@ElektrodaBot narysuj schemat generatora przebiegu prostokątnego o częstotliwości 1 Hz i wypełnieniu 50% gdzie stan wysoki będzie miał regulowany poziom PWM (od 10 do 100 procent).
No, nie do końca Piszę o migaczu 1 Hz z regulowaną jasnością, czyli stan niski = ciemno, a stan wysoki jasno, ale z jasnością określoną wypełnieniem PWM (tu np. 200 Hz). Takie dwa generatory spięte szeregowo. Zresztą... nawet jeżeli zapytanie nie jest odpowiednio napisane, powinienem otrzymać jakąś odpowiedź.
Piszę o migaczu z regulowaną jasnością, czyli stan niski = ciemno, a stan wysoki jasno, ale z jasnością określoną wypełnieniem PWM. Takie dwa generatory spięte szeregowo.
Nawet ja tego nie załapałem choć na brak inteligencji narzekać nie mogę (jak na razie). Taki układ jest banalnie prosty, Można zrobić analogowo na np. NE556 lub programowo z np. AtTiny 13.
@ArturAVS - ja to wiem, chcę sprawdzić, czy ynteligencja także już to wie. Można dać trzy piątki (razy dwa, czyli 556), można to zrobić na bramkach (CD4011), a cyfraki na µkontrolerze.
Forumowy chyba nie da rady, nawet z prywatnego konta na, GPT3,5 rysuje schemat używając graficznych znaków ASCII. Załóż konto, będzie szybciej.
@ElektrodaBot Podaj przykład schematu migacza kierunkowskazów, użyj dwóch generatorów. Pierwszy steruje szybkością "migania" a drugi poprzez PWM reguluje jasność świecenia. Użyj tanich i popularnych elementów (bramki logiczne, NE555, NE556 etc.).
@yogi009 Bot to jest taka chytra bestia, że trzeba dokładnie sprecyzować założenia. Nie da też "gotowca", trzeba trochę własnego wkładu.
Podaj przykład schematu migacza kierunkowskazów, użyj dwóch generatorów. Pierwszy steruje szybkością "migania" a drugi poprzez PWM reguluje jasność świecenia. Użyj tanich i popularnych elementów (bramki logiczne, NE555, NE556 etc.).
Cześć! Chętnie pomogę Ci zbudować schemat migacza kierunkowskazów. Wykorzystamy do tego dwa generatory: jeden na układzie NE555 do sterowania częstotliwością migania, a drugi również na NE555 do regulacji jasności przez PWM. Oto krok po kroku, jak możesz to zrobić:
### Potrzebne komponenty: 1. NE555 - 2 sztuki 2. Rezystory: kilka wartości dla różnych ustawień czasowych 3. Kondensatory: 0.01 µF, 0.1 µF, 10 µF 4. Tranzystory np. 2N2222 - do sterowania LEDami 5. Dioda LED 6. Diody zabezpieczające np. 1N4148 7. Potencjometr do regulacji jasności 8. Źródło zasilania: 12V (typowe dla systemów samochodowych)
### Schemat połączeń:
Generator migania: 1. Ustawienie NE555 jako astabilny multivibrator (generator): - Pin 1: GND - Pin 2: Połączenie z pinem 6 - Pin 3: Wyjście do generatora PWM - Pin 4: Vcc - Pin 5: Połącz przez kondensator 0.01 µF do GND - Pin 6: Połączenie z pinem 2 i przez rezystor do pinu 7 - Pin 7: Połączenie przez inny rezystor do Vcc - Pin 8: Vcc - Ustaw wartości rezystorów tak, aby uzyskać żądaną częstotliwość migania (np. 1 Hz).
Generator PWM: 1. Ustawienie NE555 jako generator PWM: - Pin 1: GND - Pin 2: Połączenie z pinem 6 - Pin 3: Wyjście do bazy tranzystora sterującego LEDami - Pin 4: Vcc - Pin 5: Połącz przez kondensator 0.01 µF do GND - Pin 6: Połączenie z pinem 2 i przez potencjometr do pinu 7 - Pin 7: Połączenie przez rezystor do Vcc - Pin 8: Vcc - Ustaw potencjometr tak, aby kontrolować współczynnik wypełnienia PWM, co wpłynie na jasność LEDów.
Sterowanie LEDami: 1. Połącz anodę LED przez rezystor ograniczający prąd (zależny od typu LED) do kolektora tranzystora np. 2N2222. 2. Emiter tranzystora podłącz do masy. 3. Baza tranzystora podłączona jest do wyjścia (pin 3) generatora PWM przez rezystor bazy (np. 1kΩ).
### Jak to działa: - Generator migania NE555 tworzy regularne impulsy, które są wykorzystywane do przełączania generatora PWM. - Generator PWM NE555 reguluje jasność LEDów poprzez zmianę współczynnika wypełnienia impulsów, które sterują bazą tranzystora.
Mam nadzieję, że to pomoże! Jeśli masz dodatkowe pytania lub potrzebujesz dalszej pomocy przy doborze wartości komponentów, daj znać!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
✨ Użytkownik prosi o schemat generatora przebiegu prostokątnego o częstotliwości 1 Hz i wypełnieniu 50%, z regulowanym poziomem PWM od 10 do 100%. W odpowiedziach zauważono, że założenia są sprzeczne, ponieważ 50% wypełnienia nie może być jednocześnie regulowane. Użytkownik wyjaśnia, że chodzi o migacz z regulowaną jasnością, gdzie stan wysoki ma różną jasność w zależności od PWM. Proponowane rozwiązania obejmują użycie układów NE555 oraz NE556 do stworzenia dwóch generatorów: jeden do częstotliwości migania, a drugi do regulacji jasności. Wskazano również na możliwość użycia bramek logicznych oraz mikrokontrolerów. Podano listę komponentów potrzebnych do budowy układu. Wygenerowane przez model językowy.