logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie mocy umownej i modernizacja instalacji dla kuchni oraz kotłowni

grzesiek0401 31 Mar 2024 11:08 696 5
  • #1 21026592
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    Ocena: 31
    Witajcie,

Planuję remont kuchni i kotłowni. W kuchni chciałbym wymienić kuchenkę gazową na indukcyjną z piekarnikiem elektrycznym, w kotłowni kocioł węglowy na gazowy i zrobienie tam pralni.

Dom z wczesnych lat 90, instalacja miedziana bez PE. Do kotłowni doprowadzone jest zasilanie 3fazowe, które chciałbym wykorzystać do zasilenia kuchenki indukcyjnej i wyprowadzenia dodatkowych obwodów dla grzałki grzałki CWU, kotła gazowego, pralki, żelazka ze stacją parową.

1. Czy w takiej instalacji można zawnioskować o większą moc umowną tak aby zostało wymienione zabezpieczenie przedlicznikowe na 25A?
    2. Zakład Energetyczny to Tauron. Słyszałem, że mając licznik w budynku takie zwiększenie mocy może być wykonane ale pod warunkiem wyniesienia licznika na elewację moim kosztem. Czy można się na coś powołać aby koszt nie został przerzucony na mnie albo aby ZE wymienił jedynie zabezpieczenia pozostawiając licznik?
    3. Czy to gniazdko 230V zasilane kablem 4mm² może pozostać na zabezpieczeniach 20A? Nie są tam na stałe przyłączane żadne urządzenia. Jedynie myjka ciśnieniowa w czasie mycia kostki brukowej.
    4. Rozrysowałem schemat jak ja widzę rozbudowę tej instalacji jak najmniejszym kosztem. Może to być tak zrobione?

Schemat instalacji elektrycznej z oznaczeniem obwodów i zabezpieczeń
  • #2 21026679
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Może zamiast bawić się w projektanta i wykonawcę przy pomocy przypadkowych osób z forum to by warto skorzystać z odpłatnej formy zrobienia tego tak aby było bezpieczne?
    To co zaproponowałeś nie może być zrobione w sposób bezpieczny. Zresztą to co zostało (na czarno) też jest do poprawki, tak wynika z rysunku.
    Nie widzę ani jednego RCD, przynajmniej w części czerwonej. Czemu?
  • #3 21026720
    grzesiek0401
    Poziom 6  
    Ocena: 31
    To co jest na czarno zostało przeniesione z projektu instalacji budynku i tak zostało wykonane za wyjątkiem:
    - gniazdka 1 faz zasilanego 2x4mm². Gniazda 3 fazowe nie są obecnie używane.
    - puszki i zabezpieczenia 1faz. B16A do garażu wolnostojącego(tam omyłkowo na schemacie jest "3faz")
    to zostało dodane potem ok 20 lat temu.
    - PV
    - przedlicznikowe były to topiki

Wszystkie urządzenia na czerwono za wyjątkiem kotła gazowego i kuchenki indukcyjnej już są i działają na tej instalacji od zawsze. Bezpieczeństwo zapewnia zerowanie a skoro nie ma obowiązku do dziś przerabiania starych instalacji i wyposażania je w RCD dlaczego miałbym ponosić znaczny tego koszt? Kucie ścian w każdym pomieszczeniu, wymiana kabli, nowa rozdzielnica, licznik na zewnątrz budynku.

W zasadzie fajnie byłoby przeczytać merytoryczny komentarz odnoszący się do tematu a nie taki jak wyżej w stylu szeroko znanym, kojarzonym z tym forum i wyśmiewanym.

OK, w takim razie pytanie czy jeśli chodzi o dobór zabezpieczeń nadprądowych mogło by to tak zostać? Natomiast jeśli chodzi o RCD to wiadomo, że bez też będzie działać i można by PE i N zmostkować w "puszce w kotłowni" ale aby to było zgodne przepisami - rozbudowana instalacja powinna mieć RCD i zamiast "puszki w kotłowni" trzeba by zrobić rozdzielnicę z RCD i 3x 1faz B16? Kuchenka indukcyjna zasilana 5x4mm zabezpieczenia nadprądowego już nie będzie potrzebować.
  • #4 21026750
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    grzesiek0401 napisał:
    W zasadzie fajnie byłoby przeczytać merytoryczny komentarz odnoszący się do tematu a nie taki jak wyżej w stylu szeroko znanym, kojarzonym z tym forum i wyśmiewanym.

OK, w takim razie pytanie czy jeśli chodzi o dobór zabezpieczeń nadprądowych mogło by to tak zostać? Natomiast jeśli chodzi o RCD to wiadomo, że bez też będzie działać

Zabezpieczenia nadprądowe stare jak i nowe dobrane z tyłka. W sumie to skoro bez RCD będzie działać to z wartościami zabezpieczeń nadprądowych z tyłka dobranymi lub bez nich to wiadomo, że też będzie działać.
    Panie projektancie, może niech pan poszuka kiedy RCD jest obowiązkowe, tak normalnie, od strony prawnej.
    A to że czujesz się wyśmiewanym to już jest twój problem. Ja nie wysmiewam, co najwyżej ogolnikowo błędy wskazuję. Widzisz, elektryka to nie tylko skręcenie dwóch drutów, to jednak jest coś więcej. Nawet szkoły powstają o tym kierunku gdzie ludzie uczą się 5 lat, mają później trochę praktyki a i tak jak pracują w zawodzie to każdy tobie powie że uczy się całe życie i codzień coś nowego się dowiaduje.
  • #5 21027355
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 710
    grzesiek0401 napisał:
    1. Czy w takiej instalacji można zawnioskować o większą moc umowną tak aby zostało wymienione zabezpieczenie przedlicznikowe na 25A?
    2. Zakład Energetyczny to Tauron. Słyszałem, że mając licznik w budynku takie zwiększenie mocy może być wykonane ale pod warunkiem wyniesienia licznika na elewację moim kosztem. Czy można się na coś powołać aby koszt nie został przerzucony na mnie albo aby ZE wymienił jedynie zabezpieczenia pozostawiając licznik?

Jak najbardziej, możesz zawnioskować, do niczego to nie zobowiązuje. Nie wiem, czy będzie jakaś różnica między sprzedawcami energii, ok. 10 lat temu sam przerabiałem cały proces zwiększania mocy mieszkania w firmie Enea od 1x16A do 3x20A. W pierwszym kroku, składa się wniosek o ustalenie warunków technicznych, w odpowiedzi na ten wniosek to ZE zdecyduje, czy zwiększenie mocy jest w ogóle możliwe, jeżeli tak, to dostaniesz warunki techniczne zwiększenia mocy. Tam będzie napisane między innymi, czy musisz wynieść licznik i na czyj koszt. Na tym etapie można się wycofać i zrezygnować z dalszego postępowania lub odwlec kolejny krok w czasie, warunki mają jakiś termin ważności, w przypadku Enea było 2 lata. Na tym etapie, ZE nikogo nie wysyła do mieszkania, nie sprawdza i nie wie, co masz w domu za licznikiem. A jeżeli zgodzisz się z warunkami, to i tak będziesz musiał znaleźć elektryka z uprawnieniami SEP, bo w następnym kroku musi się podpisać na wniosku o zwiększenie mocy (taki wniosek składa się w drugim kroku), który wskazuje, że niezbędne prace zostały wykonane, a instalacja odbiorcza jest sprawdzona przez elektryka. Tutaj nie ma zmiłuj, będziesz musiał usunąć wszystkie fuszerki i prowizorki.

Dodano po 4 [minuty]:

grzesiek0401 napisał:
    3. Czy to gniazdko 230V zasilane kablem 4mm² może pozostać na zabezpieczeniach 20A? Nie są tam na stałe przyłączane żadne urządzenia. Jedynie myjka ciśnieniowa w czasie mycia kostki brukowej.
    4. Rozrysowałem schemat jak ja widzę rozbudowę tej instalacji jak najmniejszym kosztem. Może to być tak zrobione?

Nawet, jak na forum uzyskasz odpowiedzi na te pytania, ale nie będą zgodne z normami, to przy procedurze zwiększenia mocy umownej możesz mieć kłopoty, bo zaproszony elektryk nie będzie chciał się podpisać w papierach w przypadku niepoprawnych rozwiązań w instalacji, więc chyba lepiej od razu poradzić się elektryka. Nie pisze tu o "elektryku-partaczu", który za odpowiednie pieniądze podpisze papiery do ZE bez oglądania instalacji.
  • #6 21027484
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    grzesiek0401 napisał:
    Bezpieczeństwo zapewnia zerowanie a skoro nie ma obowiązku do dziś przerabiania starych instalacji i wyposażania je w RCD dlaczego miałbym ponosić znaczny tego koszt?

Tu nie chodzi o to co stare, ale o to co nowe, czyki na czerwono.
    Nie mniej jednak taka postawa może tylko dziwić.
    grzesiek0401 napisał:

A jaki jest prąd znamionowy tego gniazda?
REKLAMA