logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć łącznik krzyżowy, by obie żarówki zapalały się jednocześnie?

Piotrek916 04 Paź 2024 19:56 1101 9
  • #1 21249658
    Piotrek916
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Rzut pomieszczeń jest taki, że nr:
    - 1 to łącznik schodowy pojedynczy
    - 2 łącznik schodowy podwójny
    - 3 łącznik schodowy pojedynczy
    W chwili obecnej obie żarówki zapalają się oddzielnie.
    Chciałbym, żeby obie żarówki zapalały się jednocześnie z zarówno włącznika nr 1, nr 2 oraz nr 3. Dlatego wydaje mi się, że w tym wypadku należy również zamienić podwójny wyłącznik schodowy na krzyżowy jednoprzyciskowy i zrobić układ 2 schodowe plus krzyżowy. Jeżeli się mylę, to proszę poprawcie mnie.
    Pytanie tylko, jak to podłączyć. Wydaje mi się prosta sprawa na podstawie schematu, ale niestety nie osiągam pożądanego efektu. Sposób podłączenia łącznika schodowego podwójnego w załączeniu.
    Czy byłaby szansa, aby ktoś łopatologicznie podpowiedział, jak wpiąć oprzewodowanie do łącznika krzyżowego?

Ręczny szkic układu pomieszczeń z zaznaczonymi trzema punktami (1, 2, 3), sugerującymi lokalizację włączników. Widok na podwójny łącznik schodowy w ręce, z widocznymi przewodami w ścianie.
  • #2 21249994
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Piotrek916 napisał:
    Czy byłaby szansa, aby ktoś łopatologicznie podpowiedział, jak wpiąć oprzewodowanie do łącznika krzyżowego?
    No to masz łopatologicznie.

Najlepszym sposobem, jeśli nie znasz rozkładu instalacji jest jej zinwentaryzowanie. Warto w tym celu najpierw odłączyć zasilanie i poodłączać wszystkie łączniki i odbiorniki pozostawiając widoczne końcówki przewodów.
    Potem przy pomocy np. miernika z "piszczkiem" czy innej kontrolki (bateria i żarówka) ustalić skąd dokąd prowadzą przewody umieszczone pod tynkiem.
    Następnie narysować rozkład puszek (przydzielając im nazwy) z zaznaczonymi odcinkami w/w przewodów. Dobrym sposobem jest pooznaczać końcówki przewodów w dowolny, czytelny dla siebie sposób. Poniżej schemat w dwóch wariantach przełączników (chyba nie wymaga komentarza).
    Schemat instalacji elektrycznej z dwoma wariantami przełączników.
    Kolejnym krokiem będzie przeniesienie zdobytych informacji na powyższy schemat a potem łączenie w całość punkt po punkcie.
  • #3 21250357
    Piotrek916
    Poziom 6  
    Schemat bardzo dobry tylko ja mam w chwili obecnej zapalane żarówki oddzielnie. Schemat delikatnie skorygowałem
    Jak wypnę przewody z wyłącznika schodowego podwójnego mam:
    Dwa przewody co daje nam 6 żył
    dwa żyły z fazą (od jednego i drugiego przewodu)
    dwa przewody co "lampeczka" lekko świeci ( faza indukowana zarówno od jednego i drugiego przewodu)
    dwa przewody bez fazy.
    Czy w takim wypadku jest możliwe połączenie wyłącznika krzyżowego jak mam dwie oddzielne fazy?

Schemat połączenia elektrycznego z trzema wyłącznikami.
  • #4 21250589
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    Piotrek916 napisał:
    Czy w takim wypadku jest możliwe połączenie wyłącznika krzyżowego jak mam dwie oddzielne fazy?
    Gdzie na tym rysunku są dwie oddzielne fazy? Bo ja ich nie widzę.
    Z1 podłączona jest bezpośrednio do L bez łączników, więc będzie świecić non stop.
  • #5 21250681
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    @Piotrek916 Gdy Ci sprawia kłopot zrozumienie w/w schematów lub brakuje wystarczającej ilości przewodów to rozpatrz zastosowanie do puszki BIS402 lub czasówki BIS 403. Schematy są do znalezienia tu na elektrodzie jak i u sprzedawcy i producenta F&F.
    Dawniej (50 lat temu) trzeba się było nauczyć na pamięć rozkładu przewodów wyłącznika krzyżowego. Gdy teraz nie potrafisz tego pojąć to żadna pomoc Ci nie pomoże nawet https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4079285.html#21249994
    gdy nie podasz nam rozrysowanych puszek o co Cię W.P. prosi podobnie jak na łopatologicznym schemacie sprzed 50 lat na najniższej grafice:
    Jak podłączyć łącznik krzyżowy, by obie żarówki zapalały się jednocześnie?
    W wielu przypadkach takich przeróbek jednak brakuje odpowiedniej ilości przewodów pomiędzy odpowiednimi punktami, więc aby nie kuć ścian i nie dokładać przewodów, to ratuje nas czasem podłączenie do puszki bistabilnego przełącznika dopuszkowego BIS402 F&F według schematu załączonego do tego przełącznika Link
    lub gdy chciałbyś mieć czasówkę na schodach to ratuje nas wtedy BIS403 F&F. Jednak bez łopatologicznego podania ile, które i gdzie przewody biegną od danego punktu instalacji oświetleniowej Twoich dwóch obwodów do innego punktu się nie obejdzie gdy chcesz tutaj pomocy...
  • #6 21250764
    Piotrek916
    Poziom 6  
    Najprościej jak umiem.
    Stan istniejący na jednym zdjęciu.
    Stan do zrobienia na zdjęciu nr 2. Czy stan taki, żeby z czegoś takiego zrobić zapalanie żarówek z 3 włączników, żeby osiągnąć efekt dwóch wyłączników schodowych i jednego krzyżowego? Czy muszę coś dokładać? Schemat połączeń elektrycznych z dwoma przełącznikami do sterowania żarówką. Schemat podłączenia oświetlenia z trzema włącznikami.
  • Pomocny post
    #7 21250914
    elktrod
    Poziom 41  
    Jeżeli Ci to coś pomoże to proszę:
    Mam nadzieję, że obydwa obwody to jedna i ta sama faza i jedno i to samo zabezpieczenie, więc wtedy N-ki możesz połączyć jak i PE możesz połączyć.
    Piotrek916 napisał:
    Czy muszę coś dokładać?
    A to czy musisz coś dokładać to jak poprzednio podtrzymuję - dopóki nie narysujesz nam wszystkich 4 puszek łopatologicznie czyli puszek przełączników, puszek pośrednich, żarówek, L, PE i N oraz skąd lecą i dokąd poszczególne przewody to nie jestem w stanie podać Ci czy musisz coś dokładać bo jak na wstępie: trzeba instalację zinwentaryzować: rozłączyć i przedzwonić, no ale już się powtarzam za @W.P. Bez tego ani rusz z dalszą poradą... No chyba że już sobie sam poradzisz według w/w schematu... Na tym etapie prościej już nie można Ci pomóc dalej...
    Być może nie trzeba dokładać ale na tym etapie nie wiem?
    Jak zauważyłeś, drugie L nie jest potrzebne, można to wykorzystać i rozłączyć gdzieś wcześniej i o ile biegnie tak, że można ten przewód wykorzystać w innym (naszym) celu dla potrzeb w/w schematu, na przykład do połączenia styku stałego P2 z L-kami żarówek, to czemu nie? No ale sposób przebiegu przewodów musi być nam znany o czym piszemy już kilkakrotnie... Jak też zauważyłeś musisz połączyć obie żarówki liniami L i od tego połączenia wejść na styk stały P2 czyli brakuje Ci dwóch przewodów. Pół biedy gdy sufit jest podwieszany to można jakoś jeszcze zrealizować chociaż to połączenie L pomiędzy żarówkami, można też zrealizować gdy do twojej puszki skąd wymontowałeś dwa schodowe wyłączniki lecą tam te przewody, ale my nie wiemy... No ale to co teraz piszę to jest dywagacja teoretyczna bo na schematach Twoich są dwa razy P1 oraz dwa razy P2, a my nie wiemy które P1 i które P2 zlikwidowałeś a które pozostawiłeś?
    Pół biedy gdy chcesz zlikwidować dwa P2 z prawej strony z Twojego schematu Link , które odpowiadałyby P2 i P3 z mojego n/w schematu:
    Ale gdy tak nie jest i jak by nie było to i tak musisz ustalić (przedzwonić) i rozrysować jakie, jak i gdzie lecą przewody tak jak ja nadałem oznaczenia: od P1, P2, P3, P4, Ż1, Ż2 i gdzie dochodzą L, N, PE. Założyłem, że podwójny schodowy w miejscu P2 oraz P3 chcesz zlikwidować i zamiast niego dać krzyżowy?
    A tutaj narysowałem Ci bez PE aby nie zaciemniać schematu jedno z kilku możliwych rozwiązań:
    Uważam, że wszystkie w/w schematy powinny Ci już całkowicie rozjaśnić temat oraz wyjaśnić ułożenie, podłączenie (ew. dołożenie) przewodów, bo Ty jesteś tam na miejscu a my nie...
  • #8 21253212
    Piotrek916
    Poziom 6  
    Jak zwykle elektrod wytłumaczył najlepiej, jak potrafił i dotarło do mnie.
    Niestety brakuje mi oprzewodowania. Ściany zrobione na gotowo, to zostanie tak jak dotychczas.
    Odpowiadając na moje pytanie: Czy da się zamienić wyłącznik schodowy podwójny wyłącznikiem krzyżowym?
    W moim przypadku nie da się, bo brakuje oprzewodowania. Jeżeli można dostać się do puszek i przerobić układ instalacji, wówczas może i się da.
    Dziękuję za porady.
  • #9 21253499
    elktrod
    Poziom 41  
    Można dostać się do zatynkowanej puszki pośredniej bo zapewne taką masz skoro w P1, P2, P3, P4, wychodzi Ci po jednym kablu 3-żyłowym, gorzej gdy masz dwie puszki pośrednie od dwóch żarówek każda osobno bo i tak może być a puszki te są oddalone od siebie to znowu może być ew. kucie między nimi aby żarówki razem się zapalały? - Chwila stukania patyczkiem i pukania po ścianie i się znajdzie jak znajdowało się nieraz... :) Warunek to nie stukaj po świeżym tynku bo narobisz sobie wgnieceń (dołeczków) a dopiero gdy wyschnie wtedy lepiej słychać pustkę... Gorzej jak wieszając karnisze czy obrazy przewiercisz się przez taką puszkę lub przez przewody biegnące od puszki do puszki.. :) Gdy nie chcesz teraz szukać puszki bo ładnie pomalowane i ew. koszty podmalowania to pozostaje wrócić do tematu przed kolejnym malowaniem.. Z drugiej strony, gdy masz resztkę tej farby do poprawek to można to zrobić teraz a różnica poprawki po kilku dniach nie będzie widoczna..
  • #10 21322181
    Piotrek916
    Poziom 6  
    Brak możliwości ze względu na brak oprzewodowania.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia łącznika krzyżowego w instalacji opartej na trzech łącznikach schodowych (jeden pojedynczy, jeden podwójny i kolejny pojedynczy) w celu jednoczesnego zapalania dwóch żarówek z każdego z tych punktów. Obecnie żarówki zapalają się oddzielnie. Wskazano, że aby osiągnąć pożądany efekt, należy zastosować układ dwóch łączników schodowych i jednego krzyżowego. Jednak problemem jest brak odpowiedniego oprzewodowania, co uniemożliwia prostą zamianę łącznika schodowego podwójnego na krzyżowy. Zalecane jest zinwentaryzowanie instalacji poprzez odłączenie zasilania, rozłączenie przewodów i ich oznaczenie, a następnie dokładne rozrysowanie puszek i połączeń. Wskazano, że często brakuje odpowiedniej liczby przewodów między puszkami, co wymagałoby ingerencji w ściany lub zastosowania dodatkowych urządzeń, takich jak bistabilne przełączniki dopuszkowe BIS402 lub czasówki BIS403 firmy F&F. Podkreślono, że bez pełnej inwentaryzacji i schematu instalacji nie można jednoznacznie doradzić, czy konieczne jest dokładać przewody. Ostatecznie potwierdzono, że w omawianym przypadku brak oprzewodowania uniemożliwia realizację zamiany łącznika podwójnego na krzyżowy bez przeróbek instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA