logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olej rzepakowy w common railu 1 gen.

Dale65 10 Mar 2024 16:48 12675 19
REKLAMA
  • #1 20998488
    Dale65
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Jazda na rzepaku wraca do łask. Z dawnych lat pamiętam, że najlepiej radziły sobie z nim diesle na zwykłej pompie. Pompowtryski już gorzej, a common raile ponoć miały sobie nie radzić w ogóle. Nie wiem jednak czy ktoś próbował i się coś wykasztaniło, czy to zwykły mit. Mam silnik z układem Boscha pierwszej generacji sprzed 20-25 lat, jest tam pompa CP1 którą rozbierałem na kawałki podczas uszczelniania wycieków i z tego co widzę po jej konstrukcji to przemieli ona wszystko. Do tego wtryski o oznaczeniu 0445110119, te jeszcze bez kodów IMA. Tak się składa że mam drugi komplet pod ręką, na którym silnik nieco kopcił na czarno, mogę na nich poeksperymentować. Jeśli nawet zdechną to niewielka strata. Próbował ktoś lać rzepak do common raila i może doradzić coś od siebie? Mieszać z ropą 50:50 bądź w innej proporcji? Wtedy akurat wyszłaby sumaryczna cena za litr na poziomie 5,19zł, tyle co było obiecane przed wyborami hehe :D
  • REKLAMA
  • #2 20998509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20998631
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    Mieszałem kiedyś 50:50 w CR1, ogólnie było lipnie, bo na zimnym mocno telepalo, a osiągi gorsze. Nawet sprawdzałem na 0-100kmh i było 1,5s różnicy na niekorzyść mikstury.
    Zrobiłem tak jakieś 130 l paliwa i zaprzestałem. Na tyle miałem oleju po prostu, przeterminowany od siostry ze sklepu.
    Po jakimś miesiącu od tego (czyli gdzieś 3000 km) poleciał mi regulator ciśnienia na pompie, czy to było powiązane nie wiem.
  • REKLAMA
  • #4 20999062
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2589
    Obecne samochody mogą jeździć na B30, ale w instrukcji obsługi jazda na paliwach B20/B30 traktowana jest jako „ciężkie warunki pracy wymagające konieczność przeprowadzenia specjalnych czynności konserwacyjnych”.
    Ale olej roślinny to nie to samo co estry metylowe oleju rzepakowego, który jest dodawany do paliw typu B.
    jozwieckimichal napisał:
    Ja swojego benzyniaka tankuję metanolem po 3,50/L

Taa... Paliwo typu M wymaga znacznego przemapowania ECU ze względu na ogromną różnicę w AFR względem benzyny, znacznie większą niż pomiędzy paliwem typu E (E85) a benzyną. Poza tym użycie metanolu jest ograniczone jedynie do sportu i dragów, gdyż użycie go na drogach publicznych wiązałoby się z ryzykiem zatruwania ludzi.
  • REKLAMA
  • #5 20999112
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41

Ja jeżdżę TDI, motor AVF, pompowtrysk - leje 60:40 oleju rzepakowego - jest super - z wyjątkiem mrozów - ale to tylko w ramach eksperymentu - paliwo jest jak na razie bardzo tanie.
  • #6 20999871
    Dale65
    Poziom 12  
    Nie wiem czy 6,60zł za litr ropki to jest tanio. Wciąż sporo powyżej progu bólu tj. 6zł/l. A rzepak/roślinny na promocjach w popularnych dyskontach można dostać nawet za 3,99zł za litr (tłoczą go z ukraińskiego zboża to i ceny są niskie). Dlatego napisałem że po zmieszaniu w odpowiednich proporcjach można uzyskać cenę bliską 5,19zł/l czyli tyle co było obiecywanie przed wyborami. Kto wie może właśnie taką jazdę miał na myśli ten kto to obiecywał :D

Co do samej jazdy na rzepaku przy CR, to spotkałem się z dwoma najczęściej powtarzanymi mądrościami ludowymi:
    1. Rzepak ma większą lepkość od ropy i ciśnienie paliwa wzrośnie ponad normę
    2. Rzepak ma w sobie wodę i wszystko będzie korodować od środka, nawet podgrzanie do 80 stopni nie pomoże

Ad. 1. No nie jestem przekonany że w CR akurat będzie problem z ciśnieniem, jako że jest czujnik i regulator. No chyba że nawet pełne otwarcie regulatora nie wystarczy żeby utrzymać ciśnienie w ryzach, a w CR oznacza to przymusowy koniec jazdy (błąd ciśnienia na listwie najczęściej gasi silnik)
    Ad. 2. Tej wody właśnie się obawiam. Ale w paliwie z CPN też są różne syfy. Jak niedawno otworzyłem pompę CR żeby ją uszczelnić, to tu i tam gdzie najmocniej przepływała ropa były mniejsze i większe ślady korozji. Jakoś się pompa od tego nie rozleciała, wtryski które przejechały z nią 275 tyś km też nadal działają choć trochę bardziej na nich dymił na czarno (teraz jeżdżę na innych)

Zastanawiam się jeszcze jak można by bezboleśnie zrobić podgrzewanie paliwa do tych 70-80 stopni. Elektrycznie? Na płyn chłodniczy? W formie przepływowej? Albo grzać cały zbiornik?
    Myślałem, żeby w ramach eksperymentu zrobić mały zbiornik np. 5 litrów pod maską, do środka dać parę zwojów miedzianej rurki i wpiąć ją w obieg płynu chłodniczego na małym obiegu (np. na przelewie do zbiorniczka wyrównawczego). Płyn nigdy nie osiąga więcej jak 90 stopni i nie spada poniżej 80 stopni, tyle że grzane byłoby całe 5 litrów zawartości, co by chwilę trwało. Wtedy silnik pracowałby na ropie. Po nagrzaniu rzepaku dochodziłoby do przełączenia zasilania i powrotu paliwa z i do pompy CR za pomocą jakichś elektrozawórów, oraz uruchamiana byłaby dodatkowa elektryczna pompka w obiegu rzepaku (Bosch CP1 bez pompy wstępnej sama nie zaciągnie paliwa). Przed końcem jazdy i zgaszeniem silnika trzeba byłoby przełączyć na ropę, żeby w pompie i wtryskach nie było rzepaku.
  • #7 20999881
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20999967
    Dale65
    Poziom 12  
    Michu z M4K Garage zrobił taki eksperyment już dawno temu. Przejechał pół Polski na oleju roślinnym w siniku. Albo ropie, nie pamiętam już. Niemniej nie ma to niestety związku z tematem.
  • #9 20999982
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Wy tak na poważnie z tymi "frytkami" w silniku?
    To podejście bez wyobraźni do kwestii mechaniki.
    Ten olej się nie nadaje do smarowania silnika.Wlejesz to a za moment wyciągnie kopyta.
    Kolejna rzecz to tłoczenie potem tego do układu wtryskowego razem ze śmieciami po spalaniu.
    Bardzo ciekawe opracowanie,dużo mówiące;
    https://bibliotekanauki.pl/articles/884167.pdf
  • #10 21000081
    Dale65
    Poziom 12  
    Nie ma to związku z tematem. Temat jest o oleju rzepakowym do spalania w silniku, nie smarowania.
  • #11 21000107
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Ależ ma duży związek.Finalnie i tak ten olej kończy w silniku i w obu przypadkach jest to dla niego szkodliwe z podobnych powodów.Korozja,higroskopijność,kwasowość,destrukcyjny nagar,spadająca pompowalność w niskich temperaturach i wiele innych.
    Tak,znam taryfiarza który meśkiem zrobił na frytkach 300 tysi,ale okupił to wieloma różnymi awariami.Na dodatek znam tez takich którzy nie pojeździli zbyt długo...
  • #12 21000474
    maxdax
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Jeżdzę 1.9 tdi PD silnik BXE w proporcji 50/50, silnik miękko pracuje innych różnicy nie zauważyłem. Ogólnie jak zmieszamy ON z OR to lepkość będzie zbliżona do ON- jest kilka prac napisanych na ten temat z przeprowadzonymi badaniami. Myślę że temat jest pomijany gdyż Państwo nie ma żadnych zysków z tytułu podatków i ceł od oleju rzepakowego, a i normy spalin zrobiły swoje. Kiedyś sprzedawany był Bioester na stacjach B100 ciekawe czemu wstrzymali czyżby jakieś tajne umowy podpisane za np cenę ropy do przerobu i aby nie drążyć tematu paliw alternatywnych...
  • #13 21000606
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Mój smart CDI jeździ na mieszance 75/25 ON/OR. Stosuję to od ok pół roku, nic złego się nie dzieje, żadnego dymienia, smrodu, czy kłopotów z jazdą.
  • REKLAMA
  • #14 21000619
    Dale65
    Poziom 12  
    m2606 napisał:
    Tak,znam taryfiarza który meśkiem zrobił na frytkach 300 tysi,ale okupił to wieloma różnymi awariami.Na dodatek znam tez takich którzy nie pojeździli zbyt długo...

Ja znam gościa który zatankował współczesnego diesla (wtryski piz*oelektryczne i te sprawy) gdzieś w trasie na stacji typu "Walduś & Syn" i w niedługim czasie miał cały układ wtryskowy do wymiany (podobnież pompa puściła opiłki). Trudno powiedzieć czy coś było w tym paliwie, czy może właśnie czegoś brakowało, typu cudownych środków dodawanych przez markowe stacje. Ale to wcale nie znaczy że diesel na common railu sprzed ponad 20 lat, jeszcze bez DPF, rozleci się od oleju rzepakowego.

maxdax napisał:
    Myślę że temat jest pomijany gdyż Państwo nie ma żadnych zysków z tytułu podatków i ceł od oleju rzepakowego, a i normy spalin zrobiły swoje. Kiedyś sprzedawany był Bioester na stacjach B100 ciekawe czemu wstrzymali czyżby jakieś tajne umowy podpisane za np cenę ropy do przerobu i aby nie drążyć tematu paliw alternatywnych...

Pamiętam że jeszcze 10-15 lat temu jeżdżenie na rzepaku było normą. Potem dowalili jakieś podatki czy inne akcyzy i rzepak poszedł sporo w górę, jego cena praktycznie zrównała się z ceną ropy z CPN-u. To definitywnie zakończyło okres zapachu smażonych frytek na ulicach. Te 10-15 lat temu nawet najstarsze dieselki na common railach były jeszcze dość młode i coś warte, dlatego nikt nie ryzykował lania tam rzepaku, zwłaszcza że panowała powszechna opinia że uczyni totalne spustoszenie. A jako że później jazda na rzepaku wyszła z mody, to mało kto sprawdził w praktyce jak wtrysk common raila będzie sobie z tym radził, jakie stężenia wytrzymają konkretne generacje CR, jak będzie w różnych temperaturach, nie mówiąc już o tym jak będą sobie z tym radzić DPF-y i inne współczesne cudawianki. A teraz nagle bum, ropa na CPN powyżej 6,50zł za litr, a dzięki tanim produktom rolnym wiadomo skąd można na promocjach trafić rzepak nawet po 3,99zł za litr. Grzechem byłoby trochę nie ulżyć portfelowi :)
  • #15 21000799
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3338
    Nowsze generacje nawet obecnym B7 potrafią się zacierać. Czyli realnej 5-6 procentowej dolewce oleju roślinnego. Starsze generacje były ciut mocniejsze choć te w fordzie to porażka.
  • #16 21000910
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    sigwa18 napisał:
    Czyli realnej 5-6 procentowej dolewce oleju roślinnego.
    Ne pewno jest to dolewka oleju roślinnego a nie estru - wyniku reakcji estryfikacji oleju roślinnego z alkoholem. W starych dieslach z pompą mechaniczna do jazdy na samym oleju dodawano podgrzewacz bo był troche gesty. Dodatkowo olej roślinny się utlenia (ma wiązania nienasycone i lubi sobie coś dołączyć). Taki utleniony olej lniany to pokost. Pokost w płynie zawiera pewne dodatki katalizujące nasycanie wiązań i dla tego schnie stosunkowo krótko ale inne oleje roślinne też zastygną tylko trwa trochę dłużej. Jak takie coś zostanie w układzie to nie bardzo chce schodzić.
    Estry są rzadsze i to raczej one są nazywane bio-diesel a nie sama dolewka oleju. Podobno jednak ma gorsze właściwości smarne niż ON i może wpływać na zużywanie się aparatury wtryskowej.
  • #17 21000923
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6692
    Zawsze można dodać wodoru. I masz paliwo HVO100.
  • #18 21000964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21002855
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2589
    stachu_l napisał:
    Estry są rzadsze i to raczej one są nazywane bio-diesel a nie sama dolewka oleju. Podobno jednak ma gorsze właściwości smarne niż ON i może wpływać na zużywanie się aparatury wtryskowej.

Według tego opracowania paliwa z biododatkiem mają lepsze właściwości smarne.
    https://repozytorium.biblos.pk.edu.pl/redo/re.../31255/file/suwFiles/CisekJ_WplywBiopaliw.pdf
    Z drugiej strony wysoka zawartość biododatków powoduje nadmierne odsadzanie się nagarów na wtryskiwaczu i w komorze spalania.
  • #20 21002986
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3338
    Tylko że biododatki powodują że woda nie oddziela się z paliwa a miesza się z nim. I ile takie świeże paliwo jest super. To szybko degraduje i takie super już nie jest.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat stosowania oleju rzepakowego w silnikach diesla z systemem common rail pierwszej generacji. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na mieszanie oleju rzepakowego z olejem napędowym w różnych proporcjach, takich jak 50:50. Niektórzy zauważyli problemy z osiągami i stabilnością pracy silnika, zwłaszcza w niskich temperaturach. Wskazano na ryzyko uszkodzenia układu wtryskowego oraz korozję spowodowaną obecnością wody w oleju rzepakowym. Pojawiły się również opinie, że starsze silniki mogą lepiej tolerować olej roślinny, podczas gdy nowsze generacje mogą być bardziej wrażliwe na takie mieszanki. Użytkownicy podkreślali również, że olej rzepakowy był kiedyś powszechnie stosowany, ale zmiany w przepisach i podatkach ograniczyły jego użycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA