logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć modelowanie tacki w Solid Edge na podstawie rysunku PDF? (tytuł tematu automatyczny)

GregOn88 02 Wrz 2024 16:07 894 14
REKLAMA
  • #1 21212724
    GregOn88
    Poziom 3  
    witam
    nie wiem czy dobry dzial nie widze tu cadow
    ucze sie solidedga i nie wiem jak sie zabrac za taka tacke
    3D형상모델링,인벤...1160-1.pdf (150.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21212822
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Przybywam na zaproszenie z innego tematu. I tak:
    1. Natychmiast albo jeszcze szybciej zacznij pisać poprawnie. Ja z zasady nie odpisuję niechlujom językowym. Tymczasowo zrobiłem tu wyjątek, zadeklarowałem w tamtym temacie pomoc i się nie wykręcam.
    2. Zamieszczając rysunek wypada podać linka do źródła.
    3. Dochodząc do sedna: taki model zrobiłbym powierzchniowo, nie będzie to raczej trudne. Czy tak lakoniczna porada wystarczy? Jeśli nie to dokładniejszą instrukcję mogę zrobić wieczorem albo jutro. Nie wygląda to na zadanie szkolne; nikt się pewnie nie przyczepi.
  • #3 21212901
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Polecam kanał na YT.
    https://www.youtube.com/@InzynierProgramista

Ja bym:
    - wykonał ogólny kształt,
    - następnie wykonał tzw Thick solid,
    - a jako ostatnie otworki w szyku.
    (bazuję na FreeCADzie, bo Solid nie lubi już w7)
  • #4 21213004
    GregOn88
    Poziom 3  
    landy13 napisał:
    2. Zamieszczając rysunek, wypada podać linka do źródła.
    3. Dochodząc do sedna: taki model zrobiłbym powierzchniowo, nie będzie to raczej trudne. Czy tak lakoniczna porada wystarczy? Jeśli nie, to dokładniejszą instrukcję mogę zrobić wieczorem albo jutro. Nie wygląda to na zadanie szkolne; nikt się pewnie nie przyczepi.

Źródło rysunku Link
    Powierzchniowo jeszcze nic nie robiłem. Proszę o instrukcje.

LA72 napisał:
    - wykonał ogólny kształt,
    - następnie wykonał tzw. Thick solid,

Jak zrobić ogólny kształt?
    Co to Thick solid? Freecada nie znam

Dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21213545
    landy13
    Poziom 31  
    Oto tacka moim sposobem. Może da się lepiej, może inaczej - zachęcam do prób.

Zwróć uwagę, że wszystkie wymiary, także zaokrągleń, widoczne na szczególe B są podane dla górnej powierzchni modelu. Dlatego zaczniemy od utworzenia tej właśnie górnej powierzchni.
    Najpierw ten wąski, poziomo wywinięty brzeg:
    Szkic.
    Interfejs oprogramowania Solid Edge z widokiem na projekt tacki.

Powierzchnia ograniczona cz. zewn. szkicu.
    Interfejs użytkownika Solid Edge z projektem tacki.

Przycięcie cz. wewn. szkicu.
    Zrzut ekranu programu Solid Edge Community Edition z projektem tacy w widoku 2D.

Powierzchnia wyciągnięta z wewn. krawędzi na 30 i jednocześnie pochylona o 10°.
    Interfejs Solid Edge z modelem tacki.

Powierzchnia ograniczona jako dno.
    Zrzut ekranu z interfejsu programu Solid Edge, pokazujący model trójwymiarowy tacki w trakcie tworzenia.

Te trzy powierzchnie, mimo iż wydają się jednością, są oddzielnymi obiektami. Aby były jednym obiektem trzeba je zszyć.
    Zrzut ekranu programu Solid Edge pokazujący model 3D tacki.

Pora na zaokrąglenia. U góry R5, na dole R10.
    Model tacy w programie Solid Edge na ekranie komputera.

Kształt już jest właściwy, tyle że jako powierzchnia ma zerową grubość. Trzeba więc pogrubić do wymaganego 3,5. Kierunek w dół.
    Model tacki w programie Solid Edge z widocznymi krawędziami i pogrubieniem

Zaokrąglenia R1 na brzegu.
    Interfejs Solid Edge z modelem tacki w widoku 3D

Otwór 17 w środku łuku.
    Zrzut ekranu programu Solid Edge z modelem tacy

Szyk prostokątny otworów.
    Ekran programu Solid Edge z projektem tacki w toku.

Pozostaje nadać odpowiedni kolor, np. stal,
    Model 3D tacki w programie Solid Edge z otworami i zaokrąglonymi brzegami.

ukryć główny układ współrzędnych oraz widok krawędzi. Prawie jak u Koreańców na rysunku.
    Model tacy w programie Solid Edge z otworami o wyglądzie stalowym.

A tak ze wszystkich stron.

==========================================

Sugerował mi jeden z moderatorów, aby przy okazji takiej instrukcji przedstawić bliżej sam program, bo może kogoś zainteresuje. Otóż jest to Solid Edge w wersji Community Edition. Jest przeznaczony dla hobbystów, całkiem za darmo. Nie ma ograniczeń funkcjonalnych, jedynym jest ograniczenie licencyjne. Czyli zakaz wykorzystywania komercyjnego. No i znak wodny na rysunkach płaskich. Link do pobrania.
    W załączniku plik projektu.
    tacka.zip (331.87 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21213912
    GregOn88
    Poziom 3  
    Kurde. Jakie to proste, gdy się czyta. A kminiłem ze 2 tygodnie i nie mogłem zacząć.
    Nie widzę przycisku "Pomógł", a post już oznaczony. Myślałem, że tylko ja mogę. Ale oznaczę poprzedni, żeby nie wyjść na gbura.
    Jeszcze jedno pytanie: jak obracasz model tak płynnie?

Dziękuję
  • #7 21214036
    landy13
    Poziom 31  
    GregOn88 napisał:
    Jakie to proste, gdy się czyta
    I takie jest, nie tylko gdy się czyta. Nie święci garnki lepią.

GregOn88 napisał:
    jak obracasz model tak płynnie?
    Manipulatorem. To urządzenie (nazywane czasem kosmiczną myszą, choć ta nazwa przypisana jest do jednego tylko typu) wymyślone kiedyś przez Logitecha a potem przejęte przez 3Dconnexion. Zwykła gałka o sześciu stopniach swobody. A że ma jednego tylko producenta to jest nieprzyzwoicie drogi. Ale można kupić używane; nie słyszałem by się któryś zepsuł. Sam kiedyś kupiłem na próbę najtańszy przedpotopowy egzemplarz, a po dwóch latach już znacznie młodszy (ale nadal stary). Teraz nie wyobrażam sobie modelowania bez niego. Przed paru laty ktoś na Elektrodzie próbował skonstruować coś takiego, ale o ile pamiętam bezowocnie.

LA72 napisał:
    Przyłączam się do polecenia. Autor, mimo iż SE zaczął poznawać stosunkowo niedawno, to ponieważ jest zawodowym konstruktorem (rysuje w innym programie) uczy prawidłowych nawyków, przydatnych w każdym CADzie. Warto oglądać także jego filmy o innych programach, a jest ich bardzo dużo.
  • #8 21214630
    GregOn88
    Poziom 3  
    Dziękuję jeszcze raz. Manipulatora nie kupię nie dolega mi nadmiar gotówki.
    Ale tak z ciekawości masz jaszcze ten stary i ile by taki kosztował
  • #9 21214956
    landy13
    Poziom 31  
    Zapłaciłem za niego 120zł. Upłynęło dwa lata, ale uwzględniając inflację chciałbym tyle właśnie odzyskać. Tylko musiałbym się zmobilizować i gdzieś go wystawić. Ale prokrastynacja trzyma mnie w swych szponach.

=================================================

Może kolega Amiga zrobić ten model we FreeCADzie i pokazać? Może autor tematu się nie obrazi.
  • #11 21220191
    LA72
    Poziom 41  
    landy13 napisał:
    Zapłaciłem za niego 120zł. Upłynęło dwa lata, ale uwzględniając inflację chciałbym tyle właśnie odzyskać. Tylko musiałbym się zmobilizować i gdzieś go wystawić. Ale prokrastynacja trzyma mnie w swych szponach.

=================================================

Może kolega Amiga zrobić ten model we FreeCADzie i pokazać? Może autor tematu się nie obrazi.

Na początku wykonałem kształt z przekroju:
    Zrzut ekranu z programu FreeCAD przedstawiający projekt konstrukcji tacki z widocznymi szkicami i profilami.

Następnie wyciągnąłem ten kształt po ścieżce:
    Model 3D prostokątnej tacki z wyrzeźbionymi otworami w programie CAD

Dodałem dno tacki:
    Model 3D zielonej tacki z programu CAD

Kolejno wykonałem pocket otworu:
    Model 3D tacki z otworem w programie CAD

Na koniec wykonałem kombinowane szyki liniowe by dołożyć resztę otworów:
    Model 3D tacki z wieloma otworami w programie CAD

W załączniku plik STL oraz STEP.
    Załączniki:
    • tacka.zip (920.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21220624
    landy13
    Poziom 31  
    Całkiem zgrabny sposób, podoba mi się. Ale, żeby tradycji stało się zadość, kilka uwag czy też niejasności.
    1. Chyba załączyłeś niewłaściwy plik. Po co stl; nikt tego nie będzie drukował. Bardziej na miejscu byłby FCStd aby zobaczyć drzewo projektu.
    2. Brak zaokrągleń na brzegu. To pewnie zwykłe przeoczenie, dla modelu nieistotne. No chyba że legendarna niechęć fricada do zaokrągleń?
    3. I najważniejsze, interpretacja rysunku. Na zagięciach blachy (R5 i R10) masz zgrubienia. Spowodowane jednakowym promieniem wewnątrz i na zewnątrz zaokrąglenia na szkicu przekroju.
    Szkic techniczny z zaokrągleniami oznaczonymi jako R5 i R10, pokazany w programie FreeCAD.

Na rysunku w górnym zaokrągleniu faktycznie można dopatrzyć się zgrubienia (kółko nr 1), ale że nie jest w żaden sposób zwymiarowane uważam to za przypadkowe zniekształcenie. Tym bardziej, że dolne zaokrąglenie (kółko nr 2) wygląda naturalnie. Trzykrotnie powtórzona grubość 3,5 na wszystkich ścianach także nie pozostawia wątpliwości. No i skąd by się miało wziąć zgrubienie na modelu wytłaczanym z kawałka blachy?
    Szkic techniczny z wymiarami i zaokrągleniami

Taka jest moja interpretacja, niekoniecznie jedynie słuszna. I tak wygląda na moim modelu:
    Szkic techniczny z promieniami zaokrągleń elementu.

Napisz czy to było zamierzone, czy wyszło przypadkiem.
    No i szacun, że Ci się chciało. Wielu na forach rzuca mądrymi ogólnikami, a jak przyjdzie do szczegółów to znikają.
  • #13 21220648
    LA72
    Poziom 41  
    landy13 napisał:
    Całkiem zgrabny sposób, podoba mi się. Ale, żeby tradycji stało się zadość, kilka uwag czy też niejasności.
    1. Chyba załączyłeś niewłaściwy plik. Po co stl; nikt tego nie będzie drukował. Bardziej na miejscu byłby FCStd aby zobaczyć drzewo projektu.
    2. Brak zaokrągleń na brzegu. To pewnie zwykłe przeoczenie, dla modelu nieistotne. No chyba że legendarna niechęć fricada do zaokrągleń?
    3. I najważniejsze, interpretacja rysunku. Na zagięciach blachy (R5 i R10) masz zgrubienia. Spowodowane jednakowym promieniem wewnątrz i na zewnątrz zaokrąglenia na szkicu przekroju.
    Szkic techniczny z zaokrągleniami oznaczonymi jako R5 i R10, pokazany w programie FreeCAD.

Na rysunku w górnym zaokrągleniu faktycznie można dopatrzyć się zgrubienia (kółko nr 1), ale że nie jest w żaden sposób zwymiarowane uważam to za przypadkowe zniekształcenie. Tym bardziej, że dolne zaokrąglenie (kółko nr 2) wygląda naturalnie. Trzykrotnie powtórzona grubość 3,5 na wszystkich ścianach także nie pozostawia wątpliwości. No i skąd by się miało wziąć zgrubienie na modelu wytłaczanym z kawałka blachy?
    Szkic techniczny z wymiarami i zaokrągleniami

Taka jest moja interpretacja, niekoniecznie jedynie słuszna. I tak wygląda na moim modelu:
    Szkic techniczny z promieniami zaokrągleń elementu.

Napisz czy to było zamierzone, czy wyszło przypadkiem.
    No i szacun, że Ci się chciało. Wielu na forach rzuca mądrymi ogólnikami, a jak przyjdzie do szczegółów to znikają.

Witam.
    Nie dokonywałem zaokrągleń R1.
    W pliku wynikowym już zrobiłem.

W załączeniu plik FreeCAD'a.
    Załączniki:
    • tacka.zip (231 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21220827
    landy13
    Poziom 31  
    Dwie pierwsze, mało ważne kwestie wyjaśniłeś.
    Ale plik frikada ostatnio dołączony różni się od wcześniejszego stepa. Grubość jest już jednolita. A to oznacza, że wcześniej był błąd.
    To wyjaśnienie jednak pomijasz.
    Szkoda.
  • REKLAMA
  • #15 21220830
    LA72
    Poziom 41  
    landy13 napisał:
    Dwie pierwsze, mało ważne kwestie wyjaśniłeś.
    Ale plik frikada ostatnio dołączony różni się od wcześniejszego stepa. Grubość jest już jednolita. A to oznacza, że wcześniej był błąd.
    To wyjaśnienie jednak pomijasz.
    Szkoda.

... bo nie zauważyłem i zostało to poprawione.
    Mój błąd.

P.S.
    Pozwoliłem sobie skontaktować się z autorem kanału Inżynier Programista.
    Na moje zapytanie postanowił wykonać specjalny odcinek dla tego wątku.
    Wykonanie dla Solid Edge:
    https://www.youtube.com/watch?v=DLGpShNgc2E

I dla FreeCAD:
    https://www.youtube.com/watch?v=c4h6GvHMRs0

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w modelowaniu tacki w Solid Edge na podstawie rysunku PDF. Otrzymuje różne porady, w tym sugestie dotyczące tworzenia modelu powierzchniowego oraz wykonania ogólnego kształtu. Wskazówki obejmują użycie Thick solid oraz manipulatory 3D do płynnego obracania modelu. Użytkownicy dzielą się również linkami do kanałów YouTube z instrukcjami oraz projektami DIY manipulatorów. W trakcie dyskusji pojawiają się uwagi dotyczące interpretacji rysunku oraz poprawności wykonania modelu, a także wymiana plików projektowych w formatach STL i FreeCAD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA