logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sklonuj smartplug i lokalne OTA.

alexlimbeck 01 Gru 2024 21:12 849 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21328361
    alexlimbeck
    Poziom 3  
    Cześć.
    Właśnie kupiłem kilka inteligentnych wtyczek.
    Chcę uruchomić lokalny serwer i nie łączyć się z chmurą.

Właśnie przeprogramowałem moją pierwszą inteligentną wtyczkę TuyaCBU za pomocą OpenBK i mam kilka pytań:

1) Czy mogę sklonować (wykonać kopię zapasową/przywrócić) dobrze skonfigurowaną inteligentną wtyczkę za pomocą flashera uart? Czy mogę umieścić kopię zapasową z kopii zapasowych w firmware i flashować?

2) Czy można ustawić automatyczne aktualizacje OTA? W przyszłości zamierzam ustawić wewnętrzny serwer i mieć możliwość automatycznej aktualizacji wszystkich moich urządzeń, po prostu umieszczając nowy firmware na moim serwerze.

Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 21328391
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 13000
    Witamy na forum!
    1. Zawsze możesz zrobić pełną kopię zapasową 2MB i przywrócić ją za pomocą flashera. Nie trzeba kopiować plików. Jeśli otworzysz opcje zaawansowane, jest tam pole wyboru "zezwalaj na przywracanie kopii zapasowej".
    Możesz też po prostu pobrać partycję konfiguracyjną z aplikacji internetowej, bez połączenia UART.
    2. Ze względu na porzucenie obsługi HTTP przez Github, nie mamy już takiej możliwości. Wymagałoby to zbudowania OBK z obsługą HTTPS, co wymagałoby więcej pamięci flash. Co więcej, nie sądzę, abyś naprawdę potrzebował częstych aktualizacji OTA... OpenBeken, podobnie jak Tasmota, jest tworzony przy założeniu, że wszystkie skonwertowane urządzenia IoT znajdują się za NAT-em, najlepiej w oddzielnej sieci, więc nie ma zagrożeń 0day... powinien działać dobrze od samego początku, nie martwiłbym się o to.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21328462
    alexlimbeck
    Poziom 3  
    Więc mogę bezpośrednio flashować z kopii zapasowej? Nad oryginalnym oprogramowaniem?

Nie mam problemów z http. Wszystkie moje serwery są w moim domu. I... Naprawdę potrzebuję częstych aktualizacji OTA, ponieważ chcę zbudować całkowicie spersonalizowany dom. Nie mogę ręcznie aktualizować firmware'u na wszystkich moich urządzeniach przy każdej modyfikacji, którą chcę przetestować.
  • REKLAMA
  • #4 21328510
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 13000
    Chwileczkę, chcesz flashować kopię zapasową 2MB na innym urządzeniu?
    To jest NIEZALECANE , ponieważ kopia zapasowa 2MB zawiera kalibrację RF.
    Jeśli chcesz szybko skonfigurować wiele urządzeń, użyj szablonów OBK ... lub po prostu flashuj tylko konfigurację binarną OBK, a nie pełne 2 MB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21328585
    alexlimbeck
    Poziom 3  
    Mam wiele smartplugów.

Chcę przygotować jeden "obraz", który zawiera OpenBK już skonfigurowany dla mojej sieci WiFi, dla mojego serwera MQTT itp.

Ponieważ nie chcę, aby każdy smartplug wykonywał te powtarzalne zadania.

Wszystkie moje smartplugi to ten sam model od Tongou.
    W rzeczywistości sflashowałem i skonfigurowałem tylko pierwszy smartplug.
    Wszystkie pozostałe wtyczki czekają w pudełku. (z oryginalnym oprogramowaniem)
REKLAMA