logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka baterii uszkadza urządzenia we wspólnym obwodzie

goldboyy 21 Mar 2024 00:10 576 8
  • #1 21012807
    goldboyy
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    Witam,
    mam taki problem. Posiadam ładowarkę 54,6v do baterii hulajnogi. Podczas włączenia ładowarki do gniazdka potrafią się uszkodzić inne urządzenia wpięte w ten sam obwód np.: lampka z żarówką led-spalonych kilka żarówek wymienianych pokolei , watomierz z przez który podłączyłem ładowarkę po około kilkunastu sekundach puścił dym. Watomierz udało się naprawić-spalił się rezystor. Ładowarka pomimo, że potrafi przepalic urządzenia w tym samym obwodzie w zasadzie normalnie pracuje. Choć zdarzyło się, że podłączona u znajomego wywalia bezpiecznik. Oczywiście nie używam jej. Było tak od nowości zakupiona na ali. Temat reklamacji odpuściłem niestety- kupiłem to i w zasadzie rok nie używałem bo przesiadlem się w międzyczasie na inny pojazd. Od razu po zakupie zmieniłem sobie przewód zasilający na dłuższy i gumowy, oczywiście wlutowalem go tak jak był stary.
    Czy Waszym zdaniem tak na pierwszy rzut oka wszystko jest z tym ok? Mam na myśli czy ktoś w manufakturce nie pomylił się składając to mam na myśli te diody na samym początku? Generalnie nie proszę o jakieś analizy tylko taki szybki rzut okiem bo tu szukanie przyczyny jest chyba nieopłacalne jeśli jest ona gdzieś utajniona.

Płytka drukowana ładowarki do hulajnogi z elementami elektronicznymi Płytka drukowana ładowarki z elementami elektronicznymi i transformatorami. Płytka drukowana ładowarki z widocznymi ścieżkami i lutowaniami. Informacje na ładowarce do baterii litowych hulajnogi Wnętrze ładowarki do baterii hulajnogi z widocznymi komponentami elektronicznymi.
  • #2 21012848
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Strona pierwotna, zwłaszcza przez mostkiem to tak trochę porażka. Dobrze że chociaż termistor dla ograniczenia prądu początkowego jest, ale .....
  • #4 21013308
    goldboyy
    Poziom 12  
    Diody sprawdzałem, są ok. Uszkodzenie plytki wg mnie nie wplywa, widać na odwrocie. Pozostałych elementów nie wiem jak sprawdzić. W sumie zamówiłem już nową ładowarkę
  • #5 21013419
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Ogólnie na wejściu tej "ładowarki" brak jakichkolwiek filtrów wejściowych, przeciwzakłóceniowych. Sieje to w sieć jak nie wiem i tu sprawdzanie czegoś.... Przerobienie może i by coś dało, ale tak już mają 50-złotowe ładowarki z ChRL.
  • #6 21014339
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1230
    Rzeczywiście strona pierwotna mocno potaniona.
    Zastanawia jednak opisane uszkadzanie innych urządzeń jako skutek włączenia ładowarki.

Sieć energetyczną można uznać za sztywne źródło zasilania. Do pewnego stopnia oczywiście, jakąś tam impedancję ma. Jednak skoro włączenie ładowarki miałoby uszkodzić inne urządzenia już pracujące, to należy rozumieć, że musiałby wystąpić jakiś skok napięcia w sieci.

Tutaj jednak może być tylko odwrotnie, krótkie tąpnięcie na czas naładowania kondensatora filtru.

Obecność filtru przeciwzakłóceniowego na wejściu w postaci dławika niewiele tutaj zmienia, gdyż jego indukcyjność to 0mH, zaledwie kilka zwojów miedzianego drutu.

Jeśli chodzi o rozsiewanie zakłóceń to rzeczywiście będą się one wydostawały do sieci energetycznej jako wyższe harmoniczne sięgające najwyższych kanałów telewizyjnych, jednak zwykle migrują niedaleko (kilka metrów) od źródła, tłumione impedancją sieci.
    Przy słabym sygnale z anteny mogą przeszkadzać w odbiorze.

Spalony watomierz... Nie wiemy jakiego miernika użył Kolega autor.
    Ładowarka ma nominalnie ponad 300W. W momencie włączenia potężny skok prądu. W takich przypadkach pomiary prądu czy mocy dokonuje się przy zwartych obwodach mierników by ominąć stan nieustalony.
  • #7 21014416
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Możliwe, że to duży pobór prądu w chwili załączenia w połączeniu z indukcyjnością sieci niszczy powstałym przepięciem podłączone równolegle urządzenia, choć jest to mało prawdopodobne. Filtr przeciwzakłóceniowy tutaj jest niezbędny bo sporo zaburzeń byłby w stanie zatrzymać. Jego brak może być tutaj istotny.
    Zakłócenia z tej ładowarki dostając się do sieci przekształcają ją w antenę nadawczą i są promieniowane na odległości ponad 100 metrów.
    Miałem w sąsiedztwie taki przypadek i słyszałem go ze znacznie większej odległości.
  • #8 21014834
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1230
    Wszystko to racja dopóki nie ujmie się skutków w liczby.
    Sieć w schemacie zastępczym ma jakąś indukcyjność ale co można powiedzieć o kilkunastu metrach prostych przewodach? Mikrohenry, nano czy może mniej.
    Wobec tego stan nieustalony (na pewno powstanie) to będą mikro czy nano sekundy?

Zakłócenia na pewno wydostają się, także przy obecności filtrów. To nieuniknione a odległość na jaką się roznoszą teoretycznie dąży do ∞.
    Wszystko zależy od czułości urządzenia pomiarowego.
    sq9fmc napisał:
    Miałem w sąsiedztwie taki przypadek i słyszałem go ze znacznie większej odległości.
    Tu pełna zgoda.
    Z jednej strony słaby sygnał wychwycony przez antenę a z drugiej "ściana" harmonicznych w szerokim pasmie wychodząca gdzieś z sąsiedztwa atakująca skutecznie tę samą antenę.
  • #9 21020451
    goldboyy
    Poziom 12  
    Dziękuję za ciekawą dyskusję. Ładowarkę już zamówiłem nową.
    Spalenie watomierza wyglądało następująco. Po podłączeniu ładowania hulajnogi watomierz pokazywał, jak dobrze pamiętam, chyba 400 W, jego zakres jest na pewno co najmniej 2 kW. Po niecałej minucie dym z urządzenia.
    Spalenie świetlówek LED: podłączenie ładowania w warsztacie - żarówki, które uległy spaleniu, są w domu. W momencie przepalenia świeciły. Odległość gniazdka w warsztacie od żarówki w domu to 30 m. Na początku myślałem, że to przypadek, po 3 wkręconej żarówce zorientowałem się, że to chyba ładowarka. Jednak, co dziwne, nie zawsze tak się dzieje. Gdy do tego samego gniazdka podłączyłem lampkę z żarówką LED i chciałem nagrać film, wszystko było ok, fakt, nie testowałem tego jakoś dłużej.
    Po jakimś czasie opowiedziałem sytuację koledze, który stwierdził, że jest to mało prawdopodobne. Niestety przekonał się sam, gdy uszkodził ładowarką zasilacz od innego urządzenia, które było wpięte w ten sam obwód, dodatkowo zadziałał bezpiecznik. Od tamtej pory ładowarka leżała nie używana, a ja przesiadłem się na inny pojazd.
    Chciałem zasięgnąć opinii, jak powyżej napisałem. Obecnie ładowarka wrzucona jest do skrzynki elektroniki, którą co jakiś czas oddaję do PSZOK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowarką 54,6V do baterii hulajnogi, która uszkadza inne urządzenia podłączone do tego samego obwodu, takie jak lampki LED i watomierz. Po podłączeniu ładowarki, urządzenia te ulegają awarii, co sugeruje brak filtrów przeciwzakłóceniowych w ładowarce, co prowadzi do zakłóceń w sieci energetycznej. Użytkownik wymienił przewód zasilający na dłuższy, ale problem nadal występuje. W dyskusji poruszono możliwość skoków napięcia oraz wpływ indukcyjności sieci na uszkodzenia. Użytkownik zdecydował się na zakup nowej ładowarki, po wcześniejszych doświadczeniach z uszkodzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA