logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator przebiegu prostokątnego regulowany potencjometrem

ksiebla 05 Sty 2018 13:10 969 9
REKLAMA
  • #1 16937604
    ksiebla
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć,

potrzebuję zrobić prosty generator przebiegu prostokątnego z wypełnieniem 50% (albo zbliżonym), w którym jednym potencjometrem możliwe będzie regulowanie częstotliwości w zakresie 0,5-5Hz. Czy ktoś mógłby mi pomóc ze schematem?

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 16937627
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Witam

Jaka ma być amplituda napięcia wyjściowego, jakie napięcie zasilające, prąd wyjściowy? Do czego ma być on zastosowany?

Przykładowy schemat takiego generatora na wzmacniaczu operacyjnym można znaleźć na forum.

Link
  • #3 16937632
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Prosty na 555
  • REKLAMA
  • #4 16937687
    ksiebla
    Poziom 9  
    żarówka rtęciowa napisał:
    Witam

Jaka ma być amplituda napięcia wyjściowego, jakie napięcie zasilające, prąd wyjściowy? Do czego ma być on zastosowany?
    Link

Amplituda oraz zasilanie na 5V, prąd wyjściowy znikomy (załączanie kilkunastu diod LED).

Właśnie kombinowałem coś z 555, ale nie wiem dokładnie jak powinno wyglądać to podłączenie.
  • REKLAMA
  • #6 16937762
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 794
    Wpisz
    Kalkulator 555
  • REKLAMA
  • #7 16937781
    ksiebla
    Poziom 9  
    Przeglądałem już wiele schematów, ale nie znalazłem takiego, w którym jeden potencjometr regulowałby częstotliwość przy zachowaniu stałego wypełnienia 50%. Kalkulator tym bardziej nie daje mi rozwiązania.
  • #8 16937801
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    Panowie, bez dodatkowych driverów żaden TTL nie wysteruje kilkunastu diod LED. Nie opowiadajcie bajek.
    Zobacz TUTAJ.
    Ne555 ma maksymalny prąd 200mA, więc też będzie ciężko.
  • #9 16937813
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6129
    Trzeba wybrać rozwiązanie w którym wypełnienie nie zależy od częstotliwości, standardowy układ pracy 555 tego nie zapewnia.

Ten poniżej tak (lewy górny):
    Generator przebiegu prostokątnego regulowany potencjometrem

Cytat:
    Amplituda oraz zasilanie na 5V, prąd wyjściowy znikomy (załączanie kilkunastu diod LED).
    Znikomy, zależy dla kogo, może dla elektryka to "prawie zero" jednak 99% generatorów przebiegu prostokątnego jakie znajdziesz w książkach lub internecie nie uciągnie kilkuset mA bez dodatkowego tranzystora.

Kilkanaście LEDów równolegle do 555 nie da rady, przy połączeniach szeregowo-równoległych i wyższym napięciu jest to możliwe. Albo z zewnętrznym tranzystorem.
  • #10 16939470
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    ksiebla napisał:
    Przeglądałem już wiele schematów, ale nie znalazłem takiego, w którym jeden potencjometr regulowałby częstotliwość przy zachowaniu stałego wypełnienia 50%. Kalkulator tym bardziej nie daje mi rozwiązania.
    Wypełnienie 50%: zrób generator przestrajany 1-10Hz i podziel przez dwa, wypełnienie będzie zawsze 50% a częstotliwość spadnie dwukrotnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu prostego generatora przebiegu prostokątnego z regulacją częstotliwości w zakresie 0,5-5Hz, z wypełnieniem 50%. Odpowiedzi sugerują różne podejścia, w tym wykorzystanie układu NE555 oraz klasycznych układów TTL. Wskazano na konieczność zastosowania dodatkowych tranzystorów do zasilania diod LED, ponieważ standardowe układy mogą nie zapewnić wystarczającego prądu. Proponowane rozwiązania obejmują generatory przestrajane oraz dzielniki częstotliwości, które mogą utrzymać stałe wypełnienie przy zmiennej częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA