logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana triaka BT137-600 na BT136-600 w ściemniaczu - LEDy się żarzą po wył.

misiek1111 26 Lut 2024 19:54 723 10
REKLAMA
  • #1 20979780
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1097
    Taki problem mam.
    Jest ściemniacz na pilota. Działa prawidłowo z żarówkami i LEDami ściemnialnymi, które posiadam - w zakresie jego pracy.
    Zakres minimalnego obciążenia ściemniacza jest od 20W-->
    Jeżeli podłączę same LEDy o mocy sumarycznej >20W - ściemniacz działa prawidłowo.

Jeżeli podłączę LEDy o mocy sumarycznej <20W - ściemniacz działa nieprawidłowo.
    Nieprawidłowość występuje tylko po wyłączeniu (jak jest włączony, to LEDy są obsługiwane normalnie). Po wyłączeniu, LEDy nie wyłączają się, a żarzą się.

Od razu mówię, ze to nie problem z indukowaniem się napięcia, bo ściemniacz z LEDami podłączony jest na krótko, poza układem elektrycznym.

Jeżeli podłączę większe obciążenie, np. kolejnego LEDa, albo halogena - LEDy gasną.
    Podejrzewam, że triak nie wyłącza się całkowicie przy zbyt małym obciążeniu.

Myślę, że problemem może być za duży triak. Jest tu BT137-600 o It=8A.
    Mój plan, to zamiana triaka na mniejszy. Znalazłem sąsiada BT136-600 o It=4A

Może podpowie ktoś, czy dobrze kombinuję. Może jest jakiś parametr, który odpowiada za zamknięcie triaka.
    Załączniki:
    • BT136-600E.pdf (184.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BT137-600E.pdf (191.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20980156
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    Triak się zamyka gdy sinus sieci zasilającej przechodzi przez zero. Za duży triak by bardziej powodował, że na zbyt małym obciążeniu w ogóle by nie wystartował, bo by taki za małej mocy odbiornik ograniczył na tyle prąd, że nie wysterowałoby bramki triaka. Ale patrząc na dokumentację obu, prądy bramki niezbędne do załączenia triaka oba modele mają porównywalne. Trzeba by było przeanalizować układ zasilacza jaki mają LED-y. To są taśmy ledowe? Czy jakieś takie "żarówki" kulki ledowe wkręcane w tradycyjny gwint po wolframowej żarówce? Zapewne zasila to jakaś impulsówka, która pikami próbuje pobrać sobie prąd i te piki w porównaniu z minimalnym obciążeniem wymaganym do stabilnej pracy ściemniacza są na tyle duże, że wyzwalają triak. Albo w wyniku małego obciążenia ściemniacz nie dostaje wymaganego minimum prądu (bo przeważnie zasilany w szeregu z tej samej linii co pędzony odbiornik-LED-y), który napędza układ sterowania triakiem, sterowanie głupieje i generuje losowe piki wyzwalające triak, piki niezsychronizowane już nawet przypuszczalnie z siecią 50Hz i triak dostaje głupawki losowo wyzwalany.
    Triaka tam napędza jakiś procesor? Jakiś układ z optotriakiem? Bez schematu ściemniacza i zasilacza LED-ów trudno wróżyć.
  • REKLAMA
  • #3 20980269
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 259
    Może to przez gasik płynie wystarczający dla świecenia prąd?
  • #4 20984853
    misiek1111
    Poziom 37  
    Wygląda, że podejrzenie rzucone na triaka było błędne.
    Podczas grzebania, wylutowałem triaka. Nic to nie zmieniło w działaniu. Po podłączeniu, LED dalej żarzy się z wylutowanym triakiem.

Podłączyłem na wyjściu także taki "gasik", ale nic nie zmienił.
    Kondensator tłumiący marki MIFLEX z dwoma przewodami
  • #5 20987909
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Aby rozwiać wątpliwości musiałbyś wyciągnąć triak, potem odłączyć układ gasikowy podłączony równolegle do triaka (kondensator lub kondensator+rezystor). Jeśli LEDy przestaną świecić, to masz winnego. Minimalna moc podana dla tego ściemniacza jest podawana dlatego, by uniknąć takich problemów. Masz po prostu źle dobrany ściemniacz do oświetlenia.
    Przeróbka układu gasikowego triaka może skończyć się jego uszkodzeniem.
  • REKLAMA
  • #6 20987952
    misiek1111
    Poziom 37  
    hkuhn napisał:
    Minimalna moc podana dla tego ściemniacza jest podawana dlatego, by uniknąć takich problemów.

Wiem, dlatego potrzebuję go przerobić, aby był mi dalej przydatny.
    Wyciągnąłem triaka i problem nie został usunięty (#4), czyli to nie jest problem z trikiem jak podejrzewałem.
    Ściemniacz dopuszczony jest w DE i tak wygląda w nim układ przeciw zakłóceniowy:
    Szkic układu elektronicznego z triakiem, cewką i kondensatorami

Kondensatory w szeregu przepuszczają prąd i dla elektroniki w LEDzie ściemnianym wystarcza do żarzenia (ok. 50V).

W #4 napisałem, że podłączyłem kondensator do wyjścia.
    W dokumentacji tego czegoś, napisano, że jest to C+R. W rzeczywistości wygląda, że jest to prawdopodobnie C+R, ale połączone równolegle, a nie szeregowo.
    Schemat instalacji i podzespół WKS L firmy KONTKT-SIMON S.A.

Dopiero później wpadłem na pomysł, aby go pomierzyć i wyszło, że to nie jest C+R połączone szeregowo w związku z tym podłączenie go do wyjścia w takim układzie było bez sensu.

Dalej, podłączyłem do wyjścia (czyli do LEDa) sam C=50nF/275V i LED od razu zgasł.
    Problem rozwiązany i działa prawidłowo z LEDem 4Waty.
    Zastanawiam się jeszcze, czy razem z C powinien być w szeregu z R, aby nie zakłócić układu przeciw zakłóceniowego.
  • #7 20988932
    hkuhn
    Poziom 25  
    Ocena: 85
    Impedancja tego kondensatora "dociąża" układ ściemniacza na tyle, że można pominąć prąd płynący przez układ gasikowy przy triaku. Ja dodałbym jeszcze rezystor szeregowo z kondensatorem o wartości kilkudziesieciu Ω i mocy2-3W. W układzie mogą pojawiać się zakłócenia o wyższych częstotliwościach lub szpilki napięcia, które mogą spowodować uszkodzenie triaka. Kondensator bez rezystora szeregowego miałby tak małą impedancję, że prąd płynący przez niego mógłby uszkodzić triak.
  • #8 20989881
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    misiek1111 napisał:
    Zastanawiam się jeszcze, czy razem z C powinien być w szeregu z R
    Oczywiście że tak.
    Załączający tyrystor/triak tnie sinusoidę, wobec czego na wyjście dostaje się przebieg zaczynający się od pionowego zbocza.

Taki przebieg rozłożony na szereg Fouriera to nieskończone widmo harmonicznych, a dla nich im wyższa częstotliwość tym mniejsza reaktancja kondensatora.

I chociaż im wyższy rząd harmonicznej tym mniejsza jej amplituda, to i tak sumaryczny prąd jest dużo większy niż przy sinusoidzie.
  • REKLAMA
  • #9 20990030
    misiek1111
    Poziom 37  
    A jak obliczyć prawidłowy rezystor?
    Piętro wyżej napisano że:
    hkuhn napisał:
    o wartości kilkudziesieciu Ω i mocy2-3W.
  • #10 20990305
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1235
    No właśnie, jak? Skoro to ściemniacz, czyli kąt wysterowania migruje pomiędzy 180° a 0°.
    Za każdym razem masz inny kształt przebiegu. Wspólną cechą jest pionowe zbocze narastające nieznacznie pochylone i niezauważalnie "przytępione" na górze przez dławik.

Po prostu dobierz celując w największą wartość (by ograniczyć straty na ciepło) ale wystarczający by zgasić diody.
    Kondensator klasy X2 (chyba taki jest sądząc po napięciu 275V).

Dodano po 6 [minuty]:

A tak na marginesie, to diody LED są "trudnym pacjentem" dla ściemniacza. Świecą, kiedy wydawałoby się, że już nie powinny.

Na pewno każdy kto konstruował prosty ściemniacz na PWM zauważył, że trudno osiągnąć stan maksymalnego przyciemnienia.
    Wypełnienie impulsu poniżej 1% a one sobie jeszcze świecą i to dość jasno.
    Z żarówkami było prościej :).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ściemniaczem na pilota, który działa poprawnie z obciążeniem powyżej 20W, ale przy niższym obciążeniu LEDy żarzą się po wyłączeniu. Podejrzewa, że triak BT137-600 o It=8A jest zbyt duży i planuje wymienić go na BT136-600 o It=4A. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące analizy układu zasilania LEDów oraz układu gasikowego. Po wylutowaniu triaka problem nie ustępuje, co sugeruje, że przyczyna leży gdzie indziej, być może w niewłaściwym doborze ściemniacza do LEDów. Użytkownik eksperymentuje z kondensatorami i rezystorami, aby zminimalizować problem żarzenia się diod LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA