logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BFT DEIMOS A800 - brama zatrzymuje się przy fotokomórkach, dip 5 nie działa

Bartek852741 07 Sty 2025 08:55 546 8
REKLAMA
  • #1 21381246
    Bartek852741
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z napędem BFT DEIMOS A800 i centralą sterującą Shyra-F.
    Co jest źle podłączone, że centrala nie reaguje na przełączenie DIP 5?
    Chodzi mi o to, żeby brama nie zatrzymywała się podczas otwierania przy przecięciu linii fotokomórek.
    Podłączenie fotokomórek według schematu B
    Schemat podłączenia fotokomórek BFT DEIMOS A800 Wnętrze centrali sterującej Shyra-F z widocznymi kolorowymi przewodami i złączami.
    AI: Czy możesz opisać, co dokładnie się dzieje, gdy przełączasz DIP 5? Czy pojawia się jakiś komunikat błędu lub zmiana w działaniu bramy?
    Błędu brak, brama wtedy zatrzymuje się tylko na chwilę i się zamyka.
    Gdy się otwiera, przetnę linię foto, staje, gdy odsłonię, brama się zamyka.
    AI: Czy sprawdzałeś, czy fotokomórki działają poprawnie? Czy są jakieś oznaki, że mogą być uszkodzone lub źle podłączone?
    Działają poprawnie, ponieważ gdy zasłonięte fotokomórki, brama się zatrzymuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21381321
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Sądząc po tej wilgoci na płycie to długo ci to nie podziała.
  • REKLAMA
  • #3 21381362
    Bartek852741
    Poziom 11  
    >>21381321
    Jak otworzyłem zrobic zdjęcie to prawie deszcz padal
  • #4 21381415
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    Zrobiłeś to po przestawieniu DIPa?
    Cytat:
    Każda zmiana parametrów/logiki wymaga potwierdzenia. W tym celu nacisnąć S2 przez ponad 5 s.

Ale chyba to nie powód. Z opisu w tabelce:
    Cytat:

ON - W przypadku przecięcia linii foto, wyłącza działanie fotokomórki podczas otwierania. W fazie zamykania natychmiast odwraca kierunek ruchu.
    OFF - W przypadku przecięcia linii foto, fotokomórki są aktywne zarówno podczas otwierania, jak i zamykania. Przecięcie linii foto podczas zamykania odwraca kierunek ruchu tylko po przywróceniu linii foto.

Ciekawe, czy dla ON nie ma błędu w instrukcji - przecięcie linii foto wyłącza fotokomórki - jakoś nielogiczne, może chodzi o wyłączenie ruchy bramy? Wynikałoby wtedy, że w obu przypadkach przy zadziałaniu foto zatrzymuje bramę podczas otwierania (a przy OFF - chyba nawet odwraca ruch).
    Korzystając z wejścia BAR (74, czyli listwy antyzgnieceniowej, ale można wykorzystać też dla fotek) - jest to samo czyli przy otwieraniu aktywacja wejścia zatrzymuje bramę.
  • REKLAMA
  • #5 21381597
    Bartek852741
    Poziom 11  
    Tak przy OFF, jak zakryjemy linię fotokomórek, to brama podczas otwierania zatrzyma się, a jak zwolnimy, to zaczyna się zamykać, a nie otwiera się dalej.
  • REKLAMA
  • #6 21381852
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3670
    Nie jest tam czasem silnik odwrotnie podłączony? Tzn. brama się otwiera, a napęd "widzi" wtedy zamykanie i po przecięciu foto zmienia ruch na przeciwny.
  • #7 21382294
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3603
    A co się dzieje na zamykaniu? Po zasłonięciu odwraca ruch na otwieranie?
  • #8 21382314
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3670
    kotbury napisał:
    A co się dzieje na zamykaniu? Po zasłonięciu odwraca ruch na otwieranie?
    Miałem to dopisać, ale gdzieś mi umknęło. To by wiele wyjaśniało.
  • #9 21382645
    Bartek852741
    Poziom 11  
    Dokładnie, Panowie, tak jak zauważyliście, silnik jest odwrotnie podłączony. Według instrukcji, jeśli brama otwiera się w lewo, to powinien być w zacisk 10 wpięty kabel brązowy, tylko że jak mam tam wpięty brązowy, to brama otwiera się w prawo, a nie w lewo.

Dodano po 1 [minuty]:

Jutro sprawdzę co się dzieje podczas zamykania i dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem BFT DEIMOS A800 oraz centralą Shyra-F, gdzie brama zatrzymuje się przy przecięciu linii fotokomórek, a przełączenie DIP 5 nie działa. Po analizie, zauważono, że silnik może być odwrotnie podłączony, co powoduje, że brama reaguje nieprawidłowo na sygnały z fotokomórek. Użytkownik potwierdził, że przy zasłonięciu fotokomórek brama zatrzymuje się, a po ich odsłonięciu zamyka się, co sugeruje, że problem leży w podłączeniu silnika. Użytkownik planuje dalsze testy podczas zamykania bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA