Witam. TV Samsung UE55MU6272U płyta PSU L55S6 FHS BN44-00807A spala rezystor 3W 5Ω. Przez żarówkę oczywiście przetwornica próbkuje. Wymieniony PWM, mosfety sprawne. Okolice OK. Czy w tym modelu są powtarzalne awarie tego typu i gdzie warto przyjrzeć się bardziej znalezienia problemu, a raczej zwarcia. Z góry dziękuję.
Dlaczego autor nie wskazuje o który konkretnie chodzi i jeszcze wprowadza w błąd podając 5Ω (nawet napisał błędnie na laminacie) zamiast 4,7Ω? Chyba po to aby zniechęcić do pomocy? Udało mu się to. Ja obejrzałem zdjęcia i wobec braku istotnych informacji od autora; zdecydowałem o zaniechaniu pomocy.
Załączniki:
RP820.jpg(20.88 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Sprzedaż i serwis kas fiskalnych oraz sprzętu towarzyszącego.
Sprzedaż części zamiennych.
Porady tylko na forum!
Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)
Na Twoim foto płytka nie wygląda identycznie. Jest zapewne zmodernizowana lub przed modernizacją w porównaniu z płytką autora.
Ponadto ma dodatkowe litery w symbolu których autor nie podał, bo nie ma ich na płytce autora. Zaznaczone poniżej.
Załączniki:
RP820.jpg(46.67 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Porady tylko na forum!
Płytka na aukcji wygląda podobnie, poza tym rezystor u autora jest wymieniony w dodatku na 100x większej wartości. Pracuje chyba w obwodzie aktywnego PFC, fakt że autor udostępnił za mało szczegółów.
Podobnie ale nie identycznie. Fakt 4,7Ω zamiast 0,05Ω może być a nawet zapewne jest powodem jego nadmiernego grzania się i przepalania.
jurand87sca napisał:
poza tym rezystor u autora jest wymieniony
Pewnie ktoś po raz pierwszy go wymieniając wstawił na "oko" ale miał dużą wadę wzroku (ok. 100 dpt) Słusznie zapewne
stacho57 napisał:
Raczej na 100%. Ten rezystor ma wartość 0,05Ohm. I tyle w tym temacie. Kropka.
Porady tylko na forum!
Panowie, dziękuję za wszelkie slowa
Fakt. Plyta prawdopodobnie byla gdzies juz naprawiana .Byl tam spalony rezystor 5Ohm. Zalozylem 4,7 obecnie to fakt by cos dalej pomierzyc. Pomary robie przez żarówkę poki co gdyz bez, spala rezystor. Znalazłem zwarty maly ..albo tranzystor...albo uklad odniesienia..lecz brakowalo na szybko schematu i póki co problem z rozkodowani3m
Przyjże sie schematowi wieczorkiem i dam znac
Dzieki
Porady tylko na forum!
Mniejszego fragmentu schematu nie dało się zamieścić? Z tego co zamieściłeś tylko moja odpowiedź w #15 21171621 28 Lip 2024 19:24 jest możliwa. Coś więcej to byłaby już wyobraźnia bez podstaw.
Porady tylko na forum!
Porady tylko na forum!
Jest jednak taki tranzystor POWER (SWITCHING)
* popularny pod k. lat "90 XX wieku
Patrz zał. > spis elementów w zasilaczu BN44-00807A /BN44-00807A L55S6_FHS
Datasheet jego w zał.
Czasem bywał inny np. STC403 (też N-P-N) Link
transoptor PCM803 zabezpieczenie OVP w linii +13V , działa gdy nap. zasilania jest powyej 15.5V
transoptor PCM802 wł. / wył. uklad PFC.
... główny transoptor sprzężenia zwrotnego PCM801S jest bocznikowany przez diodę DM818 w ukł. tranzystor QM857 z drivera podświetlenia IC9101 SLC3011N
- dlatego konieczne jest zwarcie pin. 4 i 6 złącza do ziemi (masy) złacza, wyłączając w ten sposób podświetlenie.
* patrz SM zasilacza
- następnie zasilacz powinien dać 13V.
Jeśli przy włączonym podświetleniu, ustawionej niezerowej jasności i podłączonych diodach podświetlenia nie ma stabilnego napięcia 13 V, przyczyną jest sterownik LED.
Sprawdz diody Schottky w obw. C-E tych tranzystorów
Wymień DM871 plus D9002C-D9001C (MUR460)
* DM871 (jest równolegle z 4,7 ohm)
p.s
Cytat:
To reduce the backlight current of the SLC3011N driver in the BN44-00807A power supply, the nominal value of the low-resistance resistor of the current sensor R9381 should be proportionally increased, for example, from 1.8 to 2.7 Ohm.
Super. Rozumiem. Dzieki.
Własnie w opisie elementów BN44-xx producenta zlazłem te odpowiedniki stad wiadomosc powyżej.
Dobrze.WIec działam
Szkoda żę nie tak od raz nie ma całego schematu tej płyty ale ok..
REzystor przy wejsciu w PFC jako 4,7 Ohm być moze był oryginalnie mniejszy co gdzie niedzie na fotkiach widac i co koledzy wspominają..Moze warto na taki zamienić.>?..a może ten TV przyjechał z innego kraju...
Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung UE55MU6272U, w którym na płycie PSU BN44-00807A spala się rezystor 3W 5Ω. Po wymianie PWM i sprawdzeniu mosfetów, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji wskazują, że rezystor może mieć wartość 0,05Ω, a nie 4,7Ω, co może być przyczyną jego przegrzewania. Wskazują również na możliwość wcześniejszych napraw płyty oraz sugerują sprawdzenie schematu zasilacza. Użytkownik planuje dalsze pomiary i poszukiwanie zwarcia, a także wymianę rezystora na odpowiednią wartość. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące tranzystorów i elementów zabezpieczających w obwodzie PFC. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.