logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć samochód przed wandalami na nieoświetlonym parkingu?

PAW_117_2016 18 Gru 2024 11:40 1650 19
  • #1 21353305
    PAW_117_2016
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Potrzebuję jakiegoś rozwiązania, aby złapać gnoja, który przebija opony i rysuje samochody na osiedlu.
    Nie mam widoku na samochód, tani telefon za szybą nie nagra za dużo w nocy (na parkingu jest dosłownie 0 oświetlenia).
    Rzeczy typu bardzo czułe prealarmy raczej odpadają, bo pomiędzy samochodami chodzi sporo osób, albo z psem, albo przechodzą z i do samochodów.
    Zwykła kamera przemysłowa odpada, bo nie mam ani gdzie jej zamontować, ani żadnego stałego źródła zasilania innego niż baterie/akumulator w aucie.
    *może być coś w wifi na kartę sim.

Fajnie, jeżeli cena byłaby nie za duża.
  • #3 21353342
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Nie wiem ile dla Ciebie znaczy "nie za duża cena". Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie wideorejestrator z opcją 3 kanałową i trybem parkingowym. Na swoich samochodach mam VIOFO A229 PRO 3CH. Jest nieco tańsza wersja VIOFO A229 Plus 3CH. Działa to znakomicie, pomogło już. Są też dostępne rejestratory z dostępem przez chmurę i możliwością wysyłania komunikatów, ale te są zawrotnie drogie. Myślę, że w celu udokumentowania wandalizmu, wystarczy zestaw offline.
  • #5 21353563
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    gklub napisał:
    Generalnie kamerki samochodowe z trybem parkingowym.

A niby jak kamerka zabezpieczy samochód przed czymkolwiek? Taką funkcję może zrealizować jakiś mechanizm uruchamiany z chwilą ingerencji i w miarę aktywny typu włączenie oświetlenia lub atak bezpośredni. Ale w praktyce to ciężko o takie rozwiązania.
  • #6 21353629
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Kamera nie ma celu zabezpieczenia przed czymkolwiek w sposób bezpośredni. Celem montażu jest zarejestrowanie zdarzenia, co być może, pomoże w ujęciu sprawcy. Jeśli to się stanie, kamera odniesie skutek jako czynnik zabezpieczający. Cel i skuteczność identyczna jak montaż monitoringu na posesji. Największą przeszkodą, jest brak oświetlenia w miejscu gdzie dochodzi do zdarzenia. To będzie najtrudniejsze do obejścia. Kamery monitoringu są wyposażone w skuteczne podświetlacze IR, działające na kilkadziesiąt metrów. W przypadku kamery samochodowej zamontowanej wewnątrz pojazdu, takiej możliwości nie ma. Gdyby nawet była, to nie będzie działać dobrze. Zostanie jaskrawo oświetlone wnętrze pojazdu, przez co, w wyniku działania automatyki ekspozycji, źle oświetlony teren wokół pojazdu, stanie się zupełnie niewidoczny. Nie będzie to łatwy do rozwiązania problem.
  • #7 21353710
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6652
    Zmień parking. Lepiej dojść 10min. pieszo i mieć spokój. I zgłoś na policję oczywiście.
  • #8 21353955
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    PAW_117_2016 napisał:
    tani telefon za szybą nie nagra za dużo w nocy

Podobnie będzie z innymi dedykowanymi do obserwacji kamerami - jeżeli będą zamontowane wewnątrz auta - szczególnie przy mokrych od deszczu szybach.
    Najskuteczniejszym sposobem jest obserwacja z zewnątrz - np. fotopułapka.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21354001
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Tak i jeszcze szybę wybije, bo zobaczy fajną kamerkę.
    Tylko ogrodzony parking, garaż.
  • #10 21354041
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 751
    Auto parkuję na ulicy.
    Mam kilka lat któryś z lepszych zestawów Viofo.
    Priorytetem były czytelne tablice w nocy.
    Mam ustawiony tryb foto co sekundę.
    Ale jeszcze jest tryb wykrywania ruchu i nagrywania przez ustawiony czas.
    Ta z 70mai sama wykrywa ruch, obraca się, śledzi i nagrywa.
    Nie wiem, czy zawiadamia, ale są takie przesyłające od razu na żywo film na telefon, niestety drogie.
    >>21353629
    Ile się dowiedziałem o życiu parkingowym ;)
    User2039 napisał:
    Tak i jeszcze szybę wybije, bo zobaczy fajną kamerkę.

Dobry będzie wiedzieć, że są z bieżącą transmisją do chmury.
    Bardzo dobry też będzie wiedzieć i jeszcze się zakamufluje i ukradnie kamerkę(i).
    Mistrz będzie wiedzieć, że nawet jak ukradnie, to bez klucza nie uruchomi.

Btw. Policja nawet z nagraniami niechętnie podejmuje działania.
  • #11 21354125
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1053
    wandal przyjdzie w kapturze i z maseczką i kamerki psu na budę, poza tym kamerka dobrze widząca w ciemności musi obserwować obiekt z niewielkiej odległości i w miarę nisko zamontowana bo inaczej nagrają się małe postaci nie do rozpoznania (takie kamerki będą widoczne i wandal co najpierw zrobi, najpierw je zniszczy/uszkodzi a potem... Ktoś pisał o foto pułapce, myślę że to by miało sens bo nie są drogie mają oświetlacz podczerwieni i można by więcej szt. rozmieścić
  • #12 21354305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21354397
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Jeżeli na twoim osiedlu są osoby, które są ,,smakoszami" win i w taki sposób zaczynają i kończą dzień to kup im od czasu do czasu wino i podaruj. Bądź miły i uprzejmy, a zobaczysz jaką będziesz miał ochronę twojego samochodu.
    Sprawdzone z życia.
  • #15 21354457
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Garaż chroni auto przed deszczem, śniegiem no i można spędzić miło czas z kolegami.
    Za to niechroni przed złodziejami jeżeli jest na głębokim ,,zadu..".
  • #16 21354459
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3396
    @szeryf3 Też tak uważam, dodam od siebie, to musi być podarek w formie alkoholu, pieniądze nie mają takiego oddźwięku. Miła rozmowa też swoje robi. Najtańsza i najlepsza ochrona.

Bardzo podobną metodę stosują właściciele domków letniskowych w odległych miejscach. Otwarte drzwi, parę butelek na stole i karteczka o uszanowanie dobytku. Podobno działa super.
    Inni zabezpieczają kratami metalowymi, super zamkami i kłódkami, a "szpece" przyjeżdżają traktorem zaczepiają linę o kratę i pół ściany wylatuje. Logika podpowiada że jak ktoś tak zabezpieczył tzn że tam jest coś wartościowego.
  • #17 21354474
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 179
    Mój teść w czasach prl dał wyglądającemu na herszta bandy dzieciaków drobną sumę i poprosił by przestały mu wybijać szybkę w piwnicy. Podziałało!
  • #18 21354479
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    PAW_117_2016 napisał:
    Potrzebuję jakiegoś rozwiązania, aby złapać gnoja, który przebija opony i rysuje samochody na osiedlu.

Gościu na pewno nosi na plecach dane pozwalające go zidentyfikować z nagrania...
    Nagrasz sprawcę i co dalej? Zgłosisz służbom, będziesz czekał a auto trzeba naprawić, a gościu znowu przyjdzie i szkodę zrobi...
    Zgłaszać często służbom niech zintensyfikują patrole w tej okolicy.
  • #19 21354838
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Aleksander_01 napisał:
    parę butelek na stole

Może nie na stole, ale za to z alkoholem metylowym (izopropanol chyba też by mógł być).
    Była też sprawa, gdy złodziej wypił coś, co nadało jego skórze zielony kolor :)
  • #20 21354947
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    karwo napisał:
    Zgłaszać często służbom niech zintensyfikują patrole w tej okolicy.

Nawet gdy zintensyfikują to niewiele pomoże bo patrole nie będą się pojawiać co kwadrans a na na przebicie opony lub porysowanie lakieru wystarczy kilkanaście sekund. Policja może też tylko mówić, że zintensyfikowała...

Miałem przypadek z moim garażem. Malowano na nim wulgarne napisy, obrażające policję. Policji to nie ruszało, ale uaktywniło Straż Miejską, która poleciła mi zamalowanie napisów ze względu na zgorszenie jakie sieją wśród dzieci z pobliskiego przedszkola. Groziła mandatem gdybym nie wykonał polecenia.
    Miałem trochę zbędnej farby emulsyjnej, zamalowałem a po kilku dniach napis pojawił się powtórnie.
    Wszystkie kolejne zdarzenia malowania i zamalowywania, dokumentowałem fotograficzie i posyłałem do SM z wnioskiem o złapanie sprawców. Napisali w odpowiedzi o zintensyfikowaniu patroli.
    Po zużyciu zapasu farby, napisałem do SM że mają trzy wyjścia - złapią sprawców, kupią mi 3 litry farby lub się odczepią. Wybrali trzecie wyjście.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skutecznych rozwiązań zabezpieczających samochód przed wandalizmem na nieoświetlonym parkingu. Proponowane opcje obejmują wykorzystanie starych telefonów jako kamer monitorujących, wideorejestratory z trybem parkingowym, takie jak VIOFO A229 PRO 3CH oraz VIOFO A229 Plus 3CH, które rejestrują zdarzenia, ale nie oferują bezpośredniej ochrony. Inne sugestie to fotopułapki z oświetlaczem IR, które mogą być bardziej efektywne w rejestracji wandalizmu. Użytkownicy podkreślają, że brak oświetlenia stanowi poważne wyzwanie dla skutecznego monitorowania. Wskazano również na możliwość zmiany parkingu na bardziej bezpieczny oraz na zgłaszanie incydentów policji. Wiele osób sugeruje, że skuteczniejsza może być współpraca z sąsiadami lub lokalnymi mieszkańcami w celu ochrony mienia.
REKLAMA