Taki problem mam.
Jest ściemniacz na pilota. Działa prawidłowo z żarówkami i LEDami ściemnialnymi, które posiadam - w zakresie jego pracy.
Zakres minimalnego obciążenia ściemniacza jest od 20W-->
Jeżeli podłączę same LEDy o mocy sumarycznej >20W - ściemniacz działa prawidłowo.
Jeżeli podłączę LEDy o mocy sumarycznej <20W - ściemniacz działa nieprawidłowo.
Nieprawidłowość występuje tylko po wyłączeniu (jak jest włączony, to LEDy są obsługiwane normalnie). Po wyłączeniu, LEDy nie wyłączają się, a żarzą się.
Od razu mówię, ze to nie problem z indukowaniem się napięcia, bo ściemniacz z LEDami podłączony jest na krótko, poza układem elektrycznym.
Jeżeli podłączę większe obciążenie, np. kolejnego LEDa, albo halogena - LEDy gasną.
Podejrzewam, że triak nie wyłącza się całkowicie przy zbyt małym obciążeniu.
Myślę, że problemem może być za duży triak. Jest tu BT137-600 o It=8A.
Mój plan, to zamiana triaka na mniejszy. Znalazłem sąsiada BT136-600 o It=4A
Może podpowie ktoś, czy dobrze kombinuję. Może jest jakiś parametr, który odpowiada za zamknięcie triaka.
Jest ściemniacz na pilota. Działa prawidłowo z żarówkami i LEDami ściemnialnymi, które posiadam - w zakresie jego pracy.
Zakres minimalnego obciążenia ściemniacza jest od 20W-->
Jeżeli podłączę same LEDy o mocy sumarycznej >20W - ściemniacz działa prawidłowo.
Jeżeli podłączę LEDy o mocy sumarycznej <20W - ściemniacz działa nieprawidłowo.
Nieprawidłowość występuje tylko po wyłączeniu (jak jest włączony, to LEDy są obsługiwane normalnie). Po wyłączeniu, LEDy nie wyłączają się, a żarzą się.
Od razu mówię, ze to nie problem z indukowaniem się napięcia, bo ściemniacz z LEDami podłączony jest na krótko, poza układem elektrycznym.
Jeżeli podłączę większe obciążenie, np. kolejnego LEDa, albo halogena - LEDy gasną.
Podejrzewam, że triak nie wyłącza się całkowicie przy zbyt małym obciążeniu.
Myślę, że problemem może być za duży triak. Jest tu BT137-600 o It=8A.
Mój plan, to zamiana triaka na mniejszy. Znalazłem sąsiada BT136-600 o It=4A
Może podpowie ktoś, czy dobrze kombinuję. Może jest jakiś parametr, który odpowiada za zamknięcie triaka.