logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fusebity dla Arduino Nano z Atmega328PB - konfiguracja z zewnętrznym oscylatorem

mrrudzin 17 Sie 2024 20:11 606 9
REKLAMA
  • #1 21194339
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Czy ktoś z kolegów posiada Arduino Nano z Atmega328PB i mógłby odczytać i udostępnić jak zaprogramowane są fusebity?

Mam problem z zaprogramowaniem Atmega328PB aby pracowała z zewnętrznym oscylatorem kwarcowym - po wgraniu fusebitów procesor przestaje odpowiadać (AVR Dude zgłasza błąd RC=-1) tak samo zachowują się procesory z chińskiej płytkarni jak i z TME. Procesory Atmega 328P programowane w ten sam sposób wstają bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 21194390
    mrrudzin
    Poziom 39  
    >>21194367
    Nie używam full swing.
    Próbowałem z podpiętymi równolegle kondensatorami 22pF i bez.
    Atmega 328P działa z kondensatorami i bez, Atmega 328PB nie działa wcale.
    Nie mówimy tu o stabilości a braku jakiejkolwiek reakcji ze strony procesora (brick).

Tak są ustawione fusebity:
    Zrzut ekranu ustawień fusebitów dla mikroprocesora ATmega328PB. Zrzut ekranu z ustawieniami fusebitów dla mikrokontrolera ATmega328PB.
  • REKLAMA
  • #4 21195235
    Wojtek75
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Przedstaw schemat Arduino nano które posiadasz.
  • #5 21195996
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    O ile mi wiadomo Arduino Nano jest wyposażone w rezonator CERAMICZNY z wbudowanymi kondensatorami więc te FuseBity nie pasują.
  • REKLAMA
  • #6 21196637
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Poniżej schemat, reszta dookoła to przyciski i wyjścia sterujące przekaźnikami.

Zwrócono mi uwagę że R88 powinno być 10kOhm i kondensator C88 powinien zniknąć.

Schemat połączeń z procesorem ATmega328PB i rezonatorem kwarcowym.

ex-or napisał:
    O ile mi wiadomo Arduino Nano jest wyposażone w rezonator CERAMICZNY z wbudowanymi kondensatorami więc te FuseBity nie pasują.

Dlaczego nie pasują (ja powinny być ustawione dla rezonatora kwarcowego a jak dla ceramicznego gdy oba maja 16Mhz)?
    Możliwe że gdzieś nie doczytałem, ale czy z punktu widzenia stabilizacji drgań wewnętrznego oscylatora procesora nie jest praktycznie to samo? Rezonator ceramiczny i kwarcowy są w DTRce wymienione jak "OR" czyli jeśli dobrze rozumiem bardzo podobnie.
    Fragment dokumentacji dotyczący połączeń źródeł zegarowych z wyróżnionym tekstem.

No i Procesor Atmega328p przełożony z arduino nano (gdzie jak słusznie zauważyłeś jest rezonator ceramiczny) na płytke gdzie jest rezonator kwarcowy startuje i można odczytać jego sygnaturę.
    Procesor Atmega328PB włożony w tą samą płytkę z rezonatorem kwarcowym przestaje odpowiadać w momencie ustawienia żródła taktowania na zewnętrzny oscylator.
  • REKLAMA
  • #7 21196929
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1303
    Spróbuj FF DE FD

Pozdr
  • Pomocny post
    #8 21197794
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Moim zdaniem to nie wian fusebitów. Trzeba szukać winnego gdzie indziej.
    Ja ustawiam tak samo jak autor (FF D9 FF) i u mnie działa na zewnętrznym kwarcu.
    I sprawdzałem to na dwóch procesorach z TME z 23 roku.
  • Pomocny post
    #9 21197937
    Wojtek75
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Mała uwaga do autora tematu, zaktualizuj lub zmień program którym to programujesz bo na zrzutach w twoim drugim poście czegoś brakuje w extended byte:

Zrzut ekranu programu do programowania urządzeń pokazujący ustawienia fuse dla układu ATmega328PB. Zrzut ekranu konfiguracji ustawień dla urządzenia AVR z wybraną opcją ATmega328PB i włączoną funkcją wykrywania awarii zegara.
  • #10 21199316
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Panowie, dziękuje za pomoc. Kupiłem na znanym portalu aukcyjnym na A dwa chińskie klony Arduino Nano oparte na Atmega 328PB, przełożyłem procka do mojej płytki (na której wcześniejszy procek przestał się zgłaszać po zaprogramowianiu fusebitów) i pomimo tego że nie ruszałem zupełnie nic można programować fuse bity i na internal oscylator i na zewnętrzny rezonator kwarcowy. Próbowałem kilkukrotnie i nie ma z tym najmniejszego problemu.

Jedyne rozsądne uzasadnienie mojego problemu na tą chwile to problem z jakąś partią procesorów.

Samo CFD w Atmega328PB to nie taki głupi mechanizm (ale nie on jest przyczyną) - poprosiłem autora programu o dodanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat konfiguracji fusebitów w procesorze Atmega328PB na płytce Arduino Nano, aby umożliwić pracę z zewnętrznym oscylatorem kwarcowym. W odpowiedziach zwrócono uwagę na różnice między Atmega328P a Atmega328PB oraz na problemy z programowaniem fusebitów, które prowadziły do braku reakcji procesora. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie schematu płytki oraz ustawień fusebitów, a także podkreślali, że Atmega328P działa poprawnie w podobnych warunkach. Ostatecznie, autor odkrył, że problem mógł wynikać z wadliwej partii procesorów, ponieważ po wymianie na inne klony Arduino Nano z Atmega328PB, programowanie fusebitów przebiegło pomyślnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA