logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Demontaż 3-kanałowego przełącznika z BK7231N i flashowanie za pomocą Wemos D1 Mini. Problemy.

jony202b 17 Lip 2024 20:11 1338 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21158402
    jony202b
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.

Jestem nowy i to mój pierwszy demontaż. Mam nadzieję, że się spodoba.

(Przepraszam za tłumaczenie, używam Google)

Jest to 3-kanałowy przełącznik z BK7231N.

Pudełko do WiFi DIY Smart Switch z naklejką i kodem QR. Pudełko modułu przełącznika WiFi z danymi technicznymi.

Instrukcja obsługi aplikacji do zarządzania inteligentnym przełącznikiem. Instrukcja obsługi modułu przełącznika WiFi z diagramami okablowania.

Moduł przełącznika WiFi z opisem technicznym.

Tutaj demontaż już się rozpoczął. Nie mam wcześniejszych zdjęć.

Moduł elektroniczny z układem scalonym BK7231N i komponentami lutowanymi na płytce PCB. Zbliżenie na otwartą płytkę drukowaną z trzema przekaźnikami i kondensatorami. Przekaźnik elektryczny Manhot GK101-1AS z danymi technicznymi .

Do testów. Okablowanie lutowane (kiepskie lutowanie).
    Połączenia Tx i Rx są używane dla diody LED zintegrowanej na płytce i dla K1.
    Zasilanie z 5 V w kondensatorze przed 3,3 V LDO.

Zbliżenie 3-kanałowego przełącznika z układem BK7231N z widocznymi przewodami lutowanymi na płytce.

Jako programator wypróbowałem Wemos D1 mini (klon), z doskonałymi wynikami. Podłączamy reset (Wemos D1 mini) do GND, aby uśpić ESP8266.

Płytka drukowana z układem BK7231N z przylutowanym okablowaniem, oznaczeniami Tx, Rx, GND i napięciami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi pinami, oznaczeniami i przylutowanymi przewodami.

Podczas flashowania za pomocą BK7231Flaser.exe (z Mono na Linuksie) otrzymałem błąd. Pamięć została skasowana poprawnie, ale podczas zapisu wystąpił błąd.
    Wtedy pomyślałem, że to może być problem z uprawnieniami, ale próbowałem już z pythonem.
    Dotknięcie od CEN do GND i nagrywanie...

Zrzut ekranu terminala pokazujący proces zapisu oprogramowania na mikroprocesor.

Doskonale.

Reset i połączenie było natychmiastowe:

Panel użytkownika OpenBK7231N z opcjami sterowania.

Nie jest skonfigurowany (muszę to przestudiować, ponieważ wciąż jestem nowicjuszem). Dlatego pojawiają się tylko dwa przyciski zamiast trzech. Działanie na nich wydaje się dobre.

Ale podczas uruchamiania aplikacji internetowej nie powiodło się.

Pusty ekran przeglądarki z adresem 192.168.4.1/app widoczny w pasku adresu.

Pomyślałem, że może to być przez przeglądarkę lub telefon komórkowy i połączyłem się z laptopa, bez powodzenia.
    I zauważyłem, że pozwala mi tylko na jedno połączenie. Albo komórka, albo laptop.
    Nie wiem czy coś źle robię.

Dodano po 11 [godzinach] 26 [minutach]: .

Dalej próbuję wgrać za pomocą BK7231Flasher, ale wyrzuca błąd:

Komunikat błędu podczas flashowania: Writing sector 0 failed. .

Dodano po 22 [minutach]: .

No cóż. Z poziomu Windowsa nie miałem żadnych problemów z flashowaniem,

Zrzut ekranu z procesu flashowania mikroprocesora. .

ale nadal mam błąd podczas uruchamiania aplikacji internetowej.

Zrzut ekranu z przeglądarki Internet Explorer z pustą stroną i adresem IP.
  • REKLAMA
  • #2 21159183
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12631
    Aplikacja internetowa działa tylko wtedy, gdy urządzenie zostało już sparowane z siecią Wi-Fi.

Należy więc najpierw sparować urządzenie z siecią Wi-Fi, a następnie użyć aplikacji internetowej.

Dzieje się tak, ponieważ aplikacja internetowa pobiera panel z sieci (z naszego repozytorium github o otwartym kodzie źródłowym).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21159538
    jony202b
    Poziom 6  
    Dziękuję!!!

Teraz idzie dobrze.
    Załączniki:
    • configuracion.zip (470 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21159699
    jony202b
    Poziom 6  
    Jest coraz lepiej.
    Stopniowo jest wiele do nauki.

Ekran konfiguracji urządzenia OpenBK7231N z trzema włączonymi przełącznikami.

Skopiowałem ten szablon (web application > config > devices):

Zdjęcie modułu Tuya MINI-W1 3-Gang WiFi Switch MC na biurku z widocznymi pinami i oznaczeniami konfiguracji.
REKLAMA