logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik elektryczny z czterema kablami? Bezpieczne kroki

roninyolo7 13 Paź 2024 00:19 978 21
  • #1 21260813
    roninyolo7
    Poziom 3  
    Cześć, jestem zielony w temacie, a tym bardziej podłączenia takiego silnika. Czy jakaś dobra duszyczka chce mi wytłumaczyć, jak to podłączyć, żeby mi palca nie upaliło?
    Czerwona wtyczka z trzema bolcami na tle innych kabli i narzędzi. Silnik elektryczny z odsłoniętymi przewodami do podłączenia

Taka wtyczka wychodzi od domu i taka jest z jednej strony zarobiona, druga obcięta i 4 kable.
    Osoba trzymająca w ręku kabel z widocznymi czterema żyłami.

Z góry dziękuję za wskazówki.
  • #2 21260824
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Niebieski to zerowanie, pozostałe to fazy. Podłączasz je do silnika, a jak kierunek obrotów będzie zły to zamieniasz dowolne dwie żyły. Oczywiście zakładam że to silnik trófazowy, a nie jakiś wytwór którego nie znasz. I że jest na 400 V.
    Moderowany przez krzysiek7:

Zalecam ostrożność z formułowaniem takich porad tylko na podstawie kolorów żył.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #4 21260840
    roninyolo7
    Poziom 3  
    >>21260833
    Z wyłącznikiem raczej sobie poradzę, wszystkie po kolorach, chyba że jest inaczej.
    Dodano po 2 [minuty]:
    >>21260824
    Tak trójfazowy na pewno, że z wyłącznika wystają 3 kable, podłączenie po kolorach?
  • #5 21260851
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    dzidek1968 napisał:
    Niebieski to zerowanie, pozostałe to fazy.
    Pewny jesteś ? Sprawdziłeś u Autora osobiście? A gdzie jest żyła PE w tym wszystkim ? Silnik jak ze złomu, gdzie jest wentylator, kostka zaciskowa ? Nieznany stan izolacji i uzwojeń i pchacie to do sieci bez jakiejkolwiek ochrony przeciwporażeniowej.

Moderowany przez gulson:

Zablokowana edycja, użytkownik ciągle przywracał mało kulturalne słowo.

• #6 21260869
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Dopisze tylko ze Kol. @dzidek1968 sugeruje tu powstanie wyjątkowo niebezpiecznej sytuacji, nie zwracając uwagi na zabezpieczenie przeciwporażeniowe, czyli w pierwszym rzędzie podłączenia sprawnego PE, tym bardziej ze Autor jest laikiem, a pytał o bezpieczeństwo.
  • Pomocny post
    #7 21260896
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1915
    Pierwsza rzecz, to kabel YKY z żyłami jednodrutowymi nie nadaje się do tego zastosowania. Tu ma być przewód elastyczny z żyłami wielodrutowymi. Silnik należy najpierw doprowadzić do właściwego stanu technicznego.
    Uwaga ogólna, nie znając podłączenia przewodu z jednej strony, nigdy nie podłączamy go z drugiej tylko na podstawie kolorów żył. Najpierw należy to sprawdzić.
  • #8 21260977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21261003
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2822
    Jarzabek666 napisał:

Pokazał wtyczkę 4 pin wiec jego instalacja 400V w domu/gospodarcze nie posiada PE. Czyli instalacja w domu nie ma zabezpieczeń przeciwporażeniowej.

Mit w narodzie wiecznie żywy. Na jakiej podstawie uważasz że ten czwarty styk we wtyczce to coś innego niż PE? Oczywiście może być czymś innym ze względu na mity. Ale zakładamy że wszystko jest zrobione wg zasad.
  • #10 21261014
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6542
    Ktoś_tam napisał:
    Ale zakładamy że wszystko jest zrobione wg zasad.

Wielu doświadczonych elektryków zakładało, że napięcie w sieci wyłączone przez kolegę a po wejściu na słup spadli aby wąchać kwiatki od spodu. Słusznie więc
    krzysiek7 napisał:
    Uwaga ogólna, nie znając podłączenia przewodu z jednej strony, nigdy nie podłączamy go z drugiej tylko na podstawie kolorów żył. Najpierw należy to sprawdzić.
  • #11 21261020
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    DiZMar napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Ale zakładamy że wszystko jest zrobione wg zasad.

Wielu doświadczonych elektryków zakładało, że napięcie w sieci wyłączone przez kolegę a po wejściu na słup spadli aby wąchać kwiatki od spodu. Słusznie więc
    krzysiek7 napisał:

Chyba się nie zrozumieliśmy i nieprecyzyjnie napisałem. Dziękuję za uwagę. Odniosłem się do tego że kolega po zdjęciu wtyczki stwierdził że na 100% jego instalacja nie posiada PE. I odniosłem się do tego że jeśli było by zrobione wg zasad to jakiego przewodu by się tam spodziewał.
  • #12 21261023
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21261028
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Jarzabek666 napisał:

Według zasad do starych instalacji używa się wtyczek 4 pin bez PE a do nowszych instalacji 5 pin z PE.

Czyli co tam jest? I co byś tam podłączył zwłaszcza jeśli sieć jest TT?
    na tym styku powinien zawsze być PE niezależnie od sieci. TT to tylko przykład , ale dobrze by było jakbyś odpowiedział.
    Jakich przewodów potrzebuje betoniarka, krajzega, śrutownik itp, czyli urządzenia podłączane takimi 4p wtyczkami? Skoro twierdzisz że nie ma na pewno w gnieździe PE to co jest? Zwłaszcza ciekaw jestem co byś podłączył do takiego gniazda jeśli sieć jest TT?
  • #14 21261231
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Pewny jesteś ? Sprawdziłeś u Autora osobiście? A gdzie jest żyła PE w tym wszystkim ? Silnik jak ze złomu, gdzie jest wentylator, kostka zaciskowa ?

Nie, nie sprawdziłem osobiście. Autor pytał jak podłączyć, a nie jak sprawdzić silnik :-). Może niesłusznie, ale przyjąłem założenie że to działało, tylko kabel został ucięty.
    Co do żyły PE to, sądzą po wtyczce, u Autora nie ma takowej w instalacji.
  • #16 21262104
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    roninyolo7 napisał:
    Czy jakaś dobra duszyczka chce mi wytłumaczyć, jak to podłączyć, żeby mi palca nie upaliło?

Tak, weź elektryka żeby ci to sprawdził i ewentualnie podłączył. Bo taki ze szrotu silnik może mieć zwarcie albo przebicie więc może tobie krzywdę zrobić, więc elektryk jest konieczny, dużo nie kosztuje a uchroni przed kłopotami czy porażeniem.
  • #17 21262351
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7733
    Jarzabek666 napisał:
    Według zasad do starych instalacji używa się wtyczek 4 pin bez PE a do nowszych instalacji 5 pin z PE.

Oj... W "starych" był PEN i jakby nie patrzył jest to dalej PE. To że w nowych rozdzielona została ich funkcja (PE i N), nie zmienia tego faktu. Dla silnika 3f N nie jest potrzebne do pracy, a dla bezpieczeństwa już tak (PEN lub PE).
  • Pomocny post
    #18 21262371
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    ArturAVS napisał:
    Jarzabek666 napisał:

Oj... W "starych" był PEN i jakby nie patrzył jest to dalej PE.

Czyli co, może z tego "PEN" wyciągnąć PE i N? Mogę sobie podłączyć urządzenie do gniazdka na 4 przewodach które potrzebuje N i PE? A co jak to urzadzenie podłączę u sąsiada który jest do sieci TT podłączony?
    W TT też był PEN?
  • #19 21262383
    ArturAVS
    Moderator
    Ktoś_tam napisał:
    W TT też był PEN?

Tego nie napisałem. Tam tylko PE. Nie czepiaj się :D Jak jest u Autora, można tylko będąc na miejscu stwierdzić, więc jakiekolwiek rady odnośnie podłączenia są raczej tylko domysłami. 3f to na pewno, a reszta? PE, PEN, N? Bez wizji lokalnej i sprawdzeniu grozi to niebezpieczeństwem co najmniej porażenia.
  • #20 21262387
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    >>21260813
    Aby bezpiecznie użyć tego silnika powinieneś:
    1. Przed silnikiem zamontować wyłącznik silnikowy - dobrany do mocy silnika, moc odczytasz z tabliczki - jeśli takowa jeszcze istnieje.
    2. Sprawdzić ten kabel, który posiadasz - rozkręć go i zobacz, które żyły wchodzą na które styki - ten najgrubszy bolec pełni rolę ochrony i to najważniejszy przewód w instalacji.
    3. Kabel podłącz do wyłącznika silnikowego.
    4. Z wyłącznika silnikowego przewodem elastycznym - tzw. linką - podłącz do tabliczki zaciskowej silnika (wcześniej ją kup).
    5. Przewód pełniący rolę ochronną (sprawdzisz to rozkręcając wtyczkę) musisz przykręcić trwale do odpowiedniego zacisku w silniku z symbolem uziemienia. Jeśli go nie ma przykręć go trwale do obudowy silnika (do części metalowej)
    6. Załóż wentylator i osłonę na silnik - jeśli nie posiadasz kup - tak samo jak kostkę zaciskową.
    7. Jak to wszystko podłączysz to na wyłączonym wyłączniku silnikowym podłącz wtyczkę 4 pinową do gniazda.
    8. Uruchom silnik włączając wyłącznik silnikowy.
  • #21 21262390
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Edytowałem w trakcie twojego pisania więc się może lekki bałagan zrobił. ArturAVS, jakbyś mógł się jeszcze raz odnieść do tego co napisałem. I skąd zwykły użytkownik ma wiedzieć jaki rodzaj sieci jest u niego? Na dobrą sprawę nie musi on tego wiedzieć. Nie uważasz tak? Skoro wtyczka pasuje to wtyka. I nie powinno być tak że to samo gniazdo może mieć przewód o 3 różnych funkcjach. Nie uważasz tak? W przeciwnym razie te gniazda powinny być obsługiwane wyłącznie przez wykwalifikowanych elektryków.
  • #22 21262413
    ArturAVS
    Moderator
    @Ktoś_tam nie da sie zrobić w sposób jaki sugerujesz. Na wsiach, często starsi ludzie, podłączają różne urządzenia bo "tak zawsze działało". To że działało, nie znaczy że było bezpieczne dla obsługi (użytkownika).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia silnika elektrycznego z czterema kablami, obawiając się o bezpieczeństwo. Odpowiedzi wskazują, że niebieski kabel to zerowanie, a pozostałe to fazy, jednak podkreślają konieczność sprawdzenia stanu technicznego silnika oraz instalacji elektrycznej. Wskazano na potrzebę zastosowania wyłącznika silnikowego oraz odpowiednich przewodów, a także na znaczenie żyły PE dla bezpieczeństwa. Użytkownicy ostrzegają przed podłączeniem uszkodzonego silnika oraz brakiem zabezpieczeń przeciwporażeniowych w instalacji. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują również montaż wentylatora i osłony na silnik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA