logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pieca gazowego: Bosch Condens GC5700iW 24P czy Viessmann Vitodens 100-W?

pawelosuch16 10 Sty 2025 18:18 2445 8
REKLAMA
  • #1 21386908
    pawelosuch16
    Poziom 2  
    Witam,

Przymierzam się do wymiany pieca gazowego z De Dietrich MRC3 24T z zasobnikiem 100 L 33 W na jeden z poniższych modeli, i niestety nie wiem, który będzie lepszy/bardziej oszczędny dla naszego domu. Nowy piec ma działać ze starym zasobnikiem.

Bosch Condens GC5700iW 24P kocioł jednofunkcyjny z zamkniętą komorą 3,0-25,2 kW
    lub
    Viessmann Vitodens 100-W 25 kW B1HF Kocioł kondensacyjny o mocy 3,2-25 kW, jednofunkcyjny, wbudowany regulator E3
    lub
    coś innego, ale prosiłbym o uzasadnienie odpowiedzi.

Dodam, że dom to kostka z lat 50-tych, bez ocieplenia ścian, z 15 cm ocieplenia dachu płaskiego. Stary piec współpracuje z instalacją z pieca węglowego, którego używamy tylko do dogrzania domu zimą przy bardzo niskich temperaturach. Gdy piec węglowy ogrzeje wodę do danej temperatury, piec gazowy nie grzeje CO, tylko CWU i dopiero po spadku temperatury wody i temperatury w pomieszczeniach włącza się ogrzewanie gazowe. Zaznaczę jeszcze, że niedawno mieliśmy pożar przewodu kominowego i piec węglowy najprawdopodobniej już nie będzie używany... pożar wykryty bardzo szybko i obyło się bez szkód, ale niesmak pozostaje.

Z góry dziękuję za pomoc i porady.
    AI: Czy mógłby Pan podać obecne zużycie energii lub koszty ogrzewania, aby lepiej ocenić potencjalne oszczędności przy wyborze nowego pieca?
    9000 zł rocznie
    AI: Jakie są Państwa konkretne potrzeby grzewcze lub preferencje, na przykład pożądana temperatura w pomieszczeniach lub wzorce użytkowania?
    23 °C w pomieszczeniach zimą
  • REKLAMA
  • #2 21386932
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Wszystkie kotły tego typu mają zbliżoną sprawność, więc różnicy w kosztach ogrzewania nie będzie. Ważniejsza jest dostępność serwisu i jego cena.
  • #3 21386958
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    pawelosuch16 napisał:
    coś innego, ale prosiłbym o uzasadnienie odpowiedzi.

Skąd to parcie na made in germany? myślisz, że ten napis na pudełku jest synonimem jakości?
    Twoja kostka jest w Polsce? jeśli tak, sprawdź gdzie masz najbliższe serwisy, aby ktoś chciał do Ciebie szybko przyjechać.
    Celuj w naszego producenta ze względu na opanowanie spraw technicznych i programowych przez nasze forum.
  • REKLAMA
  • #4 21386966
    balonika3
    Poziom 43  
    @misiek1111 Może działa jeszcze mit VW? Jak piecyk klęknie zimą, a serwis umówi się za dwa tygodnie, to mit pryśnie...
  • REKLAMA
  • #5 21387062
    pawelosuch16
    Poziom 2  
    Parcia na jakiekolwiek państwo nie ma, nie znam się na piecach, więc pytam. Z tego, co czytałem, Bosch i Viessmann są popularnymi firmami i polecanymi na innych forach... a mit prysznę, niezależnie od firmy, jaką wybiorę, jeżeli serwis umówi się za 2 tygodnie, zima, więc nie bardzo rozumiem ten argument. Serwisantów Boscha w mojej miejscowości jest 3 plus dwóch w promieniu 5 km od miasta, Viessmann ma 5, ale muszą dojechać z sąsiednich miast.
  • REKLAMA
  • #6 21387074
    balonika3
    Poziom 43  
    Volkswageny też są popierane na innych forach, jako jedyne i niezastąpione. Nie o to chodzi. Chodzi o to, czy masz dostęp do serwisu i czy ten serwis nie wypatroszy Twojej kieszeni (ceny części). Bo ceny tych części bywają różne.
  • #8 21387214
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Nie jestem serwisantem tylko użytkownikiem dwóch kotłów w dwóch domach.
    W pierwszym przez 16 lat był kondensacyjny Immergas - 1 awaria ( uszczelka ) przez 16 lat. Ale zaczął cieknąć przez korozję osprzętu - wymieniłem na Termet Gold też kondensacyjny i jestem zadowolony. Dlaczego Termet ? - mam w okolicy trzech dobrych i solidnych serwisantów i niedrogich. Immergas wymagał ode mnie abym z dużym wyprzedzeniem planował przeglądy.
    W drugim domu mam Junkersa też kondensacyjny z serwisanta jestem zadowolony ale jeśli i tu będę musiał wymienić to kupię albo Junkersa - gryż reszta osprzętu już jest w domu założona i zintegrowana z min albo Termeta gdyż dobry i Polski. Nie wiem dlaczego ale Junkers podczas pracy jest najgłośniejszy ze wszystkich trzech.

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje wymianę starego pieca gazowego De Dietrich MRC3 24T z zasobnikiem 100 L na nowy model współpracujący ze starym zasobnikiem. Rozważa dwa kotły jednofunkcyjne kondensacyjne: Bosch Condens GC5700iW 24P (3,0-25,2 kW) oraz Viessmann Vitodens 100-W 25 kW B1HF (3,2-25 kW) z wbudowanym regulatorem E3. Dom jest z lat 50., bez ocieplenia ścian, z 15 cm izolacji dachu. Stary piec gazowy współpracuje z piecem węglowym używanym do dogrzewania przy niskich temperaturach. W dyskusji podkreślono, że sprawność kotłów kondensacyjnych jest zbliżona, więc kluczowa jest dostępność i koszt serwisu oraz ceny części zamiennych. Zwrócono uwagę na lokalizację serwisantów obu marek oraz na ryzyko długiego czasu oczekiwania na naprawę w sezonie grzewczym. Pojawiły się także sugestie rozważenia kotłów innych marek, takich jak Thermagen, ACV Kompakt, Immergas, Termet czy Junkers, z uwagi na dostępność serwisu i doświadczenia użytkowników. Ostateczna decyzja powinna uwzględniać nie tylko parametry techniczne, ale także wsparcie serwisowe i koszty eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA