logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kompatybilność wsteczna USB 3.x

Gelip 26 Gru 2023 09:19 1497 18
REKLAMA
  • #1 20876477
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    Zauważyłem iż niektórzy użytkownicy komputerów próbujący używać starszych systemów operacyjnych np. WinXP czy Win7 na nowszych sprzętach piszą iż nie działa im klawiatura czy mysz USB i pomagają wtedy portowane sterowniki USB 3.x dla tych systemów.

Ja tu chyba czegoś nie rozumiem. Podobno standard USB 3.x jest wstecznie kompatybilny z USB 2.0 i USB 1.1 więc po co te sterowniki - przecież taki WinXP obsługuje natywnie USB 2.0 czy USB 1.1

Czy dzisiejsze klawiatury i myszy USB nie są zgodne ze starym standardem 2.0 i 1.1 - bo na to wygląda?
    No ale odnośnie pendrive'ów to chyba niemożliwe aby stary pendrive USB 2.0 nie działał dzisiaj w porcie USB 3.x nowego komputera.

To już nic z tego nie rozumiem.
  • REKLAMA
  • #3 20876493
    Gelip
    Poziom 36  
    @rtesadfg56
    Czyli sugerujesz iż w nowych komputerach w biosach jest opcja, która blokuje wsparcie dla USB 2.0 i USB 1.1 i do tego domyślnie? No jakoś nie wierzę iż nie można użyć starego pendrive'a USB 2.0 w nowoczesnym PC.

Mam płytę główną na której część portów jest niebieska - zgodność z USB 3.x a część czarna - zgodność z USB 2.0. W biosie jest opcja xHCI czyli USB 3.x którą mogę wyłączyć lub włączyć. Jak jest wyłączona to niebieskie porty USB działają w trybie USB 2.0 i USB 1.1 a gdy włączona to porty niebieskie działają we wszystkich standardach czyli 3.x, 2.0 i starszym.

Ale obojętnie od ustawienia tej opcji pendrive 2.0 działa bez problemu w dowolnym porcie - niebieskim czy czarnym pod WinXP bez żadnych dodatkowych sterowników.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20876502
    Gelip
    Poziom 36  
    @rtesadfg56
    Ja też mam nie nowy sprzęt ale z portami USB 3.x na płycie. Jaki masz dokładnie sprzęt - laptop czy stacjonarny - jaka płyta główna? Pewnie masz dokładnie te same ustawienia o których napisałem czyli xHCI (edytowałem poprzedni post)
  • #6 20877640
    Gelip
    Poziom 36  
    Prowadzę konwersację z użytkownikiem, który używa WinXP na laptopie ASUS X509FA i twierdzi iż do działania myszy USB 2.0 potrzebuje portowanych sterowników USB 3.x i że jego laptop ma tylko kontroler xHCI.
    W takim razie ten kontroler jest chyba wykastrowany bo nie spełnia standardów:
    xHCI is designed to be backward compatible, supporting a wide range of USB devices from older USB 1.x to the more recent USB 3.x versions
  • #7 20877775
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Gelip napisał:
    przecież taki WinXP obsługuje natywnie USB 2.0 czy USB 1.1

Co to znaczy natywnie? Miałem kartę ExpressCard do laptopa, która dodawała trzy porty USB 3.0 i działala bez problemu na WinXP (co prawda, był jakimś błąd w sterowniu do niej, który powodował, że kartę po każdym włączeniu komputera/wyjściu ze stanu wstrzymania należało w menedżerze wyłączyć i włączyć, ale dalo się przez nią osiągać transfery z dysku na poziomie 100MB/s)

Mam adapter do dyku SATA USB 3.0, działa bez problemu na Windows XP w porcie USB 2.0 (nie wymaga żadnego sterownika)

Mysz USB/Klawiatura to zdaje się korzysta z trybu HID który pozwala jej nawet działać w biosie i dosie, więc żadnych sterowników nie potrzeba (przynajmniej do podstawowej obsługi - bez dodatkowych przycisków funkcjyjnych).
  • #8 20877801
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Gelip chyba myli brak sterownika do kontrolera USB z brakiem sterownikow do urzadzen podlaczonych pod USB.
  • #9 20878020
    Gelip
    Poziom 36  
    phanick napisał:
    Co to znaczy natywnie?

Natywnie znaczy, że ma swoje uniwersalne sterowniki do USB.
    @phanick
    Zauważ iż mi chodzi o odwrotną sytuację - urzadzenie starszego typu np. 2.0 a port w komputerze nowszy typu USB 3.x
    Kolobos napisał:
    Gelip chyba myli brak sterownika do kontrolera USB z brakiem sterownikow do urzadzen podlaczonych pod USB.

Nic nie mylę - tak jak napisałem wcześniej mam płytę główną z portami USB 3.x i WinXP nie potrzebuje żadnych dodatkowych sterowników kontrolera i urządzenia - w tym przypadku klawiatury, myszy czy pendrive'a i wszystko działa na standardowych sterownikach.

To znaczy w Menedżerze urządzeń pojawia się oczywiście wykryte urządzenie xHCI ze znakiem zapytania do którego brak sterowników ale urządzenie takie jak klawiatura USB działa na kontrolerze (sterowniku) od USB 2.0 (EHCI) - bez względu na to do jakiego portu USB (niebieski lub czarny) jest podłączona.

Nie mam jak sprawdzić bo mam tylko sprzęt 4gen ale coś mi się wydaje iż w nowszych sprzętach w Menedżerze urządzeń nie ma zwyczajnie urządzenia i sterownika EHCI.

Może ktoś sprawdzić u siebie na nowszym sprzęcie czy ma w Menedżerze urządzeń sterownik EHCI - w Windowsach ma on przeważnie nazwę Enhanced (rozszerzony po polsku).

Poproszę o zrzuty ekranu Menedżera urządzeń z rozwiniętą sekcją USB aby było widać jakie tam są urządzenia i sterowniki - obojętnie z jakiego Windowsa.
  • #10 20878034
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2840
    Gelip napisał:

Nie mam jak sprawdzić bo mam tylko sprzęt 4gen ale coś mi się wydaje iż w nowszych sprzętach w Menedżerze urządzeń nie ma zwyczajnie urządzenia i sterownika EHCI.

Może ktoś sprawdzić u siebie na nowszym sprzęcie czy ma w Menedżerze urządzeń sterownik EHCI - w Windowsach ma on przeważnie nazwę Enhanced (rozszerzony po polsku).

A gdzie jest granica między sprzętem nowej i starej generacji?
    Okno właściwości systemu Windows XP z danymi o systemie i komputerze. Zrzut ekranu menedżera urządzeń z listą kontrolerów USB.

Cytat:

To znaczy w Menedżerze urządzeń pojawia się oczywiście wykryte urządzenie xHCI ze znakiem zapytania do którego brak sterowników ale urządzenie takie jak klawiatura USB działa na kontrolerze (sterowniku) od USB 2.0 (EHCI) - bez względu na to do jakiego portu USB (niebieski lub czarny) jest podłączona.

Spróbuj wyłączyć, a potem włączyć takie urządzenie w menedżerze i sprawdź, czy zacznie dzialać.
  • #11 20878056
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Gelip napisał:

Poproszę o zrzuty ekranu Menedżera urządzeń z rozwiniętą sekcją USB aby było widać jakie tam są urządzenia i sterowniki - obojętnie z jakiego Windowsa.

Lista urządzeń USB w menedżerze urządzeń na laptopie
    Z laptopa
  • REKLAMA
  • #12 20878168
    Gelip
    Poziom 36  
    phanick napisał:
    A gdzie jest granica między sprzętem nowej i starej generacji?

Podobno komputery z procesorem Intel 6-tej generacji to jakaś tam granica jest - tak twierdzi producent oprogramowania FlashBoot, które służy do przygotowywania pendrive'a z systemem do instalacji Windows:
    because on modern computer platforms (Intel Skylake, Intel Kaby Lake, Intel Cannon Lake and AMD Ryzen) all USB ports, including USB 2.0 ports, look like USB 3.0 ports from software point of view, so they all require USB 3.0 drivers.

Ty masz całkiem stary sprzęt, który nie ma kontrolera USB 3.x tylko 2.0 i 1.x

@Mksussi125
    Dzięki za screenshota. Użytkownik laptopa 8 gen z którym prowadzę konwersację przysłał mi podobny to znaczy jest tylko kontroler USB 3.x (xHCI).
    Sprawdziłem u siebie i ja mam oba kontrolery czyli USB 2.0 i USB 3.x i do tego pendrive USB 2.0 działa wtyknięty do portu niebieskiego korzystając z kontrolera USB 2.0:
    Zrzut ekranu z menedżera urządzeń pokazujący kontrolery USB 2.0 i USB 3.0.

W tych nowszych komputerach zrezygnowali po prostu z kontrolera USB 2.0 a urządzenia USB 2.0 działają przez kontroler USB 3.x do którego potrzebne są sterowniki.
    Wygląda na to iż 4 generacja (nie wiem jak 5 gen) to ostatnia a może jedyna w której są oba kontrolery USB czyli EHCI i xHCI.

To wyjaśnia dlaczego dla WinXP czy Win7 potrzebne są sterowniki USB 3.x w tych nowszych komputerach.

Dodano po 23 [minuty]:

Tak - znalazłem oficjalne pismo od Intela w którym pisze o usunięciu EHCI od 6 generacji Skylake:
    White Paper for the EHCI Removal from the 6th Generation Intel® Core™ Processor Family Platform Controller Hub
  • #13 20878760
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 216
    Tylko uściślę:

Gelip napisał:
    WinXP obsługuje natywnie USB 2.0 czy USB 1.1

Dzięki Service Pack. Bez SP, natywnie jest tylko to drugie. Aby działało USB 2, potrzeba wtedy zainstalować sterowniki (albo Service Pack).
  • #14 20882529
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    Miałem laptopa na chyba SandyBridge, w którym porty USB3.0 nie działały w ogóle aż nie zainstaluję sterowników.
    W BIOS i innych systemach bez driverów też 0 reakcji.
    Chipset tego modelu nie obsługiwał wewnętrznie USB3.0 i był dodatkowy kontroler od Renesansa jak pamiętam.
    Ale chyba od IvyBridge USB3.0 jest już zaszyte w chipsecie natywnie (przynajmniej chipsety laptopowe)
  • #15 20882541
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Wszystko jest ze sobą kompatybilne :)
    Po wprowadzeniu portów USB 3.0 czy tam 3.1/3.2 gen 1 w okresie popularności systemów bez natywnego wsparcia dla USB 3.0 pojawiła się opcja xHCI / EHCI hand-off w BIOS/UEFI.

Jak mamy stary OS ustawiamy EHCI hand-off na enabled i XHCI hand-off na disabled i takie połączenie w teorii powinno wyłączyć obsługę USB 3.0.

Gelip napisał:
    Czy dzisiejsze klawiatury i myszy USB nie są zgodne ze starym standardem 2.0 i 1.1 - bo na to wygląda?

Na pewno działają w standardzie 2.0 - podłączone są pinami D+ i D-.

Problemem jest chipset i kontroler USB - nikt nie patrzy obecnie na kompatybilność ze starymi systemami - a sterowniki do chipsetów już od jakiegoś czasu nawet się nie pojawiają na te systemy w ogóle...
  • #16 20882594
    Gelip
    Poziom 36  
    Karaczan napisał:
    Miałem laptopa na chyba SandyBridge, w którym porty USB3.0 nie działały w ogóle aż nie zainstaluję sterowników.

Czyli co? - w tym laptopie nie mogłeś go uruchomić z pendrive np. instalatora Windows? Coś chyba niemożliwe.
    sylweksylwina napisał:
    Jak mamy stary OS ustawiamy EHCI hand-off na enabled i XHCI hand-off na disabled i takie połączenie w teorii powinno wyłączyć obsługę USB 3.0.

W moim PC 4gen nie ma opcji xHCI Hand-off - jest tylko EHCI Hand-off. Natomiast jest opcja Intel xHCI Mode i aby wyłączyć USB3 wystarczy ustawić tę opcję na Disabled.
    Znalazłem też sposób jak wyłączyć całkowicie USB 2.0 ale to tylko w biosach AMI. Jest taka aplikacja AMI SCE za pomocą której można eksportować do pliku BIOSSettings.txt wszystkie ustawienia CMOS - nawet te ukryte do których nie ma dostępu z poziomu CMOS Setup a następnie za pomocą narzędzia AmiSetupWriter.efi pod UEFI Shell włączyć lub wyłączyć daną opcję. Wystarczy tylko z pliku BIOSSettings.txt odczytać wartość Offset którą następnie używamy w AmiSetupWriter.efi. Do tego koniecznie trzeba ustawić w CMOS Setup opcję Intel xHCI Mode na Enabled - gdy ustawimy Smart Auto lub Auto to nie uruchomimy systemu operacyjnego gdy w porcie USB siedzi np. jakiś pendrive:
    Zrzut ekranu z BIOS z zaznaczoną opcją Intel xHCI Mode ustawioną na Enabled.
    Setup Question	= EHCI1
    Token	=AF	// Do NOT change this line
    Offset	=1B0
    Width	=01
    BIOS Default	=[01]Enabled
    Options	=[00]Disabled	// Move "*" to the desired Option
             *[01]Enabled

Setup Question	= EHCI2
    Token	=B0	// Do NOT change this line
    Offset	=1B1
    Width	=01
    BIOS Default	=[01]Enabled
    Options	=[00]Disabled	// Move "*" to the desired Option
             *[01]Enabled

Zrzut ekranu Menedżera urządzeń pokazujący różne urządzenia oraz ustawienia kontrolerów USB.
    Tak jak pisałem - w nowszych PC od 6gen nie ma już kontrolera EHCI i nie trzeba robić takich sztuczek.
  • #17 20882603
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    Gelip napisał:
    Karaczan napisał:

Czyli co? - w tym laptopie nie mogłeś go uruchomić z pendrive np. instalatora Windows? Coś chyba niemożliwe.

Mogłem z portów USB2.0, bo laptop miał oba typy.
    2x USB2.0 z chipsetu
    2x USB3.0 z kontrolera Renesana
  • #18 20882913
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3594
    @Gelip Dodaj do przeanalizowania screen z okna głównego programu USB Device Tree Viewer.
    Załączniki:
    • USB Device Tree Viewer v3.8.9.zip (755.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z kompatybilnością urządzeń USB 2.0 i 3.x na starszych systemach operacyjnych, takich jak Windows XP i Windows 7. Użytkownicy zauważają, że niektóre urządzenia, jak klawiatury i myszy, wymagają portowanych sterowników USB 3.x, mimo że standard USB 3.x jest teoretycznie wstecznie kompatybilny z USB 2.0 i 1.1. Wiele osób wskazuje, że w nowszych komputerach z kontrolerami xHCI, brak wsparcia dla starszych systemów operacyjnych może wynikać z braku odpowiednich sterowników chipsetów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że w przypadku starszych laptopów i komputerów stacjonarnych, porty USB 2.0 działają bez dodatkowych sterowników, a problemy mogą wynikać z ustawień BIOS, takich jak EHCI hand-off i xHCI mode. Wspomniano również o granicy generacyjnej sprzętu, gdzie nowsze platformy Intel (np. Skylake) mogą wymagać sterowników USB 3.0 dla wszystkich portów, w tym USB 2.0.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA