logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy nadal warto wybrać laptopa z kieszenią na dysk HDD dla bezpieczeństwa danych?

markel7 10 Lut 2025 22:49 405 10
  • #1 21434260
    markel7
    Poziom 2  
    Cześć,

zamierzam kupić laptopa i jednym z ważnych kryteriów, jakie biorę pod uwagę, jest wybór laptopa z dodatkową kieszenią na dołożenie dodatkowego dysku. Rozważam laptopa z miejscem na dysk SATA m.in. z tego powodu, że mam jeszcze taki dysk w bardzo dobrej kondycji z starego laptopa. Inne argumenty, jakie jeszcze kilka lat temu można było przeczytać za dyskami HDD, to że są bezpieczniejsze (a to dla mnie istotne), a dane należy trzymać właśnie na takim dysku, a system operacyjny i programy na znacznie szybszym dysku SSD. Ponadto ponoć z dysku HDD w przypadku utraty danych jest możliwość samodzielnego odzyskania skasowanych danych, co w przypadku dysków SSD jest niemożliwe.

Co o tym sądzicie? Czy tego typu opinie są już bezzasadne? Czy warto inwestować w dobrego laptopa z kieszenią na stary dysk mechaniczny HDD, mając na uwadze bezpieczeństwo danych i ewentualną możliwość ich samodzielnego odzyskania? Czy to już przeżytek, który niedługo wyjdzie całkowicie z obiegu, w który nie warto inwestować, bo już niedługo w nowoczesnych laptopach nie będzie możliwości nawet go podłączenia i zostanie laptop z pustą kieszenią?
  • #3 21434280
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Bezpieczeństwo = backup. Tak samo dla hdd jak i ssd możesz mieć taką sytuację że w przypadku awarii nawet lab nie odzyska danych. Co do natychmiastowego usunięcia danych z dysku SSD jest to funkcja trim, którą da się wyłączyć ale niestety powoduje to spadek wydajności i żywotności dysku SSD. Trim to jedyny minus w porównaniu do hdd jeśli porównujesz nośniki pod kątem disaster recovery. Niebawem nie będzie laptopów ze złączem sata.
  • #4 21434321
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Backup to podstawa.
    Jak najbardziej ma sens drugi dysk.
    Oprócz przechowywania danych, można na nim zainstalować drugi system. W przypadku, gdy SSD padnie, odpalasz system z HDD i nie masz stresu, że komp nie działa i co teraz mam z tym zrobić.
    Jak będziesz miał backup SSD zrobiony na HDD, to aby przywrócić SSD nie będziesz musiał nawet wstawać z kanapy :]
    A przyrostowy backup SSD na HDD, może być wykonywany automatycznie, bez Twojego udziału.

Z ciekawości, jakie kompy mają jeszcze miejsce na drugi dysk?
  • #5 21438624
    markel7
    Poziom 2  
    Mówicie, że najlepszym zabezpieczeniem danych jest kopia zapasowa, ale czy wygodnym? Jeśli codziennie aktualizuje się wiele danych i dokłada kolejne, to co dziennie czy co drugi dzień mam poświęcać czas na robienie kopii całego o dużej pojemności dysku, partycji??

A po drugie, to nadal nie ma odpowiedzi, z którego dysku łatwiej odzyskać dane, które przypadkowo się skasowały, np. jakieś pojedyncze pliki lub w przypadku utraty partycji?

cysiekw napisał:
    Co do natychmiastowego usunięcia danych z dysku SSD, jest to funkcja TRIM, którą da się wyłączyć, ale niestety powoduje to spadek wydajności i żywotności dysku SSD. TRIM to jedyny minus w porównaniu do HDD, jeśli porównujesz nośniki pod kątem disaster recovery.

Dlaczego w przypadku wyłączenia funkcji TRIM jest spadek wydajności i żywotności dysku SSD?

Według mnie dane na dysku HDD można zawczasu uchronić się przed całkowitą stratą danych, bo taki dysk, w przeciwieństwie do SSD, daje różne oznaki, że coś się psuje, np. zgrzytanie, piski, a SSD może nagle się wyłączyć i już nic sami nie zrobimy. Jeśli jedyny minus dysku SSD jest funkcja TRIM, to dlaczego ciągle w monitoringu stosowane są mechaniczne dyski HDD?
  • #6 21438801
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2975
    @markel7
    markel7 napisał:
    Jeśli codziennie aktualizuje się wiele danych i dokłada kolejne, to co dziennie czy co drugi dzień mam poświęcać czas na robienie kopii całego o dużej pojemności dysku, partycji??

Oprogramowanie do Kopii zapasowej NIE kopiuje całego dysku, ale jedynie dokonane zmiany. Kopia zapasowa to także dostęp do starszych wersji pliku (tu akurat się opieram na „Time Machine” w Apple OS, nie wiem jak Windows).

Natomiast, jeśli się upierasz przy swoim rozwiązaniu, to mając dwa dyski można uruchomić funkcję „mirroring”, czyli zapis tych samych danych na dwóch dyskach jednocześnie. Jest dużo poradników w sieci jak to się uruchamia, ja coś takiego miałem dawno temu jeszcze za czasów póżnego XP lub wczesnej Siódemki - wtedy licencja PRO była wymagana do uruchomienia tej funkcji.

Dodano po 6 [minuty]:

markel7 napisał:
    to dlaczego ciągle w monitoringu stosowane są mechaniczne dyski HDD?

Bo dyski o większych pojemnościach są tańsze (zwłaszcza 3.5 calowe)i nie zależy nam na cichej pracy systemu.

Z mojego CCTV jakiś rok temu z uwagi na hałas produkowany przez urządzenie wydłubałem 2T HDD i włożyłem SDD o podobnej pojemności. Zapis całego dysku u mnie to ok 75 dni, więc z prostych wyliczeń dysk powiniem wystarczyć na jakieś 15 lat.
  • #7 21438833
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    markel7 napisał:
    co drugi dzień mam poświęcać czas na robienie kopii całego o dużej pojemności dysku, partycji??

Nie od tego masz kopię różnicową, przyrostową, nikt nie robi full backup codziennie.
    markel7 napisał:
    z którego dysku łatwiej odzyskać dane, które przypadkowo się skasowały, np. jakieś pojedyncze pliki lub w przypadku utraty partycji?

Z HDD.
    markel7 napisał:
    Dlaczego w przypadku wyłączenia funkcji TRIM jest spadek wydajności i żywotności dysku SSD?
    Przetłumacz sobie.

Cytat:

If TRIM is disabled, garbage collection and wear leveling will just continue to move you're deleting data around the flash forever, virtually guaranteeing that nearly at the entire capacity will always be in use from a physical standpoint. This will dramatically increase the amount of program/erase cycles each cell is subjected to. Deleted content will only be removed by garbage collection when those blocks are actually ready to be overwritten, which will absolutely hammer the drive performance into the ground. This will also significantly decrease device longevity.

Basically, by preventing deallocated space from being cleared, you will increase the short-term recoverability of deleted files, but at the expense of a very significant reduction in the drives overall lifespan, so you will then be at much greater risk of an unrecoverable failure
  • #8 21439278
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    sanfran napisał:
    Z mojego CCTV jakiś rok temu z uwagi na hałas produkowany przez urządzenie wydłubałem 2T HDD i włożyłem SDD o podobnej pojemności. Zapis całego dysku u mnie to ok 75 dni, więc z prostych wyliczeń dysk powiniem wystarczyć na jakieś 15 lat.

Ciekawe wyliczenia...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21439642
    sanfran
    @sosarek sprawdzam! A raczej sprawdź mnie, bo mogę się mylić.
    Dysk wg producenta ma 960TBW:
    https://cdn.prod.website-files.com/62d47b34a7...291ac2e60fde4e_Patriot_Product_Sheet_P210.pdf

Skoro 2T zapisu wystarcza na 75 dni to rok będzie 5 pełnych zapisów. Czyli 10TB rocznie.
    960 / 10 daje 96 lat. Ponieważ uważam to za optymistyczne, to założyłem sobie 15 lat bezawaryjnej pracy.

Jeśli bredzę - proszę o skorygowanie mojego toku myślenia. W każdym bądź razie system rok już pracuje. Jak wrócę do domu z delegacji to sprawdzę jego SMART.
  • #10 21439659
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    sanfran napisał:

Ale to jest zapis z jednej kamery? W jakiej jakości?
  • #11 21439673
    sanfran
    Nie, to jest zapis z trzech kamer, bo jedna ma muchy w nosie. Tyle trwa zapełnienie całego nośnika. Jak pracuje 4 kamera to jest to 60 dni.
    Nie pamiętam obecnego transferu, ale przykladowy zapis jest taki:

Obraz z kamery monitoringu przedstawiający dwa zaparkowane samochody na podjeździe między budynkami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru laptopa z kieszenią na dysk HDD w kontekście bezpieczeństwa danych. Użytkownicy podkreślają, że kluczowym elementem ochrony danych jest regularne tworzenie kopii zapasowych, niezależnie od rodzaju dysku (HDD czy SSD). Zauważono, że dyski HDD mogą być bardziej przewidywalne w przypadku awarii, co ułatwia odzyskiwanie danych. Wskazano również na funkcję TRIM w dyskach SSD, która może wpływać na wydajność i żywotność dysku. Użytkownicy sugerują, że posiadanie drugiego dysku, na którym można przechowywać dane lub zainstalować alternatywny system operacyjny, ma sens, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych. Pojawiły się również pytania dotyczące wygody tworzenia kopii zapasowych oraz efektywności odzyskiwania danych z różnych typów dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA