logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik Tuya MINI-W1-3CH Automatyczne przełączanie po Flashu Openbeken – problem z kanałami

Advian1 09 Kwi 2024 11:33 2409 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21038547
    Advian1
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    więc mam ten 3-kanałowy przełącznik Wi-Fi od Ali.
    następnie sflashowałem go za pomocą Openbeken.
    Wszystko poszło dobrze.

Jednak po podłączeniu go do sieci pojawił się dziwny problem.
    Urządzenie przełącza przełączniki automatycznie.

Nie mam pojęcia, dlaczego to robi.

Najpierw zaczęło się to robić z kanałem 2.
    potem zaczęło się dziać z kanałem 3, potem z kanałem 1

Kanał 2 jest najgorszy. ciągle przełącza przekaźnik.
    moja konfiguracja:

"pins": {
        "6": "TglChanOnTgl;1",
        "7": "TglChanOnTgl;2",
        "8": "TglChanOnTgl;3",
        "10": "Rel;1",
        "11": "WifiLED_n;0",
        "23": "Btn_Tgl_All;0",
        "24": "Rel;2",
        "26": "Rel;3"
      },

zobacz ten film w celu demonstracji. zobacz jak przełącznik wentylatora się przełącza.

Oto log z tego okresu:
    Info:MQTT:MQTT client in mqtt_incoming_publish_cb topic switches_room1/2/get
    Info:MQTT:Channel has changed! Publishing 0 to channel 2 
    Info:MQTT:Publishing val 0 to switches_room1/2/get retain=0
    Info:MAIN:Time 9666, idle 71736/s, free 74800, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9595, socks 3/38 POWERSAVE
    Info:MQTT:Channel has changed! Publishing 1 to channel 2 
    Info:MQTT:Publishing val 1 to switches_room1/2/get retain=0
    Info:MAIN:Time 9667, idle 69489/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9596, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:MAIN:Time 9668, idle 68676/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9597, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:MAIN:Time 9669, idle 70242/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9598, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:MAIN:Time 9670, idle 66714/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9599, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:GEN:dhcp=0 ip=192.168.1.143 gate=192.168.1.1 mask=255.255.255.0 mac=d8:d6:68:fc:50:63
    Info:GEN:sta: 1, softap: 0, b/g/n
    Info:GEN:sta:rssi=-62,ssid=ssb-wifi3,bssid=f8:d1:11:62:20:4e,channel=2,cipher_type:CCMP
    Info:MAIN:Time 9671, idle 67435/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9600, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:MAIN:Time 9672, idle 68662/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9601, socks 2/38 POWERSAVE
    Info:MAIN:Time 9673, idle 79245/s, free 75032, MQTT 1(1), bWifi 1, secondsWithNoPing 9602, socks 2/38 POWERSAVE

to przełączanie zatrzymuje się, jeśli usunę rolę z Pinu 7.
    Zrzut ekranu konfiguracji przełącznika Wi-Fi z trzema kanałami.
    ale jeśli to zrobię, fizyczny przełącznik nie będzie już działać. Nie mogę tego tak używać.

metoda okablowania, której używam, jest następująca:
    Schemat okablowania przełącznika Wi-Fi trójkanałowego z opisanymi wejściami i wyjściami.

używając najnowszego openbekena.
    Kompilacja 8 kwietnia 2024 r. 09:55:01 wersja 1.17.540
    wypróbowałem także kilka starszych wersji.

Byłbym wdzięczny za KAŻDĄ pomoc dotyczącą znalezienia rozwiązania.
    Proszę pomóż.
    A może to wina tego urządzenia i powinienem to usunąć?

Daj mi znać, jeśli mam podać jakieś informacje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21038707
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12498
    Może to być związane z: Jak naprawić losowe przełączanie przekaźników w urządzeniach IoT BL602 za pomocą SM-028_V1.3?
    Problem w tym, że obwód wydaje się być inny na różnych urządzeniach, więc trudno mi go odtworzyć.
    Możemy albo ulepszyć kod odrzucania/przełączania, albo rozwiązać problem sprzętowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21038766
    Advian1
    Poziom 7  

p.kaczmarek2 napisał:
    Może to być związane z: Jak naprawić losowe przełączanie przekaźników w urządzeniach IoT BL602 za pomocą SM-028_V1.3?
    Problem w tym, że obwód wydaje się być inny na różnych urządzeniach, więc trudno mi go odtworzyć.
    Możemy albo ulepszyć kod odrzucania/przełączania, albo rozwiązać problem sprzętowy.

Dzięki za odpowiedź.
    Nie widzę żadnego wolnego slotu na płytce PCB.
    Zbliżenie na płytkę PCB z różnymi elementami elektronicznymi i przewodami. Zbliżenie płytki PCB z różnymi komponentami elektronicznymi i złączami. Zbliżenie na przekaźnik MANHOT GK101-1AS na płytce PCB z oznaczeniami DC5V, 5A 250VAC/30VDC.

Co mogę zrobić, aby pomóc w debugowaniu/naprawieniu problemu?

Opiera się na BK7231N.
    Moduł BK7231N na płytce PCB z okablowaniem.
  • REKLAMA
  • #4 21042165
    Advian1
    Poziom 7  

Jedno zauważyłem: zawsze jest to podwójny przełącznik.
    Mam na myśli to, że nie przełącza się z wyłączenia na włączenie i tak pozostaje.
    przełącza się, a następnie ponownie szybko przełącza do pozycji pierwotnej.

Nie dzieje się tak również, gdy przełącznik jest w stanie „WŁĄCZONY”.
    tylko wtedy, gdy jest w stanie „OFF”.
  • Pomocny post
    #5 21042207
    divadiow
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    czy masz oryginalne oprogramowanie, aby sprawdzić, czy jest to problem ze sprzętem, czy z oprogramowaniem?

Dodano po 2 [minutach]:

jeśli nie, możesz skorzystać z tego tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4026798.html
  • #6 21043451
    Advian1
    Poziom 7  
    divadiow napisał:
    czy masz oryginalne oprogramowanie, aby sprawdzić, czy jest to problem ze sprzętem, czy z oprogramowaniem?

Dodano po 2 [minutach]:

jeśli nie, możesz skorzystać z tego tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4026798.html

Tak, mam oryginalną kopię zapasową flash.
    Odrestaurowałem i pojeździłem jakiś czas.
    Jeszcze się nie zdarzyło.
    Potrzymam go jeszcze przez jakiś czas.

Swoją drogą, czy openbeken ma tę funkcję?
    „Przełącznik synchroniczny stanu”
    Zdjęcie ekranu ustawień aplikacji z opcjami przekaźnika i ustawień typu przełącznika.

Naprawdę tego potrzebuję.

Poza tym to blokowanie?
    Bardzo by mi się podobało.
    Zrzut ekranu ustawień aplikacji z opcjami: relay status, switch type setting i interlock setting.

Dodano po 4 [godzinach] 51 [minutach]:

biegam już od dłuższego czasu.
    nie przełączyło się automatycznie ani razu.

Więc problem z oprogramowaniem?

Jak mogę pomóc Ci go rozwiązać?
  • #7 21043723
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12498
    Można bardzo łatwo wykonać przełącznik synchroniczny stanu. Po prostu wykonaj pin dInput (lub dInput_pup itp.), a połączony kanał będzie podążał za wartością na wejściu.

Wzajemnie wykluczające się blokowanie można wykonać za pomocą niektórych skryptów.

@Advian1 czy masz konto Github? Czy mógłbyś spróbować zmienić funkcję odrzucania i sprawdzić, które stałe itp. działają? Bez tego przełącznika nie mogę tego zrobić...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21043817
    Advian1
    Poziom 7  
    p.kaczmarek2 napisał:
    @Advian1 czy masz konto Github? Czy mógłbyś spróbować zmienić funkcję odrzucania i sprawdzić, które stałe itp. działają? Bez tego przełącznika nie mogę tego zrobić...

Tak.
    ale nie wiem, jak zrobić to, o co prosisz.
    Nie jestem zaznajomiony z kodem źródłowym openbeken.

Czy możesz podać jakiś kierunek?

Dodano po 6 [godzinach] 53 [minutach]:

@p.kaczmarek2 czy to jest wartość, którą chciałeś, żebym zmienił?
    Zrzut ekranu przedstawiający edytor kodu źródłowego z plikiem new_pins.c z wyróżnionym fragmentem kodu definiującym BTN_DEBOUNCE_MS jako 75.

Spróbuję tego i poinformuję o rezultacie. powinienem zwiększyć czy zmniejszyć?

Jednak ustawienie pinów na dInput_n prawdopodobnie rozwiąże problem i uzyskam również prawidłowe zachowanie.

Wielkie dzięki za podniesienie głowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatycznym przełączaniem kanałów w 3-kanałowym przełączniku Wi-Fi Tuya MINI-W1-3CH po wgraniu oprogramowania Openbeken. Po podłączeniu do sieci, urządzenie zaczęło samoczynnie przełączać kanały, co objawia się szczególnie na kanale 2. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z kodem lub sprzętem, a także zwraca uwagę na różnice w obwodach w różnych urządzeniach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie oryginalnego oprogramowania, a także proponują modyfikacje w kodzie, aby rozwiązać problem. Użytkownik posiada kopię zapasową oryginalnego oprogramowania i zauważa, że po przywróceniu nie wystąpiły problemy przez pewien czas. Pojawia się również pytanie o możliwość implementacji funkcji „przełącznika synchronicznego stanu” w Openbeken.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA