logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogniwo Peltiera z Aliexpress pobiera tylko 2,2 A zamiast 6 A - co robić?

Użytkownik_Elektrody 11 Kwi 2024 14:26 462 17
REKLAMA
  • #1 21041492
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam,
    Mam pewien problem z ogniwem Peltiera. Kupiłem na AliExpress ogniwo Peltiera, które fabrycznie ma pobierać 6 A (maks. 9 A). Problem jest taki, że według miernika pobiera 2,2 A, niezależnie od tego, jakiego zasilacza użyję. Próbowałem na zasilaczu taśm LED 10 A, na zasilaczu ATX 300 W i nadal jest to samo.
  • REKLAMA
  • #2 21041505
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Pisałeś do sprzedawcy, który podrasował parametry?
  • #3 21041531
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 644
    Witam
    Dostałeś ogniwo o mniejszej mocy, dlatego pobierany prąd jest też mniejszy.
    PozdrawiaM.
  • #4 21050791
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    mariann napisał:
    Witam
    Dostałeś ogniwo o mniejszej mocy, dlatego pobierany prąd jest też mniejszy.
    PozdrawiaM.

A jakie ogniwo, gdzie i za ile kupić, aby znowu nie zostać oszukany złym oznaczeniem ?

Dodano po 6 [minuty]:

kindlar napisał:
    Pisałeś do sprzedawcy, który podrasował parametry?

Pisałem. Mam sobie na swój koszt zwrócić to ogniwo jak mi się nie podoba…
  • #5 21050829
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1626
    Użytkownik_Elektrody napisał:
    Mam pewien problem z ogniwem Peltiera. Kupiłem na AliExpress ogniwo Peltiera, które fabrycznie ma pobierać 6 A (maks. 9 A). Problem jest taki, że według miernika pobiera 2,2 A, niezależnie od tego, jakiego zasilacza użyję. Próbowałem na zasilaczu taśm LED 10 A, na zasilaczu ATX 300 W i nadal jest to samo.

Nie podałeś oznaczenia ogniwa - nie ma się na czym oprzeć. Bez modelu nie da się określić, czy ogniwo jest OK bądź nie.

Zgaduję, że zasilasz ogniwo z zasilacza 12 V. Czyli generalnie bez sensu, bo ogniwa zasila się ze źródeł prądowych.
    Ogniwo zasilane stałonapięciowo "weźmie" prąd zależny od temperatury swojej strony zimnej i ciepłej.

PS. Na litość Boską, pisz jednostki, jak trzeba! Wielkość liter robi różnicę, nie wspominając o interpunkcji. Rzygać się chce, jak się patrzy na "9a".
  • REKLAMA
  • #6 21050833
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    Iluwatowe ogniwo dobrać do takiego chłodzenia od Pentiuma 4?

Samoróbka układu chłodzenia z wykorzystaniem radiatora, wentylatora i zasilacza. Wentylator i radiator przymocowane do zasilacza z kablami i miernikiem System chłodzenia z wentylatorem i przewodami elektrycznymi.

Dodano po 5 [minuty]:

CosteC napisał:
    Nie podałeś oznaczenia ogniwa

Oznaczenie ogniwa to TEC1-12709. Niektórzy piszą, że bierze 7 amperów, inni - 9 amperów, ale nikt mówi o 2,2 ampera. Zasilam to ogniwo, jak pisałem, z zasilacza 12 V/10 A i testowo z zasilacza ATX 300 W. Domyślam się, że bierze tyle amperów, ile chce, ale ani na 0,5 sekundy nie zabrało więcej niż 2,5 ampera.
  • #7 21050868
    CosteC
    Poziom 39  
    Oznaczenie ogniwa to TEC1-12709. Niektórzy piszą że bierze 7 amperów inni że 9 amperów ale nikt ze 2.2 ampera. Zasilam to ogniwo jak pisałem z zasilacza 12v 10a i testowo z zasilacza ATX 300w. Domyślam się że bierze tyle amperów ile chce, ale ani na 0.5 sekundy nie zabrało więcej niż 2.5 ampera.

Bez producenta TEC1-12709 trudno powiedzieć. Ogniwa HB TEC1-12709 wg datasheeta padają przy 6 A, ogniwa Hesta rzekomo przy 9 A.
    HB TEC1-12709 z stroną gorącą na poziomi 50'C powinno pobrać jakieś 4.5 A przy 12 V, jeszcze mniej jeśli nagrzało się bardziej. W dodatku pewnie ograniczyłeś prąd wpinając amperomierz.

Ale nie mamy o czym gadać jak ci się nawet jednostek pisać przyzwoicie.
  • REKLAMA
  • #8 21050906
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    CosteC napisał:

Bez producenta TEC1-12709 trudno powiedzieć. Ogniwa HB TEC1-12709 wg datasheeta padają przy 6 A, ogniwa Hesta rzekomo przy 9 A.
    HB TEC1-12709 z stroną gorącą na poziomi 50'C powinno pobrać jakieś 4.5 A przy 12 V, jeszcze mniej jeśli nagrzało się bardziej. W dodatku pewnie ograniczyłeś prąd wpinając amperomierz.

Ale nie mamy o czym gadać jak ci się nawet jednostek pisać przyzwoicie.

Zdjęcie specyfikacji technicznych modułu Peltiera TEC1-12709.

Teraz czytam dokładnie ten opis i dowiaduję się, że maksymalne napięcie tego ogniwa to 5V, ale mam użyć zasilacza o napięciu minimum 12V 9A?

Moderowany przez ArturAVS:

Proszę stosować poprawną pisownię jednostek elektrycznych.

• #9 21050932
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4193
    Bardzo możliwe, że Chińczyk, który to pisał, sam tego nie rozumiał, i pomylił. Ale może według oznaczenia można znaleźć notę katalogową?

Ciekawe, jak należy rozumieć "Assembling pressure: 85n/cm2" - może miało być "85N/cm²"?
  • #10 21051067
    CosteC
    Poziom 39  
    _jta_ napisał:
    Ale może według oznaczenia można znaleźć notę katalogową?

Można spróbować, ale różni producenci piszą różne rzeczy. Dlatego nie kupuję nic poważniejszego na AliExpress - podróbki to norma, a sprzedający sami nie wiedzą co sprzedają. Komunikacja nie istnieje bo oni nawet po angielsku nie umieją a bełkot z translatora do niczego się nie nadaje.

Podana "specyfikacja" jest sprzeczna w co najmniej dwóch ważnych kwestiach...

_jta_ napisał:
    Ciekawe, jak należy rozumieć "Assembling pressure: 85n/cm2" - może miało być "85N/cm²"?

Tak bym zgadywał :)
  • #11 21051107
    _jta_
    Specjalista elektronik
    CosteC napisał:
    sprzedający sami nie wiedzą co sprzedają

Sprzedający często nie rozumieją, co sprzedają - Chińczyk często nie ma wykształcenia technicznego, widzi tylko, że ktoś inny sprzedając podobny towar umieścił w ogłoszeniu jakiś ciąg liter (których znaczenia nie rozumie) i ma chętnych, więc przepisuje (czasem z błędami) ów ciąg liter, może czasem zbiera takie ciągi z kilku towarów, które są różne, ale Chińczyk tej różnicy nie zauważa - i powstaje taki poplątany opis, jaki widzimy. I raczej Chińczyk nie robi świadomie fałszywki - on tego nie rozumie, w jego pojęciu to, co on zmienia, to nie opis, a ozdoba.

A jednocześnie Chińczycy w wielu dziedzinach są w czołówce światowej. To dlatego, że są tak liczni - w wielkie liczbie można znaleźć wielu zdolnych, którzy dużo się nauczą, ale nie ma ich tylu, by zadbać o dobry poziom wszędzie - raczej są stosunkowo niewielkie rejony, gdzie grupują się bardziej wykształceni i ogólny poziom wiedzy jest wysoki, i tło ogólne, gdzie poziom wiedzy jest prymitywny.
  • #12 21051150
    CosteC
    Poziom 39  
    _jta_ napisał:
    Sprzedający często nie rozumieją, co sprzedają - Chińczyk często nie ma wykształcenia technicznego, widzi tylko, że ktoś inny sprzedając podobny towar umieścił w ogłoszeniu jakiś ciąg liter (których znaczenia nie rozumie) i ma chętnych, więc przepisuje (czasem z błędami) ów ciąg liter, może czasem zbiera takie ciągi z kilku towarów, które są różne, ale Chińczyk tej różnicy nie zauważa - i powstaje taki poplątany opis, jaki widzimy. I raczej Chińczyk nie robi świadomie fałszywki - on tego nie rozumie, w jego pojęciu to, co on zmienia, to nie opis, a ozdoba.

To nie jest akurat Chiński problem. Polacy na Allegro robią to samo. Piszą coś co wydaje się pożądane przez klienta. Tylko nie wygląda to tak tragicznie bo nie przechodzi przez automatyczne tłumaczenie. Ale zasilacze firmy "AC/DC" już widziałem.

_jta_ napisał:
    raczej są stosunkowo niewielkie rejony, gdzie grupują się bardziej wykształceni i ogólny poziom wiedzy jest wysoki, i tło ogólne, gdzie poziom wiedzy jest prymitywny.

W Polsce to samo. Autor tematu nie umie jednostek poprawnie przepisać, ale usiłuje zrobić chłodzenie na ogniwie Peltiera, rozumiejąc jedynie uproszczoną, podstawową zasadę "podłoncz pod zasilacz, bendzie zimno". Wystarczyłby artykuł z "Elektroniki dla Wszystkich" aby poziom wiedzy wzrósł wielokrotnie. No ale trzeba by go przeczytać i zrozumieć.
  • REKLAMA
  • #13 21051311
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1318
    W złączniku ds takiego ogniwa.
    Załączniki:
    • TEC1-12709.pdf (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21051894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21052437
    Użytkownik_Elektrody
    Poziom 3  
    rg6502 napisał:
    Te peltiery do chłodzenia procesora aby na pewno takie świetne?
    Jak ogniwo przy 12V bierze 6A to jakieś 70 W mocy wydziela w postaci ciepła dodatkowo, oprócz tego co wychodzi z samego CPU. Czyli żeby się pozbyć tego ciepła trzeba jeszcze większy radiator i wiatrak. Dodatkowo Peltier też ma swoją wydajność i jest w stanie odebrać tylko ograniczoną ilość ciepła z CPU. Raczej nie więcej niż samo ogniwo zużywa, bo efektywność peltierów jest dosyć niska.
    No więc załóżmy że masz CPU o mocy 100W który chcesz chłodzić Peltierami - będzie trzeba w te peltiery wpompować ze 200W, tak że na wyjściu dostaniesz 300W mocy cieplnej do schłodzenia.
    Lepiej by chyba było kupić dobry radiator i wiatrak.

Ale czy ja chciałem tym peltierem chłodzić CPU? Nie. Chce z niego zrobić bardzo prostą lodówkę i chciałbym aby była różnica chociaż 7 stopni względem otoczenia.
  • #16 21052469
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Mojemu znajomemu wyszło chyba ze 2°C poniżej temperatury otoczenia. W tym ogniwie wydziela się dużo ciepła, i trzeba je skutecznie odprowadzać - inaczej będzie ogrzewać lodówkę, zamiast ją chłodzić. A do zabierania ciepła z lodówki przydałby się jakiś radiator wewnątrz niej (albo blachy na wszystkich ściankach oprócz drzwiczek. I do tego dobra izolacja cieplna samej lodówki. Mój znajomy nie dał radiatora, ani dużej powierzchni do chłodzenia w środku, i dał dość cienki materiał termoizolacyjny, z opisanym skutkiem.
  • #17 21052505
    CosteC
    Poziom 39  
    Chce z niego zrobić bardzo prostą lodówkę i chciałbym aby była różnica chociaż 7 stopni względem otoczenia.

To zrób lodówkę. Na razie masz Peltiera, 2 radiatory, 2 wentylatory i brak lodówki. Grzejesz stronę zimną i dziwisz się, że ciepła. Prawie jak Dziwisz, że ludzie z kościoła odchodzą.
    Dwa, poczytaj trochę jak się zasila ogniwa Peltiera. Zależnie od prądu mogą grzać lub chłodzić. Podłączanie na krótko do 12 V to rozwiązanie chamskie i gwarantujące niestabilne efekty.
  • #18 21052635
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Proponuję pooglądać charakterystyki podobnych ogniw (dla tego podano tylko podstawowe parametry) - zależność chłodzenia i grzania od prądu.

Może: https://dl.btc.pl/kamami_wa/tec1-12706.pdf - jakkolwiek ten sklep pisze o powierzchni 40x40x3.9mm...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogniwem Peltiera zakupionym na AliExpress, które zamiast oczekiwanych 6 A pobiera jedynie 2,2 A. W dyskusji poruszono możliwość, że sprzedawca mógł dostarczyć ogniwo o niższej mocy. Użytkownicy sugerują, że ogniwa Peltiera powinny być zasilane ze źródeł prądowych, a nie napięciowych, co wpływa na ich wydajność. Oznaczenie ogniwa to TEC1-12709, które według specyfikacji powinno pobierać więcej prądu w odpowiednich warunkach. Wskazano również na problemy z jakością produktów z AliExpress oraz na konieczność odpowiedniego odprowadzania ciepła, aby ogniwo mogło efektywnie chłodzić. Użytkownik planuje użyć ogniwa do stworzenia lodówki, co wymaga dodatkowych komponentów, takich jak radiatory i wentylatory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA