logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywy dla systemu ogrzewania z TECH WIFI 8S - tańsze opcje?

pcichomski 18 Gru 2024 13:47 429 7
REKLAMA
  • #1 21353454
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    Takie pytanie:

Mam ogrzewanie w konfiguracji: grzejniki z głowicami termostatycznymi (najprostsze standardowe), sterowanie pieca sterownikiem "stykowym" Euroster2000. Sterownik powieszony w najzimniejszym pokoju (tu grzejniki mają głowice ustawione na MAX żeby to Euroster wyłączał ogrzewanie. Pozostałe termostaty poustawiane na '3'.

Chcę to zmodernizować wg następującej idei:
    - zastosować sterownik w rodzaju TECH WIFI 8S
    - wymienić głowice na zdalnie sterowane przez ten sterownik.
    - W pokojach zamontować bezprzewodowe czujniki temperatury skomunikowane ze sterownikiem.

Mam wstępnie skonfigurowany sprzęt , ale zastanawiam się czy może jest coś tańszego na rynku niż ten TECH (sterownik + 5 czujników + 10 głowic ok 4500 zł).
    Jest jakaś analogiczna tansza alternatywa dla takiej konfiguracj?
  • REKLAMA
  • #2 21353477
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Owszem, najpopularniejsza Tuya https://sklep.delta.poznan.pl/zestaw-intelige...lo-th-tuya-4-zigbee-tuya-smart_l1_p24491.html do tego kupując bezpośrednio u "skośnych braci" wychodzi jeszcze taniej ;)
    Co do konfiguracji - dodajesz sceny, możesz sterować głosowo za pośrednictwem Alexy chociażby itd. https://www.youtube.com/watch?v=IbHJHPIhfFs&t=1211s
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21353497
    capricorn0
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Co chcesz uzyskać poprzez zmianę obecnych głowic termostatycznych? Planujesz zdalne ograniczanie ogrzewania poszczególnych pomieszczeń (masz jakieś rzadko lub cyklicznie używane)?
  • REKLAMA
  • #4 21353523
    pcichomski
    Poziom 16  
    capricorn0 napisał:
    Co chcesz uzyskać poprzez zmianę obecnych głowic termostatycznych ? Planujesz zdalne ograniczanie ogrzewania poszczególnych pomieszczeń(masz jakieś rzadko lub cyklicznie używane) ?

Żona lubi ciepło w sypialni w nocy, a więc efektywnie EUROSTER i tak pracuje na nastawie "dziennej". A większość pomieszczeń w nocy stoi pusta, więc żeby ich nie grzać przy okazji w kółko muszę przestawiać głowice. Chcę mieć system który elastycznie skonfiguruję.
  • #5 21353528
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    pcichomski napisał:
    Chcę mieć system który elastycznie skonfiguruję.

Więc wszystko co potrzebujesz znajdziesz w #2 ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21353548
    capricorn0
    Poziom 14  
    pcichomski napisał:
    A większość pomieszczeń w nocy stoi pusta, więc żeby ich nie grzać przy okazji w kółko muszę przestawiać głowice.

Sprawdzałeś czy przynosi to wymierne oszczędności ? Jak z komfortem cieplnym, przy takim wychładzaniu i ponownym nagrzewaniu ?
  • #7 21353576
    pcichomski
    Poziom 16  
    capricorn0 napisał:
    pcichomski napisał:
    A większość pomieszczeń w nocy stoi pusta, więc żeby ich nie grzać przy okazji w kółko muszę przestawiać głowice.

Sprawdzałeś czy przynosi to wymierne oszczędności ? Jak z komfortem cieplnym, przy takim wychładzaniu i ponownym nagrzewaniu ?

Trochę bazuję wynikach jakie osiągnął mój znajomy przy podobnej operacji: wymienił piec (jakiś taki polski stojący kocioł żeliwny na kondensacyjny TERMET GOLD + sterowanie głowic na TECHu i twierdzi, że po dwóch sezonach zużycie gazu spadło o 30%.
    Przed poprzednim sezonem wymieniłem również swój piec żeliwny na takiego TERMETa, ale u mnie zużycie spadło tylko o ok 15% - więc chyba jeszcze jest potencjał.
    Myślisz, że taka operacja nie ma sensu? Tak sobie analizuję, ze fizycznie mniej energii zużyje się podgrzewając jednorazowo te wyziębione bardziej pomieszczenia (zwłaszcza że intensywność wyziębiania spada ze spadkiem temperatury) niż 3-4 razy w nocy podgrzewać o ten jeden stopień (histereza EUROSTERA). Ale może się mylę...
  • #8 21353794
    capricorn0
    Poziom 14  
    Czyjeś oszczędności nie są w żaden sposób wymierne :) nie możesz zakładać, że u Ciebie będą podobne.
    Odnośnie obniżania temperatur jest identycznie, musisz sprawdzić sam, jak u Ciebie lepiej się sprawdza. Jeżeli przez większość czasu mieszkanie jest utrzymywane na niższej temp. i podgrzewane do wyższej tylko na kilka godzin, to pewnie tak jest ekonomiczniej (np. pracujecie, dzieci w szkole, a w mieszkaniu przebywacie tylko od 16 do 7, to podniesienie temp. w godzinach 14-21, a w pozostałych obniżona). Jeżeli obniżenie tylko na noc, to już oszczędności mogą być niewielkie. Drugą sprawą jest temp. zasilania (kwestia mocy grzejników), czy krótkie grzanie wysoką temperaturą, czy długie niższą. Przy utrzymywaniu stałej temperatury w mieszkaniu ściany, meble pełnią rolę magazynu ciepła i stabilizują wahania temp., można grzać niską temperaturą, uzupełniając straty ciepła, odczuwalny jest lepszy komfort cieplny, natomiast przy pracy interwałowej przeważnie trzeba ustawiać wyższe temp. na termostacie, aby odczuwać pożądany poziom ciepła (przy obniżeniu temperatur te same ściany są odpowiedzialne za efekt chłodu) oraz zasilać wyższymi temperaturami, aby uzyskać pożądany efekt.
    Najlepiej, jak sam sprawdzisz, jak Twój kocioł zużywa gaz i jak pracuje. Zyski z kondensacji wymagają czasu, im dłużej kocioł pracuje, tym więcej odzyska ciepła ze spalin. Obserwuj, notuj, analizuj :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tańszych alternatyw dla systemu ogrzewania TECH WIFI 8S, który planuje zainstalować w swoim domu. Obecnie korzysta z grzejników z głowicami termostatycznymi i sterownika Euroster2000. Chce zmodernizować system, aby umożliwić zdalne sterowanie głowicami i monitorowanie temperatury w pomieszczeniach. W odpowiedziach zasugerowano systemy oparte na Tuya, które oferują inteligentne głowice termostatyczne i czujniki temperatury w niższej cenie. Dyskutowano również o oszczędnościach związanych z obniżaniem temperatury w pomieszczeniach oraz o wpływie na komfort cieplny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA