logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy można sprzedać auto zaraz po zakupie?

bb57 19 Jan 2025 18:50 9408 36
ADVERTISEMENT
  • #1 21400377
    bb57
    Level 13  
    Help: 18
    Rate: 47
    Witam, temat zakładam, bo jestem po prostu ciekawy jak to w końcu działa. Znajomy szuka auta i jak dzwoni po ogłoszeniach to dużo osób mówi, że umowa jest na nich, ale oni nie rejestrowali. Intryguje mnie w takim razie to jak oni unikają kary, jeśli właściciel, który zakupił przy rejestracji okaże ciągłość umów...

Pytanie brzmi tak:
    Kupiłem auto, czy mogę sprzedać auto zakupione np 01 stycznia [bez jego rejestracji] przykładowo 14 stycznia załączając dwie umowy, czyli tą sprzed 14 dni i z dnia 14 stycznia już wypisaną ze mnie na kupującego, oraz jaka jest górna granica dni jeśli to w ogóle legalne.

Co wtedy z opłaceniem wzbogacenia i podatku od sprzedaży? Czy ktoś kto zaraz po zakupie sprzedaje auto może zrobić to w ogóle bez rejestracji?

Osobiście nie jestem w takiej sytuacji. Zawsze rejestruje i płacę wszystko na czas, ale znajomy wacha się nad zakupem właśnie takiego auta z jedną umową wstecz.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 21400506
    Anonymous
    Level 1  
  • ADVERTISEMENT
  • #3 21400510
    bb57
    Level 13  
    Help: 18
    Rate: 47
    Czyli gdy sprzedający kupił za 5000 zł i sprzedaje za 4900 zł, to może bez płacenia podatku w ten sam dzień sprzedać bez kary za przerejestrowanie? I unikając płacenia podatku, bo była strata? A gdyby sprzedał za 5500 zł na umowie to wtedy musi zapłacić 12%? A co ze wzbogaceniem 2%, musi zapłacić czy nie?
  • #4 21400514
    Anonymous
    Level 1  
  • #5 21400728
    Anonymous
    Level 1  
  • #6 21400763
    PchlaW81
    Level 31  
    Help: 188
    Rate: 476
    bb57 wrote:
    Znajomy szuka auta i jak dzwoni po ogłoszeniach to dużo osób mówi, że umowa jest na nich, ale oni nie rejestrowali.

Ziomek sprzedawał samochód, woził sprzęty budowlane, lekko go podratował, żeby jako tako wyglądał, wziął 3500, wydawało mu się, że sprzedał handlarzowi, więc sprawdził, czy go nie wystawił, po dwóch dniach auto nie do poznania, wyprany środek, lśniące plastiki - a wszystko solidnie zakurzone było, wymalowane felgi, podkoloryzowany opis, cena? 6700, na drugi dzień już go nie było w ogłoszeniach, powiedzmy, że ziomek sprzedał we wtorek, a w weekend samochód już zmienił właściciela ponownie.

Możesz zadzwonić do 2-3 powiatowych urzędów komunikacji i porównać, co ci powiedzą.
  • #7 21400824
    Anonymous
    Level 1  
  • #8 21400929
    puchalak
    Level 19  
    Help: 11
    Rate: 218
    ledo99 wrote:
    Co w sytuacji gdy chcę kupić samochód i postawić go sobie w garażu bez jeżdżenia?

Nic - kupujesz, stawiasz w garażu i nie jeździsz. Wcześniej przerejestrowawszy, zapłaciwszy podatek jeśli był należny i opłaciwszy OC. I tak sobie może stać, mając oczywiście ciągłość OC (chyba, że to zabytek). Jedynie przeglądu nie musisz robić, ale w sytuacji gdybyś chciał się nim przejechać, na przegląd do SKP powinien pojechać na lawecie.
    Nie mówimy oczywiście o nielegalnych sposobach, jak fikcyjne złomowanie, czy sprzedaż.
  • #9 21401545
    techlock
    Level 33  
    Help: 202
    Rate: 493
    Dz. U. 1997 Nr 98 poz. 602
    U S T A W A
    z dnia 20 czerwca 1997 r.
    Prawo o ruchu drogowym1)

Art. 73aa. 1. Właściciel pojazdu jest obowiązany złożyć wniosek o jego
    rejestrację w terminie 30 dni od dnia:
    1) nabycia pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
    2) dopuszczenia do obrotu przez organ Krajowej Administracji Skarbowej
    pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa niebędącego państwem
    członkowskim Unii Europejskiej;
    3) sprowadzenia pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z terytorium
    państwa członkowskiego Unii Europejskiej.

Art. 140mb. 1. Kto będąc właścicielem pojazdu obowiązanym do złożenia
    wniosku o rejestrację pojazdu w terminie, o którym mowa w art. 73aa ust. 1, nie
    złoży tego wniosku w terminie, podlega karze pieniężnej w wysokości 500 zł.
    2. Kto będąc właścicielem pojazdu obowiązanym do złożenia wniosku
    o rejestrację pojazdu w terminie, o którym mowa w art. 73aa ust. 3, nie złoży tego
    wniosku w terminie, podlega karze pieniężnej w wysokości 1000 zł.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19970980602/U/D19970602Lj.pdf

Kupić można, a jak poprzednik nie zarejestrował w ciągu 30 dni to on płaci karę.

Dodano po 52 [minuty]:

Dodam, że ankieta na początku tematu nie jest precyzyjna.
    Pytanie "Czy można sprzedać auto bez jego rejestracji".
    Można, każdy salon sprzedaje nowe samochody bez rejestracji.
  • #10 21401636
    kris8888
    Level 41  
    Help: 532
    Rate: 1881
    techlock wrote:
    Można, każdy salon sprzedaje nowe samochody bez rejestracji

Tyle, że oczywiście bez rejestracji z salonu nie wyjedziesz. No chyba, że przytargasz sobie auto pod dom na lawecie.
  • ADVERTISEMENT
  • #11 21401639
    PchlaW81
    Level 31  
    techlock wrote:
    Można, każdy salon sprzedaje nowe samochody bez rejestracji.

Sprzeda Ci, ale nie wyjedziesz z salonu bez tablic nawet na lawecie, tak mi powiedziano, a pytałem, bo dwukrotnie na lawecie nowe motocykle wywoziłem, które później mi całą zimę stały i czekały do wiosny na rejestracje, choć podobno teraz już tak się nie da.
  • #12 21401640
    techlock
    Level 33  
    Przy takim zakupie od kolejnego właściciela bez rejestracji solidnie sprawdzić sprzedawcę.
    Istnieje ryzyko, że umowa sfałszowana, jedna, druga, trzecia, a prawowitym właścicielem jest ten w DR.
    Sprawdzić po nr rej czy nie został zgłoszony jako kradziony.

W kwestii formalnej jeśli nie minęło 30 dni od dnia zakupu do dnia sprzedaży, to poprzedni właściciel jedynie ma obowiązek zgłosić do właściwego urzędu sprzedaż.
    Kary za brak rejestracji nie poniesie, bo sprzedał i zgłosił.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21401639
    Nie da się, bo jest 30 dni na zarejestrowanie, jak potrzymasz więcej, to wyjdzie z daty faktury i kara.
    Kupiłeś w salonie, jesteś właścicielem i jak opłaciłeś fakturę możesz dowolnie dysponować mieniem. Sprzedawca nie może Ci zabronić wyjechać na lawecie, jak zechcesz, to nawet na kołach możesz wyjechać, ale jedziesz autem niedopuszczonym do ruchu po drogach publicznych.
  • #13 21401651
    kris8888
    Level 41  
    techlock wrote:
    W kwestii formalnej jeśli nie minęło 30 dni od dnia zakupu do dnia sprzedaży to poprzedni właściciel jedynie ma obowiązek zgłosić do właściwego urzędu sprzedaż.
    Kary za brak rejestracji nie poniesie, bo sprzedał i zgłosił.

No właśnie, czy ten co kupił i w ciągu 30 dni sprzedał też ma obowiązek zgłoszenia sprzedaży do Wydziału Komunikacji w urzędzie? Mimo, że nie zdążył na siebie przerejestrować? Jeśli oczywiście zgłosił już do urzędu skarbowego sprzedaż i opłacił ewentualny podatek.
    A druga sprawa, czy handlarze jak kupują auto na plac, to po 30 dniach mają obowiązek zarejestrować auto na siebie?
  • #14 21401716
    techlock
    Level 33  
    Dokładnie to nie musi ani rejestrować ani informować o sprzedaży.
    Art. 73aa.
    7. Przepisu ust. 1 pkt 1 nie stosuje się w przypadku, gdy właściciel pojazdu nabytego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dokona zbycia tego pojazdu przed upływem terminów, o których mowa w ust. 1 albo 3.

Warto jednak poinformować, gdyż w ewidencji auto będzie dalej zarejestrowane na właściciela i ewentualne mandaty oraz inne sprawy będą kierowane na adres właściciela w ewidencji.

Wszystko jest w ustawie, można przeczytać.

Handlarz jak kupi na własne nazwisko to obowiązują go przepisy zgodne z ustawą a jak weźmie w komis to formalnie nie było sprzedaży, jest umowa z komitentem.
  • #15 21403606
    ladamaniac
    Level 40  
    Help: 721
    Rate: 2064
    Handlarze działają na innych zasadach. Oni prowadzą działalność gospodarczą z PKD 45.11 czy też jeszcze 45.19, obowiązują ich inne przepisy podatkowe i dokumenty typu faktura VAT, marża.
  • #16 21403615
    Anonymous
    Level 1  
  • #17 21404966
    PchlaW81
    Level 31  
    techlock wrote:
    Nie da się, bo jest 30 dni na zarejestrowanie, jak potrzymasz więcej, to wyjdzie z daty faktury i kara.

Zapewne się to zmieniło, bo wiosną 2023 jeszcze tego nie było.

techlock wrote:
    Kupiłeś w salonie, jesteś właścicielem i jak opłaciłeś fakturę możesz dowolnie dysponować mieniem. Sprzedawca nie może Ci zabronić wyjechać na lawecie,

Kiedyś zapytałem sprzedawce, oto moje pytanie:

Quote:
    Mam gotówkę, przychodzę do Was i mówię, że chce jakiś samochód, który jest na salonie, wydacie mi go od razu? Zaznaczę, że kupowałem tak dwa motocykle, przyszedłem z gotówką, wpłaciłem w kasie, wszystkie dokumenty mi wydano, zabrałem na lawetę, stały w zimie w domu, zarejestrowałem na wiosnę, można tak z samochodem czy nie?

Odpowiedź sprzedawcy:

Quote:
    Nie wydamy. :) Warunkiem wydania auta jest także rejestracja.

To była wiosna 2023, pytałem z czystej ciekawości, nie bylem na kupnie.
  • #18 21404997
    techlock
    Level 33  
    Podstawowa zasada.
    Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności.
    Link do aktualnego aktu prawnego w poście jak wyżej. >>21401545
    Jak kupiłeś cokolwiek jesteś prawowitym właścicielem i możesz dowolnie dysponować mieniem. Nic się nie zmieniło odnośnie własności.
    Czytaj kodeks cywilny, także dostępny publicznie na stronach rządowych.
    Jak ci salon odmawia wydania auta, które przed chwilą kupiłeś i opłaciłeś, to wzywasz policję, przedstawiasz fakturę i dowód opłaty i bez zająknięcia wydają towar.

Powiem więcej, hipotetycznie: nie masz prawa jazdy uprawniającego do poruszania się po drogach publicznych.
    Idziesz do salonu, kupujesz auto, nie rejestrujesz, nie ubezpieczasz.
    Sprzedawca ma obowiązek wydać auto, bo przeniósł akt własności na Ciebie, co potwierdza faktura. Dzwonisz po lawetę, jedziesz z tą lawetą na tor wyścigowy i jeździsz tym autem po tym torze do woli i nikt Ci nic nie może zarzucić. Tor wyścigowy nie jest publiczny i przepisy ruchu drogowego na nim nie obowiązują. Tak samo jedziesz z lawetą na prywatną drogę i możesz jeździć do woli nawet pod wpływem alkoholu, dragów itp. Odpowiadasz jedynie cywilnie jak komuś wyrządzisz szkodę, czy to na zdrowiu, czy w uszkodzeniu mienia.
  • #19 21405041
    PchlaW81
    Level 31  
    Na logikę na pewno masz racje, zgadzam się z Tobą, ale tak jak pisałem - zapytałem w ramach ciekawostki, jakbym kupował, to już bym pewnie nie odpuścił, czemu niby nie mógł bym zabrać auta z salonu bez tablic. Nie chce ciągnąć wątku, jedynie mi na myśl przychodzi, że może mają swój regulamin, co chyba nie powinien stać ponad prawem handlowym? I regulują sobie regulaminem sprzedaży takie zasady. Ale naprawdę nie jest to w tym momencie temat mojego być albo nie być. :) Pozdrawiam.
  • ADVERTISEMENT
  • #20 21405052
    techlock
    Level 33  
    Serwis co najwyżej może Cię pouczyć o konieczności posiadania ubezpieczenia i rejestracji do poruszania się po drogach publicznych.
    W praktyce jest tak, że właściciel może upoważnić sprzedawcę do rejestracji nowo kupionego auta.
    Dodatkowo diler jest też jednocześnie agentem ubezpieczeniowym.
    Dla wygody kupujesz auto z ubezpieczeniem i wyjeżdżasz autem dopuszczonym do ruchu w 1 dzień.
  • #21 21405053
    kris8888
    Level 41  
    Tak czy inaczej w ciągu 30 dni trzeba zarejestrować.
    Może niepotrzebnie @PchlaW81 w tym pytaniu do salonu zawarł swoją sugestię/przykład z motocyklami trzymanymi w garażu aż do wiosny. Salon być może błędnie sugerując się takim pytaniem założył, że z samochodem będzie podobna historia, więc słusznie odpowiedział, że tak z samochodem nie można zrobić.

Zresztą z motocyklami również nie, trzeba je też zarejestrować w ciągu 30 dni od kupna. Dziwne, że udało je się zarejestrować po 30 dniach bez żadnej kary, czyli tych 500 zł określonych w ustawie.
  • #22 21405441
    PchlaW81
    Level 31  
    kris8888 wrote:
    Zresztą z motocyklami również nie, trzeba je też zarejestrować w ciągu 30 dni od kupna. Dziwne że udało je się zarejestrować po 30 dniach bez żadnej kary, czyli tych 500 zł określonych w ustawie

Nie wiem jak jest teraz, opisywałem sytuacje z wiosny 2023, nie było żadnych przeciwwskazań do zarejestrowania nowego motocykla po więcej niż 30 dniach, dzwoniłem specjalnie do czterech wydziałów komunikacji w sąsiadujących powiatach aby mieć 100% pewności, że nie dostane kary i tylko w jednym zaznaczono czy pojazd nie pochodzi zza granicy, bo wtedy już jest inna śpiewka. Kupiłem początkiem stycznia, rejestrowałem bodaj początkiem kwietnia, jak dopiero była pogoda do jazdy, która mnie satysfakcjonowała.
  • #23 21405452
    techlock
    Level 33  
    Kolego nikt Ci nic nie zarzuca, mogło tak być, co wynikało z niewiedzy urzędników lub ich pobłażliwości co do kar, bo to trzeba wypełnić wniosek o ukaranie i takie tam.
    Wydaje mi się, że w 2023 r. ten przepis już obowiązywał.
    Można sięgnąć do historii aktów prawnych i terminów ich obwiązywania.
    Wszystko jest dostępne, nie tylko dla prawników, ale dla wszystkich.
    https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=wdu19970980602
  • #24 21405525
    PchlaW81
    Level 31  
    Nie sadze aby w czterech urzedach sie mylili, przepis karania za nie zarejestrowanie nowego pojazdu/motocykla zakupionego w Polsce wszedl wg mnie nie tak dawno po prostu i tyle
  • #27 21407100
    ŁukaszB666
    Level 24  
    Help: 59
    Rate: 790
    Do 30 dni bez konsekwencji.
  • #28 21407486
    stomat
    Level 39  
    Help: 257
    Rate: 1956
    Czytaliście artykuł który podlinkował Kris8888? Przeczytajcie, klasyczny polski bur---l dykta i trytytki.
  • #29 21407591
    kris8888
    Level 41  
    No jest niezły bajzel w tym temacie. Dotyczy on nie tylko prywatnych nabywców, ale też dilerów i handlarzy samochodów.

Wychodzi na to, że mimo że się już sprzedało samochód w ciągu 30 dni (albo 90 dni w przypadku handlarzy), to trzeba go i tak zarejestrować na siebie żeby uniknąć kary. Tylko co tu rejestrować czego już się nie ma?
  • #30 21407595
    techlock
    Level 33  
    Jeśli sprzedałeś w ciągu 30 dni od zakupu to nie musisz, nie poniesiesz kary, przepis wtedy nie ma zastosowania.
    >>21401716

Topic summary

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z legalnością sprzedaży samochodu zaraz po jego zakupie. Użytkownicy wskazali, że możliwe jest sprzedanie pojazdu nawet tego samego dnia, jednak należy pamiętać o obowiązku rejestracji w ciągu 30 dni od zakupu, aby uniknąć kary. W przypadku sprzedaży w ciągu 30 dni, nowy właściciel nie musi rejestrować pojazdu, ale powinien zgłosić sprzedaż do urzędów. Warto również zwrócić uwagę na kwestie podatkowe, takie jak podatek od wzbogacenia, który nie jest należny, jeśli sprzedaje się auto poniżej ceny zakupu. Użytkownicy podkreślili znaczenie sprawdzenia ciągłości umów oraz statusu pojazdu przed zakupem, aby uniknąć problemów prawnych.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT