witam
nie wiem czy dobry dzial nie widze tu cadow
ucze sie solidedga i nie wiem jak sie zabrac za taka tacke
nie wiem czy dobry dzial nie widze tu cadow
ucze sie solidedga i nie wiem jak sie zabrac za taka tacke
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamlandy13 napisał:2. Zamieszczając rysunek, wypada podać linka do źródła.
3. Dochodząc do sedna: taki model zrobiłbym powierzchniowo, nie będzie to raczej trudne. Czy tak lakoniczna porada wystarczy? Jeśli nie, to dokładniejszą instrukcję mogę zrobić wieczorem albo jutro. Nie wygląda to na zadanie szkolne; nikt się pewnie nie przyczepi.
LA72 napisał:- wykonał ogólny kształt,
- następnie wykonał tzw. Thick solid,
GregOn88 napisał:I takie jest, nie tylko gdy się czyta. Nie święci garnki lepią.Jakie to proste, gdy się czyta
GregOn88 napisał:Manipulatorem. To urządzenie (nazywane czasem kosmiczną myszą, choć ta nazwa przypisana jest do jednego tylko typu) wymyślone kiedyś przez Logitecha a potem przejęte przez 3Dconnexion. Zwykła gałka o sześciu stopniach swobody. A że ma jednego tylko producenta to jest nieprzyzwoicie drogi. Ale można kupić używane; nie słyszałem by się któryś zepsuł. Sam kiedyś kupiłem na próbę najtańszy przedpotopowy egzemplarz, a po dwóch latach już znacznie młodszy (ale nadal stary). Teraz nie wyobrażam sobie modelowania bez niego. Przed paru laty ktoś na Elektrodzie próbował skonstruować coś takiego, ale o ile pamiętam bezowocnie.jak obracasz model tak płynnie?
LA72 napisał:Przyłączam się do polecenia. Autor, mimo iż SE zaczął poznawać stosunkowo niedawno, to ponieważ jest zawodowym konstruktorem (rysuje w innym programie) uczy prawidłowych nawyków, przydatnych w każdym CADzie. Warto oglądać także jego filmy o innych programach, a jest ich bardzo dużo.Polecam kanał na YT.
https://www.youtube.com/@InzynierProgramista
landy13 napisał:Zapłaciłem za niego 120zł. Upłynęło dwa lata, ale uwzględniając inflację chciałbym tyle właśnie odzyskać. Tylko musiałbym się zmobilizować i gdzieś go wystawić. Ale prokrastynacja trzyma mnie w swych szponach.
=================================================
Może kolega Amiga zrobić ten model we FreeCADzie i pokazać? Może autor tematu się nie obrazi.
landy13 napisał:Całkiem zgrabny sposób, podoba mi się. Ale, żeby tradycji stało się zadość, kilka uwag czy też niejasności.
1. Chyba załączyłeś niewłaściwy plik. Po co stl; nikt tego nie będzie drukował. Bardziej na miejscu byłby FCStd aby zobaczyć drzewo projektu.
2. Brak zaokrągleń na brzegu. To pewnie zwykłe przeoczenie, dla modelu nieistotne. No chyba że legendarna niechęć fricada do zaokrągleń?
3. I najważniejsze, interpretacja rysunku. Na zagięciach blachy (R5 i R10) masz zgrubienia. Spowodowane jednakowym promieniem wewnątrz i na zewnątrz zaokrąglenia na szkicu przekroju.
![]()
Na rysunku w górnym zaokrągleniu faktycznie można dopatrzyć się zgrubienia (kółko nr 1), ale że nie jest w żaden sposób zwymiarowane uważam to za przypadkowe zniekształcenie. Tym bardziej, że dolne zaokrąglenie (kółko nr 2) wygląda naturalnie. Trzykrotnie powtórzona grubość 3,5 na wszystkich ścianach także nie pozostawia wątpliwości. No i skąd by się miało wziąć zgrubienie na modelu wytłaczanym z kawałka blachy?
![]()
Taka jest moja interpretacja, niekoniecznie jedynie słuszna. I tak wygląda na moim modelu:
![]()
Napisz czy to było zamierzone, czy wyszło przypadkiem.
No i szacun, że Ci się chciało. Wielu na forach rzuca mądrymi ogólnikami, a jak przyjdzie do szczegółów to znikają.
landy13 napisał:Dwie pierwsze, mało ważne kwestie wyjaśniłeś.
Ale plik frikada ostatnio dołączony różni się od wcześniejszego stepa. Grubość jest już jednolita. A to oznacza, że wcześniej był błąd.
To wyjaśnienie jednak pomijasz.
Szkoda.