logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Historia sukcesu: użycie CB3S pogo pin jig z Tuya Powerstrip, ale z kilkoma pytaniami

hartzell 04 Paź 2024 22:44 1233 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21250825
    hartzell
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    *TL;DR*: Udało mi się użyć przyrządu do wgrania firmware OpenBK do listew zasilających SM-SO301, ale czerwona dioda LED wydaje się śledzić tylko wtyczkę 1.

---

Krótka historia sukcesu. Szukałem aktualizacji mojej listwy zasilającej Xenon opartej na ESP i wszystkie wydają się teraz używać chipów Tuya (3 za 3...).

Chciałem uniknąć lutowania, a zwłaszcza *lutowania*. Miałem nadzieję, że będę w stanie użyć TYWE3S jig , z którym odniosłem sukces w CB3S, ponieważ wymiary modułu są takie same. Miałem nadzieję, biorąc pod uwagę raport @gcole'a i miałem nadzieję, że będę miał więcej szczęścia niż @tlpektroda .

Spędziłem sporo czasu będąc sfrustrowanym (są notatki w tym temacie ) i w końcu osiadłem na byciu systematycznym:

- Przekonałem się, że jestem w stanie zasilić płytkę, używając sond do podłączenia najpierw zewnętrznego źródła zasilania, a następnie pinów zasilania z mojego UART, widząc, jak dioda LED 5 (w pobliżu przycisków) świeci się na czerwono, a następnie używając przycisku, aby przełączyć firmware Tuya w tryb AP i zobaczyć go na mojej liście WiFi.
    - Znalazłem pin na chipie, który wykazywał ciągłość z zaciskiem GND na module i odkryłem, że *nie* łączy się z pinem pogo.
    - Wpatrywałem się w to przez chwilę, ostatecznie zauważając, że ekran RF na CB3s jest mniejszy niż na TYWE3S, co uniemożliwiło prawidłowe ułożenie pinów.

Stworzyłem specyficzny dla CB3S remiks przyrządu ( Thingiverse , Printables ), który był dokładniej dopasowany i wszystko potoczyło się szybko.

Udało mi się załadować najnowszy kod OpenBK i ukradłem konfigurację z postu @gcole.

Wszystko *prawie* działa.

To prowadzi mnie do obserwacji i pytania:

Wydaje się, że jest kilka różnic między moimi dwoma systemami a systemem @G-Code. Oto jego konfiguracja:

"pins": {
        "6": "Rel_n;2",
        "7": "Btn_Tgl_All;0",
        "8": "Rel_n;1",
        "10": "Rel_n;6",
        "14": "Rel;5",
        "21": "WifiLED;0",
        "23": "Rel_n;1",
        "24": "Rel_n;3",
        "26": "Rel_n;4"
      },

1. Zdefiniował dwa piny jako "Rel_n;1", myślę, że ten na P23 jest błędem.
    2. Zdefiniował P10 jako "Rel_n", ale wydaje się, że jest on podłączony do czerwonej diody LED.
    2. W moich systemach pin 21 musi być "WifiLED_n;0", aby zapalał się po nawiązaniu połączenia.

Pozostaje mi jeden problem/pytanie. Wszystko działa z tą konfiguracją:

"pins": {
        "6": "Rel_n;2",
        "7": "Btn_Tgl_All;0",
        "8": "Rel_n;1",
        "10": "LED_n;0",
        "14": "Rel;5",
        "21": "WifiLED_n;0",
        "24": "Rel_n;3",
        "26": "Rel_n;4"
      },

.

*ale*, kiedy włączam Toggle 1, czerwona dioda LED również się włącza. Jeśli pozostawię P10 jako przekaźnik, otrzymam szósty przycisk, który kontroluje czerwoną diodę LED. Jeśli nie skojarzę niczego z P10, czerwona dioda LED nie będzie używana.

Nie jestem pewien, jak sprawić, by działała jako dioda LED zasilania dla całego paska. Czy moje oczekiwania są rozbieżne, czy moja konfiguracja, czy ?

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 21251172
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12997
    Witam, rozpoznaję ten problem. Jest to zgodne z projektem, ale można uzyskać pożądany efekt za pomocą prostego skryptu. Zobacz powiązane pytanie:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4062580.html#21139966
    W razie potrzeby dostosuj liczbę i indeksy używanych kanałów.
    Myślę, że wkrótce będziemy musieli utworzyć dedykowaną rolę pinu, aby łatwiej było ją skonfigurować bez skryptów, ale na razie skrypt powinien wystarczyć...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA