logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Obraz się ścina na nowej antenie DVB-T2 Olympia BX1000, sygnał 80%, odległość 60 km

maggic2591 29 Maj 2024 13:03 852 28
REKLAMA
  • #1 21099674
    maggic2591
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z odbiorem sygnału dvbt. Zakupiłem nowa antenę https://allegro.pl/oferta/antena-tv-naziemnej...unkowa-filtr-lte-olympia-do-120km-11744639628
    Zastosowałem nowy kabel od anteny do odbiorników tv, rozdzielacz na dwa tv oraz zasilacz 12v który znajduje się przy pierwszym tv. Problem w tym, że obraz się ścina i czasem nie da się tego oglądać. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane... Sygnał siła jak i jakość w okolicach 80 % a odległość anteny od nadajnika jakieś 60km. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21099723
    electrotech
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Zakłócenia odbioru mogą powodować wiatraki , ciekawe czy u Kolegi są takie w pobliżu.
  • #3 21099737
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    maggic2591 napisał:
    Zastosowałem nowy kabel od anteny do odbiorników tv, rozdzielacz na dwa tv oraz zasilacz 12v który znajduje się przy pierwszym tv.

maggic2591 napisał:
    Sygnał siła jak i jakość w okolicach 80 % a odległość anteny od nadajnika jakieś 60km. Proszę o pomoc

1. Trzeba jeszcze brać pod uwagę parametr BER (Bit error rate).
    Niektóre dekodery go wyświetlają. (Jak również mierniki dla instalatorów).

maggic2591 napisał:
    Zastosowałem nowy kabel od anteny do odbiorników tv, rozdzielacz na dwa tv oraz zasilacz 12v który znajduje się przy pierwszym tv.

2. Skąd przekonanie że antena wymaga zasilacza? Opis jest dość długi ale nie znalazłem informacji o wbudowanym wzmacniaczu. Zapewne ma tylko symetryzator więc zasilacz jest nie potrzebny a może wprowadzać dodatkowe zakłócenia. Proponuję wyłączyć na próbę.
  • REKLAMA
  • #4 21099819
    maggic2591
    Poziom 3  

@LightOfWinter

1. Co do dekoderów nie mam pojęcia... A posiadam dwa Skymaster STB M265.
    2. Bez zasilacza niestety nic nie odbierało, nawet smetow TVP

Dodano po 1 [minuty]:

@electrotech

Wiatraków nie ma ale stoją w pobliżu 20-50 metrów nadajniki telefonii komórkowej oraz internetu
  • #5 21099827
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    Szukajcie, a znajdziecie. Link wyraźnie jest napisane, że antena nie wymaga zasilania i trzeba kombinować dalej. Teraz zasilasz zwrotnicę antenową i symetryzatory. Na szczęście zasilacze antenowe są tak małej mocy, że mogą na zwarciu pracować baardzo długo.
    Wskaźnik poziomu sygnału może się pojawić po dwukrotnym wciśnięciu przycisku info. Importerom nie chce się aż tak szczegółowych instrukcji obsługi pisać. Kliencie - radź se sam.
  • #6 21099840
    maggic2591
    Poziom 3  
    @LEDówki mam rozumieć że poprzez wzmacniacz uszkodziłem zwrotnice i symetryzator?? Tylko od kąd zainstalowałem antenę bez zasilacza sygnał był w granicach 40 % i piksele na ekranie, po zastosowaniu zasilacza sygnał wzrósł do 80 % ale nadal obraz się tnie....
  • #7 21099869
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1029
    @maggic2591 - Ten model anteny standardowo nie posiada wzmacniacza. O ile sprzedawca nie dołączył go (w aukcji nie ma na ten temat ani słowa), to sama antena nie wymaga zasilacza. O ile sygnał poprawił się po włączeniu zasilania, to być może używasz rozgałęźnika aktywnego, który wymaga zasilania.:?: Podaj jego model. Użycie zasilania w instalacji pasywnej w żaden sposób nie wpłynie na poprawę odbioru, a czasem ... wręcz przeciwnie.
    maggic2591 napisał:
    obraz się ścina i czasem nie da się tego oglądać. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane... Sygnał siła jak i jakość w okolicach 80 %

Na wszystkich kanałach?
    maggic2591 napisał:
    Wiatraków nie ma ale stoją w pobliżu 20-50 metrów nadajniki telefonii komórkowej

To baaardzo blisko i teoretycznie to one mogą mieć duży wpływ na zły odbiór.
  • #8 21099878
    maggic2591
    Poziom 3  
    @_kli_ https://obrazki.elektroda.pl/2056568900_1716991911.jpg

Dodano po 4 [minuty]:

@_kli_
    tak na wszystkich kanałach

Też podejrzewałem te nadajniki choćby z tego względu że mieszkając w innej części miasta na starej antenie siatkowej odbierało wszystko bez problemu
  • #9 21099904
    _kli_
    Poziom 41  
    maggic2591 napisał:
    https://obrazki.elektroda.pl/2056568900_1716991911.jpg
    To jest rozgałęźnik pasywny z możliwością przesłania zasilania od wyjść do wejścia (np. do przedwzmacniacza przy antenie). Ale on sam zasilania nie wymaga.
    Tak mała odległość od nadajników komórkowych wyklucza stosowanie jakichkolwiek wzmacniaczy. Nawet na antenie pasywnej sygnał z nich może bardzo zakłócać odbiór tv. Zapewne potrzebujesz dobrego filtra LTE (a może i dwóch :?:). Poziom sygnału zakłócającego można sprawdzić na mierniku z funkcją analizatora widma.
  • #10 21099918
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    Nic się jeszcze nie uszkodziło. 12 V 0.1 A to 1,2 W mocy. Stabilizator zniósł pół roku pracy na obciążeniu ok. 40 omów, co by dało prąd I=U/R I=12 V/ 40 V/A=0,3 A. Stabilizator ma ograniczeni prądu wyjściowego i zabezpieczenie cieplne, więc trudno go przeciążyć,a transformator ma i tak ze 2 W, więc 1,2 W go nie uszkodzi.
    Masz rozgałęziacz, który tłumi sygnały tym bardziej im więcej jest wyjść. Jakby tak poszukać rozgałęziacz z zasilaniem, to ilość odbiorników nie będzie miała wpływu na poziom sygnału. Np. taki aktywny rozgałęźnik RTA-120/86.
  • REKLAMA
  • #11 21099951
    maggic2591
    Poziom 3  
    @LEDówki >>21099918spróbuję z tym rozgaleziaczem, zamówię i dam znać czy coś się zmieniło w odbiorze
  • #12 21100588
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Link do anteny poglądowy czy oryginalny? Jeśli taką dostałeś to gdzie tam jest wzmacniacz antenowy?
    Poza tym podaj kod miejscowości oraz narysuj jak wygląda instalacja.
    Zdjęcie by się też przydały.
    Zacznij od anteny i tylko jeden dekoder podłączony. Nic po drodze. Nawet separator zasilacza tłumi. Antena-przewód i metalowy wtyk antenowy i podaj poziomy sygnału.
  • #13 21101532
    _kli_
    Poziom 41  
    maggic2591 napisał:
    @LEDówki >>21099918spróbuję z tym rozgaleziaczem, zamówię i dam znać czy coś się zmieniło w odbiorze

Jeżeli odbiór zakłócają pobliskie nadajniki telefonii komórkowej, to stosowanie wzmacniacza szerokopasmowego w niczym nie pomoże. Ten w/w rozgałęźnik ma wbudowany wzmacniacz, który w równym stopniu wzmocni ci zarówno sygnał użyteczny jak i zakłócający.
  • #14 21101553
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    W opisach anteny jest wyraźnie napisane, że posiada wzmacniacz. Do tego "twórca" opisu anteny sumuje wzmocnienia/zysk anteny pasm VHF i UHF, czyli cała informację o wyrobie można uznać za kłamliwą i wprowadzającą w błąd. Jeżeli w odległości do 100 metrów stoją jakiekolwiek BTS-y, to stosowanie wzmacniaczy szerokopasmowych jest strzałem w stopę.
    Nie podajesz nawet informacji gdzie jest punkt odbioru. 60 km na Podlasiu czy Mazurach to nie 60 km w Świętokrzyskim. Nie musisz podawać adresu, wystarczy nazwa miejscowości lub kod pocztowy. No i pod jakim katem w stosunku do obiektu nadawczego TV stoi ten BTS.
  • #15 21101677
    LeDy
    Poziom 43  
    irekr napisał:
    W opisach anteny jest wyraźnie napisane, że posiada wzmacniacz. .

Ja jakoś tego nie mogę znaleźć. Jak ze wzmacniaczem to jedynie zewnętrzny(W-20 np.)
    Nie spotkałem tej anteny ze wzmacniaczem w środku oryginalnie.
  • #16 21101717
    irekr
    Autor potwierdza w #4 że:

>>"2. Bez zasilacza niestety nic nie odbierało, nawet smętów TVP"<<.

Miałem taką antenę w rękach, był zasilacz i wzmacniacz o dość dziwnych wymiarach w puszce antenowej części UHF.
    Wyglądała "dość bojowo" ale miałem poważne zastrzeżenia do plastyków użytych w tej antenie - bardzo złej jakości i zapewne po góra dwóch latach zaczną się rozpadać.
    I nie "poleciała na maszt" bo podobnie jak u autora tematu w odległości około 150 metrów na kierunku nadajnika były dwa BTS-y.
    14 dB na VHF w tej konstrukcji nie da się wyciągnąć bez wzmacniacza..
    Typowa chińszczyzna....
  • REKLAMA
  • #17 21101934
    LeDy
    Poziom 43  
    Co do plastików to najstarsza co zakładałem ma już 3-4 lata i wygląda jak nowa. Nic nie odpadło. To bardzo dobra, moim zdaniem, antena.
    Najsłabszym jej punktem jest ten cienki kabelek między puszkami.
    Cena 109zł. w linku dodatkowo wyklucza wzmacniacz .
    Dokładniejszego opisu instalacji autor nie podał.
    @_kli_ też w poście #7 to samo napisał.(nie ma wmacniacza w antenie)
  • #18 21102631
    irekr
    .... ale wyraźnie była mowa o zasilaczu...

Poczekamy na autora tematu. Jest trochę niejasności.
  • #19 21117326
    maggic2591
    Poziom 3  
    >>21100588

Witam.. Wyrzuciłem zasilacz 12V, który zastosowałem, ale obraz nadal klatkował... Dodałem filtr LTE, obraz o niebo lepiej nie klatkuje, ale za to brak sygnału z 2 muxów i na pozostałych siła sygnału również spadła. Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

@irekr punkt odbioru Świebodzice... Odbiór Wrocław Ślęża... Po drugiej stronie ulicy stoją dwa maszty na dachu... 50m w lewo stoi kolejny

Dodano po 5 [minuty]:

>>21101934 @LeDy

Nie jest to ta sama aukcja, ale na tej, którą kupiłem, była antena wraz z zasilaczem.... Co do instalacji rozrysuję i wrzucę

Dodano po 22 [minuty]:

Schemat instalacji telewizyjnej z filtrem LTE i splitterem
  • #20 21117379
    LeDy
    Poziom 43  
    Pewno to poglądowy schemat? Daj zdjęcia tego co masz z bliska, antena, rozgałęźnik, wtyczki. Model rozgałęźnika?
  • #21 21117391
    maggic2591
    Poziom 3  
    @LeDy nie poglądowy... Tak mam to spięte i takie odległości
    Filtr LTE
    https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/t...i-dvb-t-i-sat/filtr-antenowy-technisat-lte-5g

SPLITTER
    Srebrny rozdzielacz antenowy Opticum, model 2-Way Splitter, z trzema złączami i oznaczeniami częstotliwości 5-2450 MHz.

I antena jak wyżej

Dodano po 35 [minuty]:

I tak jak pisałem brak 2 muxow
    Mux 1 oraz Mux L4 swidnica

A antena ustawiona wg aplikacji DVBT FINDER

Tekstowy wyświetlacz pokazujący dane nadawania MUX-L4 Tabela z parametrami nadawania multipleksów DVB-T/T2 z Góry Ślęży.

Dodano po 20 [minuty]:

A i polaryzacja anteny pozioma i nie wiem co tu więcej mogę wam powiedzieć... Juz sam zgłupiałem i nasuwa się jedna myśl że ta antena to chińska tandeta i nic z niej nie będzie... Gdybym miał pewność że to jej wina i że kupując lepsza będzie poprawa odbioru to bym tak zrobił ale czekam na podpowiedź by znów nie wyrzucić kasy w błoto... Pozdrawiam
  • #22 21117495
    _kli_
    Poziom 41  
    maggic2591 napisał:
    była antena wraz z zasilaczem

Skoro w zestawie był zasilacz, powinien być także wzmacniacz tego typu.
    maggic2591 napisał:
    punkt odbioru Świebodzice... Odbiór Wrocław Ślęża
    maggic2591 napisał:
    odległość anteny od nadajnika jakieś 60km

Ślęża jest w odległości 25-30 km. :!: Ok. 60 to masz do Śnieżnych Kotłów. Alternatywa to odległy o ok.15 km nadajnik Wałbrzych/Chełmiec.
    maggic2591 napisał:
    brak 2 muxow
    Mux 1 oraz Mux L4 swidnica

Czy przed dołożeniem filtra LTE odbierałeś je? Jeżeli tak, to z jakimi parametrami?
  • #23 21117521
    maggic2591
    Poziom 3  
    @_kli_

Chełm odpada... Świebodzice są w dolinie... No nie było wzmacniacza w zestawie. I tak mux 1 odbierałem siłą i jakość w granicach 70%, po zastosowaniu filtra jest na 0% a Mux L4 nie odbierałem choć dziwne bo to blisko....
  • #24 21117553
    LeDy
    Poziom 43  
    Masz dać zdjęcia anteny, kierunku odbioru jej, zdjęcia wtyków antenowych a nie F , aby można ocenić twoje zdolności. Ma być widać jak to jest zrobione.
    Antenę ustaw w rzeczywistości a nie aplikacji, czyli włączony poziom sygnału w TV i ustawienie anteny, również góra czubka.
  • #25 21117611
    _kli_
    Poziom 41  
    maggic2591 napisał:
    Świebodzice są w dolinie... Mux L4 nie odbierałem choć dziwne bo to blisko....

Bo nadajnik jest "za górką".
    maggic2591 napisał:
    Wyrzuciłem zasilacz 12V (...) ale obraz nadal klatkował

Czym go zastąpiłeś? Powinien być dobrej jakości wtyk antenowym np. Link

I najlepiej zacznij od prostej instalacji, czyli bez jakichkolwiek elementów między anteną i odbiornikiem - takich jak zwrotnica i rozgałęźnik. Jeden koniec przewodu podłącz do anteny (bezpośrednio do dipola UHF), a drugi do jednego odbiornika. W odbiorniku włącz opcję wyszukiwania ręcznego na jednym z kanałów 22,25,33,46,47 i kręć powoli anteną do uzyskania jak najlepszych parametrów.
    W zależności od ich wartości, można zastanawiać się co zastosować, by rozbudować ją na więcej odbiorników.
  • #26 21117613
    maggic2591
    Poziom 3  
    @LeDy co dadzą Ci zdjęcia... Skierowana jest na słężę jak wszystkie inne anteny w okolicy, co pokrywa się z aplikacją, która wykorzystuje GPS, żyroskop, akcelerometr oraz magnetometr...
    wtyki antenowe są takie Zbliżenie na złącze antenowe z czarną plastikową osłoną.
    I wyobraź sobie, że potrafię je oprawić mając na uwadze, że zrobiłem kapitalny remont mieszkania łącznie ze wszystkimi instalacjami, tylko ta j... na antena nie odbiera tak, jak powinna....
  • #27 21117703
    LeDy
    Poziom 43  
    Czyli wtyki dziadowskie. Całe metalowe mają być . Antenę masz kierunkową więc "w tym samym kierunku" nie gwarantuje poprawnego ustawienia. Jak napisałem: ustawić kanał w TV i ustawić na max, siły i jakości, lewo-prawo,
    góra -dół.
    Wtyk jak wyżej lub taki.
    Obraz się ścina na nowej antenie DVB-T2 Olympia BX1000, sygnał 80%, odległość 60 km
  • #28 21117712
    _kli_
    Poziom 41  
    maggic2591 napisał:
    aplikacją, która wykorzystuje GPS, żyroskop, akcelerometr oraz magnetometr...

Aplikacja może i ma te bajery, ale antena i odbiornik ich nie posiadają. Teoria i praktyka w odbiorze RTV mają czasem ze sobą niewiele wspólnego. Dlatego niejednokrotnie trzeba eksperymentować z miejscem montażu anteny, jej kierunkiem i wysokością.
    maggic2591 napisał:
    mieszkając w innej części miasta na starej antenie siatkowej odbierało wszystko bez problemu

To że w danej lokalizacji odbiór jest bezproblemowy, nie oznacza że tak samo będzie w innym miejscu tej samej miejscowości.
    Niemniej jednak nie da się wykluczyć ze trafiłeś na felerny egzemplarz tego modelu anteny.
    maggic2591 napisał:
    wtyki antenowe są takie

Osobiście takich nie stosuję, bo nie gwarantują jakości i pewności połączenia z przewodem.
  • #29 21289254
    maggic2591
    Poziom 3  
    Po wielu miesiącach nierównej walki przyczyną okazał się pier.... kabel koncentryczny z bricomarche który miał przerwaną żyle wewnętrzną jak i oplot wraz z ekranem w dwóch miejscach.... Jakoś to dzialalo takie przerwane ale po wymianie w sobotę na nowy koncentryk Triset 113-PE niebo a ziemia.... Jakość sygnału 100%, siła sygnału 96-98 %... Więc temat uważam za rozwiązany i nie polecam kabli z marketu... Nim wymieniłem ten kabel to wymieniłem wszystko łącznie z symetryzatorem w antenie... A wystarczyło miernikiem sprawdzić kabel... Pozdrawiam

Dodano po 19 [minuty]:

Dodam jeszcze, że wtyki antenowe złącza f zmienione na złote Cu Gold..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odbiorem sygnału DVB-T2 przy użyciu anteny DVB-T2 Olympia BX1000, mimo że siła sygnału wynosi 80% przy odległości 60 km od nadajnika. Po wymianie kabla i zastosowaniu zasilacza 12V, obraz nadal się ścinał. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie parametrów BER, wyłączenie zasilacza, oraz wpływ pobliskich nadajników telefonii komórkowej na jakość odbioru. Po dodaniu filtra LTE poprawiła się jakość obrazu, ale zniknęły sygnały z dwóch muxów. Ostatecznie, po wymianie kabla koncentrycznego na Triset 113-PE, jakość sygnału wzrosła do 100%, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA