logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik kosiarki B&S 675 nie odpala, wcześniej gasł po 10-15 minutach pracy

goooral 14 Sie 2024 22:43 723 5
REKLAMA
  • #1 21191332
    goooral
    Poziom 11  
    Silnik kosiarki B&S 675 (lat kilkanaście) nie chce odpalić. Czasem przy próbie rozruchu słychać pojedyncze strzały, ale nic z tego nie wychodzi. Iskra na świecy jest. Gaźnik (pływakowy) czyściłem dwukrotnie, bez efektów. Iskra na świecy jest. Wymieniłem świecę i filtr. Sprawdziłem klin.

Raz udało się odpalić po wstrzyknięciu paliwa po wykręceniu świecy - ale nie od razu, po 30 minutach ponowiłem próby i poszło. Pokosiłem 10 minut i silnik zgasł. Drugi raz już mi się nie udała ta sztuczka.

I właśnie od takich objawów wszystko się zaczęło kilka dni temu - kosiarka odpalała bez problemu, chodziła 10-15 minut i gasła, bez możliwości ponownego uruchomienia. Dopiero po kilkudziesięciu minutach, jak ostygła, można ją było ponownie uruchomić - znów tylko na kilkanaście minut. A teraz nie odpala wcale. Co mogło pójść nie tak...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21192016
    goooral
    Poziom 11  
    Skoro klin cały, to co może powodować rozregulowany zapłon? Przestawione zębatki od rozrządu? Rozumiem, że sprawdzenie tego wymaga wpierw zdjęcia koła magnesowego...

Tak wygląda iskra:

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21192359
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2591
    Tam nie ma możliwości regulacji zapłonu.
    Trzeba sprawdzić kilka rzeczy.
    1. Czy fajka nie ma przebicia do metalowego ekranu. Spróbuj na innej fajce lub połączeniu bezpośrednim przewodu z końcówką świecy.
    2. Czy cewkomoduł nie ma problemu z energią iskry — sprawdzić na ile mm daje iskra z samego przewodu WN. W tych silnikach jest dosyć słaby zapłon, powinien dawać iskrę na około 5 mm.
    3. Czy wielkość szczeliny pomiędzy kołem magnesowym a cewkomodułem jest prawidłowa (ok. 0,40 mm). Większa szczelina to słabsza iskra pojawiająca się przy wyższych obrotach.
    Jeżeli iskra jest za słaba (krótka), a szczelina jest prawidłowa, to pozostaje wymienić cewkomoduł (koszt około 100 zł).
  • #6 21193549
    tomason2
    Poziom 17  
    Ocena: 164
    Zdejmij tą metalową fajkę i sprawdź czy odpali. Często stare fajki powodują problemy z zapłonem. Dodatkowo załóż nową markową świece.
REKLAMA