Czy ktoś pomoże? Posiadam zestaw plus 5G D-Link DWP-1010 plus router w zestawie. Prędkość pobierania waha się max 5 Mb/s. Chcę dołożyć antenę, tylko nie wiem jaką. Proszę o poradę.
A w jki sposób chcesz dołózyć do DWP-1010 antenę, przecieżto jest zewnętrzny punkt dostępowy 5g/LTE ,modem jest w ODU i jest zintegrowany z anteną MIMO4X4 w tej obudowie a w domu masz router wew. M30 stanowiacy IDU. To jest kiepski zestaw ale nie on jest twoim głównym problemem tylko operator, 5Mb/s to bardzo słąby wynik, czym siękierowałeś w wyborze PLUSA i tego zestawu? Pokaż cały speedtest https://www.speedtest.net/pl , gdzie korzystasz z PLUSA na tym sprzęcie?
Plus to jedyny operator, który jest osiągalny w mojej okolicy, inni tylko rozkładają ręce. Do tej pory korzystałem z routera DWR-116, prędkości podobne, ale z anteną zewnętrzną. A co do podłączenia anten, to DWO-1010 ma obok karty SIM wyprowadzone wyjścia pod anteny.
Dodano po 9 [minuty]:
Ookla zbiera pewne dane przez Speedtest, które mogą być uznane za umożliwiające identyfikację osobową, takie jak adres IP, unikalny numer identyfikacyjny urządzenia lub lokalizacja. Ookla wierzy, że współdzielenie tych danych z dostawcami Internetu, producentami sprzętu i branżowymi organami regulacyjnymi daje uzasadnioną korzyść, pomagając im w rozumieniu i tworzeniu lepszego i szybszego Internetu. W celu uzyskania dalszych informacji na temat sposobu udostępniania tych danych oraz gdzie mogą być przesyłane, a także jak się kontaktować z Ookla, zobacz naszą Politykę prywatności.
Start
Wyniki Ustawienia
Udostępnij
Identyfikator wyniku 16611811890
Pobieranie Mbps
1.76
Przesyłanie Mbps
0.90
Ping ms 245 411 243
Połączenia
Wiele
Orange Polska S.A.
Poznan
Zmień serwer
Cyfrowy Polsat
37.248.157.114
A co to za lokalizacja w której jak piszesz jest tylko zasuięg PLUSA? Idęą ODU czyli zew. punktu dostępowego 5G jest integracja skutecznej anteny kierunkowej MIMO4x4 o duzym zysku z modemem 5G/LTE, porzadne CPE LTE takie posiadają i nie wymagają dodatkowych anten.
Wg.https://www.instrukcjaobslugipdf.pl/d-link/dwp-1010/instrukcja?p=6 żadnych zlącz dodatkowych nie widzę,pokaż jak to wyglada u ciebie. Do tego screeny z zakładki STATUS.
To jest egzotyka, D-Link to taka 3 liga, on tego sprzetu nie produkuje tylko to jakiś chiński no-name brandowany przez D-Linka, sprzed 3/4 lat. Po co toto brałeś, dużolepszy jest zestaw MC889+T3000.
Jest to domek zalesiony wieś Goszczanowiec 95 woj. lubuskie
Dodano po 6 [minuty]:
Przepraszam, nie wpisałem dokładnie typ DWP-1010/CP M30/Cp
Dodano po 12 [minuty]:
Wziąłem ten zestaw, ponieważ w innej miejscowości, gdzie mam blisko nadajnik 5G, miałem neostradę. Dwa tygodnie temu zniknął sygnał internetu, po tygodniu zgłaszania awarii przypadkowo dodzwoniłem się do działu serwisowego, gdzie poinformowano mnie, że awaria nie do naprawy, linia do kasacji. Zerwali ze mną umowę. Dodam, że tam na speedtestach prędkość DWP-1010/CP dochodziła do 200 Mb/s, a chcę przy okazji zmienić obecny wolny internet na szybszy. Na razie próbuję ten zestaw, czy się uda.
Osobiiście od lat nie mogę zrozumieć dlaczego klienci Plusa czyli najgorszego operatora mobilnego w Polsce twierdzą ze nie maja innego wyboru, to najbardziej wierna rzesza klientów, kierujaca się mylnymi przesłankami i tak jest w twoim wypadku. Przejdźmy do faktów, Plus ma w Lipkach WIELKICH BTS najdalej, to 40m maszt z LTE1800+900 , na dodatek z niewielkimi mocami radiowymi. 1sektor celuje n apólnoc a drugi na azymut 100 stopni, ty jestes tak na około 30 stopni względem BTS-a, zasięg na tym DWP-1010 zapewne słaby na pseudo LTE900, to 5MHz pasm , z reguły zapchane, prędkośći dramat. Blizej stoi 60m maszt Play i na nim agregacja LTE2100+1800+800, sektor na Duraczewo https://www.google.com/maps/@52.7249151,15.55...i16384!8i8192?authuser=0&coh=205409&entry=ttu, dalej BTS NetWORKS z LTE2600+2100+1800+800 i 5G2100 w DSS Z lte2100,dla Orange i T-mobile które ma jeszcze LTE900, sektor na Goszczanówko.
Z drugiej strony Gościm i najblizszy BTS Play https://www.google.com/maps/@52.7673107,15.70...i16384!8i8192?authuser=0&coh=205409&entry=ttu z LTE1800+800, sektor na Zielatkowo, dalej maszt Plusa i na nim ten operator z LTE1800+900, sektor na drogę DW158 , do tego Orange/T-MOBILE z gołym LTE800 ostatnio T-mobiledodał tam też LTE900.
Lokalizacja jest bardzo trudna, pomiędzy tymi BTS-ami do tego las ale nie oznacza to ze tylko PLUS ma tam zasięg, na LTE900 tego operatora cudów nie ma, liczy sie tylko LTE1800 bo ma 20MHz szerokości ale mniejszy zasieg.
W PLAY liczą się LTE2100/1800 kązde na 15MHz a lTE800 ma mała pojemność bo tylko 5MHz.
Orange/T-MOBILE mają na LTE800 po 10MHz i jakoś działa, naLTE2600/2100 po 15MHz a na LTE1800 jest 10MHz.
Jesli w ciemno wybrałes PLUSA to tylko na LTE1800 masz szansę na szybszy internet, ale na tym zestawie moze to być nieosiągalne, potrzebna skuteczna antena kierunkowa na 1800MHz.
A za ile masz ten zestaw oraz te 1000GB w Plusie? W Play są oferty bez limitu danych, podobnie w T-mobile czy Orange. Tylko Plus nie ma takiej oferty, na który BTS PLUSA ustawiłeś tego DWP1010, ma mozliwośc wyboru pasm? Pokaż tez zdjęcie z tymi złaczami do anten dodatkowych i zakładkę Status po kolei Network/Modem /SIGNAL.
To są SMA, dopisek CP wskazuje ze to jakiś tuning tego sprzętu przez CYFROWY POLSAT, takjak pisałem oryginalny ich nie ma a normalne CPE 5G mają wbudowne skuteczne anteny kierunkowe MIMO4x4 na 5G a do tego dookólne do LTE bo 5G działa w NSA. Ten złom podobnie jak ODU300 ma pewnie jakieś pseudo antenki PCB o niskim zysku więc podobnie jak w ODU300 dołozyli te zacza do anten dodatkowych ale tylko 2 więc do MIMO2X2, to jest jak pudrowanie syfa, na tym sąmałe szanse aby w to działało sensownie, do tej nędzy w PLUSIE moze wystrczy ale do prawdziwego 5G N78 u pozostałych operatorów to porażka. Takierozwiąznie dyskwalifikuje ten wynalzaek ale pisałem ze to 3 liga na dodatek jeszcze przeróbka pod lub przez CP.
✨ Użytkownik poszukuje anteny do zestawu D-Link DWP-1010, aby zwiększyć prędkość pobierania, która wynosi obecnie maksymalnie 5 Mb/s. W dyskusji podkreślono, że DWP-1010 jest zewnętrznym punktem dostępowym 5G/LTE z zintegrowaną anteną MIMO4x4, co ogranicza potrzebę dodatkowych anten. Użytkownik wskazuje na problemy z operatorem Plus, który ma słaby zasięg w jego lokalizacji. Inni uczestnicy rozmowy sugerują, że lepsze wyniki można osiągnąć z innymi operatorami, takimi jak Play, oraz zwracają uwagę na ograniczenia sprzętowe D-Linka. Pojawiły się również pytania o konkretne złącza antenowe w DWP-1010 oraz o możliwości tuningu sprzętu. Wygenerowane przez model językowy.