logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router mobilny z kartą SIM i zewnętrzną anteną do słabego zasięgu GSM

Jakubkowalczyk7 30 Paź 2024 15:15 1482 3
REKLAMA
  • #1 21282772
    Jakubkowalczyk7
    Poziom 1  
    Cześć,
    jako żołnierz często przebywam na wyjazdach w miejscach ze słabym zasięgiem GSM (poligony, lasy, pustynie, miejsca oddalone od miast, pas przygraniczny). Chciałbym kupić router na kartę SIM, który będzie miał jak najlepszy odbiór słabego sygnału.

Najwygodniejszym rozwiązaniem byłby router mobilny z możliwością zasilania z powerbanka, ale te z zasilaniem sieciowym też będą ok, biorę je pod uwagę, jeśli jakość połączenia będzie z nich lepsza. Biorę też pod uwagę urządzenie z zewnętrzną anteną wystawianą na jakiś prowizoryczny maszt (np. wędka). Jeśli chodzi o wybór operatora, to nie ma dla mnie znaczenia. Tak naprawdę mogę zmieniać kartę za każdym razem przy zmianie lokalizacji, wybierając tę, która będzie miała akurat najlepszy sygnał w danym miejscu.

Zależy mi na połączeniu z internetem umożliwiającym komfortowe oglądanie filmów online w przyzwoitej jakości i wideorozmowach za pośrednictwem popularnych komunikatorów.

Jakie urządzenie wybrać?
  • REKLAMA
  • #2 21282894
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15471
    Nikt nie doradzi Ci ani sprzętu ani operatora przy tak wielu niewiadomych.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21282937
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Do twoich zastosowań w terenie o jakim piszesz wewnętrzny router LTE lub MiFi czyli mobilny z baterią w pomieszczeniach moga mieć problemy z zasiegiem i z reguły zapewne skorzystasz z zasiegowych pasm LTE800/LTE900 a one sa dośćmocno obciązone i niedaja wysokich prędkości,operatorzy działajana pasmch pojemnościowych LTE2600/2100/1800 , te maja duzo mniejszy zasieg ale oferują wyzsze prędkości, szczególnie ich agregacja.
    Dlatego proponuję ci zakup zew.punktu dostępowego LTE plus router wewnętrzny.
    ODU czyli router zew.zasilasz z przez POE po kablu Ethernet laczacym z IDU czyli routerem wew.
    Taki zestaw mozna kupić juz za około 350 zł. Zew. CPE LTE to router z modemem LTE zintegrowany z antena zew. Mozna go od biedy nawet postawić za oknem na parapecie.
    Karty pre-paid kazdego operatora to dziś 500-1000GB/ m-c za 40-50 zł a w pierwszym m-cu nawet za darmo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21282990
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    Miałem pisać jak kolega Matek.
    Natomiast uzupelnie jeszcze o dwie uwagi. Te te zestawy typu jednostka zewnętrzna i wewnętrzna są w dwóch wykonaniach:
    - jednostka zewnętrzna (ODU) to modem+router mogące pracować samodzielnie. Zaś jjednostka wewnętrzna (IDU) to tylko dodatkowe urządzenie dla zapewnienia połączenia radiowego (WiFi) i dostępu do switcha na kilka portów
    - jednostka zewnętrzna to tylko modem, zaś routing, zarządzanie i cała reszta jest realizowana w jednostce wewnętrznej.

W drugim rozwiązaniu zawsze będziesz musiał tachać dwa elementy i oba zasilać. Ja bym wybrał sprzęt z opcji 1. Podłączysz sobie wtedy takie jedno urządzenie przewodem do laptopa, albo do telefonu (przez adapter NIC USB-Ethernet) i skorzystasz z sieci. Nawet z tego telefonu (czy laptopa) zrobisz hotspot. Zaś jak będzie potrzeba, to też sobie IDU zapniesz (nawet są takie malutkie wielkości paczki papierosów).

Kolejna kwestia to zasilanie. Nie martw się zasilaniem sieciowym. Kup power bank, ale koniecznie z obsługą Power Delivery i absolutne minimum 20W (dla samego ODU) lub ok 30W dla ODU+IDU.
    Do takiego power bańka z PD kupisz adaptery z przetwornicą na napięcie obsługiwane przez sprzęt sieciowy. Do ODU może być konieczny adapter PoE.
    Power bank musi mieć też opcję negocjacji Power Delivery dla dwóch urządzeń jednocześnie (zakłamani marketingowcy czasem "zapominają" napisać że przykładowo wieloportowy zasilacz 60W poda taką moc tylko na jeden port. Zaś jak użyjesz dwóch portów to dostaniesz.... max po 10W na port- razem 20W).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA