Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tampawlik118 napisał:To jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób określone jest położenie punktów A, B. Czy jest ono określone kątem wierzchołka, odległością pomiędzy A i B czy może na osi współrzędnych (x,y)?
MACIEK_M napisał:"Nie wiem, czy to ważne, ale"
istotą rozwiązania jest "zauważenie", że C jest różnicą Pronienia i Wysokości trójkata równoranmiennego opartego na okręgu.
kamil3211 napisał:Przecież jak masz współrzędne A i B to z pitagorasa policzysz długość. Z tą zabawą dla ósmoklasisty nie poradzi sobie 95% dorosłych.
kamil3211 napisał:jak masz współrzędne A i B
captain4 napisał:Obydwa promienie stoją w stosunku do siebie w stosunku 90°.
Cięciwa łączy fragment koła w 1/4 długości obwodu, czyli 250m.
Rysując cięciwę między tymi dwoma punktam promieni stojących do siebie pod kątem prostym.
Promień to r=L/(2Pi), lub jak kto woli średnicę ⌀=L/Pi.
L to Obwód.
MACIEK_M napisał:Wystarczy wyznaczyć druga przyprostokatną - H.
pawlik118 napisał:Panowie, żadne wyliczenia nie mają sensu bo nie wiadomo w jaki sposób są określone punkty.
captain4 napisał:.Obydwa promienie stoją w stosunku do siebie w stosunku 90°.
Cięciwa łączy fragment koła w 1/4 długości obwodu, czyli 250m.
Cytat:Po co liczyć masło maślane, przecież to już wiemy. A interesujące nas C to minus połowa obliczonej podstwy czyli 159,2 minus 112,2 wychodzi 47 metrów. Niech ktoś sprawdzi bo to tak na prędce.
Cytat:Nie, takiej informacji nie ma.
Można dowolnie wybrac trójkąt.
Trzeba wyliczyć promień r i podać wzór na wyliczenie wysokości C.
Po czym stworzyć trójkąt z dowolnymi punktam A i B i wyliczyć C.
Jak widać, podana jest tylko wartość obwodu koła.
captain4 napisał:To może podniesiemy poprzeczkę.
Zastanawiałem się co najlepiej zastosować.
Powiedzmy, ziemia.
Nie jest to w prawdzie idealna kula, ale..
Mamy wycinek z obwodu, no powiedzmy 40km.
Zakładam że ma obwód ok. 40.000km.
Wyliczyć promień, czy też średnicę, potem od środka poprowadzić dwa promienie do tego odcinka o długości 40km.
Utworzyć trójkąt, wyliczyć kąt między promieniami, potem cięciwę i obliczyć wysokość zakrzywienia na tych 40km.
captain4 napisał:No na prawdę wysoko.To może podniesiemy poprzeczkę.
zbich70 napisał:captain4 napisał:No na prawdę wysoko.To może podniesiemy poprzeczkę.Kilka minut w Excelu i gotowe:
......
Dla potwierdzenia zrobiłem też model graficzny w AutoCAD.
Screenów rysunku nie zamieszczę - skala wymiarów, dlatego screeny okien właściwości obiektów:
- okrąg o obwodzie 40000:
........
- łuk na tym okręgu o długości 40:
........
- szukana strzałka:
......
Jak widać wynik 31,4 metra zgadza się.