logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel diodowy z żarówek na podczerwień - czy ma sens

waldi89 15 Sty 2025 15:24 1059 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy samodzielnie zbudowany panel z 26 żarówek IR/LED może działać jak gotowy panel terapeutyczny?

Nie będzie to zamiennik gotowego panelu terapeutycznego: jako źródło „ciepła” może działać, ale zwykłe źródło żarowe/halogenowe IR jest tu prostsze, tańsze i według forumowiczów skuteczniejsze od LED IR [#21396675] [#21396092] Panele medyczne opierają się na dobranych diodach i sterowaniu; sens ma raczej użycie konkretnych IR LED 850 nm, a nie przypadkowych „żarówek diodowych”, bo LED-y mają węższe widmo i inne parametry emisji [#21396247] [#21398269] Jeśli chcesz to porównać z gotowym urządzeniem, bez spektrometru nie zmierzysz długości fali, a sama moc nie mówi wszystkiego [#21394094] [#21398269] Fototerapia i naświetlanie podczerwienią są stosowane w medycynie, ale sam DIY panel nie staje się przez to odpowiednikiem certyfikowanego sprzętu [#21510635]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21510541
    waldi89
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Znajomy ma coś takiego jest jeszcze pulsowanie migotanie do 1000 herców ponoć 10 20 Hz najgłębiej wnika w tkanki można włączyć wyłączyć oba rodzaje diod ir bliskie podczerwieni A na tym drugim zdjęciu to na telefonie to widać światło a na żywo w ogóle go nie widać ponoć ma to ładować energią podnosić ATP w mitochondriach że niby daje więcej energii i Lepiej się śpi gościu mówił że coś działa choć naładowany jakby kawę Pił anie pije wogóle
    Zdjęcie dwóch paneli LED z małymi diodami świecącymi na różowo.
    Lampa LED do terapii światłem czerwonym MW3000 PRO ze stojakiem.
  • REKLAMA
  • #32 21510543
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #33 21510594
    waldi89
    Poziom 11  
    Czy Bardziej mi chodzi o taką stronę medyczną naukową może jakieś forum medyczne trzeba pisać ? bo dotarłem do takich badań że to coś działa do kilku A czy to prawdziwe ? wiadomo najlepiej na żywym organizmie bo od strony takiej elektronicznej na pewno jest to jakoś zaawansowane bo takie gadanie że mi się coś wydaje że to może plecebo albo naciąganie ludzi chodzi mi o konkretne dowody Czy ktoś z was gdzieś tam dysponuje takimi bo wiadomo że w każdym temacie może być 100 osób i każdy będzie miał inne zdanie tak jak lampy Bioptron tyle samo jest przeciwników niedowiarków jak i zwolenników ale jak znajomej pomogło a nie wierzyła to zmieniła zdanie i tak jest chyba ze wszystkim
  • #34 21510635
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2592
    waldi89 napisał:
    naładowany jakby kawę Pił anie pije wogóle

Może się naładował tą lampą? :)

Czy ma to sens?
    Obecna medycyna akademicka stosuje terapie światłem tzw. fototerapia.
    Światło podczerwieni, bliskie czerwieni samo w sobie dość głęboko wnika w tkankę. Światło podczerwone powoduje wydzielenie się w tkance ciepła, a to ciepło powoduje rozszerzanie się naczyń i pobudza krążenie krwi.
    Sam osobiście przechodziłem taką terapię tyle, że naświetlanie światłem lasera po zabiegach operacyjnych. I nie była to żadna szarlataneria, ale terapia uznana przez współczesną medycynę i refundowana przez NFZ. Niestety nie pamiętam na 100% czy było to światło czerwone, bo do każdego zabiegu musiałem zakładać specjalne okulary ochronne. Ponadto terapeutka przykładała głowicę lasera w miejsca poddawane terapii i mało co widziałem.
  • #35 21511213
    waldi89
    Poziom 11  
    Najważniejsze że ci pomogło bo w kosmetologii tych laserów jest bardzo dużo mi chodzi o takie duże panele terapeutyczne ledowe bo nawet widziałem robią już całe takie łóżka zamykane tak jak do solarium tylko zamiast ultrafioletu to są ledy światło bliskiej podczerwieni w Polsce to widzę prawie że nie ma informacji na ten temat po angielsku trochę więcej jakieś badania były robione w gabinetach kosmetycznych używają czasami tych masek ledowych na twarz albo jakieś tam inne części ciała ponoć nasze komórki są fonetyczne przecież witaminę D3 też konwertują ze słońca więc coś w tym chyba musi być ja wyczytałem że ATP w mitochondriach pobudzają zwiększają ilość energii w komórkach cokolwiek by to znaczyło
  • #36 21511234
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    Witaminę D3 wytwarza UV, ale nie pamiętam, który zakres - LED-y to chyba dają tylko bliski UV A, lampa rtęciowa daje UV C, który łatwo powoduje oparzenia i może powodować nowotwory. A o co chodzi z tymi "fonetycznymi", bo to obce słowo, które bardziej po polsku znaczy "dźwiękowe"? Zarówno UV, jak i IR są szkodliwe dla wzroku i mogą powodować oparzenia oczu, więc okulary są wskazane (światło widzialne też, jeśli jest za silne, dlatego nie należy patrzeć prosto w Słońce, ale jak jest widzialne, to się zauważa, że jest za silne).

Granice IR / światło widzialne / UV są pewnie trochę rozmyte, a i LED-y nie dają światła idealnie monochromatycznego (jakkolwiek emisja zachodzi poprzez rekombinację pomiędzy określonymi poziomami energetycznymi), więc silne światło z bardzo bliskiego zakresu IR, czy UV może być trochę widoczne, zresztą LED-y fioletowe na sam koniec zakresu bywają nazywane UV.
  • REKLAMA
  • #37 21512146
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Organizm człowieka został przez naturę przystosowany do światła słonecznego. I takie światło chyba powinno być najlepsze do jakiejkolwiek terapii. Rano raczej spektrum bliżej górnej granicy czyli UV, Koło południa pełne spektrum a jak przyładować mocą to i prawie jak opalanie na plaży, popołudnie i wieczór bliżej IR. Myślę że takie oświetlenie na krótkie zimowe dni dużo doda do komfortu psychicznego tym bardziej w nierzadko ciemnych mieszkaniach. Większość z tego zapewni... zwykła żarówka. A lepiej halogenowa. Zamiast albo wspólnie ze wszechobecnymi ledami o wąskim spektrum.
  • REKLAMA
  • #39 21514591
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    Wnika na 5cm😸
  • #41 21515218
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #42 21515247
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    waldi89 napisał:
    https://taloenergy.pl/podczerwien-zagadnienia-podstawowe/

Dodano po 1 [minuty]:

A Bioptron to chyba nawet do kości przenika

Dodano po 29 [minuty]:

https://youtu.be/drK5tre1g0A?si=sHvxsuNlz_6gsbm9

Słowo chyba jest tu kluczem😸
    Jak kosc zaraz pod skórą
  • #43 21515248
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    Taki kolor światła jest stosowany w szklarniach bo podobno jest wysokoenergetyczny i wzmaga fotosyntezę roślin. Stosując taką lampę będziesz jak jak Stachursky . :-) :-):-)

Wnętrze szklarni oświetlone fioletowym światłem z osobą na drabinie.
  • #44 21516831
    waldi89
    Poziom 11  
    karolark napisał:
    waldi89 napisał:
    https://taloenergy.pl/podczerwien-zagadnienia-podstawowe/

Dodano po 1 [minuty]:

A Bioptron to chyba nawet do kości przenika

Dodano po 29 [minuty]:

https://youtu.be/drK5tre1g0A?si=sHvxsuNlz_6gsbm9

Słowo chyba jest tu kluczem😸
    Jak kosc zaraz pod skórą

To zależy w którym miejscu Czasami daleko do kości 😜

Dodano po 2 [minuty]:

bratHanki napisał:
    Taki kolor światła jest stosowany w szklarniach bo podobno jest wysokoenergetyczny i wzmaga fotosyntezę roślin. Stosując taką lampę będziesz jak jak Stachursky . :-) :-):-)

Wnętrze szklarni oświetlone fioletowym światłem z osobą na drabinie.

Do marihuany do narkotyków te lampy od dawna stosują do różnych roślin także Coś w tym musi być ? Marketing plecebo autosugestja somolleczenie swoją drogą

Dodano po 5 [minuty]:

Myślę że ja pomyliłem fora zamiast na medycznym to napisałem na elektronicznym na medycznym byśmy dyskutowali pewnie na argumenty fakty i dowody badania naukowe jakiś konkret nie co kto tam myśli czy się komuś wydaje a na forum elektronicznym To ludzie popatrzą po cmokają i pomyślą kolejny pic na wodę żeby ludziom wciskać kit dla frajerów żeby ktoś zarobił jak milion innych przedmiotów na świecie potrzebne lub mniej potrzebne lub wcale Może tak może nie ? Solaria do opalania też po czasie udowodniono że to jest rakotwórcze A jaki był na to bum i chyba nadal jeszcze dużo osób chodzi korzysta ..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sensowności budowy panelu LED-owego z 26 diod podczerwieni w porównaniu do gotowych paneli terapeutycznych. Podkreślono, że profesjonalne panele medyczne stosują diody o precyzyjnie dobranych długościach fal (np. 850 nm, 940 nm) oraz zaawansowane sterowniki, co wpływa na skuteczność terapii. Zwykłe żarówki halogenowe (tzw. "kwoka") emitują szersze spektrum podczerwieni, często o dłuższych falach (>1000 nm), które lepiej nagrzewają tkanki, co jest podstawą tradycyjnej terapii cieplnej stosowanej w fizjoterapii. LED-y IR mają mniejszą sprawność przetwarzania energii na podczerwień, ale emitują światło bardziej kierunkowo. Wątpliwości budzi skuteczność terapeutyczna LED-ów, choć niektórzy użytkownicy zgłaszają pozytywne efekty, co może mieć podłoże placebo lub indywidualnej reakcji organizmu. Wspomniano o lampie Zepter Bioptron, ocenianej marketingowo jako atrakcyjna, ale budzącej kontrowersje co do rzeczywistej efektywności. Terapie światłem, w tym fototerapia laserowa refundowana przez NFZ, są uznawane w medycynie, jednak ich skuteczność zależy od parametrów światła i zastosowania. Wskazano, że światło podczerwone powoduje rozszerzenie naczyń i poprawę krążenia, a długość fali wpływa na głębokość penetracji tkanek, choć opinie na ten temat są rozbieżne. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania okularów ochronnych ze względu na potencjalne ryzyko uszkodzenia wzroku. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do zastosowań lamp IR w uprawie roślin oraz do historycznych i alternatywnych metod terapii cieplnej. Autor rozważał również naukowe podstawy działania terapii LED i poszukiwał dowodów klinicznych potwierdzających efektywność, zwracając uwagę na brak jednoznacznych badań i różnorodność opinii w środowisku medycznym i elektronicznym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA