logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester kabli RJ45/RJ11 NSHL468 (prosty układ na CD4017 - DIY dla początkujących?)

p.kaczmarek2 17 Sie 2024 12:04 2340 12

TL;DR

• Tester kabli NSHL468 sprawdza przewody RJ45 i RJ11 pod kątem przerwań, zwarć, pomylonej kolejności żył oraz kabla prostego i krosowanego.
  • Urządzenie składa się z części Master i Remote; Master zasila test przez same żyły skrętki, a stan każdej żyły sygnalizują diody LED.
  • W środku pracuje tylko CD4017, a zestaw kosztuje raptem kilkanaście złotych i działa z baterią 9V.
  • Testy pokazały poprawne wskazania dla zwykłego RJ45, RJ11 z dwiema żyłami, uciętego przewodu i zwarcia.
  • Trzeba patrzeć na diody na odbiorniku, nie na nadajniku, a w instrukcji pojawia się też niejasność dotycząca pinu G.
📢 Słuchaj (AI):
  • Tester kabli NSHL468 na drewnianym stole

Pokazany tu tester NSHL468 pozwala łatwo sprawdzić kable RJ45/RJ11 pod kątem przerwań i zwarć, jak również wykryć nieodpowiednio zamontowaną wtyczkę (pomylona kolejność żył). Analogicznie też powie nam, czy dany kabel jest prosty, czy "krosowany". Każda z żył testowana jest osobno a jej stan sygnalizowany jest zapaleniem diody LED. W tym temacie dodatkowo pokażę też jak zbudowany jest on w środku.
    Wszystko to można kupić raptem za kilkanaście złotych:
    Niebieskie pudełko z testerem kabli RJ45 i RJ11.
    W zestawie jest nawet etui, ale nie ma wymaganej baterii 9V.
    Tester kabli NSHL468 z akcesoriami i instrukcją na drewnianym stole.
    Instrukcja testera jest dość szczegółowa i dobrze opisuje jak należy sprawdzać przewody. Oczywiście przed testowaniem całkiem odłączamy przewód od układu (routera, itd).
    Instrukcja testera kabli NS-468. Instrukcja obsługi testera kabli sieciowych NS-468 i ST-248. Instrukcja obsługi testerów kabli sieciowych. Instrukcja testera sieciowego kabla
    Bardziej szczegółowa instrukcja z podziałem na typy przewodów:
    ns-468__..n.pdf (92.53 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Tu mam jedynie pewną wątpliwość - w pdfie jest mowa, że:
    Cytat:

Note: Pin G will not illuminate for RJ45 cables.

a w papierowej instrukcji jest inaczej? Pewnie chodzi o to, że niektóre przewody są ekranowane a inne nie. Ale sprawdzimy...
    No i sam tester - składa się z dwóch części, które można wygodnie razem złożyć:
    Tester kabli NSHL468 na drewnianym stole Tester kabli NSHL468 z jednostką główną i zdalną na drewnianej powierzchni.
    Tylko "Master" wymaga zasilania - to dlatego, że "remote" nie jest bezprzewodowym pilotem, ten tester po prostu przez same żyły skrętki puszcza prąd i w oparciu o to zapala LEDy:
    Tester NSHL468 z odsłoniętą baterią 9V i modułem remote.
    Zarówno "Master", jak i "Remote" mają złącza RJ45/RJ11:
    Tester kabli z dwoma częściami złącz RJ45/RJ11 na drewnianym stole Tester kabli NSHL468 składający się z dwóch części z widocznymi portami RJ45/RJ11.

Przetestujmy jakiś przewód. Na początek może RJ45, zwykły:

Rezultat jest zgodny z instrukcją z PDF - dioda 'G' nie zaświeciła. Z tego co rozumiem, to jest po prostu sprawdzenie ciągłości ekranu.
    Nie mam pod ręką "krosowanego" przewodu, ale tego typu przewód charakteryzuje się odpowiednio zamienionymi żyłami co ten tester też jest w stanie pokazać.

A teraz jeszcze RJ11:
    Tester kabli RJ45/RJ11 na drewnianym tle.
    Tylko dwie LEDy się świecą, dodatkowo 3 jest połączone z 4 i 4 z 3:

Czy wszystko jest ok? To zależy od przewodu. Ten akurat ma tylko dwie żyły:
    Zbliżenie na wtyczkę RJ11 trzymaną w dłoni na tle drewnianego stołu.

Jeszcze rozważmy dwa skrajne przypadki - ucięty przewód:

Nic nie świeci.

Zwarty przewód:

Diody na urządzeniu "master" świecą....

Wnętrze testera
    Pora zajrzeć do środka. Śrubki są schowane pod naklejkami, potrzebny jest śrubokręt o trójkątnej końcówce.
    Zbliżenie na śrubkę testera NSHL468 pod naklejką
    Otworzyłem obie obudowy:
    Dwa otwarte moduły testera kabli na drewnianym blacie.
    W środku jest tylko... CD4017! Nie ma żadnego mikrokontrolera, ale to ma sens.
    Zdjęcie wewnętrznej części płytki PCB testera kabli.
    CD4017 to jest licznik pierścieniowy (krążąca jedynka).
    CD4017 posiada 10 wyjść oraz kilka wejść; do wejść należy m. in. clock (zegar). Wraz z każdym cyklem zegara CD4017 zapala kolejne wyjścia (gasząc poprzednie), tj. ciągle tylko jedno z wyjść ma stan wysoki. Jest on bardzo popularny w prostych układach typu "knight rider"/"led chaser".
    Wyprowadzenia CD4017:
    Schemat pinów z układem CD4017B
    CD4017 trzeba czymś taktować - na schematach w sieci widzę często w tej roli N555, ale na PCB ze zdjęcia jest inaczej. Na PCB są dwa tranzystory, wygląda na to, że jest tam po prostu układ taki jak multiwibrator astabilny. Wybór szybkości migania pewnie po prostu wybiera inną wartość rezystora.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi testera kabli.
    Na drugiej PCB zasadniczo nic się już nie dzieje - po prostu też zamontowane są odpowiednio diody.
    Zbliżenie wnętrza testera kabli NSHL468 z widocznymi diodami LED i elementami elektronicznymi.
    Płytki są w pełni jednostronne - na ich wierzchu nic więcej nie ma.
    Płytki obwodu drukowanego z gniazdami RJ45/RJ11 rozmontowane na drewnianym blacie.

Podsumowanie
    Do wstępnej diagnozy ten gadżet jest jak najbardziej ok, trzeba tylko pamiętać jak się go używa, a nie np. patrzeć na LEDy na nadajniku zamiast na odbiorniku. Oprócz tego ok, nawet taka zabawka za kilkanaście złotych może być nieoceniona kiedy trzeba sprawdzić który przewód Ethernet dokąd prowadzi.
    Dodatkowo spodobała mi się jego budowa - to można by wykonać w ramach DIY, przecież to zasadniczo klasyczny układ "LED efekt" dla początkujących.
    Czy korzystacie z tego typu testerów, a może macie coś lepszego? Zapraszam do komentarzy.

EDIT: Chyba nawet znalazłem schemat podobnego projektu:
    https://www.diy-electronic-projects.com/p296-Multi-Wire-Cable-Tester

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14649 postów o ocenie 12660, pomógł 655 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • #2 21194014
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2361
    Mam dwie takie zabawki, jedna nawet ze złączem USB tupu A i B, myślę nad dodaniem do niej jeszcze gniazda na Mini, Micro i typu C żeby móc na szybko testować przewody bo u mnie w domu dziwnym trafem przy trójce dzieciaków dość szybko przestają działać i czasem jak potrzebuje naładować telefon przez noc to się zdziwiłem.
  • #3 21194024
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12660
    Można by też zmodyfikować ten tester by sprawdzał USB.
    Warto tu dodać, że kable USB mogą być bez linii danych (tylko do ładowania)
    Kabel USB A do micro-USB B z białym nylonowym oplotem, długość 1m, tylko do ładowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21194101
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Mam taki. Całkiem pożyteczny. Zastanawiam się w jaki sposób następuje zamknięcie obwodu (którędy wraca sygnał z remote do mastera. Która żyła przewodu jest wykorzystywana jako zamykająca obwód?
  • #5 21194169
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Do @Borygo123 wszystkie , nie ma żyły zwrotnej , wszystkie działają na nadawanie i odbiór .
    A ten model to jakiś wypas , mój miał za generator migającą LED .

Dodano po 18 [minuty]:

Miałem zestaw Molex równie prymitywny , ale nadajnik pokazywał czy coś ( sieciowego) jest wpięte z drugiej strony .
  • #6 21194357
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Unit ma tester + szukacz przewodów w jednym
  • #7 21194546
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1064
    jajacek44 napisał:
    Do @Borygo123 wszystkie , nie ma żyły zwrotnej , wszystkie działają na nadawanie i odbiór .

Chyba nie tak. Za mało jest diod zwrotnych. Wydaje mi się, że tylko kilka linii może pełnić rolę linii zwrotnych.

Dodano po 10 [godziny] 26 [minuty]:

Z analizy płytki wychodzi mi, że tylko linia 1,3,4 może być linią powrotną. To trochę kiepsko - jeśli ktoś zrobi na jednym kablu 2 połączenia Ethernet, bo wystarczy mu 100Mb/s do dwóch kamer to ich nie przetestuje.
  • #8 21195346
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Mam taki i on za szybko miga...
  • #9 21195809
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1898
    p.kaczmarek2 napisał:
    jak również wykryć nieodpowiednio zamontowaną wtyczkę (pomylona kolejność żył)

Taki prosty testerek wykryje jedynie pomyloną kolejność żył pomiędzy wtyczkami ale już nie wykryje zamiany żył pomiędzy poszczególnymi skrętkami (parami). W sensie takim że jeśli na obydwu wtyczkach kolejność żył będzie prawidłowa ale np para TX nie będzie w ramach jednej i tej samej skrętki to ten tester tego nie wykryje. Do tego potrzebne są bardziej wyrafinowane metody, analiza kształtu i odbić sygnału, pomiar "przesłuchów".
  • #10 21195872
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2361
    Tester też pokaże zwarcie między liniami, zdarzały mi się takie przypadki.
    Sprzęt do pomiaru przepustowości łącza niestety ale już trochę kosztuje i tylko jeśli ktoś zajmuje się tym zawodowo może sobie pozwolić na zakup.
    Ja zastanawiałem się kiedyś nad wykorzystaniem dwóch mini laptopów z kartami 1GB żeby móc mierzyć przepustowości ale ostatecznie nie chciało mi się z tym bawić.
  • #11 21196884
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 243
    Używane mikrotiki do 50zł coś idzie wyrwać. Pomiędzynimi mierzyć przepustowość
  • #12 21205859
    piteqpl
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    LEDówki napisał:
    Mam taki i on za szybko miga...

Mój ma dwie prędkości, które zmieniasz przełącznikiem.
  • #13 21868017
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    krzbor napisał:
    Z analizy płytki wychodzi mi, że tylko linia 1,3,4 może być linią powrotną. To trochę kiepsko

Zgadzam się. Ale autor jest i tak w dobrej sytuacji bo ma na PCB miejsca na dolutowanie brakujących diod. Niestety mi się trafił model z uproszczoną płytką.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Tester kabli NSHL468 umożliwia szybkie sprawdzenie przewodów RJ45 i RJ11 pod kątem przerwań, zwarć oraz poprawności kolejności żył, a także rozróżnia kable proste od krosowanych. Każda żyła jest testowana indywidualnie i sygnalizowana zapaleniem diody LED. W dyskusji poruszono kwestie techniczne dotyczące działania testera, w tym brak dedykowanej żyły zwrotnej – sygnał powrotny może być realizowany przez wybrane linie (1, 3, 4), co ogranicza możliwość testowania bardziej złożonych konfiguracji, np. dwóch połączeń Ethernet na jednym kablu. Tester wykrywa zwarcia między liniami, ale nie rozpoznaje zamiany par skrętkowych, co wymaga bardziej zaawansowanych metod pomiarowych, takich jak analiza kształtu sygnału czy pomiar przesłuchów. Wspomniano także o możliwości modyfikacji testera do obsługi kabli USB, z uwzględnieniem faktu, że niektóre kable USB służą wyłącznie do ładowania i nie posiadają linii danych. Dodatkowo, w dyskusji pojawiły się uwagi o prostocie konstrukcji testera opartego na układzie CD4017 oraz o dostępności tanich urządzeń do pomiaru przepustowości łącza, np. używanych routerów Mikrotik.
REKLAMA