu kupić nowy smart TV? Zapraszam do dyskusji.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14767 postów o ocenie 12906, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21540478
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12906
    Jest w zakładce "Language", choć fakt, że byłoby przyjaźniej dla naszych krajowych klientów, gdyby był on już ustawiony domyślnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21540513
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Kiedyś miałem podobnego BOXa i lubił dostawać świra przy podpinaniu prądożernych urządzeń USB, typu starsze HDD, ładowarki, itp.
    Pomogło dodanie kondensatorów na zasilaniu USB, na które zresztą było przewidziane miejsce na PCB ale chińczyk oszczędził ;) U ciebie też widać miejsca na dodatkowe kondensatory koło złącz USB.

Generalnie od dawna nie korzystam z żadnych takich wynalazków. Są mocno ograniczone.
    Stare Androidy, brak licencji, więc często problem z appkami VOD, same BOXy są powolnie i upierdliwe ;)
    Wbudowanych funkcji "smart" w TV też nie używam. Obsługa pilotem to masakra jakaś, szczególnie klawiatury.

Jak potrzebuje coś rzucić na ekran to mam Chromecasta i lecę z telefonu. Całkiem wygodnie się to obsługuje.
    Lub podpinam laptopa do TV by robił za duży monitor ;)
    TV ma wyświetlać, a nie udawać że jest smart, choć tak naprawdę jest dumb.
    Wolałbym by TV w swojej cenie oferował lepszy obraz/dźwięk niż miał te wszystkie głupie (i dla mnie zbędne) funkcje.
    Ale telewizorów bez smart już chyba w ogóle nie ma...

Mam też podpiętą konsolę, i obsługa VOD czy przeglądarki na padzie to porażka.
  • REKLAMA
  • #5 21540519
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12906
    U mnie ostatnio też jeden podobny sprzęt do telewizji internetowej "oszalał", ale winny okazał się być zasilacz. Pomiary napięcia na wyjściu zasilacza tego nie wskazywały, ale to w środku pyknął kondensator. Opisywałem to szerzej w tym temacie: Jak sprawdzić czy zasilacz jest sprawny? Czy wystarczy zmierzyć napięcie? Naprawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21540673
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Pachnie to niestety najgorszym chińczykiem i trąci elektrośmieciem w niedalekiej przyszłości. Chyba bałbym się na tym logować do swoich kont i wolałbym dopłacić i kupić jakiegoś chromecasta.
  • REKLAMA
  • #7 21540702
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2598
    W chwili szału na dekodery DVBT-2 (niespodziewana zmiana sposobu kodowania obrazu i dźwięku) trafił mnie się dekoder, w którym zamiast obrazu były poziome pasy. Ewidentnie brak pojemności w kondensatorach filtrujących napięcie zasilania po stronie wtórnej. Sprzedawca bez zmrużenia oka wciskał dekoder kolejnym kupującym. Najpierw widziałem jak zwracają go klienci, kilka dni później sam go kupiłem i szybko oddałem. Jeden z kupionych dekoderów zawieszał się dając zielone tło - on też wrócił do sklepu i ponownie do mnie. Szybko się zorientowałem, że lubi się zawiesić gdy w okolicy (odl. ok. 30 cm) leży telefon komórkowy. Potrafi się też zawiesić od zakłóceń w sygnale. O tym, że piloty jednej marki pasują do dekoderów innej marki, to chyba nie trzeba pisać, skoro owe dekodery i piloty powstają w jednej fabryce i tylko różnią się malunkami z logo dystrybutora?
  • #8 21541726
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 416
    Jeśli nie da się podpiąć pod usb bezprzewodowej myszy i klawiatury - to raczej sensu to nie ma. Obsługa pilotem nie tylko jest upierdliwa - jakość pilota pozwala na góra rok używania (jak gumki nie padną wcześniej).
    Jeśli obsługuje youtube, przeglądarkę i google maps - to jakiś tam podstawowy niezbędnik by był.
    Możesz sprawdzić te obsługę myszy i google maps?
  • #9 21541870
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 338
    Te przystawki maja sens, jeśli reprezentują jakiś sensowny poziom. Mam teraz dwa Miboxy Xiaomi i one są naprawdę niezłe, ale kiedyś miałem jakiegoś taniego chińczyka i to była tragedia - momentalnie zmieniłem go na miboxa.
  • #10 21542232
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Android hehe... Da się na tym czymś oglądać w internecie cokolwiek poza reklamami?
  • #11 21542529
    Zvirek
    Poziom 27  
    Rozwiniesz swoją myśl dlaczego miałoby się nie dać? Jakie reklamy? Wiesz jak działają te urządzenia?

YouTube, Netflix, Amazon Prime Video i Disney działa, nawet telewizja WPPilot i PlayNow działa, obsługa NAS, Upnp też działa.
  • #12 21543015
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Nie wspominając o ReVanced.
  • #13 21544687
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1127
    Dać się da. I Android nie ma tu nic do gadania.
    Reklamy są wszędzie.
    Albo zakupisz subskrybcję Premium, albo będziesz bawić się w AdBlocki, albo modyfikowane aplikacje.

Swoją drogą to internetu, czy to na komputerze, telefonie, czy właśnie przystawkach...
    Ogólnie dziś "Internetu" bez AdBlocków nie da się praktycznie przeglądać!

A od tanich przystawek, jak i tych droższych w sumie też, lepszy jest Chromecast i rzutowanie z telefonu
  • #15 21544868
    Zvirek
    Poziom 27  
    Karaczan napisał:
    ...
    Reklamy są wszędzie.
    Albo zakupisz subskrybcję Premium, albo będziesz bawić się w AdBlocki, albo modyfikowane aplikacje.
    ...

Wychodzę z założenia, że jeśli chcę coś używać to płacę jego twórcom i podchodzę do tematu uczciwie - opłacam YTPremium, nie dzielę się kontami w Disney/Netflix/Amazon, opłacam również Onet/WP/Wyborczą itp portale.

Karaczan napisał:
    ...
    A od tanich przystawek, jak i tych droższych w sumie też, lepszy jest Chromecast i rzutowanie z telefonu

A tutaj się kompletnie nie zgadzam - próbowałem, ale zdecydowanie nie jest to dla mnie wygodne - telefon ma dzwonić, od biedy zrobić potrzebne "od ręki" zdjęcie, ewentualnie z wielkim trudem (mikroskopijny ekran) odczytać mejla. Oczywiście znam też osoby, które wszystko robią na telefonie, włącznie z uruchamianiem Netflixa i przesyłaniem obrazu na TV/Projektor. Tylko jakoś tak się skłąda, że te osoby to gimbaza i Zetki, a ja jestem boomerem i nie podzielam ich uzależnienia i miłości do telefonu.

Wracając do tematu - od wielu lat używam Miboxa i nigdy nie byłem rozczarowany.
  • #16 21546126
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1110
    p.kaczmarek2 napisał:
    Wita nas dostęp do najpopularniejszych aplikacji, w tym Youtube, Chrome i sklepu Google Play oraz APKPure.

W przypadku urządzeń z systemem Android, takich jak np. tablety i smartfony, pulpit nie jest dostępny od pierwszego załączenia.
    Najpierw jest ustawianie parametrów tegoż systemu i dopiero potem jest standardowe działanie.
    Jak to było w przypadku opisywanego urządzenia i czy były dodatkowe aplikacje już zainstalowane?
  • #17 21562100
    zlychnet
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    p.kaczmarek2 napisał:
    Wystarczy tylko, że nasz telewizor będzie mieć złącze HDMI.

Nawet chyba nie musi mieć. Są przejściówki z HDMI na DVI więc jak ktoś mocno związany ze starym monitorem to też można podłączyć. Nie chcę wprowadzać w błąd ale wtedy dźwięk raczej trzeba przesyłać osobno. Zawsze to jakaś alternatywa dla starego sprzętu. Albo w drugą stronę jeżeli ktoś planuje podłączyć stary komputer/laptop do współczesnego TV. Choć to pewnie wiedza ogólna.
  • #18 21582814
    truten23
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Ja również używam Xiaomi mibox S.
    Jak najbardziej jest przydatny. Chodzi płynnie i bez niespodzianek. Oprócz YT i Tidala, dobrze radzi sobie z oprogramowaniem Kodi i dyskiem z moją wideoteką.
    Można na nim też odpalić serwer Plex.
    Chromcast nie wszystko załatwi. Choć np. streaming z Tidala obsługuje.
Słuchaj:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy Androidowej przystawki TVBox E128 Smart, która umożliwia przekształcenie starego telewizora w urządzenie typu smart TV poprzez złącze HDMI. Urządzenie wyposażone jest w czterordzeniowy procesor AllWinner H6 4x1.5GHz, 4GB RAM, 32GB pamięci wewnętrznej oraz kartę graficzną MALI-T720. Łączność zapewnia WiFi 2.4GHz 802.11N oraz Ethernet, a także porty USB 3.0 z obsługą dysków i pamięci zewnętrznych. Wśród poruszonych tematów znalazły się kwestie stabilności działania, zwłaszcza przy podłączaniu prądożernych urządzeń USB, gdzie pomocne mogą być dodatkowe kondensatory na zasilaniu USB. Wskazano na ryzyko niskiej jakości tanich chińskich przystawek, które mogą zawierać malware i mieć problemy z kompatybilnością aplikacji VOD oraz stabilnością systemu. Dyskusja porusza także alternatywy, takie jak Chromecast czy Xiaomi MiBox, które oferują lepszą jakość i wygodę użytkowania. Wspomniano o problemach z pilotami, obsługą klawiatury i myszy bezprzewodowej oraz o konieczności konfiguracji języka polskiego w systemie Android. Użytkownicy podkreślają, że tanie przystawki często mają ograniczenia i mogą być mniej bezpieczne, a lepszym rozwiązaniem jest inwestycja w sprawdzone marki. Poruszono również temat reklam w aplikacjach i konieczności korzystania z subskrypcji premium lub modyfikowanych aplikacji, aby ich uniknąć. Wskazano, że urządzenia te działają z popularnymi serwisami streamingowymi jak YouTube, Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, a także obsługują protokoły NAS i UPnP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA