logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka zasilacza LED z paskiem ze starego TV na pasek LED sterowany przez WiFi

p.kaczmarek2 30 Gru 2024 21:38 1803 0

TL;DR

• Przeróbka podświetlenia LED z monitora Acer S236HL na pasek LED sterowany przez WiFi z modułem BK7231 i OpenBeken, z regulacją jasności oraz włączaniem i wyłączaniem.
  • Sterowanie oparło się na sygnałach EN i PWM układu EUP2588, a zasilanie modułu WiFi pobrano z linii 5V przez LDO 3.3V.
  • Poziom wysoki dla EN wynosi 2.4V, więc MCU 3.3V może go bezpośrednio wysterować, a na płytce działa już przetwornica step-down z 19V na 5V.
  • Po przecięciu ścieżek i podłączeniu PWM pasek LED zaczął działać poprawnie, a OpenBeken umożliwił też integrację z Home Assistant.
  • Uwolniony z obudowy pasek wymaga dodatkowego chłodzenia, bo bez radiatora lub kątownika szybko się uszkodzi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Płytka główna monitora z podłączonym paskiem LED na drewnianym tle.
    W poprzednim temacie pokazywałem wnętrze monitora LCD Acer S236HL wraz z jego podświetleniem LED. Tutaj przerobię pozostałości tego monitora na pasek LED sterowany przez WiFi. Użyję do tego modułu WiFi z układem podobnym do ESP8266 (BK7231). Mój układ będzie pozwalać na kontrolę jasności paska oraz na jego włączanie i wyłączanie. Dzięki użyciu OpenBeken całość będzie też kompatybilna z Home Assistant, co pozwoli sterować tym paskiem z dowolnego innego wspieranego włącznika oraz grupować go razem z innymi paskami LED.

Poprzedni temat: Monitor LCD Acer S236HL - wnętrze, budowa, potencjał wykorzystania LEDów

A więc wracamy do płytki:
    Płyta główna monitora LCD z widocznymi złączami i elementami elektronicznymi.
    Płytka podłączona luzem do podświetlenia i zasilacza (bez przycisków, LVDS, itd) wciąż zapala podświetlenie.

Na początek sprawdziłem jakie napięcia są na płycie. Znalazłem 3.3V, ale miałem wątpliwości co do jego wydajności prądowej. Moduł WiFi potrzebuje czasem ponad 100mA przy 3.3V. Ostatecznie zdecydowałem się użyć linii 5V ale razem z LDO 3.3V:
    Płytka drukowana z miernikiem pokazującym napięcie 5.1327V.

Czyli zasilanie mamy.
    Teraz jak sterować LEDami?
    Płytka drukowana z elementami elektronicznymi w monitorze.
    EUP2588:
    Schemat typowego obwodu aplikacyjnego dla układu EUP2588
    Potrzebujemy sygnałów EN (enable) oraz PWM (kontrola jasności).
    EN wymaga stanu wysokiego by włączyć:
    Wyciąg z dokumentacji technicznej układu EUP2588 pokazujący opis pinu EN.
    No i PWM:
    Fragment dokumentacji dotyczący sterowania jasnością LED przy użyciu sygnału PWM na układzie EUP2588.
    Tylko teraz pytanie, jak to jest podłączone do głównego kontrolera?
    Trzeba sprawdzić, czy można to wysterować z MCU:
    Tabela parametrów technicznych scalaka EUP2588
    Poziom wysoki jest od 2.4V, czyli MCU pracujący na 3.3V będzie w stanie to wysterować.
    Szukałem też schematu. Tej konkretnej płyty nie było, ale patrzyłem na podobne schematy:
    Schemat podłączenia z tranzystorem i rezystorami dla sygnału BKLT_EN.
    Troszkę mnie zdziwiło, że jest tutaj pull-up z tranzystorem, teraz wysoki stan na bazie tego tranzystora będzie skutkować niskim stanem na BKLT_EN... ale to można poprawić w firmware.

To zaczynamy od zasilania:
    Płytka PCB z podłączonym modułem WiFi na czerwonej płytce stykowej.
    Moduł WiFi zameldował się w sieci, działa.
    Teraz EN i PWM - zbadałem ścieżki i doszedłem do wniosku, że podobnie jak na załączonym wyżej schemacie, główny MCU tutaj steruje nimi przez tranzystory. Dodatkowo rzeczywiście mają one rezystory pull-up.
    A więc uciąłem ścieżkę:
    Płytka drukowana z komponentami elektronicznymi i przewodami podłączonymi. Zbliżenie na otwartą płytkę drukowaną z podłączonym modułem WiFi.
    On/Off działa:
    Ekran sterowania OpenBeken z informacjami o urządzeniu.
    Można kontrolować LEDy.
    Podobnie podłączyłem PWM:
    Płytka elektroniczna z monitora z podłączonym modułem WiFi.
    W OBK włączyłem PWM (dwa przyciski są skutkiem ubocznym osobno pinu PWM i Enable):
    Interfejs użytkownika OpenBeken z ustawieniami na ekranie.

Na koniec stopniowo wylutowywałem zbędne elementy z PCB:
    Płytka PCB i pasek LED podświetlony na stole Płytka PCB z modułem WiFi podłączona do paska LED na stole roboczym.
    Miałem obawy, że główny procesor czymś jeszcze kontroluje, że może po drodze jest jeszcze jakiś tranzystor i że będę musiał go zewrzeć lub załączać, ale nie. Wyodrębnione układ LED dalej działa.

Filmik nie przedstawia efektu zbyt dobre, bo kamera dostosowuje się do jasności paska i nie widać dobrze ściemniania..
    Zostało jeszcze uwolnienie paska LED od obudowy. Jest on do niej przyklejony specjalną dwustronną taśmą. Wystarczy go podważyć cienkim nożem:
    Osoba podważa pasek LED od obudowy monitora cienkim nożem.
    W ten sposób otrzymujemy uwolniony pasek LED:
    Płytka drukowana z modułem WiFi i świecącym paskiem LED na drewnianym blacie.
    Tylko teraz uwaga - pasek w tej postaci nie jest w stanie skutecznie odprowadzać ciepła i szybko się uszkodzi! Teraz należy znaleźć jakiś sposób by go odpowiednio chłodzić, może nakleić go na jakiś kątownik, itd.

Dodatkowo, w celach usprawnienia, dopisałem w OBK skrypt:

again:
    setChannel 2 $led_enableAll
    delay_s 0.1
    goto again

Ten skrypt automatycznie wystawia stan kontrolera LED na drugi kanał.

Podsumowanie
    Tym razem nie było większych problemów. Zasadniczo okazało się, że cały moduł LED sterują tylko dwa sygnały - Enable oraz PWM - które łatwo jest wytworzyć na zewnętrznym MCU. Dodatkowo na pokładzie płytki już była przetwornica step down zapewniająca 5V, więc nie było problemu z tym, że zewnętrzny zasilacz daje tylko 19V.
    Po stronie firmware też poszło gładko, musiałem dopisać tylko mały skrypt kontrolujący pin EN, a do dlatego, że praktycznie wszystkie paski LED w sprzedaży nie mają pinu EN, i tylko sam PWM je kontroluje, a tu jest osobno EN i osobno PWM.
    Zasadniczo projekt jest udany, teraz muszę tylko znaleźć szynę pod te LEDy (by odprowadzała ciepło) a potem gdzieś je zamontować. Swoją drogą, macie jakieś sugestie jak to zrealizować? Czym je przykleić? Być może w trzeciej części pokażę tego realizację, też np. z jakimś mocowaniem bądź obudową na kontroler (dodam enkoder by dało się sterować też bez WiFi).

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14676 postów o ocenie 12699, pomógł 656 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
REKLAMA